Geplaatst op 23 Reacties

Wormen, Viswormen en compostwormen bewaren

Er wordt mij regelmatig gevraagd hoe wormen bewaard moeten worden.

Dus hoog tijd om op verschillende vragen wat meer informatie te geven.

Wanneer je viswormen of compostwormen besteld heeft via WormenkwekerijWasse.nl dan krijg je de wormen in een speciale zak geleverd. Je kunt ervoor kiezen de wormen in een andere bak of bv. wormentoren te doen maar, je kunt er ook voor kiezen de wormen in de meegeleverde zak te bewaren. Deze zak is door zijn geweven structuur luchtdoorlatend. De wormen in deze zak kan je afhankelijk van de hoeveelheid grond in de zak enige tijd bewaren.

Hoelang kun je wormen bewaren?

Hieronder staat beschreven hoe de wormen bewaard dienen te worden afhankelijk van de verpakkingskeuze die je gemaakt hebt.

5 liter verpakkingsgrond per kilo wormen. (alleen voor de viswormen: Eisenia Hortensis verkrijgbaar)

Wanneer je ervoor kiest om de wormen te laten verpakken met 5 liter verpakkingsgrond per 1 kilo wormen, dan is dit een prima keuze wanneer je de wormen binnen een maand gaat gebruiken of bewaard op een koele plek (<15 graden Celsius).

15 liter verpakkingsgrond per kilo wormen.

Wanneer je ervoor kiest om de wormen te laten verpakken met 15 liter verpakkingsgrond per 1 kilo wormen. Dan kan je de wormen ongeveer 2 maanden bewaren buiten de koelkast.

15 liter verpakkingsgrond per 5 kilo wormen. (alleen de voor viswormen: Eisenia Hortensis verkrijgbaar)

Dit is de goedkoopste keuze wanneer je veel wormen wilt voor weinig geld. Ideaal voor grootverbruikers of voor wie een ander doel heeft met de wormen, zoals bodemverbetering in de tuin. Belangrijk is dat de wormen binnen een paar dagen worden ingezet of kort worden bewaard in de koelkast.

Wanneer je de wormen langer wilt bewaren kan je hier nieuwe verse grond voor de wormen bestellen.
Je kan de wormen dus afhankelijk van de hoeveelheid grond langer of korter bewaren. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

 • De zak met wormen mag niet in de zon liggen. Beste bewaar temperatuur 8 – 15 graden Celsius.
 • Niet te veel voer geven
 • De zak met de lange kant op de grond bewaren.

Op welke temperatuur moet ik de wormen bewaren?

De wormen kunnen zonder problemen tegen een temperatuur van ongeveer 0 tot 20 graden Celsius. Bij 4 graden gaan de wormen in slaapstand en bij 20 graden worden de wormen overactief. Ondanks dat het lijkt alsof de wormen heel wat kunnen hebben, kunnen temperatuurschommelingen funest zijn.
Bijvoorbeeld: Een middag lekker in de zon vissen aan de waterkant met wormen die net uit de koelkast zijn gehaald en deze daarna weer in de koelkast doen is vaak geen goed idee. Door de grote temperatuurverschillen kunnen de wormen het zwaar te verduren krijgen. Probeer voor het vissen precies genoeg wormen mee te nemen of kies ervoor om wormen na het vissen buiten de koelkast te bewaren.

De kelder is een veelgebruikte plek om de wormen te bewaren. Wat mij betreft een prima plek. Door de constante temperatuur die rond de 15-17 graden ligt worden de wormen niet blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Dit is een ideale temperatuur om wormen in te kweken. Rond deze temperatuur groeien de wormen gestaag en leggen ze cocons.

Wat kan ik de wormen te eten geven?

Wanneer je de wormen in een wormenbak of wormentoren hebt gehuisvest kan je de wormen veel verschillende dingen voeren, zoals:

 • verse groente
 • fruit
 • koffieprut
 • papier
 • gras, bladeren

Al eet een worm veel meer dan hierboven staat beschreven is het niet altijd handig om alles te voeren. Een reden hiervoor kan zijn dat de bak kan gaan stinken, dat het ongedierte aantrekt of dat de waarde van de grond naar beneden gaat. Maar zolang je alles in kleine porties geeft kan het niet snel mis gaan.

Wanneer je de wormen in de meegeleverde zak wil bewaren voor bijvoorbeeld het vissen en er zeker van wil zijn dat het niet gaat stinken of de wormen komen te overlijden, kan je beter niet alles voeren. Een veilige keuze is:

 • koffieprut inclusief filter
 • verse groente
 • wormenmeel (professioneel voer)

 

Al kunnen de wormen veel meer eten, ben je er met deze beperkte keuze aan eten vrij zeker van dat de wormen een prettig bestaan hebben en je de wormen gemakkelijk uit de zak kan halen.

Bewaar je de zak buiten de koelkast? Leg dan de zak plat neer, want de wormen leven in de toplaag van de grond en dit levert meer grondoppervlakte op. Wanneer je de wormen wilt bewaren in een bak, kies dan een bredere bak in plaats van een hoge.

Belangrijk

Vergeet natuurlijk niet om de zak goed af te sluiten, bijvoorbeeld met een ty-rip of strak gebonden met touw. Je zult niet de eerste zijn die erachter komt bij het openen van de koelkast dat er wormen zijn ontsnapt!! Wanneer je de wormen in een open bak bewaart, is het noodzakelijk om er een lampje boven te hangen. Het kan lang goed gaan zonder lamp maar, er komt een dag dat de wormen op drift gaan.

 

Heb je vragen over dit onderwerp dan kun je een reactie geven bij dit bericht of contact opnemen via het contactformulier.

Klik hier voor Informatie en Advies
viswormen of compostwormen
Klik hier om terug te gaan naar viswormen en compostwormen

23 gedachten over “Wormen, Viswormen en compostwormen bewaren

 1. Geachte heer.Deze week de viswormen ontvangen,had grote besteld,maar wat ik heb gekregen lijkt meer op spaghetti,ik zal proberen om ze op mijn haak te krijgen,maar ben niet erg blij.

  1. Beste Martin,

   Bedankt voor je bericht.
   Dat is niet zo mooi. Het lijkt erop dat de wormen de reis niet op de beste manier hebben meegemaakt. Wij maken het graag weer in orde. Ik stuur u een persoonlijk bericht om te kijken wat de beste oplossing is.

   Mvg Frank

   1. Beste Frank.

    Dank voor je snelle reactie.
    De wormen en 15 ltr grond en wormenvoer in goede staat ontvangen

    Het formaat wormen viel mij tegen,ik had de grote maat besteld, maar ik heb willekeurig gewogen.

    en ik kwam op een gewicht van 6 gram bij 8 wormen ,ik denk dat ik de middelmaat heb gekregen i.p.v. de grote. Ik zal de wormen alsnog gebruiken (2 of 3) op de haak.

    Ik hoop dat de volgende zending wel het goede formaat heeft.

    De versheid is overigens prima.
    Met vriendelijke groet.

    Martin Wewer.

    1. Beste Martin,

     Het lijkt erop dat je niet het juiste formaat hebt ontvangen. Mijn excuses. Gelukkig zijn de wormen wel in goede orde ontvangen. Volgende keer zorgen we voor dikke wormen! Bedankt voor het begrip.

     Met vriendelijke groet
     Frank Wasse

 2. Hoi Frank.
  Ik ben net terug van vakantie en had de viswormen die ik nog had ruim een kilo in de koelkast gezet.
  Maar nu is alles vergaan,ze hebben ruim 3 weken in de koelkast gestaan in een zak.hoe kan dat?

  1. Beste Wicher,

   De wormen kunnen niet 3 week in de koelkast bewaard worden wanneer de koelkast niet regelmatig open gaat. Er zit maar beperkte hoeveelheid zuurstof in de koelkast. Na drie week is de zuurstof veranderd in co2 dit is voor wormen dodelijk.

   Met vriendelijke groet Frank

 3. Beste Frank, ik heb een halfjaar geleden viswormen bij jullie besteld dat ging prima, veel wormen zijn van midden formaat uitgegroeid naar groot formaat, ik zie veel jonge wormen.
  Vraag hoe oud worden wormen of zijn ze met een jaar op en gaan ze dood, zo ja moet ik dat in de gaten houden, vraag moet ik elk jaar nieuwe wormen bestellen.
  Ik gebruikte 4 bakken maar ze kruipen binnen 1 a 2 dagen naar boven, ik heb nu 1 bak waar alles in zit dus de hoogte van het afval is ook veel hoger vraag geeft dat problemen.
  Ik ben nog steeds zeer tevreden over mijn bestelling

  1. Beste A. Ooms,

   Bedankt voor je vraag.
   Goed om te horen dat je vertreden bent!

   Wormen kunnen enkele jaren tot max. 9 jaar oud worden. In het laboratorium schijnt dit ooit gehaald te zijn. Bij mij in de kwekerij gaan de wormen binnen 1,5 jaar naar de vissers die XL wormen zoeken.

   Wanneer de wormen boven in de bak zitten kan het een teken zijn de de grond niet ideaal is. Wormen houden er niet van om in wormenmest te leven. Nieuwe grond toevoegen kan een oplossing zijn en om je jonge wormen goed te laten groeien.

   Een hoge bak met een dikke laag gft of wormenkweek grond is geen probleem echter leven de wormen in de bovenste 20 a 30 cm. Alle grond wat hieronder zit wordt minimaal bezocht door de wormen.

   Veel succes met je wormenkweek. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank Wasse

 4. waar hebben wormen een hekel aan en wat vinden ze fijn , zuur , basis , hoge -lage temperatuur en

  1. Beste Jan,

   De wormen doen het goed met een ph van 5,5 a 7. En hebben een hekel aan een te droge bodem. met een temperatuur tussen de 10 a 20 graden Celsius.

   Mvg Frank

 5. Frank als eerste bedankt voor de superwormen en het zakje voer.
  Maar ik wil mijn wormen bewaren in een bak moet deze geheel ondoorzichtig zijn?Of kan het ook een doorzichtige bak zijn met zwartdeksel aan de bovenkant.
  En moet ik dan nog ergens rekening mee houden.
  Alvast hartelijk bedankt voor je antwoord.

  1. Beste Gerard,

   Je kan een doorzichtige bak gebruiken, maar een donkere bak is nog iets beter. Hoe minder licht in de bak hoe minder de wormen hoeven te schuilen voor het licht. Waarschijnlijk heb je deze info al gevonden, maar via deze link kan je veel informatie vinden over Wormen kweken

   Zet de bak niet pal in de zon dat is misschien de beste tip die ik met dit warme weer kan geven.

   Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.
   Succes met je wormen!

   Mvg Frank

 6. Beste Frank , alvast bedankt voor de levering,top, is er een mogelijkheid als ik ga vissen om krabben bij Mijn haken met wormen weg te houden als mijn lijn 5 min in het water ligt zijn mijn wormen al opgepeuzeld door de krabben,kan ik daar iets aan doen eventueel producten ofzo op mijn wormen aanbrengen,maar de paling moet wel nog komen hé.
  Mvg Wilfried.

  1. Hallo Wilfried,

   Nooit geweten dat krab ook zo verzot is op een wormpje.
   Je zou een teentje knoflook kunnen proberen mocht het niet werken dan is de krab alvast lekker gekruid 🙂

   Ik zal een rond vragen of een andere visser een oplossing heeft.

   mvg Frank

 7. beste frank

  heb 2 kg wormen besteld
  mijn doel is om deze zo spoedig mogelijk te kweken (productie vermenigvuldigen)
  wormen eten 50% van hun lichaamsgewicht per dag
  dus 2kg wormen eten 1kg per dag 7 kg per week
  kan ik voor een snelle productie alleen maar de wormvoer van jullie geven ?
  mogen de wormen ook dagelijks gevoerd worden ? voor een snelle productie ?

  1. Hallo Johan,

   Bedankt voor je vraag.

   Je kunt voor een snelle kweek inderdaad alleen gebruikmaken van het krachtvoer in combinatie met goede kweekgrond. De kweekgrond mag je dus ook bij het voedsel optellen. Maar voor dat je de hele bak vol gooit met voer, is het altijd goed om te voeren wat de wormen in een paar dagen kunnen opeten. Op deze manier hou je ook in de gaten hoe de wormen het doen en of er alweer nieuwe kweekgrond moet worden toegediend.

   1. wat is de ph waarde van de door jullie geleverde kweekgrond
    kan hier ook kalk aan toe gevoegd worden
    voor een goede stabiele ph waarde 7 ?

    1. Beste Johan,

     Hiervoor kan je beter lavameel gebruiken. Dit heeft ook een ph verhogend effect. En het bevat ook goede mineralen voor de wormen.

    2. Beste Johan,

     Hiervoor kan je beter lavameel voor gebruiken. Dit heeft ook een ph verhogend effect en heeft ook nog nuttige mineralen voor de wormen.

 8. Wij bewaren tot nu toe de wormen de hele zomer in een grote zwarte emmer ietwat vochtig gehouden grond en voeren ze regelmatig met groente afval e.d. [tomaat en sla e.d. gaan er in als koek]. En daarna aan de vissen in de vijver.
  Ze zitten altijd wel bovenin die emmer. Probleem is nu dat die emmer buiten ‘s winters gaat bevriezen – dat betekent dan hoogstwaarschijnlijk: “zij rusten in vrede…”
  Kan ik zo’n emmer gewoon ook ‘s winters in de grond ingraven met de rand een cm of vijf net boven de grond [want is wel de bedoeling dat de dames en heren beschikbaar blijven voor consumptie en er dus niet uit kunnen klauteren]? En moeten we hen dan -ook bij de lage temperaturen [hoe laag]- wel blijven voeren of gaat het gezelschap ook in een soort “winterrust” en vreet dan niet of veel minder
  U ziet wel: ik weet er echt niet veel van.
  Kunt u mij raad geven?

  1. Hallo Evert,

   Bedankt voor je vraag.

   Het klopt dat wanneer de temperatuur naar beneden gaat de wormen steeds minder eten en groeien. Wat eten betreft is het altijd een beetje opletten of er gegeten wordt door de wormen voordat er weer nieuw eten aan de wormen wordt toegevoegd.

   Een emmer in de grond graven zal zeker helpen tot op zekere hoogte. Wanneer het echt koud wordt zal dat niet meer voldoende zijn. Wormen beschermen zich door tijdens de kou dieper de grond in te kruipen, wanneer de emmer niet diep genoeg in de grond zit zouden de wormen alsnog kunnen bevriezen.

   Wormen kunnen ook in de schuur goed overwinteren. Met een lampje of een netje (gemaakt van de meegeleverde zak) over de emmer kruipen ze er niet uit. Het voordeel is dat je dan ook het hele jaar door groente en fruit kan omzetten naar wormenmest.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoordt.

   Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

   1. Ik ben een jaar geleden verhuisd en heb 2 problemen:
    – een grote composttoren (1,5m hoog en 0,5m diameter) waar GFT en koffiedrap in verdwijnt. Nu voor 3/4 vol, maar weinig leven.
    – een grote composthoop achter in de tuin met vooral bladeren en beperkt gras. Deze composthoop is ongeveer 2x2x0,75m. Ook daar gebeurt weinig.
    Graag advies over beide situaties en kan er wat hier aan gedaan kan worden of moeten we wachten tot de vorst periode voorbij is.
    Alvast bedankt voor je advies,

    Vincent van Campen

    1. Beste Vincent,

     Bedankt voor je vraag.
     Hoeveel wormen ben je mee begonnen?

     Als de toren voor de verhuizing het altijd prima heeft gedaan zou je ook gewoon weer nieuwe wormen kunnen toevoegen.

     Voor de wormentoren en de composthoop geld als ze groot genoeg zijn kunnen wormen er prima in overwinteren. Wanneer een wormentoren nog helemaal leeg is hebben de wormen geen beschutting om de winter door te komen. In jouw geval is dit geen probleem.

     Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

     Mvg Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *