Geplaatst op 40 Reacties

Wormencompost, vermicompost, wormenmest

wormencompost

Wat is Wormencompost, wormenmest, wormenhumus, vermicompost?

Dat is allemaal hetzelfde product namelijk Wormenpoep. Wormencompost is organisch materiaal dat volledig is verteerd door wormen. Hierdoor ontstaat een mooie fijne korrel die niet aan de handen blijft plakken. Goede verse wormenmest stinkt niet en ruikt naar bosgrond. De wormen bij ons in de kwekerij krijgen een mengsel van verschillende soorten veen, aangevuld met cellulose, wat eigenlijk een mooi woord is voor papier. Wanneer de wormen alles hebben opgegeten worden de wormen uit de verse wormenmest gezeefd. Daarna wordt de verse wormenmest in luchtdoorlatende zakken gedaan. Wanneer je deze zakken uit de zon bewaart, blijft de wormenmest het langste goed.

Wormencompost is leven toevoegen aan uw bodem

Naast  N.P.K., spoorelementen, enzymen, mineralen en een gunstige koolstof/stikstof verhouding, voeg je met wormencompost ook tal van nuttige micro-organismen toe aan uw bodem. Gezamenlijk helpt dit je bodem gezond te houden en je planten vitaal te krijgen. Niets is vervelender dan een heel seizoen in de groentetuin bezig te zijn geweest en maar een matige oogst te hebben.

Door herhaaldelijk toevoegen van kunstmest put de bodem uit en is steeds meer nodig voor hetzelfde resultaat. Het toevoegen van wormencompost brengt het bodemleven weer op gang en zorgt voor een duurzame groei en bloei grond-klimaat. Planten krijgen daardoor minder last van ziekte.

25 procent toename van uw opbrengst

Uit een literatuurstudie en statistische techniek van de universiteit Wageningen waren de resultaten heel duidelijk: “Als er regenwormen aanwezig zijn, neemt de gewasopbrengst met gemiddeld 25 procent toe en de bovengrondse biomassa met 23 procent. Ook hebben de wormen geen invloed op het stikstofgehalte van de planten. Dat is een indicatie voor de kwaliteit van een gewas. Al met al kunnen we dus concluderen dat regenwormen een bijzonder positief effect hebben op de gewasproductie.”
bron:www.wur.nl

 

Hoe wormenmest te gebruiken.

10-20 liter  wormencompost op 100 liter potgrond
1-5  liter            ,,          ,,        op 1m2  gazon (1 liter per stooibeurt of 5 liter voor grasreparatie)
1-10 liter            ,,          ,,       op 1m2 groentetuin
1-5 liter              ,,          ,,        per 1 m2  in combinatie met lavameel voor bestrijding Heermoes

Wormencompost als Stek- en Zaaigrond

Wormencompost is zeer geschikt als zaai- en stekgrond, door de schimmel Mycorrhiza. Deze hecht zich aan de wortel en gaat een symbiose aan met de plant. De schimmel haalt mineralen uit de bodem en geeft deze aan planten of bomen,  in ruil daarvoor krijgen ze suiker terug.

 

Schematische voorstelling van de symbiose van paddenstoel (een schimmel) en boom door middel van mycorrhiza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer je ook nog de mineralen in de grond optimaliseert met lavameel maak je optimaal gebruik van dit proces. Dit maakt wormencompost in combinatie met langzame voedings afgifte ideale stek- of zaaigrond.

 

Peperplantjes gezaaid in 100 % wormenmest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met zaaien en stekken in 100 procent vermicompost heb ik zelf veel ervaring mee. Op bovenstaande foto zijn mijn peperplantjes te zien. Omdat ik door mijn wormenkwekerij over veel wormenmest beschik, zaai ik eigenlijk altijd alles in 100 procent wormenmest. Tot nu toe heb ik altijd goede resultaten.

Wormenmest geeft geen verbranding. Dus je kan nooit teveel geven. Bij mij thuis staan de planten binnen en buiten bijna allemaal in de 100 procent wormenmest. Dit gaat altijd goed.

Maar eerlijk is eerlijk het toevoegen van goede potgrond zorgt samen voor een mooiere grondstructuur in de pot. Ik zou 10 to 20 % wormenmest toevoegen per pot.
dit kan je door elkaar mengen maar ook op de top laag leggen.
Dit jaar heb ik geëxperimenteerd met grond mengsels. De planten met een grond mengsel van potgrond en wormen mest deden het beter dan de planten die alleen in potgrond of alleen wormenmest stonden. En de planten met potgrond, lavameel en wormenmest deden het aller beste. Volgend jaar ga ik een nieuwe test doen en zal deze dan van het begin vast leggen en van foto’s voorzien.

”Ooit een avocado pit proberen te laten groeien?”

Op internet kom je veel moeilijke constructies tegen met sateprikkers in de pit en half in een glas water enz, enz. Deze heb ik zelf wel eens geprobeerd, maar met weinig succes. Toen ik begon met wormen kweken en nog van alles voerde aan mij wormen, dus ook avocadopitten, kreeg ik binnen een maand allemaal avocado boompjes. Ik heb de bomen nog steeds, alleen zijn ze helaas bij de laatste vorst aardig aangeslagen. Wil jij nou ook proberen een avocadopit te laten groeien? Doe dan een avocadopit in de wormenmest, zorg dat de pot warm en in de zon staat en laat de pot niet uitdrogen. Zo kan er weinig mis gaan.

Ik eet nogal veel guacamole. Ook dit jaar heb ik weer pitten in de wormencompost gedaan. De eerste 2 van het jaar beginnen op te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Normaal zaai of stekgrond heeft van zichzelf heel weinig voeding, waardoor je al snel je plantje moet verpotten. Wanneer je de planten zaait in wormencompost kan je de plantjes langer laten zitten zodat ze meer tijd hebben om een mooie wortelkluit te vormen.

Wormenthee, wormen percolaat, compostthee

Wormenmest is ook geschikt om: ‘wormenthee, wormensap, compostthee’ mee te maken. Dit middeltje kan gebruikt worden in het gietwater of gesproeid worden als bladvoeding.  Je kan het aftappen wanneer je een wormentoren hebt of je maakt het zelf. Er zijn veel verschillende recepten om compostthee te maken.

Doe een 1/2 liter wormenmest en 10 liter water in een emmer. Doen hier 50 gr melasse en 10 gram Eifelgold lavameel bij en laat dit met een luchtpompje een paar dagen staan.
Het water kan gefilterd in de plantenspuit en u heeft uw eigen bladvoeding! Dit is 1 van de vele recepten welke op internet te te vinden zijn.

 

 


Dit artikel wordt nog verder uitgebreid. Heb je ook een goede ervaring met wormencompost of heb je een vraag laat het weten en laat een reactie hier achter.

Mvg Frank Wasse


 

40 gedachten over “Wormencompost, vermicompost, wormenmest

 1. hoi Frank

  ik heb op een forum een veel geprezen plantgat recept gelezen
  te doen in februari..om het bodemleven te laten werken voor je..
  plantgat maken zeg…50x50x50=125 liter

  vullen met
  50% potgrond bemest of onbemest…of zeg maar gebruikte geranium potgrond
  50 % cocos ( voor luchtigheid )
  dit heel goed mixen met 120 gram gedroogde kippen mest( bio of organisch) per 10 liter medium ,
  dus totaal 120 gram x 12.5 =1500 gram.

  de mest geeft een kickstart aan het bodem leven en wormen maken er een perfect bio / organische plantgat van….klaar om in te planten zeg …eind april.
  de ph zou dan ong 6.4 a 6.8 moeten zijn.

  graag je mening…
  groeten
  Jan

  ps een alternatief die zeker zo goed zou zijn..
  45% potgrond
  45% cocos
  10% klei

  met weer 120 gram gedroogde kippenmest per 10 liter medium.
  ps in deze mest zit al 10% kalk dus kalken zou niet nodig zijn…en in deze mest zit alle spoorelementen.

  1. Beste Jan,

   Op zich een prima verhaal wat goed zou kunnen werken. Zelf hebben we goede resultaten met 80 % potgrond en 20 % wormenmest plus 10 -25 gram lavameel per 10 liter en 1-5 gram guano per 10 liter. Het voordeel van wormenmest is dat je direct leven toevoegt in de bodem in plaats leven te laten ontstaan door voeding.

   Je zou eigenlijk beide naast elkaar moeten testen om de verschillen goed te zien. Ik vermoed dat wanneer je een 10 procent wormenmest aan het mengsel toevoegt je een nog beter resultaat krijgt. Dit vanwege je eerder beschreven bodemleven boost.

   Als je het gaat testen aankomend jaar hou je ons op de hoogte? Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik het graag.

   p.s. Kalk is ook goed te vervangen door lavameel mocht je niet over klei beschikken.

   Mvg Frank

   1. bedankt Frank

    idd een leuke test

    het verschil zit hem in 2 dingen denk ik..
    1..de luchtigheid de cocos zorgt daarvoor….die zal voor een klein deel gecomposteerd worden door de wormen.
    2.kwa NPK zit er bijna niets in de wormen mest ( zie mijn eerdere vraag/antwoord van jou)….

    guano heeft npk 13-12-2.5 totaal 27.5
    gedroogde kip nkp 4.5 – 3 – 2 totaal 9.5

    bij dosering 5 gram guano zou het zijn 5x 27.5% = 1.375 gram npk per 10 liter medium
    bij dosering 120 gram kip zou het zijn 120x 9.5% = 11.4 gram npk. per 10 liter medium.

    das een fors verschil….in grammen totale npk….en de npk verhouding is anders uiteraard….

    dus ja…lijkt me een leuke test.
    bedankt !!
    groeten
    Jan

    ps: de klei laat ik dan buiten de test…die is er voor de buffering….is trouwens moeilijk de mixen…..helemaal gedroogd en dan als poeder de mixen is wel goed werkbaar.

    1. Dat is een fors verschil inderdaad. Maar naast de NPK geef je met wormenmest, guano en lavameel een hele hoop bacterie, schimmels en elementen. Al moet ik zeggen dan ik het nooit kan laten om door het jaar heen bij te voeden voor een optimaal resultaat.

     We gaan het zien. Ben benieuwd naar het resultaat.

     Alvast veel succes, de dagen worden al bijna langer dus het aftellen tot de lente is bijna begonnen 😛

     Groeten Frank

     1. hoi Frank
      Over de bacteriën en schimmels maak ik me geen zorgen, die zitten al in de potgrond met de oude wortels in beide recepten en in de volle grond.

      Het verschil is factor 8 in NPK waarde.
      Om eerlijk te vergelijken zou ik de 5 gram guano moeten verhogen met 8 factor, dus naar 40 gram.

      bijvoeden is goed…maar dan moet het gewas eerst een tekort laten zien.

      dan hebben beide recepten ongeveer dezelfde NPK waarde.

      kwa lava meel hou ik 25 gram er 10 liter aan want in de gedroogde kippenmest zit 10%kalk dus 12 gram kalk. das wel zo eerlijk.

      ik dacht dat het zo duidelijk is?
      groetjes
      Jan

      ps best grappig…in de kippen mest zit alles bij elkaar wat er in de lavameel, wormen mest en guano zit.

     2. factor 8 voor guano gaat niet goed komen ben ik bang. Dan verbranden de planten, maar altijd goed om zelf te testen natuurlijk.

      w.b.t. tekorten is het inderdaad eerst kijken of het nodig is.

      Kippenmest is niet 1 op 1 te vergelijken met lavameel, wormenmest en guano Maar ook dit is interessant om te zien in de test.

      In april gaan de planten erin?

     3. ik kon op de onderste geen antwoord geven zag ik..?

      Frank zei:

      factor 8 voor guano gaat niet goed komen ben ik bang. Dan verbranden de planten, maar altijd goed om zelf te testen natuurlijk.

      w.b.t. tekorten is het inderdaad eerst kijken of het nodig is.

      Kippenmest is niet 1 op 1 te vergelijken met lavameel, wormenmest en guano Maar ook dit is interessant om te zien in de test.

      In april gaan de planten erin?

      ======
      antwoord Jan

      de planten gaan er in 90 dagen na maken van plantgat…om het bodenleven zijn werk te laten doen.

      kippen mest is idd niet 1 op 1 te vergelijken…het gaat om de verhouding tot guano en wormenmest en lava meel.

      welke factor geeft dan wel minderkans op verbranding…en welk element van de NPK veroorzaak dit volgens jou?

      als ik uit tel dan kom ik aan…
      guano heeft npk 13-12-2.5
      gedroogde kip nkp 4.5 – 3 – 2
      =========================
      factor 3.25-4-0.8

      dus dan zou ik moeten gebruiken m geen verbranding in N en K te krijgen…
      120 GRAM / 4 FACTOR = 30 gram guano….per 10 liter medium.
      of is de P in de guano sneller werkend als de P in de kippenmest?

      ik wil een complete voeding voor de start in het plantgat…omdat ik niet chemisch wil bijvoeden.
      en bio bijvoeden…werkt vaak te langzaam…langzamer

      graag je mening

     4. Hoi Jan,

      Ik zie ineens je bericht.

      80 % potgrond en 20 % wormenmest plus 10 -25 gram lavameel per 10 liter en 1-5 gram guano per 10 liter. Is het recept wat ik gebruik en werkt vaak goed. Het valt mij mee hoe snel guano al wordt opgenomen ten aanzien van later bij voeden van planten. Binnen een week zagen we al resultaat.

 2. Hallo ,

  Ik vraag me af hoe lang het proces duurt tussen de componenten om de goede microben te ontwikkelen die opneembaar zijn voor de plant ?

  Lavameel en bloedmeel doen ook niet direct wat het moet doen , maar hebben een bepaalde reactietijd nodig met de omgeving voordat de p en k vrijkomen.

  Vr gr

  Rice.

  1. Beste Rice,

   Bedankt voor je vraag.
   In wormenmest zitten de bacteriën en schimmels die elementen enz beschikbaar/immobiel maken. Hierdoor wordt lavameel en bloedmeel sneller en beter opneembaar. Wormenmest is de ‘voeding voor het bodemleven’ en wordt niet gebruikt vanwege zijn aanwezige elementen.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

   1. Het leek mij een goed idee om de potgrond waar de pepers in hebben gestaan op te
    lappen met wormenmest e.d. en weer te gebruiken. Bloed
    en beendermeel schijnen een half jaar nodig te hebben om effectief te worden. Begrijp dat het met de wormenmest iets sneller gaat.

    1. Dat is zeker een goed idee. Wij recyclen zelf ook alle potgrond met wormenmest, lavameel en guano. Dit gaat al jaren goed.

     Guano zou ook pas na ongeveer 3 maand beschikbaar worden, maar uit verschillende testen die we zelf en met collega’s gedaan hebben. Bleek wanneer je een goed mengsel hebt van potgrond en wormenmest het binnen een week al resultaat gaf.

     Ik ben benieuwd of jij ook verschil gaat merken met bloed en beendermeel.

     1. Tja, ik heb die paar honderd liter potgrond al in de tuin gestort.Zonde dus.
      Ik ga het proberen met de gratis gemeente compost van het voorjaar.

 3. Frank ,je schrijf dat wormenmest (compost ) in luchtdoorlatende zakken mag bewaard worden uit de zon ,,,Vraagje ,moeten deze zakken ergens onder een afdak worden bewaard ?? ,,drogen ze dan niet uit ,,of mogen ze gewoon buiten staan ; mvg yves

  1. Hallo Yves,

   De wormenmest mag buiten staan. Het is niet erg wanneer een zak een beetje nat wordt in de regen. De zak klets nat laten regen is niet wenselijk vanwege eventuele anaerobe bacterie groei.

   Mvg Frank

 4. Dag Frank ,

  Hoeveel bedraagt de PH van wormenmest eigenlijk ?

  Groetjes ,

  Ronny

  1. Beste Ronny,

   Bedankt voor je vraag. De PH waarde van wormenmest is rond de 6,4.
   Succes met het maken van je voedingsschema.

   Mvg Frank

   1. hoi Frank
    als de wormen helemaal klaar zijn met de aangeboden aarde… zou de ph 6.8 moeten zijn….waarom zit je op 6.4?
    en wat zijn de npk en alles andere waardes van de wormenmest?

    groetjes
    Jan

    1. Beste Jan,

     Een PH van 6,4 was de uitslag van de laatste keer testen van wormenmest bij Eurofins. De PH is elke keer iets verschillend bij het testen. Ook de npk waardes verschillen elke keer iets. NPK in de laatste test was 0,7 – 0,3 – 0,2. Wormenmest gebruik je niet vanwege de npk verhouding maar voor de bodemverbeterende eigenschappen en zorgt o.a. dat elementen beter opneembaar worden voor planten.

 5. Mycorrhiza in wormenmest?
  Is dat echt zo? Waar komen ze vandaan, dan?
  Ik kan niet anders vinden dan dat mycorrhiza apart toegevoegd moeten worden…
  Heb je daar meer informatie over?
  (Voor alle duidelijkheid: ik ben een groot fan van wormenmest, en ben me aan het inlezen over het gebruik van mycorrhiza).
  Mooie informatieve website, trouwens!
  Alvast bedankt, met vriendelijke groet, J.

  1. Hallo J,

   Bedankt voor je vraag.

   Ze zitten erin dat kan ik je verzekeren, maar hoe ze er in komen vind ik een goede vraag. Momenteel kan ik niet met zekerheid zeggen hoe ze erin komen. Ik vermoed dat de sporen van de mycorrhiza in de lucht zitten en zo landen in een voor de mycorrhiza gunstige leefomgeving.

   Ik ga het uitzoeken.

   Mocht iemand het weten laat het horen.

   1. Oeps, ik wist niet dat je gereageerd had, sorry!
    Dank voor je reactie.
    Ben reuze benieuwd of je er iets over kunt vinden. ..

   2. hoi Frank
    ik ben ook heel benieuwd…..voorzover ik overal gelezen heb ( ben me al een heel poosje aan het verdiepen in bio oplossingen)…gaan de mycorrhiza uitsluitend een symbiose aan met wortels….vandaar dat ik graag gebruikte potgrond gebruikt met de oude wortels erin….en met nieuwe potgrond gebruik ik myco in poeder…en deze moet ALTIJD direct contact maken met de wortels staan overal…ook op de gebruiksaanwijzing….

 6. Hoi Frank, heb de wormen ontvangen ze zien er gezond uit. Heb wel een opmerking over de hoeveelheid. Ik had in gedachte een zakje met wormen en een zak met startgrond. Maar alles zit bij elkaar in een zak dus eerst de bak vullen en dan de wormen erbij kan niet. Aangezien ik klein wilde beginnen is een zak met 250 wormen en startergrond best veel. De tweede zak is nu in mijn compost bak verdwenen, dan word dat in de toekomst misschien nog eens een goed werkende bak.
  Groet Ferdinand.

  1. Beste Ferdinand,

   Goed om te horen dat de wormen het goed doen.

   Ik heb nog even gekeken naar je bestelling. Je hebt 2 zakken compostwormen gekocht. Via deze link kan je een zak start grond bestellen.
   Kweekgrond en Startgrond

   Of ik snap niet helemaal wat je bedoelt.

   Mvg Frank

 7. Beste Frank.
  Ondanks de vele info op je site heb ik toch nog een vraag.
  Hoe kan ik wormenmest opslaan om later (bvb volgend jaar) te gebruiken. Ik gebruik het enkel als toevoeging voor de plantenbakken en heb er momenteel te veel.
  Droog, nat, vorstvrij, donker, in gesloten zakken? Ik noem maar wat.

  1. Beste Theo,

   Bedankt voor je vraag, Wormenmest kan je het beste droog, tussen de 0 en 15 graden in een lucht doorlatende zak bewaren. Zo heb je de beste kans dat al het leven intact blijft.

 8. Met de kennis als professioneel potplantenkweker onderschrijf ik volledig de opvattingen van Frank Wasse vanuit mijn praktische toepassing het afgelopen jaar in mijn siertuin op zandgrond, waarbij ik van mening ben dat op klei e.d., veengrond etc. het volgende ook van toepassing is.
  Met de wormencompost gaat het hier over het bereiken van een goede structurele conditie van de tuingrond waardoor de aanwezige beschikbare voeding makkelijker voor de planten opneembaar is.

  Mijn conclusie is dat het droge stof gehalte van de planten significant wordt verhoogt en daarmee dus de stevigheid (celwand) en een donkerder kleur van het gewas.
  De combinatie met Eifelgold heeft bij mij ook zeer positief uitgepakt, want dan heb je een structuur verbetering van de grond met verrijking van sporenelementen. Voor mij is het 1+1=3. (Opm.: het merk Eifelgold is het beste gebleken)

  Tip : Bij toepassing van Eifelgold kan je een evt. kalkgift halveren !

  Let wel, we hebben het hier met deze twee producten niet over bemesting met een N:P:K, daar is de DCM of Eco-Style een uitstekend product voor.
  Mijn ervaring is trouwens dat na minimaal een jaar (ruime) toepassing van de wormencompost en Eifelgold ook met DCM of Eco-Style een halve dosering voldoende is, omdat er dan all over “prettig ruim te eten” is voor de planten, struiken en bomen etc..

  Tot slot, en waarschijnlijk ten overvloede, de opmerking dat het jaarlijks toepassen wel logisch is!

  Peter

  1. Beste Peter,

   Bedankt voor al je informatie online, maar zeker ook offline. Weer ontzettend veel bij geleerd!!

   Mvg Frank

   1. Hallo,

    Leuke site!

    Ik ben dit jaar met een (pot) plantenkwekerijtje begonnen. Mijn idee is om te kijken hoe ik met zo min mogelijk potgrond/ turf/ cocopeat toch goede potgrond kan maken.
    Er zijn kwekers die doen het met bladaarde maar de structuur in het potje is wat los. Ik wil een wat steviger grondje. Dus ik denk aan wormenmest, zonder veen 🙂 met veel koffieprut en konijnenhokstront, bladafval en noem maar op. dat wordt pionieren maar dat is leuk. Heb jij Frank en of Peter tips en trics?
    Ik heb al een kleine wormenbak, dat moet groter! Maar de gier die daaruit komt doet vermoeden dat er behoorlijk Stikstof in zit. Mijn idee lijkt niet te kloppen met die van Peter. Weet jij iets van NPK verhoudingen? Nb ik wil koffie inzamelen bij een aantal horeca bedrijven..zoveel koffie bonen afval….daar moet toch stikstof uit komen?
    Weet je ook iets van de pH, of is dat afhankelijk van het dieet?
    Ik kom zeker eens langs voor een beginnende hoeveelheid mest en mee;
    Groet Ivo Pouw

    1. Hallo Ivo,

     we hebben elkaar inmiddels al gesproken. Een Interessant project welke je doet. Dat ga ik zeker volgen.
     Koffie stikstof verhaal klopt helemaal. Ik zal peter eens vragen zijn licht hierover te laten schijnen.

    2. 20 Februari 2018.
     Dag Ivo Pouw,
     Sorry dat ik nu pas reageer, maar de afgelopen weken veel aan m’n hoofd gehad.
     Gelukkig geen dramatische zaken, maar toch.
     Privé heb ik de laatste paar jaar in mijn tuin zichtbare kwaliteitsverbetering van het gewas en vlotte groei.
     Voor mij persoonlijk 100% toepassing van Wormenmest (c.q. Compost!) en Lavameel in de tuin!
     Om goed inzicht te hebben in waar het om gaat is te weten dat deze toepassing het uitgesproken resultaat van een optimale basisstructuur van je grond geeft.
     Je maakt voor de planten de van nature aanwezige voeding in alle facetten bereikbaar en de structuur van de grond optimaal.
     Tevens vult dit het hele spectrum van micro-elementen aan!!
     Hiervan uit kan je de overige zaken aanvullen als Ph., NPK voeding (geen chemie, maar DCM of Ecostyle) , e.d.. Een halve dosering is meestal voldoende!
     Waarom onze ideeën niet overeen zouden komen is mij niet duidelijk.
     Het verschil met een professionele toepassing als Kalanchoë teler is dat de productieplanning tot op de week nauwkeurig is. Dat vereist dus een secure geleide bemesting.
     Ik ben nu in “retraite”, maar als ik nog actief potplantenteler was zou ik met de huidige ervaring met Wormencompost en Eifelgold nog een calculatie maken op de basispotgrond. (Doorstroomsnelheid cultuur is gem. 100 dagen, dus wel veel potgrond)
     Wat wij nu doen is niet aan tijd gebonden, maar aan structuur van de basis en niet exact te meten. Het is natuurlijk wel optimaal in ons geval, maar een heel ander verhaal dan productietechnisch.
     Dit is denk ik meteen een antwoord op je vraag naar de voeding, wat het stikstofverhaal betreft begrijp ik niet precies wat je daarmee bedoelt. Ik zou me niet direct over het stikstofgehalte zorgen maken, het is niet chemisch direct beschikbaar voor de plant.
     Bemesting is een gecompliceerd verhaal, gelukkig is onze toepassing een garantie dat de voedingsstoffen in principe gebufferd worden. Dat betekend een geleidelijk vrijkomen ervan!
     Een gegeven is dat het gebruik van diverse grondstoffen van diverse herkomsten als nadeel heeft dat je geen controle op de gehaltes van de elementen hebt, bv. de ene bladaarde is de andere niet.
     Met Cocopeat oppassen, daar zit nogal eens een hoog zoutgehalte in.
     Bladaarde heeft weinig stikstof, verder in principe prima.
     Tuinturf heeft een stabielere Ph. dan turfmolm.
     Een globale verhouding N+P+K = 2+1+3 en de Ph. is afhankelijk van het gewas, met een gemiddelde
     Ph. 5.6 kan je ver mee komen.
     Koffieprut hoor ik wel positieve dingen over, maar heb er zelf geen ervaring mee. Mijn vrouw strooit het tegen de katten.
     Konijnehokstront e.d. heb ik geen gevoel bij, daar moet je zelf maar ervaring mee op doen; het lijkt mij nogal scherp, ik zou er mee oppassen.
     Wel, ik hoop dat je hier wat mee kan.
     Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk antwoord op je vragen te geven en wens je veel succes met je experimenten.
     Vriendelijke groet,
     Peter.

     1. Dank Peter, voor de moeite…
      kalanchoe teler?
      Van Kuilboer?
      Heb ik ooit een paar maanden gewerkt..

     2. Inderdaad Ivo, Hans is een zeer gewaardeerde collega, we hebben nog steeds prive contact met elkaar.
      Hij was voorzitter van de landelijke studieclub Kalanchoe en bij hem stonden ook de bloeiproeven van nieuwe variëteiten. Heel veel respect wederzijds.
      Groet,
      Peter
      P.S.
      Ben jij familie van de rozenkweker Pouw uit Aalsmeer?

     3. Ha Peter, ik ben de enige in de familie die iets met groen doet. Die rozenkweker zal bij de rijke tak van de Pouwen horen.
      Maar de Peter was in mijn tijd Hans zijn schoonzoon. Voor zo ver ik me kan herinneren. Dat ben jij niet neem ik aan. Ook heb ik gelezen dat ze nu failliet zijn. Maar misschien hebben ze een doorstart gemaakt….8n iedergeval welbedankt voor de info!

     4. Inderdaad Ivo,
      Ik was een collega en z’n schoonzoon Peter ken ik ook wel.
      Het kassencomplex van Hans is afgebrand en omdat toen de dakgoot van z’n nieuwste uitbreiding kassen 20 cm. hoger was gebouwd dan in de verzekeringspolis stond is er niet betaald door de verzekering!! (De ratten). Deze klap is hij als bedrijf niet overheen gekomen. Triest toch!
      Veel succes verder ,
      Hartelijke groet,
      Peter

 9. Graag gedaan, Heb direct de info aangepast,

 10. Top Frank

  Bedankt voor je goede uitleg!

  Hier kan iets mee!

  Gr marc

 11. Goededag ,

  Wij hebben advies nodig.

  Wij willen een groot aantal planten individueel bijmesten.
  Nu dacht ik aan wormenmest.

  Vraag is nu.
  Is dat een goed plan?
  Wat hebben we nodig?( per plant)
  Moet er nog iets anders bij qua product ?

  Onze grond is op diversen plaatsen niet zo voedzaam!
  De planten zijn noodzakelijk bloeiende planten en siergrassen.
  Er is pas veel nieuwe aanplant gedaan.

  Het betreft zo’n 100 planten , groot en klein ( p9 maat tot p 21 maat)

  Wat kunnen we het beste doen?

  Met vriendelijke groet,

  Marc.

  1. Hallo Marc,

   Bedankt voor je vraag.

   Dit kan natuurlijk heel goed met wormenmest. Omdat wormenmest volledig is doorgerijpt kan je dit altijd veilig toevoegen.
   Dus je geeft nooit teveel. Omdat ik over veel wormenmest beschik staan de planten binnen en buiten allemaal in de 100 procent wormenmest. Dit gaat altijd goed.

   Maar eerlijk is eerlijk het toevoegen van goede potgrond zorgt samen voor een mooiere grondstructuur in de pot. 10 tot 20 % wormenmest toevoegen per pot werkt goed.
   dit kan je door elkaar mengen maar ook op de top laag leggen.

   Ik ben zelf (nadat ik veel goede verhalen heb gehoord over lavameel) aan het experimenteren met lavameel. Wormenmest en lavameel zorgen samen voor een breed spectrum voor opneembare voeding en heeft veel spoorelementen. Wormenmest en lavameel gaan een soort samenwerking aan.

   Ik gebruik zelf lavameel voor het eerst en moet het dus zelf ervaren. maar ben al een aantal enthousiaste mensen tegengekomen.
   Lavameel kan je voordat je wormenmest toevoegt geven om het daarna af te dekken met een laagje wormenmest

   Dit zorgt voor een goede bodem mix en zorgt dat voedingsmiddelen goed opgenomen kunnen worden.

   Voor de bloeiperiode kan het zijn dat specifieke planten later in het seizoen extra bemest moeten worden. danwel door wormenmest danwel door een op de plant gespecialiseerd meststof.

   https://wormenkwekerijwasse.nl/product/eifelgold-lavameel/
   deze link geeft meer informatie over lavameel

   Ik hoop je vraag te hebben beatwoordt

   als je nog vragen hebt dan hoor ik graag

   Mvg Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *