Geplaatst op 41 Reacties

Heermoes verantwoordt bestrijden

Bijna elke dag krijg ik mailtjes met vragen over wormen en dergelijke. Met enige regelmaat worden er ook reacties op de website geplaatst. Dat is helemaal mooi natuurlijk. Op die manier komt er steeds meer informatie voor iedereen beschikbaar. De laatste tijd krijg ik veel vragen over Heermoes bestrijding. Hoog tijd om hier een artikel aan te wijden.

HEERMOES

De tijd is weer daar om in de lente je tuin weer langzaam tot leven zien te komen. Het nieuwe tuin seizoen en de zomer komen er weer aan. Maar niet iedereen is even blij met Heermoes in de tuin en ervaart dit als een heuse plaag.

Vandaar dat ik met enige regelmaat mailtjes of telefoon krijg met vragen over heermoes. Zo kreeg ik hierover ook een vraag van Diana

Goedemiddag,

Ik heb heel veel heermoes in mijn tuin en zag op internet dat lavameel een goed middel is tegen heermoes, alleen kan ik niet ontdekken hoe ik het moet toepassen en in welke hoeveelheid. Een gedeelte van mijn tuin, aan de waterkant is ongeveer 25 vierkante meter. Verder heb ik ook nog wat andere perken waar dit gewas snel in oprukt.
Kunt u mij informatie geven over het bovenstaande?
Vast bedankt voor de moeite.

Met vriendelijke groet, Diana

 

Waarom krijgt iemand Heermoes in de tuin?

Een van de redenen is dat de grond weinig mineralen meer bevat aan de oppervlakte. Heermoes is een plant die met zijn wortels in staat is om diep uit de bodem zijn voeding te halen.  Dit maakt het voor de plant mogelijk om op arme grond goed te gedijen. De plant zorgt er eigenlijk voor om mineralen weer aan de oppervlakte van de bodem te krijgen. Heermoes is dus eigenlijk een signaal plantje dat er te weinig mineralen aanwezig zijn in de bodem. Daarnaast wanneer de grond zuur is krijgt Heermoes helemaal de kans om zich te settelen.

Heermoes zorgt er voor dat de mineralen weer aan de oppervlakte komen door het proces van afsterven verteren en weer opgroeien. Door het wieden van het groene gedeelte en deze in bv de wormentoren stoppen doorbreek je dat proces en komen de mineralen niet terug in de tuin maar in de wormenmest van je wormentoren. Dus in theorie werkt het wieden van Heermoes averechts.

 

Wat te doen tegen Heermoes?

 

Naast bepaalde bestrijdingsmiddelen welke ik niet adviseer. Is er natuurlijk het wieden van de gehele plant met wortels en al. Vooral voor grote tuinen is dit geen optie. Afdekken met plastic van de tuin werkt maar dan mag je het wel 3 jaar volhouden en dat is eigenlijk geen gezicht.

O joepie Frank gaat nu vertellen dat met een beetje lavameel strooien het Heermoes probleem helemaal verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Helaas ook het toedienen van lavameel om de bodem weer te revitaliseren is een proces van een aantal jaar dat de Heermoes verdwijnt. Maar inmiddels al van mensen vernomen dat een halvering in een jaar geen bijzonderheid is.

Het komt erop neer dat het verbeteren van de bodem door mineralen aan te vullen en het bodem leven weer op gang te helpen soelaas bied.

 

Welke dosering is nodig?

 

Het blijft altijd lastig om hier een hard antwoordt op te geven. De mensen die ik heb gesproken zijn wisselend in gebruikte hoeveelheid.

Voor Lavameel wordt minimaal 250 gram per m2 per jaar aanbevolen. 1 ding scheelt je kan niet snel teveel Lavameel geven. Lavameel heeft een langzame afgifte en forceert zich niet aan de plant, maar maak geen vulkaan van je tuin 😉

Lavameel zorgt ook dat de ph omhoog gaat en ook dit werkt positief tegen de Heermoes.

Wormenmest 1 liter tot 5 liter per 1 m2

Wormenmest zorgt ervoor de mineralen beter worden opgenomen door planten. Lavameel komt hierdoor beter tot zijn recht en je voegt direct een hoop bodemleven toe aan de grond.

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen of wil jij je ervaring over dit onderwerp delen? Laat dan een reactie hieronder achter.

41 gedachten over “Heermoes verantwoordt bestrijden

 1. hallo, ik heb wormenmest en lavameel over m,n moestuin gestrooid, nu wil ik volgend jaar aardappels kweken, moet ik dan de mest en meel door de grond werken of kan het er boven op blijven liggen ?, hopelijk kan u me een antwoord geven, het onderwerken van de meststoffen is dat ook voor ander groenten soorten ? bedankt , grtes jan walta

  1. Hallo Jan,

   Bedankt voor je vraag.
   Het beste is om niet te vaak de grond om te woelen/werken ( dat is beter voor het bodemleven). Wanneer je lavameel en wormenmest hebt gestrooid kan je eventueel ligt in harken of in wateren. Wanneer je de de aardappelen gaat poten werk je de grond ook weer en meng je automatisch de grond door elkaar.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. Als je nog vragen het dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 2. Geachte heer Frank,
  ik heb sinds kort een “sterk verwaarloosde” moestuin overgenomen (kleigrond). En zoals velen groeit hier ook enorm veel Heermoes. Nu wil ik de grond dusdanig conditioneren zodat de heerrmoes uiteindelijk ook uit mijn tuin zal verdwijnen.
  Ik heb informatie gelezen m.b.t. het gebruik van lava gruis en lava meel. Hieruit heb ik begrepen, dat lavagruis beter is te gebruiken voor het diepere deel van de tuin en lavameel juist voor de bovenste laag.
  Mijn vraag is dan ook of ik nu met lavameel het beste kan starten of juist met lavagruis. Of is het misschien aan te raden om een combinatie van beiden te gaan toepassen?
  Graag uw reaktie

  1. Beste Rob,

   Bedankt voor je vraag,

   Lavagruis wordt inderdaad meestal ingezet wanneer er bijvoorbeeld een boom wordt geplant. Wanneer de boom eenmaal geplant is kan je geen lavameel of gruis bij de wortels strooien. Door de lange werking van gruis heeft de boom nog jaren lava mineralen tot zijn beschikking. Waar een nieuwe gift lavameel of lavagruis er lang over doet om van de oppervlakte naar de onderste bodemlaag getransporteerd te worden.

   Voor het bestrijden van Heermoes kan je natuurlijk beide gebruiken ( gruis of meel) Alleen heb je met meel veel sneller effect. Daarom is lavameel voor heermoes aan te bevelen. En is gruis aan te bevelen wanneer je een boom plant of wanneer je een tegel terras aanlegt. Wanneer gruis wordt ingezet voor heermoes, houd rekening dat je flink mag over doseren om het zelfde korte termijn effect te krijgen dan wanneer je lavameel gebruikt.

   Ik hoop je op weg te hebben geholpen. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Met vriendelijke Groet
   Frank Wasse

 3. Beste heer Frank,
  Nu lees ik veel reactie en allemaal zijn het mensen met een tuin. Wij hebben natuursteen en bloemperken. Tussen de stenen komt heermoes tevoorschijn. Dus niet in de bakken. Kan je over natuursteen lavameel strooien en in de voegen waar heermoes uitgroeit inwassen. Heeft dit enig effect, omdat de stenen in zand zijn gelegd. Dan spreek je niet over bodemverbetering. Hoe krijg ik heermoes weg tussen de tegels/stenen.

  1. Beste Loen,

   Bedankt voor je vraag.
   Wanneer de oppervlakte is bedekt met in dit geval stenen is het altijd lastig om de bodem te bereiken. Wanneer je lavameel in water ‘oplost’en het in de gaten en kieren giet komt het uiteindelijk op de bodem terecht. Vanaf dan kan lavameel zijn werk doen en zal het effect hebben.

   Veel succes met het bestrijden van de heermoes. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 4. Goedenavond
  Zoals iedereen hierboven hebben wij ook mega veel last van Heermoes/paardenstaart. Ik heb alleen een vraag mbt het strooien van lavameel, moet de heermoes dan afgeknipt worden tot 1 a 2 cm boven de grond? Ik heb dat ergens gelezen, maar heb zoveel sites en forums bezocht dat ik niet meer weet waar ik dat heb gelezen.

  Ik hoor graag.

  Alvast bedankt.

  1. Beste Wilma,

   Het kan op verschillende manieren.

   Je kan de heermoes laten staan en flink lavameel strooien, maar je kan ook eerst alles wieden. Beide opties zijn mogelijk. Je kan bijvoorbeeld wel het loof laten liggen. In het loof zitten veel mineralen. Heermoes is een nuttige plant. Hij haalt namelijk de mineralen diep uit de bodem en brengt het via het loof naar boven. Daarom is heermoes ook lastig te verwijderen met alleen wieden.

   Veel succes met het bestrijden van de heermoes!!
   Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 5. Beste Frank,
  Rer bestrijding van hermoeskruid in nijn tuin, wil ik lavameel opgelost in water over/in mijn tuin aanbrengen. Kan dit? Zo ja, wat is de oplosverhouding van lavameel in water?
  Alvast dank voor je reactie.
  Mvgr. Brabra

  1. Beste Brabra,

   Bedankt voor je vraag. Ik heb je vraag ook al ergens anders voorbij zien komen op de website en beantwoord. Maar dat geeft niet Hierbij het antwoord:

   Beste Brabra,

   Bedankt voor je vraag.

   Wanneer je lavameel gaat mengen met water dan is het belangrijk dat je uiteindelijk na het sproeien uit komt op +/- 300 gram lavameel per m2.
   Dus als je een gieter van 1 liter water hebt en hierin 300 gram lavameel mengt dan kan je met deze verhouding 1 m2 besproeien.

   Lavameel lost niet op in water, maar wanneer je stevig roert voor het gieten blijft het aardig gemengd.Het is dan ook aan te raden om kleine porties te mengen voor de juiste dosering.

   Ik hoop je op weg te hebben geholpen. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.
   Succes met de heermoes bestrijding!

   Mvg Frank

   1. Beste Frank,

    Nog bedankt hiervoor.
    Ik heb deze week lavameel met water in de gieter flink gemengd en over ons tuintje gegoten. Daarna kwam er een flinke regenbui overheen, dus ik denk dat het wel goed in de grond zit.
    Nu kijken naar het resultaat, ben heel erg benieuwd. De hele woonwijk kijkt mee, want iedereen schijnt last te hebben van dit heermoeskruid.
    In het najaar krijgen we nieuwe aarde erbij en dat zullen we ook meteen behandelen met de lavameel. Wat vind je hiervan? Is dit een goed idee?

    Mvgr.,
    Brabra

    1. Beste BraBra,

     Dat is inderdaad een goed idee. Dan ontneem je direct de functie van heermoes. Hou je ons op de hoogte van de resultaten?

     Mvg Frank

 6. Hoi Frank,

  Ik heb een gedeelte in mijn tuin bestrooid met houtsnippers. Het meeste onkruid blijft wel weg behalve uiteraard heermoes.
  Kan ik gewoon hier Lavameel over strooien of moet het echt op de bodem terecht komen?

  Ik hoor graag van je.

  Gr. Paul

  1. Hallo Paul,

   Bedankt voor je vraag.

   Het is wel de bedoeling dat de lavameel in de toplaag terecht komt. Dit proces kan je versnellen door het licht in te werken en flink te besproeien met water.
   Al vast veel succes met heermoes strijd!

   Mvg Frank

 7. Beste Frank,

  Ik heb veel last van hermoeskruid en ben van plan mijn tuintje te behandelen met lavameel, dat ik wil oplossen in water. Met een gieter wil ik dan mijn tuin besproeien.
  Hoeveel gram lavameel moet ik hiervoor in 1 liter water oplossen?
  Alvast vriendelijk dank voor je reactie, Brabra

  1. Beste Brabra,

   Bedankt voor je vraag.

   Wanneer je lavameel gaat mengen met water dan is het belangrijk dat je uiteindelijk na het sproeien uit komt op +/- 300 gram lavameel per m2.
   Dus als je een gieter van 1 liter water hebt en hierin 300 gram lavameel mengt dan kan je met deze verhouding 1 m2 besproeien.

   Lavameel lost niet op in water, maar wanneer je stevig roert voor het gieten blijft het aardig gemengd.Het is dan ook aan te raden om kleine porties te mengen voor de juiste dosering.

   Ik hoop je op weg te hebben geholpen. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.
   Succes met de heermoes bestrijding!

   Mvg Frank

 8. Hoi Frank
  Ik wil graag Lavameel bestellen voor de Heermoes te bestrijden..maar ik vraag me af of het niet slecht is voor de beukenbomen die er staan.
  Gr. Hannie

  1. Hallo Hannie,

   Bedankt voor je vraag. Je kan zonder problemen Lavameel gebruiken bij de beukenbomen. Ook bomen smullen van Lavameel 🙂

   Mvg Frank

 9. Mijn tuin staat steeds vol met heermoes, wat een drama onkruid. Zo heb je het weg en zo staat het er weer ben al vanaf februari al bezig om alles weg te halen en paar dagen staat het er weer. Nu hoorde ik dat mijn tuin niet zo arm is als wat ik had gelezen op internet. Ik heb hele grote wormen in de grond ztten en heb ook mieren en andere aparte beestjes in de grond. Op internet staan zoveel dingen over heermoes te verwijderen en ik heb niet zoveel geld om uit te proberen wat nu het beste is om het vergoed weg te halen. Ik heb een keer heermoes afgetopt en heb ik met een wattenstaafje met wasbenzine in de opening gedaan en tot mijn verbazing de dag erna was de heermoes zwart geworden, dit gedaan omdat ik het zat ben met die rot onkruid , dit was eenmalig omdat het na een week er weer stond. Dus aub help! Wat is nu de beste tip? Gif, lavameel, plastic, want ik ben zo wanhopig dat ik de tuin het liefst uit graaf tot 5 meter en dan benzine en dan de fik erin. Ik ben echt wanhopig ik weet me geen raad . Liefs Deborah

  1. Beste Deborah,

   Ik snap helemaal dat heermoes je tot wanhoop kan drijven wanneer je de slag lijkt te verliezen en aan middelen denkt die je liever niet wilt inzetten.

   Gelukkig werk lavameel goed. Het duurt wel even voordat je resultaat gaat zien maar het resultaat gaat er komen. Inmiddels al veel positieve reactie gekregen van klanten.
   Door het bodem leven wat je hebt lijkt het erop dat je genoeg leven in de grond hebt, toch kan het dan een mineraal arme bodem zijn waar heermoes goed zijn werk kan doen.

   Het advies blijft dan ook om met lavameel de mineralen weer aan te vullen. Dosering minimaal 200 gram per m2 en uitstrooien over de grond even na wateren zodat het niet makkelijk wegwaait.

   Veel succes met de strijd tegen heermoes. Mocht je nog vragen hebbend dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 10. Hoi Frank

  Hoe kan ik het beste lavameel en wormenmest gebruiken op mijn gazon?
  Mag het tegelijk gestrooid worden of niet en hoe vaak mag je het herhalen mijn gazon is op dit moment niet op zijn best kale plekken en niet mooi groen!
  Denk dat mijn bodem wat extra’s nodig heeft!
  Hoor het graag

  Mvg Ariana

  1. Bedankt voor je vraag.
   Excuus voor het late antwoord.

   Lavameel kan je op verschillende manieren gebruiken. Zoals u hier onder beschrijft is allemaal mogelijk.

   Gewoon uitstrooien over de grond dosering 100 – 250 gram per m2. zowel voor gazon als de rozen borders.
   Bij de eerste keer strooien kan je gerust de hoge dosering aan houden. Je kan dit het hele jaar rond gebruiken waar het voorjaar en het najaar de beste periode is.

   Na en/of voor uit strooien kan u de lavameel nat sproeien. Dit is vooral om het niet meer te laten wegwaaien.

   Lavameel hoeft niet ingewerkt te worden.

   Ik hoop uw vragen te hebben beantwoord. Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 11. Ik lees dat je heermoes op de grond moet laten liggen, omdat op die manier de mineralen aan de grond teruggegeven worden, maar ik heb ook gelezen dat je het juist weg moet halen, ivm de sporen die weer voor nieuwe planten zorgen.
  Verder heb ik drie moestuinbakken, die staan op een laag zand, met worteldoek, en er omheen liggen houtsnippers. Daar groeit de heermoes dus regelrecht doorheen, door m’n worteldoek, door de grond in m’n moestuinbakken, etc. Ik kan daar lastig de grond verbeteren, omdat ik er niet meer bij kan. Wat nu? Alles van de winter weer weghalen, lavameel er op en dan weer terugzetten? Of is er een simpelere oplossing?

  1. Beste Marga,

   Bedankt voor je aanvulling.
   Net zoals varens, wolfsklauwen en mossen planten paardenstaarten/Heermoes zich voort door middel van sporen. Bij heermoes bevinden de sporendoosjes (sporangioforen) zich bovenaan bladgroenloze, bruinachtig-beige onvertakte stengels, die je in het vroege voorjaar ziet opduiken. Nadat de sporen gerijpt en uitgezaaid zijn sterven de fertiele stengels af, en duiken de bekende groene ‘dennetak-achtige’ stengels op. bron: http://earthbloke.blogspot.com/2017/02/heermoes.html

   Dus in het begin van het jaar is het belangrijk dat je heermoes Plukt of Maait nog voordat de sporen gerijpt zijn. Later in het jaar zou dit minder een probleem moeten opleveren en kan je weer gebruik maken van het natuurlijke effect van het plantje. Het naar boven halen van mineralen naar de oppervlakte.

   Lavameel is zo fijn gemaald dat het met water door het worteldoek heengaat. Wanneer je lavameel ‘Oplost’ in een gieter kan je deze manier zonder het worteldoek weg te halen toch lavameel mineralen de grond in krijgen.

   Ik hoop dat je wat aan de tip hebt.
   Als je nog vragen of opmerkingen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 12. Hallo!

  interessant onderwerp. Ik heb op (slecht) aanraden van een kennis azijn gebruikt tegen onkruid verleden jaar.
  Nu heb ik last van Heermoes! ik wist niet dat mijn grond (tuintje) een tekorten heeft aan mineralen.

  Ik wil graag lavagruis / lavameel gebruiken. Het zit dus zo, mijn gehele achtertuin is betegeld! de heermoes groeit van tussen mijn tegels en elk kiertje waar geen tegel zit.
  Hoe kan ik lavameel nou het beste gebruiken? kan ik het tussen de voegen strooien, heeft dat wel zin? of moet ik mijn tuintegels eruit halen?

  Alle tips zijn welkom!

  Groetjes

  1. Hallo Sher,

   Dat was inderdaad een goedbedoelde slechte tip. Heermoes houd ook van zure grond en zal dan goed gedijen. Gelukkig help lavameel naast de mineralen ook de ph van de grond te verbeteren.

   Heermoes tussen de tegels maakt het wel iets lastiger om de grond te verbeteren.
   Stap 1 De voegen van de tegels goed schoonmaakt (om ruimte te maken voor het lavameel)
   Stap 2 Lavameel verdunnen met water en het zo regelmatig tussen de tegels gieten. ( dit kan een aantal jaren duren voordat het helemaal weg is)

   Of het nodig is om uiteindelijk de tegels te verwijderen zal de tijd uitwijzen. Omdat dit het eerste jaar is dat je er last van hebt zou het kunnen meevallen.

   Laat je weten hoe het afloopt?
   Als iemand nog tips heeft laat het weten.

   Mvg Frank

 13. Heermoes bestrijden is eigenlijk vechten tegen moeder natuur. Dat is een gevecht dat je eigenlijk altijd zal verliezen. Wanneer de mens dit gevecht gaat winnen zijn we allemaal verloren. De heermoes groeit op mineraal arme gronden. Het nut van deze plant is dat deze mineralen uit de diepere lagen gaat halen ( tot 3 meter diep) en terug in de boven lagen van uw arme grond gaat brengen in de vorm van biomassa en zo de bovenste laag terug in balans gaat brengen en door de vele biomassa gaat ook het natuurlijk leven floreren . Bezie het als iets wat eigenlijk uw grond gratis gaat verbeteren… Nog een tip is, maak er een gier van zoals velen met brandnetel doen. En begiet er de plaatsen mee waar dit groeit, zo breng je zelf je bodem terug in balans zonder dat je hier tegenaan moet zien, dit noemt natuurlijke successie. Ik heb zelf er niets aan gedaan en nu ( 2 jaar later) heb ik er niets meer van op mijn inrit staan. Ik had er vierkante meters vol van staan. Schadelijk is het helemaal niet, het is een mineralenrijk kruid dat ook in de geneeskunde wordt gebruikt. De jonge scheuten kan je klaar maken zoals asperges en zijn dan best lekker.

  Mvg Gery

 14. hallo frank. moet ik lavameel over de planten strooien of over de grond? mijn krentenboompje doet het ook niet zo goed,veel dode takjes en de knoppen zijn ook niet zo groot als bij de buren,kan daar ook lavameel bij? Of moet ik hem snoeien?

  1. Hallo Jeanne,

   Bedankt voor je vraag.

   Je kunt lavameel gewoon over de grond heen strooien. Dit geld voor grasveld, siertuin en groentetuin.

   Lavameel kan je o.a. voor de volgende reden over planten spuiten/sproeien.

   * Bestrijding buxusmot
   * Tegen meeldauw
   * luizen bestrijden

   In jouw geval zou ik de bodem van de krentenboompje verwennen met lavameel en wormenmest. Snoeien is misschien alweer te laat vanwege de opgang gekomen sapstroom.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord.

   Mvg Frank

   1. bedankt frank, ik gaat het zeker proberen bij mijn krentenboompje met lavameel en wormenmest, want ik was zo trots dat hij het altijd zo mooi deed ,hij staat er al zolang.nogmaals bedankt voor zo’n vlot antwoord op mijn vraag!!

    1. Graag gedaan Jeanne. Als hij dit jaar weer in volle gloren staat zien we graag een foto 😉

 15. Beste Frank
  Ik wel graag wormen kweken om in mijn tuin weer los telaten en voor de wormen poep bij mijn planten.
  Wanneer is de beste tijd om met mijn wormen toren te beginnen aangezien ze in een bepaalde temperatuur moeten over winteren.
  Even over de Heermoes, bij mijn buurman groeit heel veel Heermoes ik blij want ik maak Heermoes thee voor mijn tuin en speciaal voor de Buxus, die er ook dit jaan dankzij de Heermoes rhee weer prachtig bij staan.
  Mvg Joke

  1. Beste Joke,

   Bedankt voor je aanvulling. Heermoes haalt mineralen diep uit de grond naar boven in het loof. En is hierdoor inderdaad goed geschikt als plantvoeding door middel van heermoes thee.

   Hoe maak jij de heermoes thee?

   Om antwoord te geven op je vraag: De beste tijd om een wormentoren te beginnen is in het vroege voorjaar. zo bouw je een mooie kolonie op. In de winter en in de zomer zijn er momenten dat het te warm of te koud kan zijn voor de wormen. Vooral in de winter is het zaak de bak niet te laten bevriezen. In de zomer is het belangrijk dat de bak in de schaduw staat.

   Wanneer je dit in de gaten houd kan je het hele jaar plezier aan de wormen beleven.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 16. Ik wil graag reageren op bovenstaande. De loonwerker die bij ons de wei bespuit met onkruidbesrijder geeft juist aan de heermoes die bij mij langs de sloot groeit zo kort mogelijk te wieden zodat het plantje telkens een opdonder krijgt!
  Ik mag hier niet bestrijden aangezien ik een halve meter van de sloot moet blijven!
  In bovenstaande staat niet wieden?

  Wie heeft er gelijk?

  1. Beste Caatje,

   Om met de deur in huis te vallen. Niemand heeft in deze ongelijk 🙂

   Zoals boven beschreven is het wieden van Heermoes zeker een optie. Het kost alleen ontzetten veel werk en is daarom niet altijd mogelijk. Dat de plant elke keer een ”knauw” krijgt klopt. Alleen is het wel zo dat wanneer je het maar 1 keer per jaar gaat wieden je heermoes ”helpt” met het vermeerderen. De wortels onder de grond blijven zitten en vanuit hier groeien weer meer nieuwe planten.

   Misschien dat je doelt op dit stuk tekst:

   Heermoes zorgt er voor dat de mineralen weer aan de oppervlakte komen door het proces van afsterven verteren en weer opgroeien. Door het wieden van het groene gedeelte en deze in bv de wormentoren stoppen doorbreek je dat proces en komen de mineralen niet terug in de tuin maar in de wormenmest van je wormentoren. Dus in theorie werkt het wieden van Heermoes averechts.

   Hiermee wordt bedoelt dat het weghalen van heermoes en het loof wat niet terug komt op de bodem, zonde is omdat, de plant juist mineralen diep uit de grond naar boven probeert te halen. Wieden is dus prima zolang het meermaals per jaar gebeurt en het loof op de bodem laat liggen.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

   1. Hoi Frank,
    Klopt daar doelde ik op.
    Hoe kan ik het bestrijden nu het beste aan pakken aangezien het heel schadelijk is voor de paarden.
    Ik zelf dacht aan lavameel toedienen, bemesten door de boer, wekelijks met de grasmaaier kort maaien (laten liggen) en eventueel aanvullend met een goede onkruid bestrijder! Kun jij je hier in vinden?
    Ik zou zo graag van de heermoes af willen.
    Groetjes,
    Caatje

    1. Heermoes blijft een hardnekkig onkruid maar, de aanhouder wint. Wanneer je alles doet zoals je het beschrijft maak je de beste kans. Ik heb dit jaar inmiddels al een aantal succes verhalen gehoord. Deze mensen deden het op de zelfde manier. Veel lavameel en wieden. Waar ik weinig over kan zeggen is het vloeibare onkruid bestrijding hierover kan de loonwerker je het beste in adviseren aangezien hij hier meer ervaring mee heeft.

     Heel veel succes Caatje. Hou je ons op de hoogte hoe het afloopt?

     Mvg Frank

     1. Nog een toevoeging :bekijk eens op YouTube de lezingen van Marc siepman nl. Alle beestjes helpen. Dan weet je waarom dit kruid er staat. Mvg Gery

     2. Het Bodem voedsel web– Alle kleine beestje helpen van Jeff Lowenfels en Wayne Lewis vertaalt door Marc Siepman is inderdaad een prachtig boek. En een echte aanrader voor iedere fanatieke tuinierder.

   2. Goedenavond Frank,
    Hoe vaak dien je de tuin met lavameel te behandelen om de Heermoes te bestrijden? Bijv 1 X per maand? Ik heb het in bovenstaande berichten niet kunnen lezen. Hopelijk niet over het hoofd gezien 🙂
    Bij voorbaat hartelijk dank voor je reactie!
    Vriendelijke groet,
    Hetty

    1. Beste Hetty,

     Bedankt voor je vraag. Met lavameel vul je de nodige mineralen weer aan in de bodem. Waardoor heermoes zijn functie verliest. Een dosering van rond 300-500 gram per m2 per jaar is meestal voldoende.
     Dit zou je in 1 a 2 keer kunnen uitstrooien. Dan kan de bodem er direct mee aan de slag. Dit blijf je jaarlijks herhalen tot het gewenste resultaat.

     Heel veel succes met bestrijden van heermoes!

     Groetjes Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *