Gepost op

Viswormen of Compostwormen en Uitleg verpakkings keuze

viswormen of compostwormen

Ik hoor u vragen:

”welke worm is het meest geschikt voor mij, wat zijn Viswormen en wat zijn Compostwormen ?”

Om deze vraag te beantwoorden volgt hier een korte uitleg over de beide wormen:

Eisenia Hortensis – Viswormen

Eisenia Hortensis is de Latijnse naam van de worm die ook bekend staat onder : Viswormen, Dendrobena Veneta, Springers  en o.a Nightcrawlers. Met deze namen wordt meestal  dezelfde worm bedoelt. Dendrobena en viswormen zijn veel voorkomende namen in Nederland. Deze worm is bij uitstek geschikt om mee te vissen. En wordt daarom over de hele wereld gebruikt. Ook wint deze worm aan populariteit bij composteren.

De worm kenmerkt zich door zijn beweeglijkheid, vandaar de bijnaam ‘springer’. De vlezige, vitale vis worm welke onderwater lang beweeglijk blijft en is daarom de meest gebruikte worm tijdens wedstrijden.

Eisenia Fetidia – Compostwormen

Einenia Fetidia is de Latijnse naam van de worm welke ook bekend is onder de namen: Mestpier, Redwigglers,Compostwormen en o.a Tijgerwormen. Op internet komt het nog wel eens voor dat beide wormen door elkaar gehaald worden. Hoewel deze wormen ook wel wordt gebruik als viswormen is deze worm meer geschikt voor het omzetten van mest in een composthoop.  vooral in het buitenland wordt deze worm gebruikt om bv. koeienmest om te zetten.

De Eisenia Fetidia en de Eisenia Hortensis zijn samen de ideale combinatie als compostwormen voor uw Wormentoren of Balkonton. Door de verschillende wormen toe te voegen is u Wormentoren of Balkonton beter in balans. De verschillende wormen hebben elk hun unieke eigenschappen wat betreft temperatuur, voedsel en vochtigheidsgraad. Op deze manier kan de Wormentoren of Balkton zich beter aanpassen wanneer deze aan extremen wordt blootgesteld.

”Maar wacht ze kunnen meer”

Andere toepassingen

Naast ideaal aas en compostwormen zijn beide wormen ook zeer geschikt voor de volgende toepassingen:

     • Voer voor aquariumbewoners  (Axolotl’s, Kogelvissen, Meerval)
     • Vogelvoer (hoog eiwit gehalte)
     • Bodem verbetering*
     • Reptiel voer

*Door wormen aan uw grond toe te voegen verbetert u het waterafvoer van uw grond. De duizenden gangetjes die de wormen graven zorgen dat het water beter de grond in gaat. Deze gangetjes worden ook door wortels van het gewas gebruikt om makkelijker en dieper de grond in te gaan.

Keuze voor de vissers:

Voor vissers is het mogelijk de Eisenia Hortensis ( viswormen) op verschillende manieren te bestellen. Om aan uw wensen te voldoen kan u kiezen tussen 4 verschillende gewichtsklasse:

     • Klein,  het gewicht van deze wormen ligt tussen de 0,6 en 0,9 gram.
     • Middel, het gewicht van deze wormen ligt tussen de 1 en de 1,3 gram.
     • Groot (Knipwormen), het gewicht van deze wormen ligt tussen de 1,3 gram en zwaarder.
     • Mix, het gewicht van deze wormen ligt tussen de 0,6 en 1,6 gram. Deze mix is ook geschikt voor compostering en bodem verbetering

Keuze uit verpakking:

Welke verpakking voor u geschikt is hangt af van wat uw wensen zijn.

     • 15 liter verpakkingsgrond (onderlaag mix) totaal gewicht 7 kilo, wanneer u de wormen binnen een maand gaat gebruiken of bewaard in de koelkast is dit een prima keuze.
     • 25 liter verpakkingsgrond  (onderlaag mix) totaal gewicht 9 kilo (+ €0,50) wanneer u de wormen langer wilt bewaren of buiten de koelkast bewaard is dit de juiste keuze.
     • 5 kilo voordeel verpakking, 5 kilo wormen in 1 zak van 25 liter  (onderlaag mix) . Dit is de goedkoopste keuze wanneer u veel wormen wilt voor weinig, ideaal voor grootverbruikers  of voor wie een ander doel heeft met de wormen zoals bodem verbetering in u tuin. Belangrijk is dat de wormen binnen een paar dagen worden ingezet of worden bewaard in de koelkast.

Keuze voor de compostmeesters

Hier is de keuze een stuk simpeler. Uw heeft keuze uit:

     • 1/5 kilo Compostwormenmix de Eisenia Hortensis en de Eisenia Fetidia verpakt met 20 liter onderlaag mix
     • 1     kilo Compostwormenmix de Eisenia Hortensis en de Eisenia Fetidia verpakt met 25 liter onderlaag mix

1/5 kilo is doorgaans genoeg voor een wormentoren of balkonton. wanneer u meer denk nodig te hebben of u wilt de wormen ook voor andere doeleinden gebruiken zoals het voeren van de vogels. Dan is 1 kilo een beter keuze.

Alle wormen worden verpakt in een kwaliteits mengsel van o.a turf en cellulose . Dit is dezelfde grond waarin de wormen gekweekt worden. Afhankelijk van de verpakking kan de worm hier enige tijd voeding uit halen. Wanneer u de wormen langer wilt bewaren of  ermee wilt gaan kweken. Is het mogelijk  om nieuwe verse  grond  (onderlaag mix) met voeding te bestellen. Hierdoor is het mogelijk de wormen lange tijd in topconditie te houden of om meer wormen te kweken. En heeft u als bijproduct uw eigen gemaakte wormenmest.
Hier kunt u de compostwormen  en viswormen of  onderlaag mix  in onze webshop bestellen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben dan kan u altijd contact opnemen of laat een reactie achter op dit bericht.

Klik hier voor Informatie en Advies
Compoostwormen mix
Klik hier om terug te gaan naar viswormen en compostwormen

 

7 gedachten over “Viswormen of Compostwormen en Uitleg verpakkings keuze

 1. Wij hebben een compostbak die wij sinds september aan het vullen zijn. We gebruiken ook wat compostversneller van ecostyle. Kan dit zonder problemen als we wormen willen gebruiken?

  1. Beste Homer,

   Bedankt voor je vraag. Ik ben momenteel nog in contact met Ecostyle om uit te zoeken of het een probleem zou kunnen opleveren.

   1. Inmiddels weer contact gehad met Ecostyle. Het micro organisme wat voor komt in de compostversneller kan geen kwaad voor de wormen. Je kan het samen zonder problemen gebruiken

 2. Ik wil graag wormen voor mijn composthoop die vooral uit boomblad bestaat aangevuld met koffiedik en wat stro en kippenmest ( klein beetje v drie kippen) . Kan ik in de winter de wormen toevoegen of is het beter om te wachten tot de lente? Ook wil ik wormenmest voor de moestuin bestellen. Ik heb de moestuin afgedekt met boombladen ,kan ik de mest daarover aanbrengen. Ik spit niet.

  1. Beste Doreen,

   Bedankt voor je vraag.

   Wanneer een composthoop al even een tijdje staat genereert deze ook warmte, wanneer de composthoop groot genoeg is kunnen de wormen in de winter prima overleven.

   Via deze link vind je nog wat extra informatie over wormen in de winter.
   https://wormenkwekerijwasse.nl/2017/02/19/wormen-kweken/#comment-1548

   Vraag 2:
   Je kan wormenmest zonder problemen over de bladeren aanbrengen. Op deze manier blijven de bladeren ook beter liggen. Op de vraag of het beter is om eerst bladeren te gebruiken en daarover wormenmest aan te brengen of om eerst wormenmest aanbrengen en dan het bladerdek.

   Hierop heb ik geen duidelijk antwoord. Wanneer het bladerdek wordt gebruikt om als isolatie te dienen dan is het wel beter om bladeren als laatste te gebruiken.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.
   Wanneer iemand anders een aanvulling heeft op het antwoordt, dan mag je hierop altijd reageren in een reactie hieronder.

 3. Hallo,
  Ik heb per post de zak met wormen ontvangen, keurig verpakt en volgens afspraak geleverd. In de volkstuin had ik het compost vat reeds gevuld met paardemest en GFT afval. Na ontvangst van de wormen ben ik direct naar de tuin gefietst en heb de zak wormen leeg gestrooid boven in het vat. Er was leven en de wormen kropen direct in de grond.
  Mijn vraag is nu: als ik via de schuif onderin het vat later de compost uitschep wat doen de wrmen dan, Gaan ze weer naar boven kruipen waar steeds nieuwe paardemest en GFT wordt toegevoegd? Kunnen ze de winter overleven in het compostvat?

  Met vriendelijke groet,

  Herman Santema
  Steenwijk

  1. Hallo Herman,

   Bedankt voor het compliment!

   Het klopt dat de wormen Langzaam hun weg naar boven toe eten. Zo kan je via de onderste schuif de wormenmest oogsten. Meestal zit er nog wel een achterblijver in maar deze kan prima over de tuin gestrooid worden. Wanneer het nog vol zit met wormen dan is er nog voldoende voedsel aanwezig en kan je het nog beter laten zitten. Ook kan er gekeken worden naar het vocht niveau. wanneer er een te lage vocht gehalte in de bak is dan, kunnen de wormen ook langer beneden blijven hangen.

   Met paarde mest is het wel even opletten dat de paarden geen wormenkeur hebben gehad. De compostwormen zijn ook vatbaar voor dit medicijn.

   Via deze link Staat informatie over wormen in de winter
   https://wormenkwekerijwasse.nl/2017/02/19/wormen-kweken/#comment-1548

   Ik Hoop je vragen hiermee te hebben beantwoord. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.!

   Mvg Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *