Geplaatst op 3 Reacties

Beestjes in de wormenbak

Met enige regelmatig krijg ik mail’s over verschillende beestje in de wormentoren. Soms uit interesse of soms uit paniek 😉
Al zijn er wel een aantal beestjes die wormen kunnen opeten toch zijn de meeste diertjes die je tegen komt nuttig en helpen de wormen mee in het proces.

In dit artikel proberen we een database aan te leggen van beestje die kunnen voorkomen in de wormenbakken torens en composthopen.

De eerste is Roofmijt.

Roofmijt
Foto: Louis v H ( foto sterk uitvergroot ware grote +/- 1 mm)

Er bestaan wel 45000 verschillende mijten waarvan er een aantal voorkomen in de wormentoren. Gelukkig komt de roofmijt ook voor in de wormentoren.

Roofmijt is te herkennen aan een snel lopende speldenknop. Sommige roofmijt soorten worden ingezet in de glastuinbouw om plagen te bestrijden. Roofmijt kan in sommige gevallen in overvloed voorkomen. Gelukkig is het een nuttig diertje. Zodra er minder te eten is voor de roofmijt zal hij weer in getallen afnemen. De roofmijt jaagt op o.a mijten en trips. De roofmijt die in de wormenmest voorkomt komt waarschijnlijk uit de Hypoaspis familie.  

Pissebedden
Springstaartjes
Mieren
Potworm
Duizendpoot

Heeft u ook foto’s van dit diertje in uw wormenbak stuur ze dan op naar info@wormenkwekerijwasse.nl

3 gedachten over “Beestjes in de wormenbak

 1. Hi Frank, zelf heb ik nu al een aantal maanden mijn wormen in een zelfgebouwde toren en een “echte” wormentoren. De roofmijt is bij mij ook aanwezig en wat opvalt is, dat vooral als de bak erg nat is, ze in grote getalen aanwezig zijn. In de groene wormen toren heb ik een ander probleem en dat zijn zwarte rouwvliegjes, deze toren staat in mijn woonkamer en ik ben niet heel blij met deze investatie…helaas weinig middelen (geen) die ik in kan zetten tegen de rouwvlieg. Ik heb nu BTi online besteld (Bacillus thuringiensis) helaas heb ik de vliegjes nog niet onder controle….
  Daarnaast zie ik ook veel springstaartjes, deze vind ik niet vervelend (de mijt wel want ik heb er 1 in mijn oor gehad…dat is echt afschuwelijk te noemen 😱)
  De springstaartjes helpen goed mee met het afbreken van organisch materiaal!
  Misschien dat ik nog foto’s kan maken…

  1. Corine, probeer het eens met lavameel(poeder), ik heb daar goed resultaat mee, succes, grtes jan

  2. Hallo Corine,

   Lavameel help de verzuring tegen te gaan. Fruitvliegjes leggen graag eitjes op een plek met lage ph. dus zullen de fruitvliegjes ook afnemen mocht je daar ook last van hebben.

   Bedankt voor de goede tip Jan!

   Roofmijt in me oor en baard heb ik ook al eens gehad dat kriebelt flink inderdaad 😛 Mocht je de springstaartjes op de foto krijgen dan houd ik me aanbevolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *