Geplaatst op 1 Reactie

Compost maken

compost maken

Compost maken  kan je leren

Want wat is er lekkerder en milieuvriendelijker dan eten uit eigen tuin, waarvoor je zelf je handen vies hebt gemaakt en met veel liefde (en moeite) een mooi boerenkoolbed hebt gekweekt? Onontbeerlijk voor een gezonde moestuin is de bemesting. Dat wil je natuurlijk zo milieuvriendelijk mogelijk doen.
Een aardig gedeelte van je G.F.T. kan je kwijt in een wormentoren, maar voor het grotere werk biedt de composthoop een uitkomst. Compost maken lijkt vrij eenvoudig te maken: je gooit je GFT-resten op een bult en wacht tot het zover vergaan is dat je de dampende drek onder de grond kunt spitten. Dacht je. Na enkele maanden kom je erachter dat het vooral een stinkende hoop blubber is geworden, die alleen maar vliegen en mieren aantrekt. Helaas komt er iets meer bij kijken en is niet iedere halfvergane stof geschikt. Daarom deze kleine toelichting.

Wat is een composthoop?

Een composthoop of -bak is een opstapeling van organisch materiaal dat dankzij microbiologische processen langzaam inteert. Zo blijven gezonde voedingsstoffen over, die je kunt verspreiden over je tuin, als gezonde voedingsbodem voor je planten. Werd een composthoop vroeger gewoon achterop het land of in de volkstuin gemaakt, tegenwoordig zijn er verschillende compostbakken van kunststof verkrijgbaar. Daarmee hou je de compostbult uit het zicht, de geur beperkt het verteringsproces onder controle. Ook voorkomt het dat het organische materiaal uitdroogt. Wel dien men rekening te houden dat de bodem van de compostbak de grond raakt zodat wormen en andere beestjes vrij in en uit kunnen lopen om mee te helpen met het proces.

Hoe het werkt: Compostering en de beestjessauna

Allerhande beestjes, schimmels, bacteriën en wormen eten de verschillende materialen langzaam op. Samen helpen ze mee om compost te maken. Daarbij scheiden ze gassen en warmte uit en produceren gezonde meststoffen. Die zijn op hun beurt weer heel geschikt als voedingsmateriaal voor de planten, die mineralen en voedingsstoffen nodig hebben om te groeien. Voor een open compostbult geldt: hoe groter hoe beter ( minimaal 1 meter doorsnee). Want als de bult blootstaat aan de open lucht, droogt het te snel uit en koelt het teveel af. Met een compostbak heb je daar minder last van maar ook hier geld hoe groter het compostbak hoe makkelijker het proces gaat. Bacteriën en schimmels hebben het graag warm en vochtig. Een goede compostbult is als het ware een sauna voor micro-organismen. De temperatuur in de bult kan soms oplopen tot wel 70 °C! Vandaar dat het zo dampt.

Wat mag er wel en niet in de compostbak?

Wat mag niet worden gecomposteerd
Wat mag er wel of juist niet op de composthoop

Eigenlijk mag iedere plantaardige stof bij in de composthoop. Hoe gevarieerder, hoe beter, want dan krijg je compost die voor meerdere doeleinden geschikt is. Het pas gemaaide gras, groente-, fruit- en tuinafval, kleine takken, heggensnoeisel, onkruid, eierschalen… als het maar onbewerkt en onbespoten is. Ook koffiefilters en theezakjes kunnen erbij ( houd rekening met micro plastic is sommige theezakjes en koffiefilters). Houd je grotere stukken of de bladstam van een bloemkool of rode kool over, snijd ze dan kleiner. Dat versnelt het verteringsproces, omdat de bacteriën het materiaal dan van meerdere kanten kan “aanvallen”. Dode bladeren kunnen erg droog worden. Hoewel ze uitstekend in je compostbult passen, zul je toch even in de gaten moeten houden of de bult niet uitdroogt.

Kookresten zoals uitgekookte spinazie kunnen er wel tussen, maar alleen als je het goed verspreidt. Te natte groenten kunnen op den duur een viezige brij gaan vormen, waar nauwelijks nuttige voedingsstoffen in zitten. Probeer gezouten of gekruide groenten en vettige resten te vermijden. Die zorgen namelijk voor verzuring van de compostbult en dat kan nadelig zijn voor je uiteindelijke moestuin. Ook zijn jus, vet, vlees- en visresten niet handig. Naast dat ze gaan stinken en te traag ontbinden, leveren ze geen goede stoffen op. En trekken ze ratten en ander ongedierte aan.

Een korte samenvatting is eigenlijk: alles wat plantaardig en onbewerkt is.

Lijst van geschikte materialen om compost te maken

 • Groenteafval (rauw en onbewerkt)
 • Fruit en schillen
 • Doppen van pinda’s en andere noten
 • Koffiefilters, koffiedik (Let op of er geen plastic inzit)
 • theezakjes (Let op of er geen plastic inzit)
 • Gemaaid gras
 • Heggensnoeisel
 • Bladeren
 • Kleinere takken
 • Onkruid
 • Dode en verlepte bloemen en planten
 • Eierschalen
 • Kippen-, duiven- en konijnenmest
 • Stro, zaagsel
 • Potgrond, turf

De composthoop opbouwen

Werk je in de open lucht, dan is het handig om goed na te denken over de plaatsing van je composthoop. Waar moet -ie komen? Onder een afdak is niet handig, omdat er dan te weinig vocht en regen inkomt. Maar helemaal in de open lucht is ook niet verstandig, omdat er dan te veel regen in kan komen en de voedingsstoffen eruit spoelen. Ergens half onder een boom of haag is een mooie plek.

Dan de indeling van je composthoop. Hou je het bij een gewone bult of ga je voor een bak, kuil of compostvat? Wat je ook kiest, het makkelijkst is om te zorgen voor wanden die de compostbult beschutten. Zo voorkom je warmte- en vochtverlies.

Stap 1: lagen maken

Begin met ruwere materialen als takjes en bladeren (bruin materiaal). Dat zorgt namelijk dat de lucht er ook onderin beter tussen kan en dat vinden de schimmels en bacteriën wel zo prettig. Meng daar de wat lichtere materialen doorheen, zoals gemaaid gras en snoeisel. Daar kunnen de GFT-resten bovenop. Blijf zorgen voor afwisseling en dat de compostbult goed kan luchten.

Stap 2: bedekken

Staat de winter voor de deur, dan kun je op een open composthoop een laag bladeren leggen als warme mantel. Onthoud dat composteerprocessen het beste werken bij 70 °C en dat een compostbak of -ton meer warmte vasthoudt dan een losse bult op de grond. Op zich ook niet zo erg, want ’s winters groeit er toch niets en hoef je niets met je compost te doen. Maar hoewel regen misschien minder gunstig is, kan een laag sneeuw helemaal geen kwaad. Vraag de noordpoolbewoners maar hoe goed het warmte vasthoudt. Als het smelt is het meteen weer goed voor de vochtigheid.

Stap 3: natmaken

Kijk maandelijks of je compost nog nat genoeg is. Het hoeft niet drijfnat te zijn, een beetje vocht is genoeg. Een vochtig klimaat is gunstig voor bacteriën en schimmels. Vind je het aan de droge kant, dan doen een paar minuten met de tuinslang wonderen. Is het te nat, dan kun je het een tijdje afdekken met een zeil voor een nieuwe regen bui.

Stap 4: omscheppen

Als je een maand of twee verder bent, wordt het tijd om te gaan doorluchten. Zo zorg je dat oud compostmateriaal vermengd raakt met nieuw, zodat de bult homogener composteert. Bij sommige compostbakken wordt een beluchtingshaak geleverd. Een soort pook met een weerhaak die je tot op de bodem kunt duwen en weer terughalen, zodat de onderste en bovenste lagen gemengd worden.

Stap 5: wachten

Laat de bacteriën, schimmels en de wormen het werk doen. Dan kun je je ondertussen bedenken wat je dit jaar allemaal gaat planten in je moestuin.

Na compost maken komt Compost gebruiken

Het voorjaar staat voor de deur! Tijd om te bemesten! Compost kan je mengen met wormenmest, lavameel en guano. Zo ben je geen kunstmest meer nodig. Is het tijd om je compost te verspreiden, zorg dan dat je een beetje compost overhoudt. De oude compost zit vol bacteriën, schimmels en wormen die weer aan de slag kunnen en weer als bodem dienen voor je volgende lichting nieuwe compost.

wur.nl

Veel plezier met je composthoop! Heb je een opmerking of aanvulling laat een reactie achter.

Geplaatst op 11 Reacties

Plastic in koffiepads?!

Niet lang geleden kreeg ik een bericht van Mieke

Hallo Frank, ik heb gelezen dat koffiepads (Senseo) niet bij het gft mogen. Ik doe ze al 2 jaar in mijn compostvat en in mijn wormentoren. Mag dat wel? Ze leven trouwens nog steeds… de wormen.
Groeten, Mieke

Zelf heb ik jaren een Senseo gehad en koffiepads aan mijn wormen gegeven zonder enige problemen. Ik zou ook geen reden kunnen bedenken waarom er geen koffiepads in de compostbak of wormenbak mogen. Totdat: Mieke en Jan met een antwoord kwamen wat mij erg verbaasde

Hallo Frank,
In het laatste nummer van de Consumenten gids staat bij de lezersvragen”
Zijn gebruikte koffiepads composteerbaar? oftewel moeten ze bij het gft-afval of bij het restafval?
Antwoord:
In bijna alle theezakjes en koffiepads zit kunststof om ze te sealen. U moet ze dus weggooien in de restafvalbak en niet bij het gft-afval. Losse thee of koffiedrap mag wel in de biobak. Op de website van Milieu Centraal staat een afvalscheidingswijzer (afvalscheidingswijzer.nl) waarin u kunt opzoeken wat in welke afvalbak hoort.
Ik heb dat nagezocht en het staat er inderdaad op.
Wat nu??
Groeten, Mieke

in het filterpapier van coffeepads is kunststof verwerkt…aldus milieu centraal….afvalscheidingswijzer

Jan

Het blijkt dat zowel in theezakjes als in koffiepads plastic verwerkt kan zijn. Ontzettend jammer is dat. Een mooi product wat na gebruik volledig te composteren zou zijn en ook nog eens mooie compost op zou opleveren. In koffie zit ( analyse Starbucks ) N = 2,28%, P = 0,06% en K = 0,6%. Op zich een mooie waarde. Het is dan ook om te huilen dat hierin voor het gemak plastic in wordt verwerkt en het daarom niet meer in de compostbak of wormenbak mag en dus restafval wordt en in de verbrandingsoven terecht komt.

Dus alle theezakjes en koffiepads bij het restafval?

Gelukkig schijnt niet in alle verpakkingen plastic verwerkt te zijn, alleen is het nadeel dat het niet altijd te zien is. Waar je het wel aan kunt zien is het volgende:

Wanneer het theezakje dicht geperst is kan je er bijna zeker van zijn dat er plastic in zit. Er is een soort lijm gebruikt om de zakje te sealen. Wanneer het touwtje van het theezakje vastzit met een sticker of is vastgelijmd, zit er hoogstwaarschijnlijk ook plastic in.

Thee zakje plastic

Foto 1: Theezakje geseald en touwtje vast geplakt, hiervoor is plastic gebruikt.

Dus is je theezakje dichtgenaaid of zit er een nietje in het theezakje, dan zit je alweer een stuk beter. Maar ook dan is het nog mogelijk dat er plastic in het ”papier” van het theezakje of koffiepad zit verwerkt.

theezakje genaaid

Foto 2: Theezakje dichtgenaaid of geniet. Hiervoor is geen plastic gebruikt.

Hoe kom je erachter of er ook plastic in jouw theezakje of koffiepad zit?

Nou gewoon… bellen met de fabrikant alla Keuringsdienst van waarde. De volgende merken hebben Roos en ik in het keukenkastje staan:

Zonnatura
Jumbo 100% natuurlijk
Lord Nelson
AH Kruiden voor 1 kop
Shotimaa

Morgen ga ik beginnen met het bellen van deze merken en ga ik de vraag stellen of er ook plastic verwerkt zit in de theezakjes.
Wij hebben zelf geen koffiepads meer, maar ook hier ga ik van een aantal merken navragen of er plastic in hun pads is verwerkt. Zodra ik meer informatie heb, verwerk ik het in dit artikel.

Inmiddels contact gehad met de klantenservice 23-01-2019

Inmiddels hebben we contact gehad met verschillende theezakjes verkopers, hier komt duidelijk naar voren dat in alle theezakjes plastic zit. Wel zit er verschil in de hoeveelheid plastic per zakje. Op foto 1 is het touwtje vast geplakt dit is gebeurt met een kleine hoeveelheid acryl. Ook is duidelijk te zien dat het zakje geperst is ook hiervoor gebruikt men plastic. En als laatste zit er ook een plastic vezel door het papieren zakje om het zakje sterker te maken. Op foto 1 zit dus het meeste plastic.

Foto 2 bevat al weer een stuk minder plastic, maar ook hierin is een beetje plastic voor het sealen gebruikt ( al is de sealrand alweer een stuk kleiner dus minder acryl gebruikt) Het touwtje is erin genaaid hier is geen plastic voor gebruikt. Helaas zit ook in het papier van het zakje een plastic vezel verwerkt.

Volgens de fabrikant zijn theezakjes altijd( in ieder geval de afgelopen 10 jaar ) al gemaakt met plastic. Omdat in Nederland het afval steeds meer wordt gescheiden is hiervoor meer aandacht gekomen. Helaas er is dus geen theezakje in Nederland zonder plastic. Aldus de verschillende klantenservices. Zonnatura zegt bezig te zijn met het ontwikkelen van een theezakje zonder plastic en heeft de ambitie om als eerste in Nederland die een theezakje te leveren zonder plastic. Wanneer dit lukt zal dit op de verpakking komen te staan. Dus tot die tijd maar losse thee gebruiken of de zakjes scheiden van de thee 🙂

Hoofdstuk thee gesloten toch?…24-1-2019

Na wat graven zijn we terecht gekomen bij een fabriek die filterpapier levert aan theezakjes- en koffiefilterfabrikanten. Hier horen wij een heel ander verhaal nl.. Hier krijgen we te horen dat er wel degelijk fabrikanten zijn die theezakjes maken zonder plastic vezels, o.a Simon Levelt. Deze fabrikant gebruikt een soort tandwielpers om de vezels in elkaar te drukken zonder gebruik te maken van een
polyethyleen mix. Ook Organic Flavour gebruikt geen plastic in zijn zakjes en sealrand.

Dus toch veilige thee

Het lijkt dat juist de oude machines van ”vroeger” prima instaat zijn om zonder plastic theezakjes te maken. Juist de nieuwe machines die gebruik maken van een seal techniek, gebruiken plastic. De reden is natuurlijk dat er met sealen meer zakjes per uur gemaakt kunnen worden en zo het product goedkoper gemaakt kan worden. Gelukkig zijn er dus al fabrikanten welke geen plastic gebruiken in de thee zakjes. Namelijk:

Organic Flavour
Simon Levelt

Weet jij ook een merk dat geen plastic gebruikt in hun zakje laat het ons weten in een reactie beneden. Of twijfel je aan een merk laat hieronder een reactie achter.

Nu nog de koffiepads

Nu weet ik al bijna zeker dat in alle koffiepads ook plastic zit verwerkt aangezien ook deze pads geseald zijn en een plastic vezel in het ”filterpapier” zit. Maar gelukkig kunnen we de ouderwetse koffiefilter zakjes nog met een gerust hart op de composthoop of wormenbak gooien……Toch?

Is een koffiefilter ook geseald??

to be continued……….

Geplaatst op 12 Reacties

Groene Passie Beurs 2018

Op de valreep staan we dit jaar nog 1 keer met Wormenkwekerij Wasse en Franky’s Flora  op een beurs. Deze keer staan we op de ”Groene Passie” Beurs.

Een wereld met volop bloemen, fruit en mooie groenten in plaats van stenen en beton. Tijdens Groene Passie leer je allerlei nieuws over moestuinieren, permacultuur en voedselbossen. Ecologisch tuinieren is het hoofdthema van de beurs. Daarnaast is er volop aandacht voor duurzaam leven, natuurlijk opgroeien en eerlijk eten!Een dag vol informatie en inspiratie voor het hele gezin, met tientallen standhouders, workshops en lezingen.

De beurs vindt binnen plaats in de Cultuurkoepel op Landgoed
Willibrordus Heiloo. Parkeren is gratis.

 

Roos en ik hebben er weer veel zin in. Wij mogen 3  x 2 vrij kaarten weggeven voor de Groene passie beurs. De eerste drie die hun naam doorgeven krijgen 2 plekken op de gasten lijst. En wie weet zien we elkaar in Heiloo op de Groene Passie beurs. Voor meer informatie is hier de website van Groene Passie

Geplaatst op Geef een reactie

Buxus mot bestrijden

Foto: Evert Kavelaars

Foto: Evert Kavelaars

De buxus mot veroorzaakt veel overlast dit jaar. Het was zelfs op de radio. De buxus mot is een ware plaag. Door het warme weer kan de buxus mot 3 keer een cyclus maken in maart en april was de eerste in juni en juli was de 2e en nu september en oktober is de rups weer gevestigd in menig buxus haag.

De buxus mot ooit afkomstig uit China legt zijn eitjes tussen het buxus blad .Wanneer de eitjes uitkomen en er kleine rupsen zich ten goede doen aan de mooie groene blaadjes van de haag. Ontstaan er allemaal bruine dorre plekken in de haag. De rupsen beschadigen het blad zo erg dat het langzaam afsterft.

Wat te doen?

Preventief en actieve bestrijding:

Het belangrijkste is een gezonde tuin en planten. Wanneer de planten gezond zijn is er minder kans dat de mot grote schade zal aanrichten. Het herstellend vermogen is groter van planten die goed doorvoed zijn en een bodem hebben die goed voor ze zorgt. Wanneer de tuin gezond is zijn er meer vogels aanwezig. Wanneer er koolmezen en kwikstaarten in de tuin aanwezig zijn zullen ze een groot gedeelte van de rupsen opeten.

Wat goed help is het verstuiven van lavameel over de buxus haag. Door de bladvoeding wordt de plant sterker. De rups heeft meer moeite om het blad te eten en schijnt uit te hongeren. Ook wordt het bewegen van de worm lastiger gemaakt door het lavameel wat aan de rups gaat kleven. Dit helpt, naast de bodem en plant te verbeteren, ook om schade te beperken.

Wanneer de buxus mot of rups is gesignaleerd helpt het om feromonen vallen uit te zetten. Deze val lokt mannetjes motten in de val. De motten kunnen zich dan niet meer verspreiden.

Hoe te gebruiken:

Hang de val op dicht in de buurt van de buxus haag.  Voor preventief gebruik hangt u 1 val per 100 m2 a 200 m2.
Voor actieve bestrijding hangt men 1 val per 20 m2.

Geplaatst op 7 Reacties

Landleven

Zat ik zondag lekker in de tuin te genieten met het blad Landleven op schoot. Niets vermoedend met een kop thee in het zonnetje te bladeren kom ik ineens een wel heel erg leuk artikeltje tegen. ( zie foto )

 

Foto: Landleven 2018

 

Blij verrast zag ik dat er een stukje over Wormenkwekerij Wasse in Landleven staat.  Super tof.

Geplaatst op 41 Reacties

Heermoes verantwoordt bestrijden

Bijna elke dag krijg ik mailtjes met vragen over wormen en dergelijke. Met enige regelmaat worden er ook reacties op de website geplaatst. Dat is helemaal mooi natuurlijk. Op die manier komt er steeds meer informatie voor iedereen beschikbaar. De laatste tijd krijg ik veel vragen over Heermoes bestrijding. Hoog tijd om hier een artikel aan te wijden.

HEERMOES

De tijd is weer daar om in de lente je tuin weer langzaam tot leven zien te komen. Het nieuwe tuin seizoen en de zomer komen er weer aan. Maar niet iedereen is even blij met Heermoes in de tuin en ervaart dit als een heuse plaag.

Vandaar dat ik met enige regelmaat mailtjes of telefoon krijg met vragen over heermoes. Zo kreeg ik hierover ook een vraag van Diana

Goedemiddag,

Ik heb heel veel heermoes in mijn tuin en zag op internet dat lavameel een goed middel is tegen heermoes, alleen kan ik niet ontdekken hoe ik het moet toepassen en in welke hoeveelheid. Een gedeelte van mijn tuin, aan de waterkant is ongeveer 25 vierkante meter. Verder heb ik ook nog wat andere perken waar dit gewas snel in oprukt.
Kunt u mij informatie geven over het bovenstaande?
Vast bedankt voor de moeite.

Met vriendelijke groet, Diana

 

Waarom krijgt iemand Heermoes in de tuin?

Een van de redenen is dat de grond weinig mineralen meer bevat aan de oppervlakte. Heermoes is een plant die met zijn wortels in staat is om diep uit de bodem zijn voeding te halen.  Dit maakt het voor de plant mogelijk om op arme grond goed te gedijen. De plant zorgt er eigenlijk voor om mineralen weer aan de oppervlakte van de bodem te krijgen. Heermoes is dus eigenlijk een signaal plantje dat er te weinig mineralen aanwezig zijn in de bodem. Daarnaast wanneer de grond zuur is krijgt Heermoes helemaal de kans om zich te settelen.

Heermoes zorgt er voor dat de mineralen weer aan de oppervlakte komen door het proces van afsterven verteren en weer opgroeien. Door het wieden van het groene gedeelte en deze in bv de wormentoren stoppen doorbreek je dat proces en komen de mineralen niet terug in de tuin maar in de wormenmest van je wormentoren. Dus in theorie werkt het wieden van Heermoes averechts.

 

Wat te doen tegen Heermoes?

 

Naast bepaalde bestrijdingsmiddelen welke ik niet adviseer. Is er natuurlijk het wieden van de gehele plant met wortels en al. Vooral voor grote tuinen is dit geen optie. Afdekken met plastic van de tuin werkt maar dan mag je het wel 3 jaar volhouden en dat is eigenlijk geen gezicht.

O joepie Frank gaat nu vertellen dat met een beetje lavameel strooien het Heermoes probleem helemaal verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Helaas ook het toedienen van lavameel om de bodem weer te revitaliseren is een proces van een aantal jaar dat de Heermoes verdwijnt. Maar inmiddels al van mensen vernomen dat een halvering in een jaar geen bijzonderheid is.

Het komt erop neer dat het verbeteren van de bodem door mineralen aan te vullen en het bodem leven weer op gang te helpen soelaas bied.

 

Welke dosering is nodig?

 

Het blijft altijd lastig om hier een hard antwoordt op te geven. De mensen die ik heb gesproken zijn wisselend in gebruikte hoeveelheid.

Voor Lavameel wordt minimaal 250 gram per m2 per jaar aanbevolen. 1 ding scheelt je kan niet snel teveel Lavameel geven. Lavameel heeft een langzame afgifte en forceert zich niet aan de plant, maar maak geen vulkaan van je tuin 😉

Lavameel zorgt ook dat de ph omhoog gaat en ook dit werkt positief tegen de Heermoes.

Wormenmest 1 liter tot 5 liter per 1 m2

Wormenmest zorgt ervoor de mineralen beter worden opgenomen door planten. Lavameel komt hierdoor beter tot zijn recht en je voegt direct een hoop bodemleven toe aan de grond.

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen of wil jij je ervaring over dit onderwerp delen? Laat dan een reactie hieronder achter.

Geplaatst op 2 Reacties

Wormen Courant Q 1 2018

 

Er wordt weer hard gewerkt aan de nieuwe Wormen Courant Q1 2018. Voor alle niet abonnees is vanaf vandaag de oude Wormen Courant Q4 2017 hier terug te lezen.

Nog geen lid? Meld je hier aan en krijg als eerste de WormenCourant en mis geen enkele info en acties.

 

 

 

Wormenkwekerij Wasse

Wormen Courant Q4

Iedereen nogmaals een gelukkig nieuw jaar. Ik hoop dat iedereen het gezellig heeft gehad en er weer fris tegenaan kan. De dagen worden alweer langer en de aftrap naar de lente is wat mij betreft alweer begonnen, maar ik loop graag op de zaken vooruit. Voorlopig kan ik nog mooie foto’s maken van vrieskou.
image-2017-12-03
Bamboe Vivax

Bezorging

De bezorging is tijdens de top drukte van sinterklaas en kerst bijna vlekkeloos verlopen. PostNL heeft met veel moeite het grootste deel van de pakketjes netjes op tijd bezorgt. Maar tijdens de top drukte van de feestdagen zijn helaas enkele pakketjes een aantal dagen later bezorgt. Wij vragen hiervoor begrip.
Een vraag die we vaak te horen kregen was:
Kunnen de wormen het wel een paar dagen extra volhouden tijdens de verzending?
Het antwoord:
De wormen worden altijd verpakt met genoeg grond voor 3 a 5 weken. Zolang de wormen onder de 20 graden en boven de 0 graden worden bewaard tijdens vervoer, is 2 week geen enkel probleem.

Lezers reactie’s en vragen

Bijna elke dag krijg ik mailtjes met vragen over wormen en dergelijke. Met enige regelmaat worden er ook reacties op de website geplaatst. Dat is helemaal mooi natuurlijk. Op die manier komt er steeds meer informatie voor iedereen beschikbaar. Elke Wormer Courant lichten we een vraag of opmerking uit.
Deze keer is het meer een verzameling van vragen over hetzelfde onderwerp.
De laatste tijd krijg ik steeds vaker vragen over wormen voor bodemverbetering.
De vragen gaan over het luchtiger maken van de grond of over het draineren van de grond.
image-2017-12-09
In gezonde grond zitten ongeveer 100 wormen per m2. Wanneer je nooit een worm tegenkomt in de tuin en je vindt de grond niet luchtig genoeg of er blijft water staan, dan kan het introduceren van nieuwe wormen een optie zijn.
Wormen brengen lucht in de grond. Doordat wormen gangetjes graven ontstaan er allemaal lucht kanalen in de bodem. Wanneer de worm naar beneden kruipt drukt de worm lucht in de grond, waardoor aerobe bacterie groei in de bodem wordt bevordert.
Deze gangetjes worden ook door de wortels van planten gebruikt en kunnen op deze manier makkelijk diep de bodem ingroeien.
Door alle gangetjes horizontaal en verticaal zal het oppervlakte water beter de grond in vloeien.
image-2017-12-09 (1)
Welke wormen kan je het best gebruiken?
In principe kan je elke worm gebruiken voor bodemverbetering. Er zijn wormen die horizontaal in de bovenste 40 cm van de grond leven en wormen die verticale diepe gangen graven.
Het beste is om een combinatie van beide soorten te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat de bovenste laag van de grond luchtig is en zorgen de diepgravers voor een goede afwatering.
De wormenmix voor grondverbetering, welke op de website worden aangeboden,zijn niet geschikt voor compostvaten en wormentorens. De diepgravende wormen worden niet gelukkig en zetten geen g.f.t. om in wormenmest. Hiervoor is de compostwormenmix beter geschikt.
In de ”Wormenmix voor bodemverbetering” zitten wormen waarvan ongeveer 80 procent in de bovenste 40 cm van de tuingrond leven en 20 procent wormen die diep in de grond gaan.
Wil je liever een andere verhouding dan is dat altijd mogelijk. Hieronder vind je de wormenmix voor bodemverbetering.
Wormenmix voor bodemverbetering
Wormen Kweken

Agenda:

Januari
 • Wormer Courant Q4
 • Het snoeien van fruitbomen
Maart:
17 Maart Landelijke compostdag
18 Maart Groenmoesmarkt in de Tuinmarkt Hallen in Boekel
Op 18 maart sta ik op de Groenmoesmarkt in Boekel. Op deze beurs is alles te vinden voor de hobbytuin. En dit jaar voor het eerst ook Compostwormen en wormenmest van, Jawel… Wormenkwekerij Wasse, nu al veel zin in. Volgende Wormer courant meer info. Of klik op onderstaande link voor meer informatie over Groenmoes Markt.
Groenmoesmarkt in de Tuinmarkt Hallen in Boekel
Viswedstrijd kalender
Heb je een evenement in de buurt of wil je iets anders op de agenda zetten, stuur dan een mailtje naar: info@wormenkwekerijwasse.nl.

Ingezonden foto’s

Het afgelopen kwartaal zijn er weer heel wat foto’s binnen gekomen. Bedankt hiervoor blijf het vooral doen!
image-2017-12-09 (2)
Deze foto’s zijn ingestuurd door Harrie. En is ook direct een goede tip. Wanneer je kalk of lavameel gaat strooien kan je nog wel eens last hebben van de wind. Een slimme oplossing is om in bijvoorbeeld een kruiwagen, zoals Harrie doet, wormenmest met lavameel te mengen. Lavameel plakt gemakkelijk aan wormenmest en na even roeren is het mengsel klaar voor gebruik voor het gras of de tuin.
Harrie gebruikt 4 keer per jaar een mengsel van 2 liter wormenmest op ongeveer 100 – 200 gram lavameel per m2. Met dit mengsel heeft hij goede resultaten met zijn gazon.
image-2017-12-09 (3)
Bedankt Harrie voor de foto’s en goede tip!
Ook voor de volgende Wormer Courant kan je weer foto’s opsturen. Onder de foto inzenders wordt een prijs weggegeven. Deze keer heeft Harrie gewonnen. Hij heeft een zakje van 2 kg guano korrels gewonnen. Veel plezier en dat je gras nog groener mag worden.
Wil je ook kans maken op leuke prijzen via deze link kan jij je eigen gemaakte foto’s uploaden

Actie’s:

Deze keer een ander soort actie, namelijk het invullen van een vragenlijst. Als ”bedrijfje” kom je er niet onderuit om af en toe te peilen of het allemaal de goede kant op gaat en of je niet iets onderbelicht laat.
Maar stiekem ben ik ook gewoon heel nieuwsgierig hoe bepaalde zaken worden ontvangen en beleefd.
Vandaar een korte vragenlijst met als beloning 5 % korting.
Deze actie geld alleen voor de Wormer Courant abonnees, iedereen met een account of diegene die de gids ‘Composteren met wormen’ heeft gedownload.
Dus krijg je de Wormen Courant in de mail dan zit je goed. Lees je dit en ben je niet geabonneerd op de Wormer Courant, niet getreurd, meld je dan snel aan via deze linken je kan vanaf de volgende Wormen Courant toegang krijgen tot alle nieuwe acties en ledenkortingen.
Iedereen die de wormencourant in zijn mailbox krijgt is lid. Mocht je wel lid zijn maar de wormencourant niet hebben gekregen via de mail. Check dan je spambox of mail ongewenst.
image-2017-10-01 (1)
Win je een prijs in een viswedstrijd met de Viswormen van Wormenkwekerij Wasse stuur dan een foto van de prijsuitreiking en een overzicht van het klassement. En je krijgt gratis een zak wormen na keuze en een leuk cadeautje.

Vernieuwingen op de website

Er zijn afgelopen 3 maand een paar nieuwe artikelen en producten bij gekomen. Hier volgt een opsomming van alle nieuwe ontwikkelingen op de website.

Guano korrels

Guano pellets
Vleermuizenmest- Zeevogelguano – 100% natuurlijk
NPK-Waarde: 13-12-2,5
netto gewicht: 14 kilo
Merk: Guano
verpakt door: Wormenkwekerij Wasse
Een natuurlijke bron van stikstof, fosfor, kalium, magnesium, calcium, enzymen en andere organische elementen. Bestaand uit gefermenteerde vleermuizenmest afkomstig uit o.a de grotten van Madagaskar en Indonesië en de kuststreek van Peru.
Meer lezen

Wormenmix voor Bodemverbetering

Wormenmix voor Bodemverbetering
Speciaal samengesteld voor Bodemverbetering.  Het beter draineren van de grond en vaste grond weer luchtiger maken door middel van wormen. In deze mix zitten verschillende soorten wormen.
Elk soort heeft zijn positieve eigenschap voor de bodem. In deze mix zitten wormen die in de bovenste laag van de grond leven. Deze wormen graven horizontale gangetjes en verwerken de strooisellaag (bladeren, takjes, enz) en wormen die leven in de diepe laag van de grond. Deze wormen graven voornamelijk verticale gangetjes diep in de bodem. Dit zorgt voor extra lucht en een betere afwatering voor de bodem.
Deze mix is niet geschikt voor compostbak of wormentoren. Een deel van de wormen in deze mix kunnen niet leven in een kleine bak.
Meer lezen

Verse meelwormen

vogel eet meelwormen
Vogel snoept van meelwormen Meelwormen (Tenebrio molitor) Meelwormen zijn larven van de meeltor zie afbeelding. De meelworm begint als eitje en wordt dan een meelworm. Na het pop stadium wordt het een meeltor. In de natuur leef de meelworm in oud zacht hout en eet naast meel ook insecten. Wanneer er te weinig voedsel aanbod is voor de larven dan komt …
Meer lezen
vogelvoertaart

Vogeltaart voor de winter

Het is nog niet helemaal zover, maar de vogels kunnen straks wel weer wat hulp gebruiken. De dagen worden al weer korter de blaadjes vallen van de bomen en voor vogels wordt het straks lastig om voer te vinden. Je kan natuurlijk een ouderwetse vet-bal op hangen, maar tegenwoordig is het natuurlijk helemaal hip om de vogels te verwennen met …
Meer lezen

Wormen en de winter

Wat te doen met je wormenbak in de winter.
Ireen Laakakker de bedenker van Balkonton heeft hier onlangs een bericht over geschreven. Hieronder volgt het bericht.
flatinsneeuw-300x196

.Overleven compostwormen de winter?
Wat we weten is dat de wormen onder de 10 graden bijna niets meer eten. Onder de 4 graden gaan ze zelfs in een soort winterslaap. Dat betekent dus dat je gedurende die echte koude vorstperiodes je wormen minder tot niets mag voeren. Wil je ook in de winter je GFT blijven omzetten in compost? dan zul je moeten zorgen dat de temperatuur in je wormenbak boven de 10 graden blijft. Dat kan natuurlijk door je bak binnen te zetten. Of door andere maatregelen zoals in dit artikel beschreven.
Isoleren
Wormen produceren zelf veel warmte. Als het kouder wordt trekken ze naar elkaar toe, als ijsberen op de zuidpool. Ze houden zich warm door te blijven bewegen. Met een goede isolatielaag houd je die warmte dus in je bak.
In een grotere bak zoals bijvoorbeeld de Gevelbak,die ook nog eens geïsoleerd is door de houten omkasting, zal de temperatuur binnen in de bak dus veel langer boven de benodigde 10 graden blijven.
Bij de Balkonton zorgt de aarde rondom de wormenbuis voor extra isolatie. Bij eengewone wormenbak kun je de bak in bubbeltjesplastic of een oude deken wikkelen.
Stel je compostoogst uit tot het voorjaar
De compost die in je wormenbak zit vormt zelf ook een natuurlijke isolatielaag. De wormen hebben daarin meer bescherming dan in een net geleegde bak. Stel je compostoogst indien mogelijk dus uit tot het voorjaar.
Lekker in het zonnetje
Verplaatsbare wormenbakken zet je in de winter in de zon, zoveel mogelijk uit de wind.In de zomer geldt natuurlijk het tegenovergestelde. Goed geïsoleerde bakken (zoals de Balkonton en de Gevelbak) hoef je uiteraard niet te verplaatsen.
Droogte groter gevaar dan kou
Mijn eigen ervaring is dat de compostwormen lekker knus in het midden van de Balkonton makkelijk overleven. De enige keer dat een populatie is gestorven, was toen ik een Balkonton uit de regen had staan, geen voedsel had toegevoegd, en hem dus helemaal had laten uitdrogen. Zorg dus dat de aarde wel vochtig blijft. Ofwel door af en toe wat snijafval erin te gooien, ofwel door af en toe wat water erbij te doen.
Als zelfs in het midden van een wormenbak de temperatuur onder het vriespunt daalt zullen de wormen natuurlijk uiteindelijk toch doodvriezen. Door de warmte die ze zelf produceren gecombineerd met de warmte van het reguliere composteerproces, komt dit, zeker in een grote bak of buurtbak, gelukkig zelden voor.
Op die manier kan de wormenkolonie een vorstperiode overleven, terwijl individuele wormen wel sterven. In het voorjaar heb je dus vaak een overvloed aan nieuwe wormen..
Geschreven door: Ireen Laakakker
http://www.balkonton.nl
Op facebook zijn we inmiddels ook te vinden. Een ideaal platform om gelijk gestemden te vinden. Via onderstaande link vind je de facebook pagina.
facebook
Dit was het weer voor deze keer. Heb je vragen of opmerkingen laat hier een reactie achter!
Tot de volgende Wormer Courant.
Mvg Frank