Lavameel

Lavameel  is fijngemalen vulkanisch gesteente. Dit oergesteente wordt bijvoorbeeld uit de Eifel streek in Duitsland gewonnen.  Het gesteentemeel is rijk aan silicium in goed opneembare vorm voor planten. Silicium verhoogt de weerstand van het gewas tegen droogte, ziekten en plagen.

 

Lavameel

Wat zijn de voordelen van lavameel

Door de verkoop van vermicompost aan tuinders, heb ik regelmatig gesprekken over hoe de grond het beste te bemesten is. Door de jaren lange professionele ervaring van verschillende klanten gaat er soms een wereld voor mij open wat betreft informatie over bodem verbetering. Lavameel is 1 van die dingen wat ik vaker terug hoorde komen.

Lavameel verbetert de structuur en vruchtbaarheid van de tuin en bodem. Samen met het organische stof uit bijvoorbeeld wormenmest en het bodemleven vormt lavameel stabiele klei-humus-complexen en bodemaggregaten.

Wat zijn bodemaggregaten?

Het samenklonteren van primaire deeltjes door vocht, o.m. klei, kalk etc. Kleigrond wordt daardoor ruller en laat het water beter door. Zandgrond kan voedingstoffen en water beter vasthouden en veengrond wordt gestabiliseerd tegen afbraak.

Planten zijn niet alleen N.P.K. nodig, maar zijn ook een goede bodem nodig vol mineralen. Door langdurig kunstmest gebruik ontbreken na verloop van tijd de nodige mineralen in de bodem. De bodem raakt uitgeput en kunstmest heeft steeds minder effect. Het herstellen van de bodem en het bodemleven heeft dan een beter resultaat dan alleen doorgaan met kunstmest.

Door het toevoegen van het gesteentemeel kan het gebruik van kunstmest terug gedrongen worden. Op die manier levert dat ook een bijdrage aan de vermindering van broeikasgassen zoals CO2 in de atmosfeer.

Wanneer er veel gesteentemeel in de grond aanwezig is warmt de grond meer op door de zon. De grond houdt deze warmte ook langer vast, wat weer ten goede komt van het gewas.

Hoe lavameel te gebruiken

Lavameel kan net als kalk over de tuin en gazon worden gestrooid. Het beste na de middag op een regenachtige/bewolkte dag, dit is om verbranding op het blad te voorkomen. Na de gift kan wormenmest worden toegevoegd of water zodat het gesteentemeel niet weg waait. Lavameel hoeft niet in de grond verwerkt te worden. Hierdoor blijft het bodemleven en de structuur intact.

Het voordeel van gesteentemeel is dat je ook tegelijk voeding mee kan strooien wat niet kan met kalk. Wanneer men ook nog kalk zou willen geven, kan de gift van kalk gehalveerd worden.

Hieronder volgt een tabel wat een indicatie geeft over hoeveel er in een gift geven kan worden. Een herhaal gift kan eventueel gehalveerd worden.

 

100 gram per 1 m2 Tuin
200 gram per 1 m2 Groentetuin
200 gram per 1 m2 Gras
200-500 gram per 1 m2 Glastuinbouw
400 gram per 1 m2 Fruitteelt
5 tot 20 kilo per1 m3

Substraatkweek

50 gram per1 m2

Bestrijding Bladluis, schimmels

 

Wat  zit er in lavameel

Siliciumdioxide S i02 40-45
Aluminiumoxide Al203 11-15
Calciumoxide Ca0 10-15
IJzeroxide Fe203 10-12
Magnesiumoxide Mg0 2,9-7,1
Koolstofdioxide CO2 1
Titaandioxide Ti02 2-3
Fosforpentoxide P205 0,4-0,8
Zwaveldioxide S03 0,06-0,07
Chloor Sl 0,1
Kaliumoxide K20 2,9-5,0
Natriumoxide Na02 4
Koper CU 28-50mg/kg.
Nickel Ni 60-71mg/kg.
Chroom Cr ca.115mg/kg.
Zinc Zn 50-60mg/kg.
Borium B 13-17mg/kg.
Kobalt CO 28-32mg/kg.
Selenium Se ca.20mg/kg.

Analyse van Eifelgold lavameel.

 

Wormenmest en lavameel

Wat maakt wormenmest en lavameel nu zo bijzonder?

In wormenmest zit een schimmel Mycorrhiza. Deze schimmel hecht zich aan de wortels van planten en gaat een symbiose aan met de plant. De schimmel haalt mineralen uit de bodem en geeft deze aan planten of bomen, in ruil daarvoor krijgen de schimmels suiker terug van de plant of boom. Op deze manier versteken de plant en schimmel elkaar in de groei.

 

Schematische voorstelling van de symbiose van paddenstoel (een schimmel) en boom door middel van mycorrhiza. De schimmel hecht zich aan de wortel van de plant of boom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu wordt duidelijk wat lavameel en wormenmest zo’n goede combi maakt. De mineralen die de schimmel ”zoekt”, zitten volop in het gesteentemeel en worden direct gebruik in het symbiose proces. Dat maakt lavameel en wormenmest een goede combi als het gaat om bodemverbetering en zou daarom altijd aan de basis moeten staan van elke succesvolle teelt.

 

Lavameel help tegen:

Naast dat het gesteentemeel goed is voor de bodem, heeft het ook nog andere voordelen.

Slakken

Onder andere door het versterken van de celstructuur van de plant helpt lavameel tegen slakken. Ook zou de slak minder graag over steenmeel heen willen kruipen. Dit jaar (2017) heb ik zelf veelvuldig met het gesteentemeel rond gestrooid en daarnaast ook actief op slakken jacht geweest. Het resultaat dit jaar is dat ik weinig last van slakken heb gehad. Wat mij betreft is lavameel geen wondermiddel, maar zeker 1 om in het arsenaal tegen slakken te gebruiken.

Heermoes

Heermoes kan een hardnekkig onkruid zijn. Heermoes gedijd op mineraalarme grond. Als je last hebt van heermoes helpt het de bodem te verrijken met lavameel. Op internet zijn al wat goede verhalen te lezen. Momenteel experimenteert een klant met lavameel tegen heermoes. Volgend jaar volgt hier een update over. Hier vind je meer informatie over bestrijding heermoes

Stank

Lavameel bindt ammoniak. Om deze reden wordt het ook gebruikt in de stal tegen stank en toegevoegd aan drijfmest voor vermindering ammoniakuitstoot (onderzoek WUR op Eifelgold lavameel). Ook voor de wormenbak kan je steenmeel gebruiken om stank tegen te gaan. Het gesteentemeel is ook gezond voor de wormen en kan preventief tegen ziekte gebruikt worden.

Planten ziektes

Wanneer het gesteentemeel over de planten wordt gespoten, dan heeft dit een helende werking tegen bepaalde schimmelziekten , zoals buxus sempervirens. Ook zou het helpen tegen bladluis.

 

Eifelgold lava
Ga terug naar Informatie en Advies

 

 

 

 

 

 

Heeft u nog vragen dan hoor ik dat graag. U kun bellen of contact opnemen via het contact formulier