Geplaatst op 2 Reacties

Buxus mot bestrijden

Foto: Evert Kavelaars

Foto: Evert Kavelaars

De buxus mot veroorzaakt veel overlast dit jaar. Het was zelfs op de radio. De buxus mot is een ware plaag. Door het warme weer kan de buxus mot 3 keer een cyclus maken in maart en april was de eerste in juni en juli was de 2e en nu september en oktober is de rups weer gevestigd in menig buxus haag.

De buxus mot ooit afkomstig uit China legt zijn eitjes tussen het buxus blad .Wanneer de eitjes uitkomen en er kleine rupsen zich ten goede doen aan de mooie groene blaadjes van de haag. Ontstaan er allemaal bruine dorre plekken in de haag. De rupsen beschadigen het blad zo erg dat het langzaam afsterft.

Wat te doen?

Preventief en actieve bestrijding:

Het belangrijkste is een gezonde tuin en planten. Wanneer de planten gezond zijn is er minder kans dat de mot grote schade zal aanrichten. Het herstellend vermogen is groter van planten die goed doorvoed zijn en een bodem hebben die goed voor ze zorgt. Wanneer de tuin gezond is zijn er meer vogels aanwezig. Wanneer er koolmezen en kwikstaarten in de tuin aanwezig zijn zullen ze een groot gedeelte van de rupsen opeten.

Wat goed help is het verstuiven van lavameel over de buxus haag. Door de bladvoeding wordt de plant sterker. De rups heeft meer moeite om het blad te eten en schijnt uit te hongeren. Ook wordt het bewegen van de worm lastiger gemaakt door het lavameel wat aan de rups gaat kleven. Dit helpt, naast de bodem en plant te verbeteren, ook om schade te beperken.

Wanneer de buxus mot of rups is gesignaleerd helpt het om feromonen vallen uit te zetten. Deze val lokt mannetjes motten in de val. De motten kunnen zich dan niet meer verspreiden.

Hoe te gebruiken:

Hang de val op dicht in de buurt van de buxus haag.  Voor preventief gebruik hangt u 1 val per 100 m2 a 200 m2.
Voor actieve bestrijding hangt men 1 val per 20 m2.

2 gedachten over “Buxus mot bestrijden

 1. Frank, wat is de beste periode om lavameel te verstuiven over de buxus?
  Ik las over de wormenmeststrooier. Is deze al beschikbaar?

  1. Hallo Wim,

   Bedankt voor je vraag.

   Lavameel kan je nu al gaan gebruiken. In maart kunnen de eerste rupsen al actief zijn. De buxus nu goed behandelen kan later in het seizoen zijn vruchten afwerpen. Zorg ook voor voldoende voeding aan de voet van de plant. Ook dit help de plant om sneller te herstellen van een eventuele plaag. Ook de buxusmotval kan, als het weer iets warmer wordt weer opgehangen worden.

   De wormenmeststrooier verwachten wij eind deze maand.

   Groeten Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *