Geplaatst op 15 Reacties

Plastic in koffiepads?!

Niet lang geleden kreeg ik een bericht van Mieke

Hallo Frank, ik heb gelezen dat koffiepads (Senseo) niet bij het gft mogen. Ik doe ze al 2 jaar in mijn compostvat en in mijn wormentoren. Mag dat wel? Ze leven trouwens nog steeds… de wormen.
Groeten, Mieke

Zelf heb ik jaren een Senseo gehad en koffiepads aan mijn wormen gegeven zonder enige problemen. Ik zou ook geen reden kunnen bedenken waarom er geen koffiepads in de compostbak of wormenbak mogen. Totdat: Mieke en Jan met een antwoord kwamen wat mij erg verbaasde

Hallo Frank,
In het laatste nummer van de Consumenten gids staat bij de lezersvragen”
Zijn gebruikte koffiepads composteerbaar? oftewel moeten ze bij het gft-afval of bij het restafval?
Antwoord:
In bijna alle theezakjes en koffiepads zit kunststof om ze te sealen. U moet ze dus weggooien in de restafvalbak en niet bij het gft-afval. Losse thee of koffiedrap mag wel in de biobak. Op de website van Milieu Centraal staat een afvalscheidingswijzer (afvalscheidingswijzer.nl) waarin u kunt opzoeken wat in welke afvalbak hoort.
Ik heb dat nagezocht en het staat er inderdaad op.
Wat nu??
Groeten, Mieke

in het filterpapier van coffeepads is kunststof verwerkt…aldus milieu centraal….afvalscheidingswijzer

Jan

Het blijkt dat zowel in theezakjes als in koffiepads plastic verwerkt kan zijn. Ontzettend jammer is dat. Een mooi product wat na gebruik volledig te composteren zou zijn en ook nog eens mooie compost op zou opleveren. In koffie zit ( analyse Starbucks ) N = 2,28%, P = 0,06% en K = 0,6%. Op zich een mooie waarde. Het is dan ook om te huilen dat hierin voor het gemak plastic in wordt verwerkt en het daarom niet meer in de compostbak of wormenbak mag en dus restafval wordt en in de verbrandingsoven terecht komt.

Dus alle theezakjes en koffiepads bij het restafval?

Gelukkig schijnt niet in alle verpakkingen plastic verwerkt te zijn, alleen is het nadeel dat het niet altijd te zien is. Waar je het wel aan kunt zien is het volgende:

Wanneer het theezakje dicht geperst is kan je er bijna zeker van zijn dat er plastic in zit. Er is een soort lijm gebruikt om de zakje te sealen. Wanneer het touwtje van het theezakje vastzit met een sticker of is vastgelijmd, zit er hoogstwaarschijnlijk ook plastic in.

Thee zakje plastic

Foto 1: Theezakje geseald en touwtje vast geplakt, hiervoor is plastic gebruikt.

Dus is je theezakje dichtgenaaid of zit er een nietje in het theezakje, dan zit je alweer een stuk beter. Maar ook dan is het nog mogelijk dat er plastic in het ”papier” van het theezakje of koffiepad zit verwerkt.

theezakje genaaid

Foto 2: Theezakje dichtgenaaid of geniet. Hiervoor is geen plastic gebruikt.

Hoe kom je erachter of er ook plastic in jouw theezakje of koffiepad zit?

Nou gewoon… bellen met de fabrikant alla Keuringsdienst van waarde. De volgende merken hebben Roos en ik in het keukenkastje staan:

Zonnatura
Jumbo 100% natuurlijk
Lord Nelson
AH Kruiden voor 1 kop
Shotimaa

Morgen ga ik beginnen met het bellen van deze merken en ga ik de vraag stellen of er ook plastic verwerkt zit in de theezakjes.
Wij hebben zelf geen koffiepads meer, maar ook hier ga ik van een aantal merken navragen of er plastic in hun pads is verwerkt. Zodra ik meer informatie heb, verwerk ik het in dit artikel.

Inmiddels contact gehad met de klantenservice 23-01-2019

Inmiddels hebben we contact gehad met verschillende theezakjes verkopers, hier komt duidelijk naar voren dat in alle theezakjes plastic zit. Wel zit er verschil in de hoeveelheid plastic per zakje. Op foto 1 is het touwtje vast geplakt dit is gebeurt met een kleine hoeveelheid acryl. Ook is duidelijk te zien dat het zakje geperst is ook hiervoor gebruikt men plastic. En als laatste zit er ook een plastic vezel door het papieren zakje om het zakje sterker te maken. Op foto 1 zit dus het meeste plastic.

Foto 2 bevat al weer een stuk minder plastic, maar ook hierin is een beetje plastic voor het sealen gebruikt ( al is de sealrand alweer een stuk kleiner dus minder acryl gebruikt) Het touwtje is erin genaaid hier is geen plastic voor gebruikt. Helaas zit ook in het papier van het zakje een plastic vezel verwerkt.

Volgens de fabrikant zijn theezakjes altijd( in ieder geval de afgelopen 10 jaar ) al gemaakt met plastic. Omdat in Nederland het afval steeds meer wordt gescheiden is hiervoor meer aandacht gekomen. Helaas er is dus geen theezakje in Nederland zonder plastic. Aldus de verschillende klantenservices. Zonnatura zegt bezig te zijn met het ontwikkelen van een theezakje zonder plastic en heeft de ambitie om als eerste in Nederland die een theezakje te leveren zonder plastic. Wanneer dit lukt zal dit op de verpakking komen te staan. Dus tot die tijd maar losse thee gebruiken of de zakjes scheiden van de thee 🙂

Hoofdstuk thee gesloten toch?…24-1-2019

Na wat graven zijn we terecht gekomen bij een fabriek die filterpapier levert aan theezakjes- en koffiefilterfabrikanten. Hier horen wij een heel ander verhaal nl.. Hier krijgen we te horen dat er wel degelijk fabrikanten zijn die theezakjes maken zonder plastic vezels, o.a Simon Levelt. Deze fabrikant gebruikt een soort tandwielpers om de vezels in elkaar te drukken zonder gebruik te maken van een
polyethyleen mix. Ook Organic Flavour gebruikt geen plastic in zijn zakjes en sealrand.

Dus toch veilige thee

Het lijkt dat juist de oude machines van ”vroeger” prima instaat zijn om zonder plastic theezakjes te maken. Juist de nieuwe machines die gebruik maken van een seal techniek, gebruiken plastic. De reden is natuurlijk dat er met sealen meer zakjes per uur gemaakt kunnen worden en zo het product goedkoper gemaakt kan worden. Gelukkig zijn er dus al fabrikanten welke geen plastic gebruiken in de thee zakjes. Namelijk:

Organic Flavour
Simon Levelt
Pukka
Yogi

Weet jij ook een merk dat geen plastic gebruikt in hun zakje laat het ons weten in een reactie beneden. Of twijfel je aan een merk laat hieronder een reactie achter.

Nu nog de koffiepads

Nu weet ik al bijna zeker dat in alle koffiepads ook plastic zit verwerkt aangezien ook deze pads geseald zijn en een plastic vezel in het ”filterpapier” zit. Maar gelukkig kunnen we de ouderwetse koffiefilter zakjes nog met een gerust hart op de composthoop of wormenbak gooien……Toch?

Is een koffiefilter ook geseald??

to be continued……….

15 gedachten over “Plastic in koffiepads?!

 1. Het is eigenlijk vrij bizar dat ik niet weet of een koffiepad microplastics bevat, zoja dan ben ik dus mijn lichaam aan het vergiftigen omdat onderzoek heeft uitgewezen dat immuuncellen de microplastics aanvallen inkapselen en vervolgens doodgaan, belastend voor je systeem dus en gevaarlijk. Hoe weet ik nu welke koffiepads van 100% papier zijn?

  1. Beste Jeroen.

   Ik denk niet dat de microplastic loskomen tijdens het zetten van een bakje koffie. Het is meer dat als het aan de wormen wordt gegeven de wormen alles op eten behalve de micro plastic’s. De plastics blijven in de wormenmest zitten en komen zo in de natuur terecht wanneer je het gebruikt.

   Of er plastic vrije koffie pads zijn? Voor zover ik weet niet. De pads worden allemaal op dezelfde manier in elkaar geplakt. Mocht iemand weten of er ook pads zijn die plastic vrij zijn dan hoor ik het graag.

   Groeten Frank

 2. Leuk initiatie Frank, Ik heb ooit wormen bij je gekocht voor een wormenbak. Zo’n wormenbak is toch niet mijn ding. Inmiddels mijn wormen op de compost hoop gegooid en mijn keuken afval gaat naar de kippen of de compost. Ik haal zelf altijd de koffie uit mijn senseopads en gebruik de prut in de tuin of voor de kweek van oester zwammen. De theezakjes van Pukka en Yogi zijn 100% composteerbaar. De zakjes waar ze in verpakt zijn echter niet. Deze bij het rest afval. Vanwege het feit dat er plastics in senseo zitten gebruik ik zelf inmiddels steeds vaker gewone koffiebonen. Deze maal in in een handkoffiemolen uit de 60-er jaren. Ik zet mijn koffie in een percolator pot. dan heb je ook geen filter nodig.

  1. Beste Jacques,

   Bedankt voor je aanvulling. Ik ga het erbij vermelden. Zelf ben ik ook afgestapt van senseo en zet koffie in een filter apparaat. Omdat ik de enige ben die thuis koffie drinkt kan ik ook overwegen om een percolator potje te kopen. Is nog lekkerder dan ‘gewone’ koffie.

   Gelukkig kunnen de wormen ook prima in een composthoop dat scheelt weer 🙂 En kippen zijn ook goede en snelle verwerkers van keuken ‘afval’

   Succes met de oesterzwammen!

   Mvg Frank

 3. De plastic verpakking van Senseokoffie, mag die in de plastic CONTAINER?

  1. Beste Pauline,

   Wanneer er een aluminium laagje opzit moet het bij het rest afval.
   Mvg Frank

 4. De t-sac theezakjes die jezelf kunt vullen, bevatten volgens de fabrikant PP/PE, dit zou bioafbreekbaar moeten zijn……ik gebruik toch liever een thee-ei….
  De theezakjes van clipper (is van zonnarura-groep) zijn sinds februari van 100% papier, maar er zijn nog oude zakjes in omloop. Ik weet niet hoe je het verschil kunt zien.

  1. Hallo Wilz,

   Bedankt voor je aanvulling!

   Top dat Clipper inmiddels zover is met de overgang naar plastic vrije thee zakjes. Zonnatura gaf al aan dat dit ook voor het hoofdmerk zal gebeuren. Goed om te horen dat hierin ook echt stappen zijn gemaakt.
   De nieuwe zakjes van clipper heb ik nog niet gezien, maar als het goed is zou je het kunnen zien aan de seal rand van het zakje. En ik denk dat ze ook trots genoeg zijn op het plastic vrije theezakje dat het op de verpakking vermeld zal staan.

 5. en komt er nog van dat plastic in je koffie??

  1. Hallo Josien,

   Bedankt voor je enthousiasme.

   Er komt zeker nog wat van. Het duurt allemaal iets langer dan gepland. Ik heb 5 week in het gips gezeten en kon niet typen. Omdat de wormencourant binnenkort ook uitkomt wacht ik ermee zodat ik het kan publiceren in de wormencourant. Dus als je lid bent zie je als eerste het vervolg.

   Mvg Frank

 6. O ja, die koffiefilterzakjes schud ik ook altijd leeg. Die komen er bij mij ook niet op/in. Net als papier/kranten/karton, dat ook allemaal niet.

 7. Al jaren gooi ik de thee op mijn composthoop. Het zakje scheur ik open en de thee schut ik eruit. Zoveel werk is dat niet, slecht 2 of 3 keer per dag dat we thee drinken.

  1. Dat is waar Richard,

   Ook de koffiepads kan je uit elkaar halen. Maar toch verbaas ik me dat het er überhaupt in zit. Daar heb ik nooit bij stil gestaan. Ik ben benieuwd of er merken zijn die er geen plastic indoen. Dan hoef ik de zakjes ook niet uit elkaar te peuteren 🙂

   1. Ik zag jaren geleden op internet dat het voor het dichtlijmen noodzakelijk is (en misschien ook wel dat papier snel scheurt bij nat worden) dat er een beetje plastic in verwerkt is.
    Oplossing linnen zakjes maar daar kun je dan ook weer een bezwaarverhaal op los laten.

  2. Ik kwam er dit voorjaar achter dat koffiepats en theezakjes in mijn compostbak niet verteerden; dus alles er uit gehaald, de theezakjes gooi ik weg, te veel werk om ze open te maken maar de koffipats scheur ik open en doe de inhoud in de compostbak of strooi ze om planten te slakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *