Geplaatst op 10 Reacties

Wormentoren in de winter

Wormentoren in de winter

Foto: Brigitte T-S

De winter staat weer voor de deur. Tijd om een paar maatregelen te nemen voor de wormentoren.

Wanneer je zorgt dat de wormentoren goed draai en vol zit met relatief droog substraat dan kunnen ze de meeste zachte winters prima doorstaan.  Een plek in de luwte scheelt natuurlijk ook enorm. Een plek in de garage zou helemaal perfect zijn dan draait de wormentoren gewoon door in de winter, maar niet iedereen heeft er ruimte voor of wil dat liever niet. 

Mocht het erg hard gaan vriezen dan kan je de wormentoren altijd inpakken zoals in de foto hierboven. Houd hierbij wel rekening dat er voldoende frisse lucht in en uit kan. 

Mocht het na alle maatregelen de wormenbak toch helemaal bevroren zijn dan blijkt vaak in het voorjaar dat er weer nieuwe jonge wormen zijn uitgekomen. 

10 gedachten over “Wormentoren in de winter

 1. Als ik wormen (welke) heb voor groente tuin ,hoe hou ik ze in mijn eigen tuin.
  Heb nu lava meel ontvangen , hoe gebruik ik dat ook in mijn groente tuin bv. Bij koolplantjes , andijvie enz..?

  1. Beste Scholte,

   Bedankt voor je vraag.

   Voor wormen en tuin is het goed om een organische laag aan te brengen. Dit kan door bijvoorbeeld je snoeiafval weer terug in de groentetuin te brengen.
   Zo hou je het vocht en de wormen beter in de tuin.

   Lavameel kan je verstrooien in de groentetuin. Dosering 200 tot 350 is een prima dosering voor een groente tuin. Daarna ligt inwerken en even naar sproeien met water.

   Veel succes met de groente tuin.

   Mvg Frank

 2. Kunnen de compostwormen ook in een compostbak waar zaagsel en kippenmest uit het kippenhok in zitten? Mijn ervaring is dat het zaagsel en kippenmest ook na verloop van tijd gecomposteerd zijn. Wel langzaam, maar toch.

  1. Beste Henk,

   Bedankt voor je vraag.
   Dit kan op zich prima. Wanneer de hoop groot genoeg is en de kippenmest enige tijd kan liggen voordat de wormen er door heen moeten kan het prima. Wanneer het puur kippemest bevat en houtsnipper dan moet je de bult eerst voor composteren voordat het geschikt is voor de wormen.

   Veel succes! Mvg Frank

 3. Hallo Frank ik heb een wormen toren van 75 cm x50cm x12cm per laag hoeveel wormen moet ik daar indoen en kan ik die ook bij jullie kopen groet Douwe

  1. Beste Douwe,

   Bedankt voor je vraag.

   Er kan betreft de ruimte makkelijk een kilo of twee wormen in een toren als deze. Maar het ligt er vooral aan wat je van plant bent. Hoeveel gft krijgen de wormen te eten?
   Wanneer je elke dag van plan bent om gft toe te voegen dan is een kilo ( of meer) prima. Wanneer je een paar keer in de week wat geeft dan zou een halve kilo ook kunnen volstaan.

   Maar als je regelmatig wilt oogsten is een kilo zeker aan te raden.

   Ik hoop dat ik je wat op weg heb geholpen in je keuze. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Groetjes Frank

 4. Hallo,
  ik ben van plan om een wormen hotel te maken , de bakken heb ik al
  Nu is mijn vraag , is het nu in januari verstandig om nu de wormen te bestellen ? of te wachten tot maart/april
  bij de bestelling wil ik ook een zeef bij bestellen , wat moet ik bij die zeef voorstellen ,is daar ook een foto van?
  MVG Jan

  1. Beste Jan,

   Leuk dat je een wormentoren gaat maken. Met het zachte weer van nu kan je prima beginnen. Wanneer de bak buiten staat zal je merken dat de wormen nog niet heel veel omzetten maar zodra het warmer wordt gaat het steeds sneller. Zolang het niet dagen achter elkaar flink vriest reddend de wormen zich prima zolang de wormentoren redelijk gevuld is. Dit geeft de wormen bescherming tegen de vorst.

   Hier zie je hoe de wormenzeef eruit ziet.

   Veel succes alvast met de wormen hotel.

   Groetjes Frank

 5. Bedankt voor de informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *