Posted on Geef een reactie

Wormer Courant Q2

Dit was de oude Wormer Courant van Juni 2017.  Via deze link kan je de oude Wormer Courant van Q2 teruglezen in pdf. de layout is dan een stuk beter.

De nieuwe Wormer Courant Q3 is vrijdag verstuurd naar alle abonnees en zal spoedig ook voor iedereen online gezet worden. Acties in de Wormer Courant zijn alleen geldig voor abonnees.

Dus ben je nog geen lid meld je dan via onderstaande link aan.

Aanmelden Wormer Courant

Na aanmelding krijg je automatisch toegang tot de acties in de eerstvolgende Wormer Courant.

 

Daar is hij dan de  ”Wormer-Courant” Q2!

 

Hallo Allemaal

Hier is de nieuwe Wormer Courant! We hebben weer ons best gedaan en wensen je veel lees plezier!

Op het moment van schrijven (28-5) is het super lekker weer en alles begint al lekker te groeien. Mijn nieuwe Musa Basjoo maakt alweer zijn eerste nieuwe blad en alle andere planten, stekjes en zaailingen zijn inmiddels overgepot.

Dit jaar heb ik gelukkig nog weinig last gehad van slakken. Vorig jaar hebben slakken bijna mijn hele lichting zaailingen opgegeten in 1 dag/avond. Dit jaar heb ik maatregelen genomen. Elke keer wanneer ik in de tuin loop raap ik de slakken op en ik heb extra lavameel gestrooid rondom belangrijke planten. Lavameel schijnt ook te helpen tegen slakken, dus dat wordt nu getest. Dit lijkt te helpen, maar misschien valt het dit jaar ook wel mee met de slakken. Ik ben benieuwd naar jullie ervaring en tips tegen slakken zijn altijd welkom.

Ik begrijp dat het visseizoen iets later op gang is gekomen vanwege late paring van o.a. de baars, maar met het mooie weer is het zeker geen straf om lekker te genieten van de natuur aan de waterkant.

---

Lavameel gesteentemeel van Eifelgold

Tijdens het verkoop van wormen of wormenmest kom ik regelmatig in contact met klanten die enthousiast bezig zijn met het bemesten van de tuin en het kweken van planten. Ik heb vroeger de tuinbouwschool gedaan en kweekte al plantjes vanaf mijn 7e . Deze verkocht ik dan op de vrije markt op 30 april. Dus ik vind het leuk, als de tijd het toelaat, ideeën uit te wisselen.

Wat mij de afgelopen 3 maand het meeste opviel was Lavameel. Verschillende mensen vertelde over de positieve kanten van Lavameel maar, wat ik helemaal interessant vond, was dat Lavameel en wormenmest een goede samenwerking aangaan. Dat was voor mij reden om wat informatie in te winnen.

Hier een volgt korte uitleg:

Lavameel is fijngemalen vulkanisch gesteente rijk aan silicium in goed opneembare vorm voor planten. Silicium verhoogt de weerstand van het gewas tegen droogte, ziekten en plagen.

Lavameel verbetert de structuur en vruchtbaarheid van de tuin en bodem. Samen met het organische stof uit b.v. wormenmest en het bodemleven vormt lavameel stabiele klei-humus-complexen en bodemaggregaten. Wat zijn bodemaggregaten? Het samenklonteren van primaire deeltjes door vocht, onder meer klei, kalk etc. Kleigrond wordt daardoor ruller en laat het water beter door. Zand grond kan voedingstoffen en water beter vasthouden en veengrond wordt gestabiliseerd tegen afbraak.

Klik hier voor meer informatie over Lavameel

---

HVV Smilde visclub

Vanaf het moment dat ik wormen kweek zoek ik ook mensen die graag wormen willen hebben. Dus ik ben maar eens in de buurt gaan kijken naar visclubs. Zo ben ik terecht gekomen bij visclub HVV smilde een club met ongeveer 300 leden. De foto hierboven komt van de homepagina van de visclub. Laat dat nou net een brug zijn waar ik vroeger regelmatig over heen kwam.

Na wat gesprekken mag ik op de website staan. en met nog een leuke text erbij ook nog. Hier volgt de text:

Aaswormen kopen “in de buurt”

Onlangs hebben wij kennisgemaakt met Frank Wasse, een enthousiaste wormenkweker, vanaf augustus 2016 gevestigd tussen Hooghalen en Hijken aan de Hijkerweg 13, nabij “Het Hiekerhoes”.
Een aanwinst voor de sportvissers van HVV Smilde die met een kweker “in de buurt” niet lang meer naar prachtige wormen van uitstekende kwaliteit hoeven te zoeken of er een lange reis voor moeten maken.
Het bestuur van HVV Smilde heeft besloten Wormenkwekerij Wasse een podium te geven op deze website.
Frank kweekt de Eisenia Hortensis, ook wel bekend als Dendrobena’s, viswormen of springers. Voor knipwormen heeft Frank de extra grote soorten voorradig.
De wormen worden aangeboden per kilogram in de maten klein, middel en groot of een mix daarvan.

 

---
video youtube

Tip van het moment

Onlangs heb ik een interessante video gezien over wormenmest. De video is in het Engel, maar als dat geen probleem is, is deze reuze interessant om te kijken.

Klik hier om de video te kijken op youtube.

• Juni is het moment van het bemesten van de 1 en 2 jarige planten

• De aankomende periode kan het gazon bemesting goed gebruiken.

Wanneer je gaat bemesten is dit het beste wanneer er regen wordt voorspeld en anders is het na het sproeien met water een optie. Vooral met warme dagen is het raadzaam in de avond te bemesten en te beregenen.

---

Het gebruik van wormen in de witvisserij

Door: Niels Evers

Inmiddels alweer zo’n 15 jaar geleden ben ik besmet geraakt met het vis-virus. Wat begon met een wedstrijdje bij de plaatselijke vereniging, is inmiddels uitgegroeid tot vele landelijke en zelfs internationale wedstrijden. Door de jaren heen is niet alleen de omvang van de wedstrijden veranderd, maar ook de aanpak tijdens de wedstrijden. Waar in mijn regio (ik woon in Tilburg) de wedstrijden vaak beslist worden door het vangen van zoveel mogelijk voorntjes, worden op landelijk niveau wedstrijden vaak beslist door het vangen van enkele brasems.

Brasems zijn nu eenmaal zot op wormen. Ook andere vissoorten, zoals baars en donderpadden (die zich razendsnel verspreiden door de Nederlandse wateren) zijn verzot op wormen. Onafhankelijk welke vissoort je wilt vangen, het voorhanden hebben van goed en vers aas is erg belangrijk. Dat geldt zeker ook voor wormen. Elke situatie is anders, maar als ik brasem verwacht te vangen, voer ik bij aanvang van de wedstrijd altijd geknipte wormen. Afhankelijk van de verwachte vangsten kan dit oplopen van een tiental wormen tot enkele handen geknipte wormen. Dan is het afwachten hoe de vis reageert, tijdens de wedstrijd zal ik zeker proberen door extra wormen te voeren, meer brasems naar mijn stek te lokken.

Mijn wormen bestel ik tegenwoordig altijd bij Wormenkwekerij Wasse. Goede kwaliteit wormen, een eerlijke prijs en dan ook nog thuisbezorgd.

Vriendelijke visgroet, Niels Evers

---

Evenementen

Op onderstaande websites vind je een uitgebreide verzamelingen van viswedstrijden die er binnenkort zijn.

Wedstrijd kalenders

Visclub HVV Smilde in Drenthe

Heeft u ook een leuke tip voor een evenement wat het vermelden waard is in de volgende nieuwsbrief, stuur het door naar info@wormenkwekerijwasse.nl

---

Veel vernieuwingen op de website.

De mensen die al wat langer naar wormenkwekerijwasse.nl komen is het waarschijnlijk al opgevallen dat er steeds kleine dingetjes veranderen. Het afgelopen kwartaal was misschien de meest opvallende verandering wel het navigatie menu voor informatie.

De bedoeling is natuurlijk dat informatie en artikelen makkelijker gevonden kunnen worden. Wanneer je een tip hebt of iets mist op de website dan hoor ik het graag. Naast wormen kweken is website bouwen inmiddels een nieuwe hobby van mij geworden. Op het moment van schrijven (29-06) wordt de website verhuist van de ene hosting partij naar de andere.

Als het goed is, is alles binnen een week afgerond en zal de website ook beveiligt zijn het SSL certificaat of te wel HTTPS://. Dus met een beetje geluk wanneer u dit leest staat er een groen slotje en https:// voor wormenkwekerijwasse.nl

Nieuwe artikelen en producten

De meeste informatie en artikelen worden regelmatig aangevuld met nieuwe informatie maar, er zijn ook een aantal nieuwe informatieve stukken toegevoegd. Daarnaast ook een aantal nieuwe producten. Je kan klikken op de blauwe tekst voor meer informatie. Hieronder volgt een opsomming.

 Wormencompost Wormenmest

Een uitgebreid artikel is in de maak. Hier ga ik al mijn kennis en ervaring over wormenmest en wormencompost beschrijven. Daarnaast probeer ik zo goed mogelijk antwoordt te geven op vragen over wormenmest. Inmiddels heb ik al heel wat vragen in het artikel verwerkt maar gelukkig krijg ik nog steeds vragen binnen. Het is ook mogelijk om direct onder het artikel een vraag of opmerking te zetten. Ik doe altijd mijn best om zo snel mogelijk een antwoordt te geven.

Lavameel van Eifelgold

Nieuw in het assortiment. Zie bovenstaand artikel. Eifelgold lavameel is toegelaten volgens de Europese EG-verordening Nr. 2381/94 inzake de biologische productiemethode.

Guano Vleermuizenmest  van Guanokalong

Hagel nieuw in het assortiment. Informatie wordt nog bijgewerkt.

---

Uitslag Foto actie

Foto gemaakt door: André

Vorige Wormer Courant kon iedereen meedoen aan de Foto actie. Van alle foto’s zou er 1 worden beloond met een zak wormen, wormenmest of 10 % korting op de balkonton

Er zijn heel wat foto’s binnen gekomen, bedankt hiervoor! Wederom weer prachtige foto’s van André gekregen. Voor vragen over axolotls mag ik iedereen doorverwijzen naar André. André heeft een schat aan informatie en ervaring wat betreft axolotls. Dus heb je een vraag, stuur een mail naar info@wormenkwekerijwasse.nl en wij zorgen dat je in contact komt met André.

Naast foto’s van André zijn er nog meer mooie foto’s en leuke reacties binnen gekomen. Leuk om iedereen zo enthousiast bezig te zien! Uit de foto’s zou 1 beloont worden met een prijs, maar het zijn er 2 geworden deze keer.

En de winnaars zijn:

Foto: Anja

Anja: (foto hierboven) prijs Guano Vleermuizenmest

De planten van Anja ”Ontploffen” na eigen zeggen. ”Goeie shit de wormenmest :)” De foto is van haar pompoenen.

Frits: (foto hiernaast) prijs wormenmest

Welke van de 2 uiteindelijk er met de worm vandoor gaat blijft een raadsel. Of misschien delen ze de wormen wel à la lady en de vagebond

Nogmaals Gefeliciteerd! en iedereen bedankt voor het inzenden van de foto’s

Voor volgende Wormer Courant kan je natuurlijk foto’s blijven opsturen. Ik vind het ontzettend leuk om te zien waar alles voor wordt gebruikt en wat ermee gedaan wordt

Daarom blijft de foto actie doorlopen en zal er elke Wormer Courant een foto worden beloond.

---

Dit was het weer voor deze keer. Tot de volgende Wormer Courant!

Groeten Frank Wasse,

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *