Geplaatst op 180 Reacties

Vragen, reacties, opmerkingen en Foto upload

Hier is de mogelijkheid om gemakkelijk foto’s te uploaden.

Heeft u vragen, reactie, opmerkingen of wilt u gewoon wat kwijt?  Laat het weten via een reactie onderaan de pagina.

 

 

180 gedachten over “Vragen, reacties, opmerkingen en Foto upload

 1. beste wormenkwekerij,

  even een vraagje: ik heb een kleine weide bij huis waar ik 3 pony’s heb lopen. Nu is de grond ( we hebben hier echte klei gronden) echt kei hard en na de regenbuien van afgelopen dagen, blijven de plassen erop staan maar de grond word niet echt nat. nu hebben wij van het voorjaar de grond geverticulteert , maar zien helaas weinig resultaat.
  Nu kwam ik na zoeken op de wormen uit. Maar vroeg ik me af of de wormen überhaupt wel in zo’n harde grondslag kunnen komen en ook kunnen overleven.
  of heeft u ook wormen met beiteltjes?? 😉
  of heeft u nog een andere tip??
  we horen graag van u.
  hartelijke groet annelies

  1. Beste Annelies,

   Bedankt voor je vraag. Wormen met beiteltjes is een goed idee 😛 zal eens kijken of ik ze dat kan aanleren.

   Een keiharde kleigrond kan te hardt zijn voor wormen. Het is dan aan te raden om eerst een kleine test te doen met een handje vol wormen. Wanneer deze de grond ingaan kan je een groter leger inzetten. Daarnaast (of daarvoor) kan je ook met wormenmest de bodem verrijken met hummus. Dit maakt de grond ook losser en geeft meteen een boost aan het bodem leven.

   Wanneer je dit een aantal jaren herhaalt bouw je een mooie humus laag op. En met de inzet van wormenmix voor bodemverbetering zorgen uiteindelijk ook voor een beter afwatering.

   Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

   1. Bedankt voor de info. Ik heb een kilo wormen bij u besteld!! We gaan het uitproberen.
    Vol verwachting wacht ik het af!! Bedankt

 2. Beste Frank ,
  Heb een vraagje over de buxushaag.
  Bij mij ziet het er niet echt netjes uit, ( lichtgroene blaadjes e.d.) en een rups ontdekt.
  Moet eerlijk bekennen dat er bij mij weinig aan voeding gedaan is , niet zoals op u vraag en antwoordlijst.
  Graag zou ik van u willen weten wat evt. voor mij de beste manier is om de buxus weer in goed banen te leiden.
  Heb gelezen over lavaverstuiving en wormenmest . Het gaat over +/- 30 mtr haag .
  Alvast bedankt

  1. Beste Ad,

   Bedankt voor uw vraag.
   Voor bestrijding van de rups kan je de lavameel met een verstuiver over de heg verstuiven. Dit blijf je regelmatig herhalen totdat de rups is verdwenen.

   Voor een buxus haag adviseren wij per m2

   2 – 5 liter Wormenmest
   200 – 250 Lavameel
   100 Guano

   Een buxus is een plant die veel voeding nodig is. Het voorjaar en najaar zijn de belangrijkste momenten om de haag te voeden.

   Als u nog vragen heeft dan hoor ik het graag.

   Met vriendelijke groet

   Frank Wasse

 3. Hallo Frank,

  Ik heb 2 vragen:
  Ik ben nu al meer dan een half jaar wormen aan het kweken m.b.v. jouw wormenvoer en alles gaat goed. Alleen vraag ik mij af of de wormen op de lange termijn genoeg hebben aan alleen wormenvoer, is dat niet wat te eenzijdig? Zit in het voer dan wel alle grondstoffen, vitamines en mineralen in die een worm nodig heeft om te groeien en zich voort te planten?
  Mijn 2e vraag: kun je ook alleen kokosvezels en -gruis gebruiken als bedding voor de wormen, of moet daar dan nog wat aan toegevoegd worden, zoals papier?
  Alvast bedankt voor je antwoord!
  Gr. Theo

  1. Beste Theo,

   Bedankt voor je vraag.
   Goed om te horen dat het kweken goed gaat!

   Naast het meel krijgen de wormen ook voeding binnen van de Kweekgrond voor wormen Hierin zitten ook belangrijke voeding in voor wormen zoals cellulose. De als antwoordt op je 2de vraag is eigenlijk nee. In kokos zit te weinig in voor wormen. Je kan dan beter turf gebruiken en veen en de ph verhogen.

   Naast meel en de kweekgrond voor wormen gebruik ik ook nog o.a vlas, papier, lavameel en koffie. En een beperkte hoeveelheid G.F.T. De wormen kunnen in principe goed vermeerderen op alleen kweekgrond en meel, maar mijn voorkeur heeft inderdaad meer variatie om eenzijdigheid te voorkomen.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Veel succes met je kweek!

   Mvg Frank

 4. Ha Frank, ‘je’ wormen doen het prima. Nu, na een paar weken begint de compost te verschijnen tussen het ‘afval’. Alleen ben ik me gisteren een hoedje geschrokken. Ik maakt de bak open en een hele grote kluwen wormen zat boven in en een hele kluwen rolde bijna over de rand….ik dacht, verdikke, zou de start van mijn nieuwe bak nu toch fout zijn gegaan…. Sprak vanmorgen mijn schoonzusje -die hebben ook al jaren een wormenbak (“hungry bin”) en hadden precies hetzelfde….beiden liepen we vanmorgen met de telefoon aan het oor naar onze bakken, tilden het deksel….alles helemaal normaal. Beide bakken staan niet in de zon maar in de schaduw…..is het dan toch de temperatuur geweest?
  Ben benieuwd naar meer ervaringen van wormen houders met deze hoge temperaturen.

  Verder heb ik hele kleine miertjes(?), echt heel klein, misschien wel geen miertjes….kan er nergen iets over vinden dus ik vraag jou. Als je ze probeert met je vinger te ‘pakken’ wrijf je ze helemaal tot pap….echt vreemd.

  Een enthousiaste wormen houder die heel blij is met jullie service, zowel leveringen als adviezen.

  1. Beste Jan,

   Bedankt voor je vraag.
   Ik krijg regelmatig mailtjes en telefoon in deze warme periode met vergelijkbare verhalen/problemen. Het heeft inderdaad met het warme weer te maken. Wanneer je in de ochtend kijkt is de temperatuur in de nacht weer flink gedaald vandaar dat de wormen weer door de bak zitten. Op warme dagen helpt het om e deksel eraf te halen zodat het warme vocht kan verdampen. En beperkt vochtig voedsel toedienen.

   Of het kleine mieren zijn vind ik lastig om te zeggen een foto kan hierin helpen.
   wanneer het snel lopende diertjes zijn ten grote van een speldenknop dan vermoed ik dat het roofmijt is. Deze diertjes kunnen geen kwaad en horen in de wormentoren of hungrybin.

   Als je twijfels hebt of het roofmijt is mag je me ook een foto opsturen. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag

   Heel veel plezier met de hobby.

   Mvg Frank

 5. Goedemorgen,

  Ik zocht informatie over lavameel en kwam bij toeval op uw website. Naast lavameel zou ik ook interesse hebben in wormenmest, maar is voor mij nog een onbekend product. Ik kan het op uw website niet vinden, wat bevat wormenmest aan voedingsstoffen (NPK ) ?

  Ik heb een vrij grote moestuin van 600 m2 (op arme zandgrond), denk aan een combinatiepallet. Is dat mogelijk en wat zouden dan de prijzen zijn?

  Vriendelijke groeten,

  Teun Baan

  Vriendelijke

  1. Beste Teun,

   Bedankt voor je interesse.

   Wormenemest heeft wel een NPK verhouding maar deze in niet erg hoog.

   NPK 0,7 – 0,3 – 0,2

   Stikstof (N) 0,776 %
   Fosfaat (P2O5) 0,376 %
   Kalium (K2O) 0,16 %
   Magnesium (MgO) 0,18 %

   Fosfaat (P2O5) 0,376 % = 0,16 % P
   Kalium (K2O) 0,16 % = 0,13 % K
   Magnesium (MgO) 0,18 % = 0,11 % Mg

   Wormenmest gebruik je vooral voor de goede bacteriën en schimmels die in de wormenmest zitten. Deze zorgen er onder andere voor dat elementen beter beschikbaar worden gemaakt voor planten.

   Wij adviseren dan ook Lavameel voor de mineralen Guano voor de NPK en Wormenmest voor de biodiversiteit en bodemverbetering. Deze drie samen geeft een mooie bodemvriendelijke voeding voor de planten.

   voor 100 m2 moestuin adviseren wij.

   20 – 30 kg lavameel. 1 zak lavameel weegt 20 kg en kost € 19,00
   600 – 1800 liter wormenmest. Prijs is afhankelijk van de verpakking ( 35 liter zak of 1000 lt bigbag )
   5 – 10 kg guano. Verkrijgbaar in emmer van 3,7 kg € 19,- en in zak van 10 kg € 41,-

   Afhankelijk van de hoeveelheid zijn er ook staffel kortingen op de producten. Deze worden aangegeven bij elk product.

   Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag je mag ook bellen om het een en andere door te spreken.

   Mvg Frank

 6. Beste Frank, ik heb nou al 3 bakken met vis wormen kan ik nu mijn overschot aan wormen in mijn tuin uitzetten of gaan ze dood.
  Groet Andre.

  1. Hallo Andre,

   Goed om te horen dat het kweken zo goed gaat. Je kunt de wormen inderdaad uitzetten in de tuin. Bij voorkeur in het gras of op een plek waar veel organisch materiaal in de grond zit.

   Mvg Frank

   1. Dank voor je snelle antwoord.

    Groet. Andre

 7. Hoi.

  Ik wil graag zelf kweekgrond maken voor mijn wormen. Kan ik dit zelf en hoe moet ik dit doen? Voedsel hoeft er niet in aangezien de wormen groente en fruit afval krijgen.

  1. Beste Jeroen,

   Vroeger maakte ik het zelf ook. Dat deed ik als volgt.

   Turf ( wit veen, zwart veen) goed mengen met lavameel tot je de ph rond de 6,5 krijgt en dan ben je klaar om te gaan. Ph testen met een goede ph meter.
   Hier voegde ik nog o.a papier aan toe. of een andere bron van cellulose.
   Veel succes.
   Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 8. Ik heb sinds een paar weken in een afvalcontainer een wormenbak gemaakt. We hebben gaatjes geboord bovenin de bak en onderin een gat gezaagd die we met een klep dichthouden. We hebben er 1 kilo wormen in gedaan. Overigens dank je voor de snelle en goede bezorging van de wormen en de gezonde staat van de wormen. Na wat aanloop problemen (de wormen kropen steeds naar boven en zaten dan net onder de klep) woelen ze nu lekker door de grond en de voedings- en plantenresten.

  Het probleem is echter dat ook de mieren het erg fijn vinden in de wormenbak. Wat voor effect heeft dit op de wormen? moet ik maatregelen nemen? Wat raad je mij aan om te doen?

  1. Beste Gerda Bedankt voor je mail,

   Wat je zou kunnen doen is het toevoegen van koffieprut Wormen vinden koffie prut lekker, maar voor mieren is cafeïne gif.
   Theeblaadjes schijnen nog beter te werken dan koffie
   Mieren houden niet van vocht, wormen kunnen hier beter tegen. Als je de wormentoren vochtig houd belemmer je de mieren.

   Ik hoop dat je wat aan de tips hebt. Als iemand anders nog een tip heeft dan hoor ik het graag in een reactie hier.

   Veel succes Gerda.

   1. toch nog een vraag over de mieren: zijn ze schadelijk voor de wormen?

    en ik ga je tips toepassen. dank je voor je antwoord

    1. Hoi Gerda,

     Ik heb even lopen speuren op internet. Ik kom verschillende informatie tegen.

     Mieren kunnen de wormen wel eten, maar het lijkt erop dat de wormen ook prima met mieren kunnen samenleven aangezien een mierennest volgens website http://www.nlmieren.nl ook veel wormen kunnen bevatten. Wormen leven dan in een symbiose met de mieren naast tal van andere insecten en geleedpotigen.

     Voor zover ik weet zijn er in Nederland geen insecten die een wormenpopulatie kunnen uitroeien door ze allemaal op te eten. Bij ons in de kwekerij (en ook nog nooit gehoord van andere kwekers) komen ook tal van verschillende diertjes voor, maar het is ze tot op heden nog nooit gelukt om een plaag te worden.

     Mijn conclusie is dat jij je geen zorgen hoeft te maken. Mocht iemand anders andere ervaring hebben dan hoor ik het graag. Succes met je wormen Gerda!

     Mvg Frank

 9. Hallo
  Ik heb een wormenbak gekocht en wil nu starten met composteren. Ik ben alleenstaand, is het dan voldoende op 1/4de kg wormen te kopen? hebt u ook een idee wanneer de zeef terug beschikbaar is?
  Mvg
  Tine

  1. Beste Tine,

   Bedankt voor je interesse.
   De zeef is momenteel weer verkrijgbaar.
   1/4 is genoeg wanneer je niet elke dag iets te geven hebt. Anders is een 1/2 kilo wel aan te raden.
   Alvast veel succes met de wormen.

   Mvg Frank

 10. Hallo Frank,
  Het kan zijn dat je deze vraag dubbel krijgt, omdat ik in eerste instantie een foto op wilde sturen en deze plek op de website niet had gezien. Maar de vraag is als volgt.
  Wij hebben in Heilloo een wormenton gekocht. We hebben hem in de bijkeuken staan. We hebben nog niet geoogst, hoewel de onderste zeef wel heel mooi fijn lijkt. Echter, de compost is erg nat en er kruipen kleine witte beestjes in. Hoe kan ik de compost droger maken en kunnen die kleine witte beestjes kwaad?
  Groetjes, Jeltje

  1. Beste Jelte,

   Bedankt voor je vraag.
   De witte beestjes zijn vermoedelijk springstaartjes. Deze beestjes eten schimmels en zijn niet schadelijk. Het gebeurt vaak dat de wormenmest er nat uit de wormentoren komt. Op zich is dit niet erg. De natte wormenmest kan net als droge wormenmest worden verwerkt.

   Wat kan helpen om drogere wormenmest te krijgen is het toevoegen van papier en het regelmatig leeghalen van de opvangbak voor wormensap. Ook kan je het een dag laten drogen wanneer je de wormenmest uit de toren haalt.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord.

   Mvg Frank

 11. Dag Frank,
  Afgelopen zondag bestelde ik bij jullie een zak Lavameel, een emmer van 3,5 kg. Guano zeevogelmest en een zak wormenmest van 35 liter. Dinsdagavond werd het door PostNL bezorgd verpakt in 2 grote dozen van karton en dichtgeplakt. Beide dozen waren gescheurd en beschadigd en de emmer Guano zeevogelmest was open gegaan en de inhoud lag samen met de wormenmest los in de kartonnendoos. Dat was niet zo erg geweest als er in de bodem van de doos maar geen gat/ scheur had gezeten. Je begrijpt dat ik er niet gelukkig mee was. Het overgrote deel van de Guano zeevogelmest lag op straat en niet in de tuin waar ik het nodig heb.
  Jammer, een eerdere zending Lavameel heb ik vorig jaar keurig ontvangen.

  1. Beste Henk,

   Wat vervelend dat de je bestelling de verzending niet heeft overleefd. Wij doen ons best om de pakketjes zo zorgvuldig mogelijk te verpakken. Helaas gaat er ondanks dat soms toch iets mis tijdens de verzending. Onze excuses hiervoor. We gaan de zending opnieuw versturen. Wij nemen contact met je op via email om het verder op te lossen.

   Mvg Frank

   1. Hallo Frank,

    De nieuwe zending wormenmest en Guano zeevogelmest heb ik in goede orde ontvangen. Keurig verpakt in een kartonnen doos zonder scheuren en gaten werd het afgeleverd. Ik wil je bedanken voor de manier waarop je e.e.a. hebt opgelost. Dank daarvoor, ik ben er zeer tevreden mee. Jammer dat PostNL op zo’n manier met de vorige zending om is gegaan. Wanneer ik weer mest o.i.d. of advies nodig heb weet ik je zeker weer te vinden.
    Nogmaals dank.

    Henk.

    1. Bedankt voor je reactie Henk, Goed om te horen dat alles netjes is aangekomen!
     Tot de volgende keer.

     Mvg Frank

 12. Wormen zijn goed aangekomen ” bedankt “.

  1. Graag gedaan. Veel succes met kleine wormen kweken 🙂

   mvg Frank

 13. Hallo Frank,

  In het laatste nummer van de Consumenten gids staat bij de lezersvragen”
  Zijn gebruikte koffiepads composteerbaar? oftewel moeten ze bij ht gft-afval of bij het restafval?
  Antwoord:
  In bijna alle theezakjes en koffiepads zit kunststof om ze te sealen. U moet ze dus weggooien in de restafvalbak en niet bij het gft-afval. Losse thee of koffiedrap mag wel in de biobak. Op de website van Milieu Centraal staat een afvalscheidingswijzer (afvalscheidingswijzer.nl) waarin u kunt opzoeken wat in welke afvalbak hoort.

  Ik heb dat nagezocht en het staat er inderdaad op.
  Wat nu??

  Groeten, Mieke

  1. Hoi Mieke,

   Ik ga morgen proberen uit te zoeken of er ook koffiepads zijn zonder plastic en of je kan zien of er plastic in zit. Ik ga dat beschrijven in dit artikel

   Plastic in koffiepads en theezakjes

   Als alternatief voor pads is er ook een ‘koffieduck’ deze kan je vullen met koffie en dan gebruiken in de Senseo apparaat.

   1. HOI Frank, ben blij dat je het uit gaat zoeken. Heb echt al vrij lang pads op de composthoop en in de wormenbak gedaan en dat leek niet echt schade aan te richten. Ik ben benieuwd naar je bevindingen, groet, Mieke

 14. Hallo Frank, ik heb gelezen dat koffiepads (Senseo) niet bij het gft mogen. Ik doe ze al 2 jaar in mijn compostvat en in mijn wormentoren. Mag dat wel? Ze leven trouwens nog steeds… de wormen.

  Groeten, Mieke

  1. Hoi Mieke,

   Dat heb ik nog niet eerder gehoord.

   Ik heb inmiddels geen Senseo apparaat meer thuis maar ook ik heb bijna 3 jaar 80 % koffie pads gevoerd aan mijn wormen. Ook nooit geen problemen mee gehad.
   Waar heb je het gelezen dat het net op de composthoop mag. Wat was de reden dat het niet mag?

   Ben ik wel nieuwsgierig naar.

   Mvg Frank

   1. Beste Frank/Mieke, ik heb dit bericht laatst ook gelezen, ik weet niet waar, ik doe dit al bijna 2 jaar maar ik heb nooit iets nadelig gezien bij de wormen.

    vriendelijke groet Andre Ooms.

    1. Hoi Andre,

     Bedankt voor je aanvulling!

     Weet je nog wat de reden was waarom er geen pads op zouden mogen?

     1. in het filterpapier van coffeepads is kunststof verwerkt…aldus milieu centraal….afvalscheidingswijzer

     2. Ik wordt er bijna verdrietig van. Nu is koffie-drap met zijn filter prachtig voor zowel de compostbak en wormentoren. Koffie bevat het nodige stikstof voor de tuin en wormen zijn dol op koffie prut en de cellulose in het filterzakje. Om een prachtig ”afval”product te bevuilen met plastic slaat werkelijk alles.

      Inmiddels hebben wij geen Senseo apparaat meer maar een ouderwetse koffiefilter apparaat dit kan gelukkig nog wel.

      Bedankt allemaal voor het uitzoeken en de aanvullende informatie!

 15. Hallo , Ik moet viswormen kweeken daar er geen ver mag gebruikt worden .
  Nu ik moet kleine wormen hebben maar die zijn niet voorradig dus gaan we proberen ze te kweeken .
  heb 2 boxen van 50l en daar ga ik volwassen dieren inzetten en dan proberen te kweken .
  mijn vraag is hoe moet ik tewerk gaan .
  moet ik die diep voederen of mag dat aan het opervlak . welke grond gebruik ik het best?
  kan ik deze ook voederen met wortel pulp en andere groenten of moet ik alleen het gekochte voeder geven ?

  1. Hallo Johan,

   Via deze link vind je allemaal informatie over het kweken van wormen:
   Wormen kweken

   Het voer hoef je niet in te werken

   Hier vind je info over wat je de wormen te eten kan geven.

   wat eten wormen

   Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 16. Beste Frank.
  Ik heb een huisje buiten met een hele grote tuin en 4 compostbakken van ongeveer kubieke meter elk.
  Veel compost dus. Nu zou ik graag de compost om willen laten zetten tot wormenmest. Hoe pak ik dit het beste aan?
  En kan ik dan het beste tot de lente wachten of eerder beginnen?
  Hartelijke groet,
  Frans Penders

  1. Beste Frans,

   Bedankt voor je vraag.

   Wanneer er voldoende in de compostbak zit, hebben de wormen voldoende bescherming tegen de winter. Met de temperatuur momenteel kunnen de wormen prima werken en cocons af zetten. Op deze manier heb je een vliegende start in et voorjaar.

   Veel succes!

   Mvg Frank

   1. Hoi Frank,
    Wanneer we weer naar ons huisje gaan bestel ik ze bij je.
    Hartstikke leuk!

    Frans

 17. Hallo,

  Weet iemand of ik mijn wormenbak wormen resten van de ananas mag geven? Of is dat een citrusvrucht?

  1. Hallo Adelheid,

   Ananas is geen citrusvrucht maar een tropische vrucht. Ananas kan net als citrusvruchten in de wormenbak.

   Mvg Frank

   1. Maar de schil van mandarijnen en sinaasappels en ander fruit enz. schimmelen wel snel. Dus of het verstandig is ten tweede. Je moet ze ook niet op de compost gooien, je krijgt dan teveel schimmel in je compostbak.

 18. Hallo,
  heb 2 bakken wormen .Alles lijkt goed te gaan alleen heb ik het probleem dat wanneer ik ga vissen en de wormen nodig heb ik met veel moeite de wormen uit de bak krijg . is er een manier om de wormen uit die bak kan krijgen zonder de heele bak binneste buiten te draaien

  1. Hallo Johan,

   Wat je zou kunnen doen is een boterham of een steen op de bak leggen. Wanneer je deze een dag laat liggen en de steen of boterham weer optilt, zal je zien dat er allemaal wormen onder zitten die gemakkelijk zijn te pakken. In de Wormencourant heb ik hier eens een stukje over geschreven via deze link vind je het artikel.

   https://wormenkwekerijwasse.nl/informatie-2/wormercourant/wormer-courant-maart-2017/

   Mvg Frank

   1. Heb het gedaan en denk dat ik piranha`s aan het kweeken ben . Dat brood is op een nacht weg. hier en daar nog wat resten maar voor de rest alles weg.

    bedankt voor de tip

    1. Haha, dan hadden ze goed honger. Als ze de vis maar laten leven 😛

 19. Hoi Frank
  Heb toch wat problemen met de vochtigheid van de bak,ik heb een vochtmeter voor de bedding gekocht,weet jij wat de beste vochtigheids graat is,
  Vr gr jan

  1. Hallo Jan,

   De vochtigheid kan ik het beste beschrijven op de volgende manier. Wanneer je een handje grond pakt en hier voorzichtig in knijpt mogen er geen waterdruppels uitvallen. Ik heb ergens nog een vochtigheid meter liggen thuis, Als ik deze vind dan laat ik het je weten wat de meter aangeeft.

   Mvg Frank

   1. Bedankt voor de reaktie,
    Vr gr jan

   2. Helaas de vochtigheidsmeter doet het niet meer goed. Hij geeft na 3 dagen nog steeds ‘dry’ aan.

 20. Beste Frank, klopt het nu het kouder is er minder of geen wormen vocht geproduceerd wordt, of is aarde in de bak te droog.
  Worden in de winter wel cocons gelegd of alleen in de zomer.
  Wat is het maximale aantal wormen dat in een bak van 50x45x35cm kan, of maakt het niet uit.
  Groet Andre.

  1. Beste André,

   Bedankt voor je vraag.
   Wanneer het kouder wordt gaan de wormen steeds langzamer te werk. Het verwerken van alle gft gaat hierdoor een stuk langzamer en er zal om die reden ook een stuk minder sap geproduceerd worden.

   Bij ons in de kwekerij leggen de wormen flink eitjes op het moment. Het is momenteel rond de 13 – 15 graden Celsius. Ook hier geld dat de temperatuur van invloed is.

   In de bak va 67 liter kan je ongeveer max. 6 kg wormen in houden. Wanneer de wormen elke maand weer verse grond krijgen is dit mogelijk. Wanneer dit niet het geval is is 3 kg wormen al veel.

   Ik hoop je vragen te hebben beantwoord. Veel succes met de wormen.

   Mvg Frank

 21. het is nu 27 november, er komt nog wat “zacht weer” aan. Kunnen we nu nog wormen uitzetten in onze nieuw aangelegde tuin (met een laag losse aarde van 25 cm en daaronder de wat vastere grond)? En zo ja, als we het woensdag de 28e bestellen, wanneer hebben we ze dan in huis? Is dat pas na het weekend? En hoe worden ze verpakt/verstuurd?

  1. Beste Berenice,

   Aankomende week is het weer geschikt om de wormen uit te zetten. Zolang de temperatuur boven de 5 graden Celsius blijft kunnen de wormen nog worden uitgezet. Wanneer je woensdag besteld dan worden de wormen donderdag/vrijdag bezorgd. De wormen worden aangeleverd in een lucht doorlaten de zak. Hierin zijn de wormen even te bewaren. Het is het beste om de wormen zo snel mogelijk na aankomst uit te zetten.

   Ook zit er een beschrijving bij hoe uit te zetten.

   Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 22. Hoi Frank!
  Ik heb een voortuin vol op het Zuiden waar ik tegels heb weggehaald, dus de bodem is echt van dat lichte tegelzand. De planten die ik hier in zet zet ik al ruim in de compost en dit heb ik ook al wel wat door het zand verwerkt, maar dat is een minimale oplossing want dat lichte zand zit tot heel diep.
  Ik vraag me af of het zinvol is om hier bodemverbeterende wormen voor te bestellen, gaan ze in deze grond niet dood?
  Ik hoop dat je een tip voor me hebt!
  Bedankt!

  1. Hallo Dagmar,

   Bedankt voor je vraag.

   Het is inderdaad verstandig om een jaar te wachten met het uitzetten van de wormen. Het mengen van de compost is al een goede stap. Met oog op bodemverbetering zou je dit jaar nog wormenmest en lavameel kunnen toevoegen. Het toevoegen van de juiste schimmels, bacterie en mineralen die in wormenmest en lavameel zitten, gaat de zand bodem een heel stuk helpen om er weer leven in te krijgen.

   Wanneer je ziet dat de planten aanslaan volgend jaar dan kunnen er ook wormen worden toegevoegd. De wormen zijn top werknemers en helpen je dan met het mengen van de grond. Dan kan jij lekker genieten van je nieuwe tuin in het zonnetje 😉

   Alvast veel succes!

   Mvg Frank

 23. Geachte heer Wasse,
  Ik heb dit jaar voor de 1e keer lava meel in combinatie met wormenmest gebruikt.
  Nu heb ik sinds gisteren dd 12 oktober 2018 ronde gaten in de tuin ,plusminus 25 cm diep en je kunt niet zien dat er gegraven is. Ook afdrukken van pootjes zie je niet.
  Kan het zijn dat boven genoemde mest bepaalde ongedierte aantrekt?
  Met vriendelijke groet,
  Rob Guelen

  1. Beste Rob,

   De wormen in de wormenmest trekken vogels aan verder is het mij niet bekent dat het ongedierte aantrekt.

   Kan u misschien een foto maken van de gaten?

   Mvg Frank

 24. Beste Frank,

  Na wat rondsnuffelen op internet en het lezen van je website ben ik enthousiast geworden over wormenmest. Het feit dat het volledig organisch is en de planten niet kan verbranden zoals kunstmest dat doet spreekt me ook erg aan. Ik wil deze winter pepers, tomaten en nog wat andere moestuinplanten kweken in een kweektent en ik heb al een paar zakken luchtige grond (o.a. vermiculiet) zonder extra voeding (dus geen kant-en-klare potgrond). Mijn vraag is, bevat wormenmest volledige voeding voor de planten, eventueel aangevuld met lavameel zoals ik in de opmerkingen kan lezen? Of moet ik nog andere voeding/mest toevoegen aan de grond?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  1. Beste Matthijs,

   Goed om te horen dat je ook zo enthousiast bent over wormenmest.

   Wormenmest alleen is geen volledige voeding hiervoor adviseren wij ook lavameel en guano. Deze 3 producten samen met een goed potgrond versterken elkaar en geven een zeer goed resultaat op bijvoorbeeld pepers. Toevallig kweken wij zelf ook hobbymatig peperplanten met veel succes. Wij hebben al 2 jaar geen sambal meer gekocht en smikkelen al tijden van ons eigen gemaakte sambal.

   Wormenmest, lavameel en guano hebben alles in huis om goede gezonde planten te maken en om een goede vrucht afzet te verkrijgen.

   Veel succes met je pepers

   Mvg Frank

 25. Dag, mijn wormentoren draait nu een maand. Ik heb vandaag de eerste keer compost geoogst. Zeven lukt niet, de aarde is zo nat en compact dat het niet door de zeef valt. Wat te doen? En zijn de groene bolletjes cocons? Hoe zorg je dat die in de toren blijven?

  1. Beste Eline,

   Wanneer de toren nog niet vol is kan je het beste de onderste bak er zo lang mogelijk in laten. De wormen gaan dan groot en deels naar boven kruipen als de onderste bak niet meer interessant is voor de wormen. Na een maand komen de cocons ook uit en krijg je nieuwe wormpjes.

   Wanneer het te nat kan je de wormenmest even laten drogen voor het zeven. Maar meestal zijn de meeste wormen al uit de onderste bak wanneer je deze gaat oogsten.
   Wanneer de bak structureel te vochtig is dan kan je papier toevoegen ( b.v. eier doosjes)

   Wat betreft uitzetten van wormen: Zolang de temperatuur overdag boven de 5 graden uitkomt en het s’avonds niet vriest is het geen probleem om wormen uit te zetten. Of de ondergrond van de tuin geschikt is om wormen uit te zetten, is te testen om er een paar wormen uit te zetten. Wanneer deze de bodem in kruipen is het geen probleem.

   De cocons zijn zijn van verschillend formaat. sommige zullen door de zeef heen vallen sommige niet. Een kleiner formaat zeef zou helaas te snel verstopt raken.
   Je zou ook de wormenmest met cocons in een aparte bak kunnen laten uitkomen. Als de cocons uitkomen kruipen deze naar boven toe naar het voer. Op deze manier schep je de jonge wormen met voer en al uit de bak.

   Ik hoop je vragen te hebben beantwoord. mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag. Veel succes met de wormentoren.

   Met vriendelijke groet

   Frank Wasse

 26. Hoi Frank,

  Deze week heb ik 1/2 kilo compostwormen ontvangen en heb deze in een zelfgemaakte wormenbak gedaan.
  Op welke termijn gaan de wormen eieren leggen en hoeveel wormencompost produceren ze op welke termijn?

  1. Beste Antoine,

   Dit kan al gebeuren na de eerste maand wanneer de omstandigheden goed zijn. Hoeveel wormenmest er geproduceerd wordt is lastig te zeggen dit is afhankelijk van veel factoren zoals voedsel, vocht en temperatuur.
   Via deze link Wormen kweken vind je meer informatie over wormen kweken.

 27. Ik heb een wormentoren die het op zich goed doet, maar waarvan ik de compost vaak nat vind. Wat te doen?
  Kan ik de compostwormen ook in een groot compostvat doen (VAM) en hoeveel moet ik er dan indoen?

  1. Beste Mieke,

   Bedankt voor je vraag.
   Wanneer een wormentoren te nat is kan je er extra papier toevoegen. Bij voorbeeld eierdoosjes. Ook helpt het om even tijdelijk minder groente te geven. hier zit veel vocht in namelijk.

   In een compostbak van de VAM kan makkelijk een kilo of 2 in gehuisvest worden.

   Veel succes!

   Mvg Frank

   1. Beste Frank,

    Bedankt voor je reactie, ik ga het met wat meer eierdozen proberen en zal binnenkort wat wormen bestellen!

    Met vr, gr.

    Mieke

 28. Hallo,

  Ik wilde vandaag weer viswormen bestellen maar ik zie dat ze uitverkocht zijn. Wanneer zijn ze weer leverbaar?

  Groetjes,
  Theo

  1. Beste Theo,

   Het is ineens heel snel gegaan met de verkoop. De wormen die ik nu nog heb zijn om mee te kweken voor volgend jaar. Ik ben inmiddels bezig om bij collega kwekers extra wormen te regelen maar, helaas lukt dit nog niet. Het lijkt erop dat de meeste wormen zijn uitverkocht.

   Ik hoop dit jaar nog wormen in de verkoop te kunnen doen, maar het lijkt erop dat het pas volgend jaar januari de eerste wormen weer klaar zijn.

   Ik kan je een mailtje sturen wanneer er weer wormen zijn.

   Voor volgend seizoen zullen we er voor zorgen dat we weer het hele jaar door wormen te koop hebben zoals je van ons gewend bent.

   Mvg Frank

  2. Beste Theo,

   Inmiddels is het gelukt. Ik heb weer genoeg moeder dieren voor volgend jaar. Dus vanaf vandaag zijn er weer wormen te koop. Eerst alleen de middel formaat. later de mix, klein en groot.

   Mvg Frank

  3. Beste Theo,

   Ik heb weer genoeg moeder dieren voor de kweek voor volgend jaar. Dus vanaf vandaag zijn er weer wormen te koop. Eerst alleen de middel formaat wormen later dit jaar ook de klein, mix en grote.

   Mvg Frank

   1. Hallo Frank,

    Super dat je wormen te pakken hebt kunnen krijgen, ik heb meteen een bestelling geplaatst. Dank dat je dit hebt kunnen regelen!!!
    Ook fantastisch natuurlijk dat de zaken goed gaan.

    Groetjes,
    Theo

    1. Graag gedaan. Ik stond er zelf ook van te kijken hoe snel het ineens ging. Ben zelf ook super blij dat ik weer genoeg heb. Nu kan ik weer vol aan de bak met het kweken zodat ik voor volgend jaar weer genoeg heb. Bedankt voor je bestelling!

 29. Dag Frank ,

  Aangaande de wormenmest , verteerd dit materiaal nog verder weg bij het verstrijken van de tijd ?
  Kan ik dit vergelijken met bijv. groencompost wat nog gevoelig in massa vermindert ?

  Met vriendelijke groeten ,

  Ronny

  1. Beste Ronny,

   Wormenmest verteerd inderdaad maar, niet zo erg als groencompost.

   Mvg Frank

 30. Hallo,
  Ik wilde vragen of de wormenmest ook gedroogd kan worden of zelfs geleverd wordt.
  Wat als je met regelmaat kleine hoeveelheden nodig hebt. kan de mest dan ook langer bewaard worden?

  gr Leen

  1. Beste Leen,

   De wormenmest kan je drogen maar, de kwaliteit gaat dan wel achteruit. Wormenmest is levende grond. Het laten drogen zorgt ervoor dat veel levend organisme zal afnemen. Hoe verser de mest hoe beter. De wormenmest die wij verkopen is meestal wormenmest wat die week gezeefd is. Deze wormenmest is daardoor nog een lange tijd houdbaar. Het is wel het beste om het binnen een jaar te gebruiken.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord.

   Mvg Frank

 31. goedemiddag Frank, vraag ik heb dit keer voeding mee besteld, gooi ik dat over de bovenkant van de mee geleverde aarde of meng ik het er door heen, geld dat voor altijd.
  ik vind de mee geleverde aarde erg droog ik heb het een aantal keer besproeid niet teveel, vraag hoe nat moet de aarde zijn zodat de wormen goed gedijen.
  Nog een vraag ik ga op vakantie 11 dagen, hoe overleven de wormen dit welke voorzorg maatregelen moet ik nemen.
  alvast bedankt voor jou antwoord.

  Groet Andre.

  1. Beste Andre,

   Het wormenvoer strooi je over de toplaag van de grond en hoeft niet ingewerkt te worden. Ook is het prima om het voer door de verse grond te mengen en het dan over de toplaag heen te stooien. Dit zou je kunnen doen voordat je op vakantie gaat. Omdat het voer door de verse grond is gemengd blijft het langer goed. Op deze manier kan je de wormen extra voeren en op vakantie gaan.

   Voor 11 dagen zou ik minimaal 5 liter verse grond door het 1 a 2 handjes voer mengen per 1 kg wormen.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. Alvast veel plezier op vakantie.

   Mvg Frank

 32. Beste Frank,
  Ik wil alleen wormen in leven houden zodat ik het hele jaar door vis wormen heb.
  Kan ik met het voer dat ik bij je gekocht heb ze in leven houden?
  Ik heb namelijk wormenmest bij je gekocht en dacht dat het geschikt was om de wormen in te doen.
  Maar begrijp nu dat het dus eigenlijk mest is voor planten.
  Moet ik de wormen er nu weer tussen uithalen.?

  1. Beste Ron,

   Wormenmest is niet geschikt voor de wormen om in te leven/bewaren. Het beste is inderdaad om de wormen eruit te halen. Ook zou je verse Kweekgrond boven op de bak leggen. De wormen kruipen dan vanzelf in de verse grond.

   Na een tijdje kan je dan de bovenste laag eraf halen met de wormen.

   Mvg Frank

 33. Hallo Frank,
  Gisteren het pakket met wormen ontvangen. In de avond in hoopjes neergelegd in de tuin. Vanochtend bleken er behoorlijk wat dode wormen te liggen bij de verschillende hoopjes. Is dat normaal? Met vriendelijke groeten, Astrid Marijs

  1. Beste Astrid,

   Het mooiste is dat alle wormen de overgang overleven. Echter kan het gebeuren dat er een aantal wormen het niet overleven. In 1 kilo pakket wormen voor bodem verbetering zitten ongeveer 700 wormen in. Wanneer er een aantal wormen het niet hebben overleefd is dit niet perse alarmerend. Wanneer er meer wormen dan een paar procent het niet overleven Kunnen wij uw hiervoor nieuwe wormen opsturen.

   Met vriendelijke groet Frank

 34. Hallo,
  Even een vraagje. Ik heb vorige week een halve kilo compost wormen gekocht en ze in mijn wormen toren los gelaten. Ik merk dat ze nog weinig eten en vind regelmatig een stuk of 20 wormen onder on de toren waar het vocht zich verzameld bij het kraantje. De grond is niet erg droog. Doen ze dit vaker?

  1. Beste Maarten,

   Bedankt voor je vraag. Het kan soms even duren dat de wormen gesetteld zijn en beginnen met eten. Momenteel krijg ik vaker te horen dat de wormen in de lekbak terecht komen. Dit komt door de extreem warme dagen die we deze zomer hebben in Nederland.

   Wanneer de bak te droog is gaan de wormen naar onderen kruipen om vocht te zoeken of ze gaan in bolletjes bij elkaar zitten zodat ze samen vochtig blijven.
   Nu geef jij aan dat de bak niet erg droog is. Omdat een vochtige bak beter temperatuur glijd dan een droge bak wordt een vochtige bak makkelijker (te)warm dan een droge bak. Ook bij een warme bak gaan de wormen verkoeling zoeken door naar beneden te kruipen.

   Omdat het laagste punt van de wormentoren de lekbak is. kom je in deze situatie’s wormen tegen in de lekbak.

   In een halve kilo met wormen zitten ongeveer 400 a 600 wormen in en het kan altijd gebeuren dat er af en toe wat wormen in de lekbak terecht komen.
   De Bak op een koele plaats zetten zou kunnen helpen. Om Wormen sneller te laten eten zou je het voedsel aanbod ook in de blender kunnen doen. Het fijn gemaakte voedsel zal sneller worden verwerkt door wormen.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 35. Kan in een wormentoren ook de gefermenteerde inhoud van een Bokashi-emmer verwerkt worden?
  Of sneuvelen de wormen hierdoor?

  1. Beste Gert Jan,

   Bedankt voor je vraag.
   Hier heb ik zelf geen ervaring mee. Ik heb het nagevraagd en dit zou geen problemen opleveren. Voor de zekerheid kan je eerst een kleine hoeveelheid proberen.
   Zou je kunnen laten weten wat je ervaring is?

   Met vriendelijke groet Frank

  2. Hallo,
   Ik heb naast de wormentoren (ong 6 maand oud) al enige jaren bokashi, en merk steeds dat de grond, waarin bokashi vermengd wordt, steevast veel wormen bevat rond de bokashi. Heb twee weken geleden daarom gewaagd om wat bokashi in de op een na bovenste verdieping van de wormentoren, waarin quasi alle wormen zich bevonden, te gooien. Tot mijn ontsteltenis waren paar dagen later alle, tot de laatste worm toe, gemigreerd naar de bovenverdieping, van dewelke ik vermoedde dat die nog niet klaar was voor de wormen wegens te zuur. Heb gelijk nieuwe wormen besteld en vandaag toegevoegd, en tot mijn opluchting waren alle de oudste wormen nog in leven en erg actief.
   Ik vermoed dat de bokashi de bak te zuur maakt? Tenzij er een andere reden voor bestaat, maar dat geloof ik niet want de ingrediënten zijn buiten de bokashi altijd vrij identiek.

   1. Beste Eric,

    Bedankt voor het delen van je ervaring. Zelf heb ik nog geen ervaring met Bokashi. Wel heb ik contact gehad met Ecostyle, volgens hun zou bokaschi geen schade geven aan de wormen. Maar het kan heel goed dat het te zuur is voor de wormen wanneer het nog niet helemaal verwerkt is.

    Hou ons op de hoogt hoe het afloopt met de wormen en Bokashi.

    Mvg Frank

    1. Hallo Frank
     Eerst even de wormen doen het uitstekend in de wormenbak en ik wil even inhaken op de bokashi. Ik voer niets anders meer als bokashi met papiersnippers.
     Ze vinden dit geweldig en het aantal wormen groeit gestaag en de omzetting gaat ook sneller. Wel rekening houden met wat je wel en niet aan wormen voert. Ik doe er geen uien, prei, citrusvruchten in.

 36. Hallo Frank
  heb biologische varkens. kan ik deze varkensmest gebruiken om door wormen de mest te verbeteren? en welke wormen. moet er dan nog iets bij gemengd. hoe nat moet de mest zijn?
  bedankt arie

  1. Beste Arie,

   Met koeienmest, paardenmest en kippenmest kan het wel, maar met varkensmest heb ik geen ervaring helaas. Wanneer varkensmest deels gecomposteerd is en al veel van zijn ammoniak is kwijtgeraakt kan ik mij voorstellen dat het prima door wormen is te verwerken. De mest mengen met stro, houtsnipper of compost maakt het voor de wormen makkelijker om in te leven. De ‘compostwormen mix’ is hiervoor het meest geschikt.

   Wanneer je besluit om het te gaan proberen om de varkensmest te verwerken met wormen ben ik heel benieuwd naar je ervaring.

   Mvg Frank

 37. Beste lezer van dit bericht,
  Sinds dit voorjaar ben ik begonnen met het “bestrijden” van Heermoes wat groeit en bloeit onder onze bonte ligusterheggen. Het lijkt of het minder snel groeit maar komt nog wel steeds terug. Het enige wat ik doe is lavameel strooien en de Heermoes afknippen. Zou het een goed idee zijn om bij de lavameel ook wormenmest te strooien ? Misschien wel door elkaar gemengd ? Mijn idee bij het gebruik van beiden is om de grondstructuur te verbeteren en zodoende mogelijk de Heermoes kwijt te raken. De weg van de lange adem dus.

  1. Beste Henk,

   Wormenmest zorgt voor een breed spectrum voor planten opneembare elementen. Wat zorgt dat lavameel beter wordt opgenomen door planten en bodem. Het kan dus zeker helpen om wormenmest toe te voegen en de weg van de lange adem verder in te zetten.

   Wormenmest en lavameel kunnen goed gemengd worden en samen uitgestrooid worden.

   Over heermoes en lavameel heb ik recentelijk een artikel geschreven Via deze link vind je het artikel
   Heermoes bestrijding

   Heel veel succes met het bestrijden van de heermoes. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Met vriendelijke groet

   Frank Wasse

 38. Beste Frank,

  2 dagen geleden de compostwormen ontvangen. Prima verpakt en met goed grond er bij. ‘s avonds heb ik mijn oude BioCom (had ik nog uit mijn vorige huis in Zaandam) voorbereid. Dit heb ik gedaan: kartonsnippers onderin, oude halfverteerde compost een laag, potgrond, een emmertje koffiedrab, volle bak keuken GFT, weer potgrond en daar bovenop de wormen. Omdat ze naar boven bleven kruipen dacht ik dat het mogelijk te droog was door de koffiedrab en heb ik er nog vers gemaaid gras bij gedaan en nog wat voer. Ze blijven naar boven kruipen. De deksel open zetten helpt wel wat. Kan ik nog meer doen om het ze naar de zin te maken of moet ik ze gewoon maar even laten wennen? Graag je advies. met dank alvast, Andrea.

  1. Beste Andrea,

   Bedankt voor je vraag.

   Wanneer de wormen in hun nieuwe verblijf plek komen kan het soms zijn dat de wormen onrustig zijn. Waar dit precies aan ligt is niet geheel duidelijk. Toevallig ben je vandaag de 3de die mij er over bericht. Alle 3 zijn van de zelfde zending.

   Bij ons in de kwekerij doen wij elke keer precies het zelfde qua verpakking, maar op een of andere manier lijkt er iets te zijn wat de wormen onrustig maakt. Dit zou te maken kunnen hebben met het weer/ luchtdruk. Waar ik vaker hoor dat wormen gevoelig zijn voor onweer. Ik weet niet hoe het weer bij jullie is maar het is in drenthe behoorlijk drukkend weer.

   Hoe is dat bij jullie?

   Wat je kan doen is zorgen dat de wormen niet kunnen ontsnappen en de bak uit de zon houd en dan is het binnen 2 a 3 dagen weer normaal.

   De zak speciale grond en het meegeleverde voer helpt ook om de wormen het beter naar hun zin te maken.

   Ik hoop dat je wat aan et antwoordt hebt en wens je veel succes.

   Mvg Frank

   1. Beste Frank,
    Dank voor je uitgebreide antwoord. Het is hier in Brabant een aantal dagen drukkend warm geweest en gisteren hevig onweer. Nu is het wat rustiger aan het worden.
    Het zou goed kunnen dat ze daar niet goed tegen kunnen, vooral als je ook van anderen hoort dat dezelfde lichting wormen ook onrustig is.
    Ik ga aan de slag met je tips en ik hoop dat ze er zin in krijgen om hier aan de slag te gaan.

    1. Dat gaat vast goed komen! Hoe gaat het inmiddels met de wormen nu een paar dagen later?

 39. Hoi Frank,

  Hier ben ik weer. Het ging eerst goed met de wormen. Heb een halve week geleden nog gekeken of de aarde niet te nat was, dat was niet het geval. Ook had ik een beetje de gft verplaatst om ruimte te maken voor nieuwe gft. Tijdens het warme weer zag ik wel dat de wormen veel boven in de ton waren, dus niet in de groente. En nu ik weer kijk ruikt de ton en lijken de wormen dood. Ook lijkt de ton de stuk vochtiger. Ik denk dat de wormen niet meer te redden zijn, ze bewegen niet meer. Wat kan er fout gegaan zijn?

  1. Beste Isabel,

   Dit klinkt niet goed ben ik bang. Ik vermoed dat tijdens dit langdurige warme weer de wormen overhit zijn geraakt. Dat het nu ineens een stuk natter is geworden kan komen doordat er ‘broei’ in je wormenbak is ontstaan. Door de hitte buiten en het vocht wordt het ontzettend heet in de wormen bak hier kunnen de wormen helaas niet tegen.

   Wat je kan doen is de bak op een koele plaats neerzetten en de deksel van de bak afhalen zodat er veel frisse (koele) lucht bij kan. Papier toevoegen om het weer wat droger te krijgen.

   Wanneer de wormen cocons hebben gelegd komen er weer nieuwe wormen in je bak. Maar dit kan even duren.

   Ik hoop dat je wat hebt aan de tips en dat het goed komt met de wormen. Hou ons op de hoogte. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

   1. Bedankt voor je snelle reactie. Betekent dat dat ik de dode wormen in de ton kan laten?

 40. Goedemorgen Frank.

  Ik heb een border aangelegd met 8 m3 bemeste tuinaarde,zitten geen wormen in als je de aarde koopt.
  We zijn nu bezig met de aanplant van bomen ,struiken en meerjarige planten,
  Kan ik de wormen mix gebruiken om de grond gezond en luchtig te houden,zo ja hoe verdeel ik dan de wormen mix.

  m.v.g. fred

  1. Beste Fred,

   Bedankt voor je vraag.
   Om een goede bodemstructuur te krijgen kan je wormen inzetten maar ook lavameel en wormenmest. hierdoor krijg je een mooie rulle bodem.

   Het uitzetten van wormen is in praktijk heel makkelijk.

   In een zak van 1 kg bodemmix kan je ongeveer 20 to 50 m2 mee voorzien.
   Wanneer je naar je bodem hebt gekeken en een inschatting maakt hoeveel wormen je denkt nodig te hebben. ( in een goede bodem zitten ongeveer 100 gram wormen per m2 )

   De wormen verdeel je in hoopjes met de meegeleverde grond. Wanneer je dit in de avond doet zijn de meeste vogels op het nest. zodat ze niet te goede doen aan de nieuwe wormen.
   Mocht de grond erg droog zijn dan is het een goed idee om voor het uitzetten de grond licht vochtig te maken.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 41. Hoi Frank,
  Gefeliciteerd met je verjaardag 🙂
  Ik wil graag zelf een wormenbak maken en ik zal dan de wormen aanschaffen via jouw site. Weet jij of kattenbakvulling (houtkorrels) in de compostbak kan? Ik las dat de uitwerpselen niet mogen, die kan ik eruit halen.

  Heb je nog tips voor het zelf maken van een wormenbak? Ik denk aan 3 grote lichtdichte bakken, met onderin een kraantje.

  Bedankt!

  Groeten,
  Emma

  1. Dank je wel Emma!,

   Houtkorrels zou in de wormenbak kunnen of het qwa hygiëne kan weet ik zo niet. Misschien heeft iemand anders hier een idee erover?

   Tips voor het maken van een wormenbak.
   Gebruik niet nestbare bakken maar bakken welke je kan stapelen. zo blijft er meer ”frisse” lucht tussen de compartimenten en wordt de wormenmest meestal ruller.

   Heel veel succes Emma. Laat je een foto zien wanneer je bak af is 🙂

   mvg Frank

 42. Hoi Frank,

  1kg compost wormen en de 2kg voer zijn ondertussen binnen, er word al goed gegeten hiervan, en zo ben ik maar de gft met een oude
  blender aan het fijnhakken geweest. Dit gaat keurig netjes ook op =)
  Groetjes,

  Chris

  1. Goed bezig Chris! Met de blender moet het lekker snel gaan. Veel succes met de wormen!!

 43. Hoi Frank,

  Ik heb de wormen ondertussen ontvangen, bedankt daarvoor! Ze zijn nog een beetje hun weg aan het vinden in de bak. Ik heb wat eetresten in de bak gedaan maar het lijkt er niet op dat ze dat in de afgelopen week hebben aangeraakt. Is dat normaal? En mijn tweede vraag: hoe weet je wanneer je wormenbak te vochtig is?

  Groetjes,
  Isabel

  1. Hallo Isabel,

   Het kan even duren voordat de wormen aan de slag gaan. ook duurt het even voordat het aangeboden g.f.t ‘eetbaar’ wordt voor de wormen.

   de wormen bak is te nat wanneer je een balletje maakt van de grond er voorzichtig in knijpt en er veel water uitkomt dan is het te vochtig. Dit is niet meteen een ramp hoor. Je zou wat kranten papier kunnen toevoegen. zodat het niet kletsnat is. Wanneer het echt klets nat is kan er broei inkomen wanneer het lange tijd warm is. Dit is wel iets om rekening mee te houden.

   Een wormenbak in de zomer af laten koelen met water is dan ook geen goed idee.

   Veel succes met de wormen toren!.

   Mvg Frank

 44. Hoe zien de cocons eruit van de wormen eruit? Zijn er verschillen tussen cocons van de verschillende soorten (incl. regenwormen die ik zelf toevoeg) die we makkelijk kunnen zien? en misschien handig om die informatie bij een pakketje regenwormen mee te leveren of te verwijzen naar een e-book waarin de foto’s staan? Want ik ken genoeg mensen die nog nooit die cocons gezien hebben of althans opgevallen zijn en knikkeren rustig de wormenmest inclusief de cocons in plantenbak terwijl ze idealiter de cocons weer in de wormenton doen.

  1. Hallo Adriaan,

   Bedankt voor je vraag.

   Op deze website is deze informatie te vinden via onderstaande link vind je informatie over cocon’s
   https://wormenkwekerijwasse.nl/2017/02/19/wormen-kweken/

   Verder vind je onder het kopje ‘Informatie’ veel informatie over Wormen kweken

   Een Ebook stuur ik naar je email adres toe.

   Wanneer u een bestelling plaats wordt u verwezen naar deze informatie.

   Mocht je nog vragen hebben of zien dat er nog informatie mist dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

   1. bedankt! Ja Ebook ontvangen!
    De wormen ook trouwens en het lijkt erop dat ze het naar hun zin hebben :), maar een week is een beetje kort denk ik om te zien of het echt goed met ze gaat.

 45. Enige weken geleden heb ik bij jullie Lavameel gekocht, en al gebruikt, om een poging te doen Heermoes te bestrijden wat groeit tussen een haag van Bonte Liguster. Is het een goed plan om daarbij ook nog wormenmest te gaan gebruiken ? Ik hoop dat alles gaat helpen. Het is nu nog te kort geleden om er nu al iets zinnigs over te zeggen. De Heermoes komt nu nog vrolijk boven de grond.

  1. Hallo Henk,

   Heermoes groeit slecht op vruchtbare grond. Heermoes houd van een zure grond en wormenmest is iets wat zuur, maar ik denk dat het prima kan omdat het bijdraagt aan een goede vruchtbare bodem.

   Hou ons op de hoogte hoe het gaat.

   Mvg Frank

 46. Hoi Frank,

  Voor ons huishouden van twee hebben we een stalen ‘Wormery’ gekocht voor in de keuken. Deze is 30 liter. Hoeveel wormen moet ik daarvoor aanschaffen? Daarnaast heb je het over de aarde om de zoveel tijd zeven. Wat is een handige methode om dat te doen met een wormenbak zonder verschillende compostbakken maar met één, zoals die van ons?

  1. Hallo Isabel,

   In een bak van 30 liter is 2 ons wormen genoeg.

   Als je wormen wilt gaan kweken dan zou je op een bepaalt moment de wormen moeten scheiden van de cocons. Of wanneer je de wormenmest van de wormen wilt scheiden om de wormenmest te kunnen gebruiken. Of wanneer de Wormery vol is. Dit kunnen momenten zijn om te zeven.

   In de wormentoren zitten deze ‘zeven’ ingebouwd. voor alle andere bakken geld dat je met een zeef aan de slag moet als je geen wormen tussen je wormenmest wilt. of de wormen van de cocons wilt scheiden.

   Wanneer je dat niet uitmaakt dan kan je altijd de onderste laag eruit halen. Hierin zitten de minste wormen over het algemeen omdat de wormen het meeste hebben opgegeten.

   Veel succes

   Mvg Frank

   1. Bedankt voor je reactie Frank! Ik ga de wormen bestellen.

    Groeten,
    Isabel

    1. Heb de wormen ondertussen ontvangen, ze zijn nog een beetje hun weg aan het vinden in de bak. Ik heb wat eetresten in de bak gedaan maar het lijkt er niet op dat ze dat in de afgelopen week hebben aangeraakt. Is dat normaal? En mijn tweede vraag: hoe weet je wanneer je wormenbak te vochtig is?

     Groetjes,
     Isabel

 47. Beste Frank, bedankt voor de snelle levering vrijdag besteld zaterdag op de afgesproken tijd geleverd, wormen zagen er goed uit, meteen in de bak gedaan Ik hoop op een voorspoedige groei.

  Groet Andre.

  1. Goed om te horen Andre!

 48. Hallo Frank,
  De wormencompost ontvangen ???

  Is het nu nog te koud om de mest al in de tuin te gebruiken?

  1. Nee hoor Will, je kan de wormenmest prima gebruiken met deze temperaturen.

 49. Hallo Frank,
  De wormencompost ontvangen ???

  1. Goed om te horen Will!!

 50. Hallo,
  ich würde gerne wissen , ob Sie die Würmer auch nach Deutschland verschicken und wenn wie lange das dauert.
  Und wie die Würmer verpackt sind. ( 1Kilo Wurm + ?? Erde )

  Gruß

  1. Hallo Oliver,

   Wir versenden auch nach Deutschland.
   Die Lieferung erfolgt in der Regel innerhalb von 3 Tagen.
   Würmer werden pro Kilo + Erde verpackt.

   GruB Frank

   1. Hallo,
    danke für die schnelle Antwort.
    kommen auf den Preis noch MWST drauf ?

    1. Der Preis auf der Website beinhaltet MWST und Versandkosten.

 51. Hallo Frank,
  We hebben een gazon van ca 500 m2. Mos is een probleem, ondanks dat er niet veel schaduwplekken zijn.
  Ik begrijp dat lavameel en wormenmest goed zou zijn. Het beste is dat er meer wormen in de grond zelf komen, lijkt me.
  Hoe pakken we dit aan? Graag uw advies .
  Mvg, M. De Jongh

  1. Beste Majan,

   Bedankt voor je vraag.

   Wat je in deze periode kan doen is alvast lavameel en wormenmest aan je grasveld toevoegen. 1 liter wormenmest per m2 en 100 gram lavameel is een mooi begin. Dit kan je 4 x per jaar herhalen. Wanneer de vorst weer is verdwenen kan je de bodemmix wormen gaan toevoegen. Een week na het uitzetten van de wormen is er een mogelijkheid om guano toe te voegen om het gras helemaal te laten knallen.

   Als je de lavameel en wormenmest door elkaar mengt kan je makkelijk het product uitstrooien over het grasveld. Eventueel na tijd licht bewateren. of slim plannen met een regenbui.

   Lavameel wormenmest en guano kan je allemaal in 1 gift geven.
   Guano en wormen kan je beter een week na elkaar doen.

   Heel veel succes en ik hoop dat je een goede grasmaaier hebt 😉

   Mvg Frank

  2. Dank voor het advies Frank. Komen de big bags wormenmest binnenkort weer beschikbaar?

 52. hallo frank ik heb al eerder contact met je gehad nadat ik voor de 1e keer voor mezelf wat wormen wil kweken de 1e oogst had ik weinig cocons terwijl ik met de temp. wel goed zat en ik gebruik het voer wat ik bij jou besteld heb de 2e keer heb ik pas na 7 weken de wormen er uit gehaald ik hen nu talloze cocons heb ze inmiddels in de garage (eerst op zolder ) moet ik ze misschien weer wat warmer zetten ivm de weer berichten de 1e keer zijn de cocons die er waren niet uitgekomen kunnen die alsnog uitkomen? en ik hoop dat de 2e ronde cocons wel uitkomt wat kan ik het beste doen gr jan .

  1. Hallo Jan,

   Goed om te horen dat de cocon productie opgang komt. Hou de cocons niet te droog dan moet het goed komen. Soms duurt het heel lang voordat ze uitkomen, maar lang niet alles zal uitkomen. Als je beschuit met muisjes kan gaan eten laat het weten.

   Mvg Frank

   1. ok frank bedankt zal ik zeker doen en wederom bedankt voor de snelle reactie super hoor.ps ik wil indien mogelijk wel eens een kijkje bij je kwekerij nemen gr jan.

    1. Dat is goed Jan.
     We zijn inmiddels de hele kwekerij aan het verhuizen naar een nieuwe locatie, dit gaat nog wel duren tot eind april. Hierna ben je van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

    2. Super frank ga ik zeker eens doen

 53. Hi Frank,
  Paar vraagjes. Enkele maanden geleden begonnen met een wormenbak vida xl. Bakje tijgerwormen gekregen van iemand wat prima ging, maar niet snel genoeg voor mij, waarna ik een mooie lading “compostwormen” heb besteld bij jullie.
  Ze doen het goed maar kennelijk eet ik erg veel groenten want ze houden mijn productie bij lange na nog niet bij. Dus daar moet ik nog wat balans in vinden.
  Met de oostenwind pal op mijn patio heb ik de toren net op tijd naar binnen gehaald, het geheel begon te bevriezen en de wormen heb ik net van de dood gered. Nu staat hij tijdelijk in mijn keuken, en hier is het (te?) warm. De wormen komen enorm tot leven en gaan op pad vanuit bak 3. Waar is dit een teken van? Ik haal ze er nu maar uit en doe ze in de hoogste bak, ruimte en meer lucht en genoeg te eten.
  Maar is het een teken van “vlucht”? Condities niet goed, te warm onderin? Overbevolking? Ook veel jonge wormpjes ertussen dus ik zou denken dat ze het wel naar de zin hebben. Of gewoon gezonde ondernemingsdrang?
  Dan: het voelt wat overdreven maar is het fijnmalen met een keukenmachine van groenteafval een goed idee om de turnover te verhogen, en dan ook het volume in de bakken wat beperkt te houden.
  Tja, als je eenmaal begonnen bent is het zo vervelend om gft afval alsnog in de vuilinsbak te gooien.

  Thx, Merlijn

  1. Hallo Merlijn,

   Bedankt voor je vraag.

   Wanneer er een groot temperatuur verschil optreed lijken de wormen iets onrustig te worden. Niets om je zorgen over te maken. De wormentoren is goed afgesloten en de wormen kunnen er niet uit. Zoals je al benoemd voelen de wormen zich prima aangezien ze goed gedijen.

   Het fijnmalen van het voedsel werkt zeer goed om de productie te verhogen. Vooral op kamertemperatuur gaat het verwerken van gft ”razend snel”
   Zolang de toren nog niet vol is kan je de bak vullen tot dat hij vol is. Mocht blijken dat je toren altijd vol is voordat je kan oogsten. Dan is het misschien een idee om er een extra etage bij te nemen.

   Heel veel succes met je wormentoren.

   Mvg Frank

 54. Hallo. Ik heb pas een wormenbak gekocht en wormen van jouw er in gezet. Mijn vraag gaat over het water er overheen gieten. Hoeveel mag dat zijn per tray en hoe vaak? Op internet natuurlijk wel gezocht maar de 1 doet het met een plantenspuit en de ander spoelt het uit zodat de wormen een douche krijgen om de urine er af te spelen. Klinkt logisch daar je met een plantenspuit alleen de bovenkant nat maakt. Water er overheen lijkt op een regenbui. Best wel een groot verschil in methode dus welke is de beste.
  Richard

  1. Beste Richard,

   ”Water geven” aan de wormen is in mijn ogen niet een standaard procedure. Wanneer de leefomgeving van de wormen te droog is kan het slim zijn om de wormen water te geven.
   Of wanneer je makkelijker/sneller wormensap wilt oogsten via het kraantje aan de onderkant.

   wat wel zo is dat wannneer een bak de goede vochtigheid heeft het proces sneller gaat. dus af en toe een plantenspuit erover heen wanneer je het gevoel hebt dat het iets vochtiger mag is geen probleem. Urine afspoelen met een gieter heeft misschien betrekking op het aftappen van de wormensap maar in een goed draaiende wormenbak zoeken de wormen zelf een plekje op waar ze graag willen zitten en is het niet nodig de wormen te douchen.

   mijn voorkeur heeft dus een plantenspuit al is het gebruik van een gieter niet schadelijk aangezien het overtollig vocht in de opvangbak terecht komt. Wat je wel kan krijgen wanneer de bak te vochtig is is anaerobe bacterie groei en zorgt voor een minder prettig ruikende bak.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoordt mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

   1. Hallo Frank
    Bedankt voor je duidelijke antwoord.
    Richard

 55. Beste Frank,
  Vrijdag 1Kg compostwormen besteld voor wormenbak , wormen zijn de dag erna op zaterdag levend en wel toegekomen waarvoor dank.
  Wormenbak opgestart met de womenmix onderaan en een klein beetje groenteresten (laag van 3cm) bovenop . nu best een weekje met rust laten, of stilletjes verder voederen ??
  Nu hopen dat alles goed gaat met de beestjes..

  Paul

  1. Beste Paul,

   Bedankt voor je vraag.
   Dankzij de speciale grond waar de wormen in worden aangeleverd kunt u direct beginnen met rustig voeren. Na mate het warmer wordt zult u zien dat de wormen steeds meer kunnen eten.

   mvg Frank

 56. Beste Frank,

  dank je wel voor de snelle levering. Ondertussen staat mijn wormenbak een paar dagen in de keuken en de wormen doen het goed. Ze houden zich duidelijk op tussen en onder het voer. Vooral koffiedik doet het goed!

  Groet,
  Michel

  1. Hallo Michel,

   Leuk om te horen. Heel veel succes met de wormenbak!

   mvg Frank

 57. ik ben begonnen om wormen te kweken (voor het vissen)
  mijn vraag is nu waarom is het belangrijk
  om 1 keer per maand de wormen te zeven en te scheiden van de cocons ?
  en op nieuwe grond te plaatsen

  1. Hallo Johan,

   Bedankt voor je vraag.
   De wormen hebben op een gegeven moment de onderlaagmix of kweekgrond opgegeten. Op dit moment eten de wormen minder en groeien ze een stuk minder hard en is het de vraag of je echt dikke wormen kan kweken. Ook bestaat de kans dat de wormen willen ontsnappen om een betere leefomgeving te zoeken.

   Wanneer je de wormen gaat zeven en weer nieuwe grond geeft kunnen de wormen goed verder groeien en cocons leggen. Nu heb je een bak met cocons en wormenmest. Met deze bak kan je weer een nieuwe kweek beginnen. En heb je een bak met wormen van de zelfde leeftijd.

   Zodra de wormen groot genoeg zijn om te zeven hou je een bak over met pure wormenmest wat je dan mooi kan gebruiken voor de tuin of kamerplanten.

   Mvg Frank

 58. Hoi.
  Ik heb jullie site juist ontdekt en ik zou graag willen weten of de wormen worden gekweekt in ammoniak rijke grond zoals mest. De wormen zouden namelijk zijn om onze roggen te voederen. Deze hebben zelf geen klier om ammoniak af te breken zoals andere vissen wel hebben. Dus zou ik willen weten of die van jullie ‘veilig’ zijn om aan onze roggen te geven. Groeten Melissa

  1. Hallo Mesorten Melissa,

   Bedankt voor je vraag.
   Onze wormen worden niet gekweekt in ammoniak houdende grond. Het is dus veilig om deze te voeren aan de rog met oog op ammoniak.

 59. Hallo Frank
  Ik ben bezig met het opnieuw opzetten van een moestuin.
  Graag wil ik dit in combinatie doen met wormen. Nu is mijn vraag wat te doen met kool, tomaten of aardappelloof. Vanuit de “normale” composthoop mag dit er niet op i.v.m. knolvoet of fytoftora. Ook heb ik een vraag over gekookte restjes of brood, wel of niet geven
  Ik heb filmpjes gezien en ben zeer enthousiast geworden en hoop dat het snel warmer wordt zodat mijn moestuin kan gaan groeien

  1. Hallo Sandra,

   Bedankt voor je vraag.

   Brood kan wel al trekt dit veel ongedierte aan. Voor gekookte groente worden vaak kruiden gebruikt welke nadelig werken op de wormen. Ook dit trek vaak ongedierte aan.
   Je kan het in kleine porties toevoegen.

   fytoftora wordt niet vernietigt door de wormen. en ook tomaten zaadjes blijven leven in de wormenbak. Aardappelschillen kunnen weer uitgroeien tot aardappelplant met aardappels in de wormenbak.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoordt en ik hoop ook dat we nu in 1 streep naar de zomer gaan 🙂

   Mvg Frank

 60. Hallo,

  Ik ben voor mijn hobby vissen begonnen met het kweken van wormen.
  Ik heb de moederdieren in de kelder staan waar het constant 13 graden is.
  Ook een bak met cocons heb ik daar staan.
  Wat is de beste temperatuur voor de moederdieren om cocons te maken en
  om cocons uit te laten komen?
  Ik heb eventueel een tempex bak met warmte regeling tot mijn beschikking,om bv
  de cocons op 20 graden te zetten mocht dat beter zijn.

  1. Hallo Mark,

   Bedankt voor je vraag.

   Hoe ouder de wormen zijn hoe gevoeliger ze worden voor hoge temperaturen. 13 graden is een veilige temperatuur. Voor jonge wormen en cocon’s zou je de temperatuur hoger kunnen aanhouden. ongeveer 17 graden. Met hogere temperaturen zou je kunnen experimenteren. Bedenk wel dat met hogere temperatuur de kans op ziekte snel toeneemt. Het kan lang goed gaan, maar dat kan ineens omslaan.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord.

   Mvg Frank

   1. Hallo Frank,

    Bedankt voor de duidelijke informatie!

    Mvg Mark

 61. Hallo Frank,

  Mijn moeder heeft een compostbak gekocht en ik wil haar graag de inhoud cadeau doen. Ik zie dat jullie een ‘compostwormenmix’ hebben. Als ik deze bestel met een zeefje erbij, is dat dan alles wat ze nodig heeft voor deze bak? Of moet er ook nog mest/grond/voer bijgekocht worden? Alvast bedankt!

  1. Hallo Dorinde,

   De compostwormen mix is kant en klaar voor gebruik. Inclusief zeefje, voer en start grond. Je moeder heeft dan alles wat ze nodig heeft.

   Alvast veel succes!
   Mvg Frank

 62. Hallo Frank,
  Leuk een site voor informatie. Weet jij waar de Dendrobena hortensis oorspronkelijk vandaan komt.?
  Hoe regel je de zuurgraad in je wormen cultuur. Hoe kun je potwormen voorkomen. Als voormalig grassen veredelaar mag graag weten van hoe en wat. Kom bij gelegenheid wat materiaal bij je halen.

  Met vr.gr.Wim

  1. Hallo Willem,

   Bedankt voor je vraag Willem,

   Eisenia Hortensis/ Dendrobena Veneta komt uit Canada is mij ooit verteld, maar inmiddels hoor ik ook uit verschillende hoeken dat het een inheemse soort is. Ik ben dit nog aan het uitzoeken. De zuurgraad kan je beïnvloeden met lavameel, eierschalen omhoog of met koffiedik omlaag

   Potwormen kan je door de grond droger te laten worden verminderen, Maar Potwormen woelen de grond om en dragen zo ook bij aan de voedsel-, water- en luchtvoorziening in de bodem. Vooral in het grasvelden zou deze potworm een prima plaats kunnen hebben. In kamer plant potten kan ik me voorstellen dat deze wormen misschien niet wenselijk zijn. De potworm is vocht nodig om te leven en zou daarom niet uit de planten pot kruipen. Op deze manier draagt de potworm ook bij aan een gunstige omgeving voor de plant.

   Ik hoop je vragen te hebben beantwoordt. als je nog vragen of opmerkingen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 63. Beste mensen van Wormenkwekerij Wasse,

  Mijn complimenten aan jullie enthousiaste bedrevenheid. Het is echt verfrissend om te zien met hoeveel passie jullie het bedrijf runnen. Bedankt voor al het advies en tot volgend jaar.

  Mvg Geert

  1. Hallo Geert,

   Heel er bedankt voor je compliment! Ontzettend leuk om te horen. Ook wij kijken erg uit naar volgend jaar!!

   Groeten Frank

 64. Hartelijk dank voor je leuke kerst groet. Namens iedereen hier ook de beste wensen!

 65. Hallo Frank,

  Het pakket heb ik in goede orde ontvangen. Bedankt voor de snelle en complete levering!
  Met vriendelijke groeten, Luuk Bisschop

  1. Bedankt, goed om te horen Luuk!

 66. Hallo Frank,
  Voor de brand heb ik regelmatig Dendrobena’s bij jou gehaald. Nu wil ik mijn moestuin een opkikker geven met wormenmest.
  Hoeveel mest ben ik ongeveer nodig voor 200m2?
  Daarnaast gebruik ik een 1200 liter vat als compostvat. Kan ik hier de compostwormen gewoon indoen en dan steeds mijn groenafval er
  bij in gooien?

  1. Hallo Henk,

   Bedankt voor je bericht en je vraag. We gaan er weer een leuk seizoen van maken.

   Voor het toevoegen van mest in het algemeen wordt vaak 10 tot 20 % aangehouden. Als je uitgaat van 5 cm wortelgroei, kom je uit op ongeveer 5 tot 10 liter per 1m2. Dat komt neer op ongeveer een halve cm tot 1 cm wormen mest per 1m2.
   Het grote voordeel van wormenmest is dat het volledig uitgerijpte mest is en daardoor geen zuurstof uit de bodem onttrekt. Wormenmest is daardoor ook bij uitstek geschikt om als zaai of stekgrond te gebruiken.

   Dat is een mooie grote compostvat welke je hebt, zelf gemaakt? Hij is groot genoeg voor de wormen in ieder geval, de wormen zullen altijd wel een plekje vinden waar ze graag zitten.
   Voor de eerste keer is het even kijken of de composthoop vochtig genoeg is. Soms is het verstandig de plek waar je de wormen uitzet vochtig te maken. Vooral als je een open compostbak hebt en het al een tijdje droog is geweest. Met een gesloten bak speelt dit meestal niet.

   Het toevoegen van g.f.t. kan je gewoon blijven toevoegen zoals je al deed. Pas wel op met citrus en sinaasappelen. Dit kan slecht zijn voor de wormen in grote hoeveelheden.

   Hopen hier je vragen mee te hebben beantwoord. En anders hoor ik graag.

   Mvg Frank

 67. Beste Wormenkwekerij Wasse,

  Vandaag heb ik in een grote kartonnen doos mijn bestelling ontvangen. Fantastisch snel (2 dagen ná bestelling)

  Ik heb wormenmest en compostwormen besteld.
  Maar er zit ook nog een klein zakje met licht bruin materiaal in de doos.
  Waar heb ik dat zakje voor nodig ??

  Kunt u misschien nog een instructie sturen hoe ik de wormenmest en compostwormen moet gebruiken ?
  Ik heb een compostbak op de moestuin en daar was ik van plan om de compostwormen in de kieperen.

  1. Hallo Tonny,

   Het bruine goedje is wormenvoer een mix van mineralen en granen.
   Het voer kan je af en toe aan de wormen geven. In jouw geval in de compostbak strooien. Het is krachtvoer waardoor de wormen snel groeien en veel cocons leggen.

   Hoe wormenmest te gebruiken?

   Wormenmest kan je gewoon uitstrooien over de tuin of gazon. De wormenmest hoeft niet de grond ingewerkt te worden waardoor de bodem structuur behouden blijft. Het mooie van wormenmest is dat je niet te veel kan geven met oog op verbranding omdat, wormenmest volledig is doorgerijpt.

   De wormen kan je inderdaad in de compostbak doen. met oog op eventuele vorst kan het misschien nodig zijn de bak te beschermen tegen vorst wanneer deze niet beschut of nog zo goed als leeg is.

   Bedankt voor het stellen van de vraag Tonny

   1. hallo nog even met de chauffeur van moolenaar nicola,ik zat nog te denke over misschien andere transporteurs richting voorhout is of wessling te sassenheim, deze doen vrnl stukgoed pallets of van dooren te hillegom deze doen vrnl agro pallets en hebben op donderdag en vrijdag lege auto s retour uit noord duitsland zeg erbij bigbags op blokpallets vr gr pieter heemskerk

    1. Hallo pieter,

     Dat is een goed idee. voor a.s donderdag heb ik zoiezo 3 of 5 bigbag op pallet die weer terug moeten. Ik zal kijken of ik ze kan benaderen.
     Bedankt voor de tip!!

     Mvg Frank

 68. Hallo,
  Allereerst leuke website. Ik vraag mij af als ik wormen bij je bestel, hoe snel kan ik ze dan bij mij thuis verwachten?
  Vriendelijke groeten Roos

  1. Hallo Roos,
   Bedankt voor je vraag. Wormen en wormenmest probeer ik altijd zo snel mogelijk te verzenden. Dus meestal is je pakketje er binnen 3 dagen. Voor België en Duitsland kan het soms een dagje langer duren.

   1. Dankjewel Frank
    Dat klinkt goed. Je ziet mijn bestelling tegemoet.
    Groeten Roos

 69. Er werd mij over de mail gevraag: of ik ook geslachtsrijpe wormen verkoop?

  Wanneer u zelf wilt kweken met Denrobena wormen en graag met wormen begint welke direct cocon’s leggen. Dan kan u het beste de grote wormen kiezen.
  Dit zijn allemaal volwassen wormen en kunnen ingezet worden voor kweken. (u vind deze worm in /product/dendrobena-viswormen)

  Voor de tijgerworm is het niet mogelijk om alleen volwassen wormen te kopen. Deze wormen worden alleen als compostmix verkocht .

  Via deze link vind u meer info over wormen kweken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *