Gepost op

Wormen kweken

Wormen kweken is een leuk en interessant proces, maar hoe kweek je eigenlijk met wormen.

Het ligt er helemaal aan wat je van plan bent. Je kunt wormen kweken voor het verwerken van g.f.t. afval, het maken van wormenmest of je kweekt de wormen voor de wormen.

Wanneer je wormen gebruikt voor het verwerken van g,f.t afval en het maken wormenmest is een Balkonton of een Wormentoren een handig product. Beide zijn gemakkelijk in gebruik en hebben elk hun unieke eigenschappen.

 

Balkonton:

balkonton

De Balkonton is makkelijk in gebruik en kost weinig tijd. Het mooie aan de Balkonton is dat je alleen maar g.f.t. toedient in het daarvoor bestemde gat en de wormen doen de rest. Omdat in de Balkonton direct planten worden geplaatst is het niet nodig om de wormenmest te oogsten. De planten maken rechtstreeks gebruik van de aanwezige mest. Een ander voordeel is dat wanneer je per ongeluk iets verkeerds voert kunnen de wormen uit het voedingsreservoir de Balkonton in kruipen en overleven zo de tijdelijke vervuiling.

 

 

 

 

 

Wormentoren/wormenbak:wormentoren

Een wormentoren of wormenbak is meer geschikt wanneer je graag wormenmest wilt oogsten. De wormenbak bestaat uit meerdere etages. Je begint in de onderste bak met een laag onderlaag mix. Dit is speciale grond voor de wormen waar wormen kwekers ook mee kweken. Zo hebben de wormen altijd een goede start. Daarna begin je met het vullen van de bak die erboven zit met g.f.t. afval. De wormen kruipen langzaam naar boven en verlaten de onderste bak wanneer het is omgezet naar wormenmest. Nu kan je makkelijk de onderste bak legen en leg je de lege bak weer bovenop. Zo krijg je een roterend systeem.

 

 

 

 

 

Maar wanneer je veel wormen wilt kweken, is dit niet altijd het snelste proces.

Als wormen kweken of veel wormenmest produceren je doel is volgt hier een uitleg:

Benodigdheden:

Moeder wormen

We gaan uit van het wormen kweken met 1 kilo moeder wormen.  Moeder wormen zijn geslachtsrijpe wormen. Als je wormen van 1,3 gram (grote) bestelt, koop je automatisch moederdieren. Wanneer je kleinere wormen koopt kan het een aantal maanden duren voordat ze cocons leggen.

Bakken

In dit voorbeeld gaan we uit van een bak van 40 cm breed tot 60 cm lang en 30 cm hoog. Maar wormen kunnen natuurlijk in elke bak wonen. Belangrijk is om te weten dat de wormen in de bovenste 15 cm van de grond leven. Deze wormen krijgen een bak van 40 cm breed tot 60 cm lang en  30 cm hoog.

Onderlaag mix

Voor een halfjaar kweken gebruik je ongeveer 170 liter onderlaag mix en begin je dus ook direct met je eigen wormenmest productie. In de bak doe je ongeveer 20 liter onderlaagmix/bedding. Hier kunnen de wormen een maand cocons in leggen. Een worm legt elke week ongeveer een cocon. Hier zit(ten) afhankelijk van het soort worm (Eisenia Hortensis) 1 of (Eisenia Fetidia) 4 jongen in.

Voeren

In deze maand voer je de wormen.  Dit kan met alleen g.f.t. afval maar ook met speciaal wormenvoer. Wormen zullen sneller groeien en meer cocons afzetten met het speciale Krachtvoer voor wormen.

Wormen zeeven

Na de eerste maand moeten de wormen worden gezeefd. Doe de grond met de wormen in de zeef. Zeef net zo lang totdat het meeste grond door de zeef is gevallen. De wormen kunnen weer terug in een nieuwe bak met verse onderlaag mix en het proces begint weer van voor af aan.

 

Cocon’s van wormen

Maar dan

Na het zeefproces heb je grond over met daarin je nieuwe cocons. Deze grond doe je in een nieuwe bak. Wanneer de grond met de cocons in de bak zit doe je er een laagje verse onderlaag mix overheen van een paar centimeter. Strooi er na een week een beetje wormenvoer overheen en controleer na een tijdje of het voer wordt gegeten.
Na ongeveer een maand zijn er al aardig wat cocons uitgekomen nu kun je langzaam het voeren opbouwen. De jonge wormen eten de grond en het voer, dus zal je ook elke week een klein beetje onderlaag mix moeten toevoegen zodat de wormen in dezelfde bak kunnen doorgroeien.

Dit blijf je doen totdat de wormen groot genoeg zijn om te zeeven. Dit kan best een aantal maanden duren.

Eerste oogst

Wormen Kweken

Na het zeeven heb je de eerste oogst wormenmest en je eerste wormen. De wormenmest kan je gebruiken voor planten en de jonge wormen kan je nu voeren aan bijvoorbeeld Axolotls of gebruiken voor vissen.

Je kunt ze ook verder laten groeien voor als je dikke wormen wilt hebben voor het vissen op karpers. Pak dan weer een bak en vul deze weer met ongeveer 20 liter onderlaag mix. Stop hier jonge wormen in (ongeveer een kilo) en laat ze hier een maand in groeien. Na een maand zeef je deze bak en heb je weer 20 liter wormenmest geproduceerd. Je zult zien dat je wormen flink zijn gegroeid. Dit proces kan je herhalen totdat je vindt dat de wormen groot genoeg zijn.

Wormen kweken is niet heel moeilijk maar het kost helaas enige arbeid. Gelukkig kan je hier naast info heel wat benodigdheden vinden zoals: Grond voor de wormen, zeef (binnenkort te verwachten),  voer en de wormen.

 

 

wormenvoer
Klik hier voor krachtvoer voor wormen
viswormen of compostwormen
Klik hier voor viswormen en compostwormen
Onderlaag mix/Bedding
Klik hier voor kweekgrond voor de wormen. Onderlaag mix/Bedding
Klik hier voor Wormenzeef

22 gedachten over “Wormen kweken

 1. Hallo Frank
  Wij hebben de voorbereidingen getroffen voor onze eerste wormenbak. Is het verstandig om nu al wormen te bestellen en toe te voegen, of moet het warmer zijn?
  Op sommige sites wordt gezegd dat je uitstekend gazonmaaisel kan toevoegen, maar er is ook een site waar het toevoegen van grasmaaisel wordt afgeraden. Kan je hier meer over vertellen?

  Mvg
  Dick

  1. Hallo Dick,

   Bedankt voor je vraag

   Je bent al goed bezig hoor ik al. Het is moeilijk in te schatten met de Nederlandse winters. Voor nu heb ik gevoel dat we geen strenge winter krijgen. Een goed lopende wormenbak kan zonder problemen een korte periode tegen vorst. Het proces van de wormen in een wormenbak genereert warmte. Om nu een bak te beginnen kan opzich prima. Maar mocht het toch nog een week lang gaan flink vriezen is het aan te raden om de bak binnen te zetten of om er een isolatie hoes erover heen te doen.

   Voor gras geld, voeg het in kleine hoeveelheden toe. Op deze manier zie je hoe je wormenbak er op reageert en kan je altijd later meer toevoeggen. Gras valt onder ”groen” Voor een compost bak is het belangrijk dat de verhouding ”groen” en ”bruin” goed is. o mag je meer bruin (koffie) geven dan groen. Dit geld ook voor een wormenbak.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoordt

 2. Vandaag heb ik de wormen (werknemers 😂) gekregen, bedankt!

  De eerste keer dat ik met ze aan de slag ga, hoop dat het goed gaat.

  1. Goed om te horen! Heel veel succes gewenst.

 3. hallo frank heb mijn wormen na 4 en halve week gescheiden van de cocons teminste als al die witte stukjes cocons zijn heb bakken van 60x 40 x30 gebruikt plus het voer wat ik bij jou besteld heb en ze staan op een vriijwel constante temperatuur van ongeveer 14 graden , ik twijfel eigenlijk over de cocons en nog over het vocht gehalte hoe hoog moet die zijn met vr groet jan.

  1. Hallo Jan,

   Bedankt voor je vraag.

   Cocons zien eruit als kleine citroentjes van een 1 of 2 millimeter. geel, bruin, rood afhankelijk van het stadium. Ik ga morgen een foto voor je maken die zal ik hier plaatsen.
   Over het vocht gehalte: wanneer je een handje grond pakt en er in knijpt mag er geen vocht uit druppelen, wanneer er geen vocht zichtbaar is, is het aan de droge kant.

   met de temperatuur zit je goed.

   Als je wilt mag je wel een foto van je bak met cocons opsturen dan kan ik kijken of het inderdaad cocons zijn.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord als je nog vragen hebt of opmerkingen dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

   1. ok super ik wacht je foto even af dan ik zien of het er bij mij net zo uitziet de cocons zijn dan erg klein lees ik hier daar heb je misschien een vergrootglas bij nodig.met vr gr jan . ps bedankt voor je snelle reactie.

  2. De foto van de cocons staat nu hierboven in de text. Bij nader inzien varieert het formaat tussen de 1 en de 4 millimeter. Ik hoop dat het wat duidelijkheid brengt.

   1. dank je frank voor je hulp ik ben bang dat ik te weinig vocht bij de wormen heb gedaan kan dat de oorzaak van een mislukte kweek zijn ?? met vr groet jan.

    1. Wanneer het kurk droog is zou het een probleem kunnen zijn. Soms kan het zijn dat ze in een periode even niet goed leggen. Waar dat aan licht is soms moeilijk te achterhalen.

     voldoende voedsel is ook belangrijk.
     Ik hoop dat je volgende maand meer geluk hebt.

     Zo niet laat het dan even weten dan brainstormen we even verder.

     Succes

     1. dank je wel frank voor je goeie tips ,word zeer gewaardeerd aan deze kant gr jan.

 4. Heb van mijn wormen nu allemaal babies/kleintjes..
  Hoe kan ik dit het beste aanpakken.
  Wat voor grond kan er nog bij?
  Ze leven nu in hun eigen mest volgens mij..
  Ze zijn te klein om aan mijn axolotls te voeren…

  Gr. Rachel

  1. Hallo Rachel,

   Leuk om te horen dat het kweken zo goed gaat.
   Het klopt dat op een gegeven moment de wormen in de mest leven.

   Het toevoegen van deze grond In onderstaande link, zorgt ervoor dat je jonge wormen weer fris verder kunnen groeien. zodat ze groot genoeg voor je axolottles groeien.
   Onderlaagmix
   Wat het groei proces versneld is het toevoeggen van dit speciale kweekvoer. in onderstaande link vind je het voer.
   Voer voor wormen

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord, mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 5. wij hebben vandaag de mooie wormen binnengekregen om mee te kweken, maar hoeveel graden is goed om mee te kweken? het staat nu in de schuur klusruimte waar het 30 graden is, in de winter gaat daar natuurlijk de radiator/verwarming.

  Met vriendelijke groet,

  ChinTsai

  1. Hallo Chintsia,

   30 Graden Celsius is veel te warm voor de wormen. Dat gaan ze niet lang volhouden. 15 tot 20 graden Celsius is meer een kweek temperatuur.

   mvg Frank

 6. Vandaag m’n eerste compostwormen ontvangen. Keurig verpakt. Gelijk de wormentoren gevuld en nu maar afwachten hoe het gaat. Ben erg benieuwd!

  Eén opmerking, er zat een zakje wormenvoer bij maar geen instructie. Is het de bedoeling om dat er meteen bij te strooien?

  Vriendelijke groet,
  Harry

  1. Hallo Harry,

   Goed om te horen!

   Het voer wat mee geleverd zitten nog geen instructies bij, dat gaan we snel veranderen.

   Handleiding:

   Geef een klein handje wormenvoer verspreid over de bak. Geef de wormen niet meer voer dan wat ze in een paar dagen kunnen opeten. Als de wormen het voer helemaal hebben opgegeten geef je pas weer nieuwe wormenvoer. Wanneer je ziet dat het voer gaat schimmelen is er teveel voer in 1 keer gegeven of ligt er te veel voer op 1 plek.

   via deze link vind je nog wat meer informatie.
   https://wormenkwekerijwasse.nl/product/voer-voor-wormen/

   Succes met je Wormentoren!

   Mvg Frank

 7. Hallo Frank,

  Wat is de inhoud van de bakken die er gebruikt worden in het kweekproces ?

  mvg

  1. Hallo Luuk,

   Bedankt voor je vraag. De bakken in het voorbeeld hebben een inhoud van ongeveer 25 liter onderlaag mix per bak. welke bak je ook gebruikt belangrijk is dat er ongeveer 10 tot 15 cm hoog onderlaagmix in de bak zit.

 8. als men deze wormen wil kweken of alvast langer behouden, wat doet men dan met de bakken in de winter

  1. Hoi Peter Bedankt voor je vraag.
   Het is in de winter belangrijk de bakken vorst vrij te bewaren. Enkele graden onder nul is voor een kleine periode geen probleem zolang de bak buiten uit de wind staat. Voor een langere periode is het aan te raden de bak in de schuur of de bijkeuken te laten overwinteren. Als je een grote composthoop zou hebben dan kunnen de wormen naarmate het kouder wordt dieper de composthoop in kruipen. Wanneer de composthoop groot genoeg is kunnen de wormen prima overwinteren.

   Een aantal jaar terug is het mij wel eens overkomen dat een bak (met 10 cm grond) met wormen licht bevroren was. Toen de grond weer was ontdooit zat de bak nog vol met levende wormen. Dus ze kunnen tegen een beetje vorst.

   Mvg Frank

 9. Bestelling gedaan voor compostwormen.
  Meer dan geweldig.
  Zeer tevreden en goed afgehandeld
  Dank daarvoor.

  Een aanrader dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *