Posted on 13 Reacties

Heermoes verantwoordt bestrijden

Bijna elke dag krijg ik mailtjes met vragen over wormen en dergelijke. Met enige regelmaat worden er ook reacties op de website geplaatst. Dat is helemaal mooi natuurlijk. Op die manier komt er steeds meer informatie voor iedereen beschikbaar. De laatste tijd krijg ik veel vragen over Heermoes bestrijding. Hoog tijd om hier een artikel aan te wijden.

HEERMOES

De tijd is weer daar om in de lente je tuin weer langzaam tot leven zien te komen. Het nieuwe tuin seizoen en de zomer komen er weer aan. Maar niet iedereen is even blij met Heermoes in de tuin en ervaart dit als een heuse plaag.

Vandaar dat ik met enige regelmaat mailtjes of telefoon krijg met vragen over heermoes. Zo kreeg ik hierover ook een vraag van Diana

Goedemiddag,

Ik heb heel veel heermoes in mijn tuin en zag op internet dat lavameel een goed middel is tegen heermoes, alleen kan ik niet ontdekken hoe ik het moet toepassen en in welke hoeveelheid. Een gedeelte van mijn tuin, aan de waterkant is ongeveer 25 vierkante meter. Verder heb ik ook nog wat andere perken waar dit gewas snel in oprukt.
Kunt u mij informatie geven over het bovenstaande?
Vast bedankt voor de moeite.

Met vriendelijke groet, Diana

 

Waarom krijgt iemand Heermoes in de tuin?

Een van de redenen is dat de grond weinig mineralen meer bevat aan de oppervlakte. Heermoes is een plant die met zijn wortels in staat is om diep uit de bodem zijn voeding te halen.  Dit maakt het voor de plant mogelijk om op arme grond goed te gedijen. De plant zorgt er eigenlijk voor om mineralen weer aan de oppervlakte van de bodem te krijgen. Heermoes is dus eigenlijk een signaal plantje dat er te weinig mineralen aanwezig zijn in de bodem. Daarnaast wanneer de grond zuur is krijgt Heermoes helemaal de kans om zich te settelen.

Heermoes zorgt er voor dat de mineralen weer aan de oppervlakte komen door het proces van afsterven verteren en weer opgroeien. Door het wieden van het groene gedeelte en deze in bv de wormentoren stoppen doorbreek je dat proces en komen de mineralen niet terug in de tuin maar in de wormenmest van je wormentoren. Dus in theorie werkt het wieden van Heermoes averechts.

 

Wat te doen tegen Heermoes?

 

Naast bepaalde bestrijdingsmiddelen welke ik niet adviseer. Is er natuurlijk het wieden van de gehele plant met wortels en al. Vooral voor grote tuinen is dit geen optie. Afdekken met plastic van de tuin werkt maar dan mag je het wel 3 jaar volhouden en dat is eigenlijk geen gezicht.

O joepie Frank gaat nu vertellen dat met een beetje lavameel strooien het Heermoes probleem helemaal verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Helaas ook het toedienen van lavameel om de bodem weer te revitaliseren is een proces van een aantal jaar dat de Heermoes verdwijnt. Maar inmiddels al van mensen vernomen dat een halvering in een jaar geen bijzonderheid is.

Het komt erop neer dat het verbeteren van de bodem door mineralen aan te vullen en het bodem leven weer op gang te helpen soelaas bied.

 

Welke dosering is nodig?

 

Het blijft altijd lastig om hier een hard antwoordt op te geven. De mensen die ik heb gesproken zijn wisselend in gebruikte hoeveelheid.

Voor Lavameel wordt minimaal 250 gram per m2 per jaar aanbevolen. 1 ding scheelt je kan niet snel teveel Lavameel geven. Lavameel heeft een langzame afgifte en forceert zich niet aan de plant, maar maak geen vulkaan van je tuin 😉

Lavameel zorgt ook dat de ph omhoog gaat en ook dit werkt positief tegen de Heermoes.

Wormenmest 1 liter tot 5 liter per 1 m2

Wormenmest zorgt ervoor de mineralen beter worden opgenomen door planten. Lavameel komt hierdoor beter tot zijn recht en je voegt direct een hoop bodemleven toe aan de grond.

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen of wil jij je ervaring over dit onderwerp delen? Laat dan een reactie hieronder achter.

13 thoughts on “Heermoes verantwoordt bestrijden

 1. Heermoes bestrijden is eigenlijk vechten tegen moeder natuur. Dat is een gevecht dat je eigenlijk altijd zal verliezen. Wanneer de mens dit gevecht gaat winnen zijn we allemaal verloren. De heermoes groeit op mineraal arme gronden. Het nut van deze plant is dat deze mineralen uit de diepere lagen gaat halen ( tot 3 meter diep) en terug in de boven lagen van uw arme grond gaat brengen in de vorm van biomassa en zo de bovenste laag terug in balans gaat brengen en door de vele biomassa gaat ook het natuurlijk leven floreren . Bezie het als iets wat eigenlijk uw grond gratis gaat verbeteren… Nog een tip is, maak er een gier van zoals velen met brandnetel doen. En begiet er de plaatsen mee waar dit groeit, zo breng je zelf je bodem terug in balans zonder dat je hier tegenaan moet zien, dit noemt natuurlijke successie. Ik heb zelf er niets aan gedaan en nu ( 2 jaar later) heb ik er niets meer van op mijn inrit staan. Ik had er vierkante meters vol van staan. Schadelijk is het helemaal niet, het is een mineralenrijk kruid dat ook in de geneeskunde wordt gebruikt. De jonge scheuten kan je klaar maken zoals asperges en zijn dan best lekker.

  Mvg Gery

 2. hallo frank. moet ik lavameel over de planten strooien of over de grond? mijn krentenboompje doet het ook niet zo goed,veel dode takjes en de knoppen zijn ook niet zo groot als bij de buren,kan daar ook lavameel bij? Of moet ik hem snoeien?

  1. Hallo Jeanne,

   Bedankt voor je vraag.

   Je kunt lavameel gewoon over de grond heen strooien. Dit geld voor grasveld, siertuin en groentetuin.

   Lavameel kan je o.a. voor de volgende reden over planten spuiten/sproeien.

   * Bestrijding buxusmot
   * Tegen meeldauw
   * luizen bestrijden

   In jouw geval zou ik de bodem van de krentenboompje verwennen met lavameel en wormenmest. Snoeien is misschien alweer te laat vanwege de opgang gekomen sapstroom.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord.

   Mvg Frank

   1. bedankt frank, ik gaat het zeker proberen bij mijn krentenboompje met lavameel en wormenmest, want ik was zo trots dat hij het altijd zo mooi deed ,hij staat er al zolang.nogmaals bedankt voor zo’n vlot antwoord op mijn vraag!!

    1. Graag gedaan Jeanne. Als hij dit jaar weer in volle gloren staat zien we graag een foto 😉

 3. Beste Frank
  Ik wel graag wormen kweken om in mijn tuin weer los telaten en voor de wormen poep bij mijn planten.
  Wanneer is de beste tijd om met mijn wormen toren te beginnen aangezien ze in een bepaalde temperatuur moeten over winteren.
  Even over de Heermoes, bij mijn buurman groeit heel veel Heermoes ik blij want ik maak Heermoes thee voor mijn tuin en speciaal voor de Buxus, die er ook dit jaan dankzij de Heermoes rhee weer prachtig bij staan.
  Mvg Joke

  1. Beste Joke,

   Bedankt voor je aanvulling. Heermoes haalt mineralen diep uit de grond naar boven in het loof. En is hierdoor inderdaad goed geschikt als plantvoeding door middel van heermoes thee.

   Hoe maak jij de heermoes thee?

   Om antwoord te geven op je vraag: De beste tijd om een wormentoren te beginnen is in het vroege voorjaar. zo bouw je een mooie kolonie op. In de winter en in de zomer zijn er momenten dat het te warm of te koud kan zijn voor de wormen. Vooral in de winter is het zaak de bak niet te laten bevriezen. In de zomer is het belangrijk dat de bak in de schaduw staat.

   Wanneer je dit in de gaten houd kan je het hele jaar plezier aan de wormen beleven.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 4. Ik wil graag reageren op bovenstaande. De loonwerker die bij ons de wei bespuit met onkruidbesrijder geeft juist aan de heermoes die bij mij langs de sloot groeit zo kort mogelijk te wieden zodat het plantje telkens een opdonder krijgt!
  Ik mag hier niet bestrijden aangezien ik een halve meter van de sloot moet blijven!
  In bovenstaande staat niet wieden?

  Wie heeft er gelijk?

  1. Beste Caatje,

   Om met de deur in huis te vallen. Niemand heeft in deze ongelijk 🙂

   Zoals boven beschreven is het wieden van Heermoes zeker een optie. Het kost alleen ontzetten veel werk en is daarom niet altijd mogelijk. Dat de plant elke keer een ”knauw” krijgt klopt. Alleen is het wel zo dat wanneer je het maar 1 keer per jaar gaat wieden je heermoes ”helpt” met het vermeerderen. De wortels onder de grond blijven zitten en vanuit hier groeien weer meer nieuwe planten.

   Misschien dat je doelt op dit stuk tekst:

   Heermoes zorgt er voor dat de mineralen weer aan de oppervlakte komen door het proces van afsterven verteren en weer opgroeien. Door het wieden van het groene gedeelte en deze in bv de wormentoren stoppen doorbreek je dat proces en komen de mineralen niet terug in de tuin maar in de wormenmest van je wormentoren. Dus in theorie werkt het wieden van Heermoes averechts.

   Hiermee wordt bedoelt dat het weghalen van heermoes en het loof wat niet terug komt op de bodem, zonde is omdat, de plant juist mineralen diep uit de grond naar boven probeert te halen. Wieden is dus prima zolang het meermaals per jaar gebeurt en het loof op de bodem laat liggen.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

   1. Hoi Frank,
    Klopt daar doelde ik op.
    Hoe kan ik het bestrijden nu het beste aan pakken aangezien het heel schadelijk is voor de paarden.
    Ik zelf dacht aan lavameel toedienen, bemesten door de boer, wekelijks met de grasmaaier kort maaien (laten liggen) en eventueel aanvullend met een goede onkruid bestrijder! Kun jij je hier in vinden?
    Ik zou zo graag van de heermoes af willen.
    Groetjes,
    Caatje

    1. Heermoes blijft een hardnekkig onkruid maar, de aanhouder wint. Wanneer je alles doet zoals je het beschrijft maak je de beste kans. Ik heb dit jaar inmiddels al een aantal succes verhalen gehoord. Deze mensen deden het op de zelfde manier. Veel lavameel en wieden. Waar ik weinig over kan zeggen is het vloeibare onkruid bestrijding hierover kan de loonwerker je het beste in adviseren aangezien hij hier meer ervaring mee heeft.

     Heel veel succes Caatje. Hou je ons op de hoogte hoe het afloopt?

     Mvg Frank

     1. Nog een toevoeging :bekijk eens op YouTube de lezingen van Marc siepman nl. Alle beestjes helpen. Dan weet je waarom dit kruid er staat. Mvg Gery

     2. Het Bodem voedsel web– Alle kleine beestje helpen van Jeff Lowenfels en Wayne Lewis vertaalt door Marc Siepman is inderdaad een prachtig boek. En een echte aanrader voor iedere fanatieke tuinierder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *