Geplaatst op 7 Reacties

Beestjes in de wormenbak

Met enige regelmatig krijg ik mail’s over verschillende beestje in de wormentoren. Soms uit interesse of soms uit paniek 😉
Al zijn er wel een aantal beestjes die wormen kunnen opeten toch zijn de meeste diertjes die je tegen komt nuttig en helpen de wormen mee in het proces.

In dit artikel proberen we een database aan te leggen van beestje die kunnen voorkomen in de wormenbakken torens en composthopen.

De eerste is Roofmijt.

Roofmijt
Foto: Louis v H ( foto sterk uitvergroot ware grote +/- 1 mm)

Er bestaan wel 45000 verschillende mijten waarvan er een aantal voorkomen in de wormentoren. Gelukkig komt de roofmijt ook voor in de wormentoren.

Roofmijt is te herkennen aan een snel lopende speldenknop. Sommige roofmijt soorten worden ingezet in de glastuinbouw om plagen te bestrijden. Roofmijt kan in sommige gevallen in overvloed voorkomen. Gelukkig is het een nuttig diertje. Zodra er minder te eten is voor de roofmijt zal hij weer in getallen afnemen. De roofmijt jaagt op o.a mijten en trips. De roofmijt die in de wormenmest voorkomt komt waarschijnlijk uit de Hypoaspis familie.  

Pissebedden
Springstaartjes

Mieren

Kunnen mieren kwaad in de bak?

Mieren komen ook met enige regelmaat voor in een wormentoren. Mieren eten naar schimmels , insecten ook wormen. Mieren kunnen dus wel wormen eten maar meestal geven mieren in een wormenbak geen problemen. In de natuur wonen de wormen ook naast mieren.  

Wil je er wel graag vanaf. Mieren houden niet van een vochtige omgeving dus de wormentoren vochtiger houden helpt. Ook het regelmatig verstoren van het mieren nest helpt om de mieren te laten vertrekken.

Potworm

Potwormen komen vaak voor in een wormentoren. De potwormen zijn niet schadelijk in een worentoren en helpen de wormen mee in het verwerkingsproces. Helaas is wet wel zo dat potwormen levend organisch materiaal eten. Dit houd in dat ze dus ook wortels van planten eten.

Potwormen kan je bestrijden door een laagje zand van ongeveer 2 cm toe te voegen in de bovenste laag van de bovenste bak. Wanneer je 2 weken wacht dan kunnen de vliegjes geen nieuwe eitjes meer leggen in de bodem. In deze periode kan je de wormen niet voeren in de bovenste bak.

Fruitvliegjes

Foto: fruitvliegjes

Fruitvliegjes zijn meestal geen welkome gasten maar helaas gaan ze vak wel hand in hand met een wormentoren. Meestal zijn het er maar een paar maar soms kan het een heuse plaag zijn. Het kan zijn dat je er vanzelf weer vanaf komt. Maar wil je daar niet op wachten dan kan je er ook een laagje zand van een ongeveer een dikke cm over de bovenste bak strooien eventueel in combinatie met lavameel.

Het zand zorgt ervoor dat de fruitvliegjes geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen in het gft en het lavameel zorgt dat de ph minder gunstig wordt voor fruitvliegjes. Het is dan belangrijk dat er even niet gevoerd wordt ongeveer 2 tot 3 week. De cyclus van de fruitvliegen is dan doorbroken waardoor de populatie zal afnemen of verdwijnen. Dit werkt ook voor de varenrouwmug en andere vliegjes die de eitjes leggen in de wormentoren.

Het is sowieso aan te raden om af en toe een klein wolkje lavameel in de wormen toren te doen om de ph gunstig te houden. De wormen eten er ook van en de mineralen zorgen voor een mooier eind product namelijk de wormenmest.


Duizendpoot

Heeft u ook foto’s van dit diertje in uw wormenbak stuur ze dan op naar info@wormenkwekerijwasse.nl

7 gedachten over “Beestjes in de wormenbak

 1. Hoi Frank,
  In het voorjaar wormen gekocht, de bak lijkt het goed te doen, maar heb nu een gigantische hoeveelheid onweersvliegjes in de bak. Is het schadelijk? Wat zou ik er aan kunnen doen? Vindt het zelf vooral vervelend dat ik elke keer belaagd wordt als ik de bak openmaakt…

  1. Hallo Truike,

   Bedankt voor je vraag. Deze had ik nog niet eerder gehoord een plaag van onweerbeestjes.

   Voor zover ik weet geven deze beestjes geen schade in de wormentoren. Een onweerbeestje is een trips soort. Er zijn vele soorten trips in Nederland. Sommige soorten eten planten/ schimmels en of insecten.
   Wat je niet wilt is trip op je kamerplanten sommige soorten maken lelijke plekjes op de bladeren.

   Je kan proberen om het te behandelen als een fruitvlieg. Hier vind je de beschrijving over je fruitvliegjes bestrijden.
   Beestjes in een wormentoren

   Ik hoop dat je er wat aan hebt. Als er nog vragen zijn dan hoor ik het graag.

   Groeten Frank

 2. Heeft het ook zin om zelf pissebedden en springstaartjes in de wormenbak te zetten of komen ze er vanzelf in? Onder mijn bloempotten zitten altijd veel pissebedden. Die zou ik kunnen vangen.

  1. Beste Tineka,

   Goede vraag.
   Voor de biodiversiteit is dat altijd goed, Maar eerlijkheid gebied te zegen dat ik geen idee heb hoeveel schimmels/ organisch materiaal de pissebedden eten. Maar alles wat ze eten is weer mooi meegenomen.

   Het is zeker niet on denkelijk dat pissebedden en springstaartjes een nuttige rol hebben in het proces. Vermoedelijk om schimmelgroei in bedwang te houden.

   Groeten Frank

 3. Hi Frank, zelf heb ik nu al een aantal maanden mijn wormen in een zelfgebouwde toren en een “echte” wormentoren. De roofmijt is bij mij ook aanwezig en wat opvalt is, dat vooral als de bak erg nat is, ze in grote getalen aanwezig zijn. In de groene wormen toren heb ik een ander probleem en dat zijn zwarte rouwvliegjes, deze toren staat in mijn woonkamer en ik ben niet heel blij met deze investatie…helaas weinig middelen (geen) die ik in kan zetten tegen de rouwvlieg. Ik heb nu BTi online besteld (Bacillus thuringiensis) helaas heb ik de vliegjes nog niet onder controle….
  Daarnaast zie ik ook veel springstaartjes, deze vind ik niet vervelend (de mijt wel want ik heb er 1 in mijn oor gehad…dat is echt afschuwelijk te noemen ????)
  De springstaartjes helpen goed mee met het afbreken van organisch materiaal!
  Misschien dat ik nog foto’s kan maken…

  1. Corine, probeer het eens met lavameel(poeder), ik heb daar goed resultaat mee, succes, grtes jan

  2. Hallo Corine,

   Lavameel help de verzuring tegen te gaan. Fruitvliegjes leggen graag eitjes op een plek met lage ph. dus zullen de fruitvliegjes ook afnemen mocht je daar ook last van hebben.

   Bedankt voor de goede tip Jan!

   Roofmijt in me oor en baard heb ik ook al eens gehad dat kriebelt flink inderdaad 😛 Mocht je de springstaartjes op de foto krijgen dan houd ik me aanbevolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *