Gepost op

Meelwormen

vogel eet meelwormen
Vogel snoept van meelwormen

Meelwormen  (Tenebrio molitor)

Meelwormen zijn larven van de meeltor zie afbeelding. De meelworm begint als eitje en wordt dan een meelworm.  Na het pop stadium  wordt het een meeltor. In de natuur leef de meelworm in oud zacht hout en eet naast meel ook insecten. Wanneer er te weinig voedsel aanbod is voor de larven dan komt het ook voor dat ze elkaar eten.

De meelworm wordt inmiddels op grote schaal gekweekt en is wereldwijd het voedsel voor reptielen, geleedpotigen, vissen  en vogels in gevangenschap. Dit is dankzij het hoge eiwit gehalte in de worm. Daarnaast worden de meelwormen natuurlijk veel gebruikt in de visserij.

 

De meeltor (Tenebrio molitor)
pop van de meelworm
pop van de meelworm
Meelwormen
Meelwormen

 

 

 

 

 

 

Voedsel voor mensen

Consumptie door mensen wint ook steeds meer terrein. Door de efficiënte manier van kweken is het mogelijk om een hoogwaardige eiwit bron te maken, welke veel efficiënter en minder belastend is voor het milieu, dan bijvoorbeeld de eiwit bron in vlees. Zo zou de meelworm best wel eens een belangrijke rol kunnen spelen in het toekomst van voedselvoorziening. Momenteel liggen zo hier en daar meelwormen in de winkel vaak overgoten met chocolade.  De nootachtige hint van popcorn smakende meelworm is eigenlijk best te eten en is prima te verwerken in creatieve gerechten maar het blijft wennen 🙂 In Europa is het nog niet zo gewoon om insecten te eten maar een groot deel van de wereldbevolking is het gewend om regelmatig een insect op het menu te hebben.

Meelwormen eten piepschuim

Amerikaanse en Chinese onderzoekers hebben ontdekt dat meelwormen piepschuim kunnen eten en verteren. De meelwormen welke de piepschuim aten waren net zo gezond als de wormen welke geen piepschuim aten. Dit komt door micro-organisme in het darmstelsel van de meelworm en die verteren het piepschuim. Piepschuim wordt zo omgezet in koolstof dioxide en de rest wordt een lekker dampende larve keutel welke weer gebruikt voor de tuin zou kunnen worden.

Bewaren van meelwormen

Het bewaren van verse meelwormen kan het beste op een koele plaats. Wanneer de wormen op een koele plaats worden bewaard, zullen de wormen in rust stand komen. Hierdoor wordt het het pop proces zo lang mogelijk uitgesteld.  Ook de Pop en de kevers zijn prima  voer voor bv kippen. Wanneer de meelwormen langer worden bewaard is het nodig om de  meelwormen te voeren een dun schijfje wortel of aardappel voorziet al in voldoende vocht en voedsel.

Meer informatie over het kweken van meelwormen wordt verder uitgelegd op de website van wikipedia

 

ga terug naar Informatie en Advies
meelworm kopen
Gepost op

Vogeltaart voor de winter

Het is nog niet helemaal zover, maar de vogels kunnen straks wel weer wat hulp gebruiken. De dagen worden al weer korter de blaadjes vallen van de bomen en voor vogels wordt het straks lastig om voer te vinden. Je kan natuurlijk een ouderwetse vet-bal op hangen, maar tegenwoordig is het natuurlijk helemaal hip om de vogels te verwennen met een vogeltaart.

 

 

Een vogelvoertaart bestaat uit plantaardig vet en verschillenden granen, zaden en pitten. Ontzettend leuk om zelf te maken en super decoratief. Mocht je geen zin in geklieder hebben, maar wel graag je tuin willen decoreren met een vogeltaart? Geen nood. Wij zijn al een paar dagen aan het knutselen geweest en de eersten zijn inmiddels klaar.

 

Via deze link vind je de vogeltaart.

 

Vogeltaart

 

Omdat ze allemaal hand gemaakt zijn, is elke vogelvoertaart uniek!

 

Vogelvoertaart kopen

 

Gepost op

Wormer Courant Q2

Dit was de oude Wormer Courant van Juni 2017.  Via deze link kan je de oude Wormer Courant van Q2 teruglezen in pdf. de layout is dan een stuk beter.

De nieuwe Wormer Courant Q3 is vrijdag verstuurd naar alle abonnees en zal spoedig ook voor iedereen online gezet worden. Acties in de Wormer Courant zijn alleen geldig voor abonnees.

Dus ben je nog geen lid meld je dan via onderstaande link aan.

Aanmelden Wormer Courant

Na aanmelding krijg je automatisch toegang tot de acties in de eerstvolgende Wormer Courant.

 

Daar is hij dan de  ”Wormer-Courant” Q2!

 

Hallo Allemaal

Hier is de nieuwe Wormer Courant! We hebben weer ons best gedaan en wensen je veel lees plezier!

Op het moment van schrijven (28-5) is het super lekker weer en alles begint al lekker te groeien. Mijn nieuwe Musa Basjoo maakt alweer zijn eerste nieuwe blad en alle andere planten, stekjes en zaailingen zijn inmiddels overgepot.

Dit jaar heb ik gelukkig nog weinig last gehad van slakken. Vorig jaar hebben slakken bijna mijn hele lichting zaailingen opgegeten in 1 dag/avond. Dit jaar heb ik maatregelen genomen. Elke keer wanneer ik in de tuin loop raap ik de slakken op en ik heb extra lavameel gestrooid rondom belangrijke planten. Lavameel schijnt ook te helpen tegen slakken, dus dat wordt nu getest. Dit lijkt te helpen, maar misschien valt het dit jaar ook wel mee met de slakken. Ik ben benieuwd naar jullie ervaring en tips tegen slakken zijn altijd welkom.

Ik begrijp dat het visseizoen iets later op gang is gekomen vanwege late paring van o.a. de baars, maar met het mooie weer is het zeker geen straf om lekker te genieten van de natuur aan de waterkant.

---

Lavameel gesteentemeel van Eifelgold

Tijdens het verkoop van wormen of wormenmest kom ik regelmatig in contact met klanten die enthousiast bezig zijn met het bemesten van de tuin en het kweken van planten. Ik heb vroeger de tuinbouwschool gedaan en kweekte al plantjes vanaf mijn 7e . Deze verkocht ik dan op de vrije markt op 30 april. Dus ik vind het leuk, als de tijd het toelaat, ideeën uit te wisselen.

Wat mij de afgelopen 3 maand het meeste opviel was Lavameel. Verschillende mensen vertelde over de positieve kanten van Lavameel maar, wat ik helemaal interessant vond, was dat Lavameel en wormenmest een goede samenwerking aangaan. Dat was voor mij reden om wat informatie in te winnen.

Hier een volgt korte uitleg:

Lavameel is fijngemalen vulkanisch gesteente rijk aan silicium in goed opneembare vorm voor planten. Silicium verhoogt de weerstand van het gewas tegen droogte, ziekten en plagen.

Lavameel verbetert de structuur en vruchtbaarheid van de tuin en bodem. Samen met het organische stof uit b.v. wormenmest en het bodemleven vormt lavameel stabiele klei-humus-complexen en bodemaggregaten. Wat zijn bodemaggregaten? Het samenklonteren van primaire deeltjes door vocht, onder meer klei, kalk etc. Kleigrond wordt daardoor ruller en laat het water beter door. Zand grond kan voedingstoffen en water beter vasthouden en veengrond wordt gestabiliseerd tegen afbraak.

Klik hier voor meer informatie over Lavameel

---

HVV Smilde visclub

Vanaf het moment dat ik wormen kweek zoek ik ook mensen die graag wormen willen hebben. Dus ik ben maar eens in de buurt gaan kijken naar visclubs. Zo ben ik terecht gekomen bij visclub HVV smilde een club met ongeveer 300 leden. De foto hierboven komt van de homepagina van de visclub. Laat dat nou net een brug zijn waar ik vroeger regelmatig over heen kwam.

Na wat gesprekken mag ik op de website staan. en met nog een leuke text erbij ook nog. Hier volgt de text:

Aaswormen kopen “in de buurt”

Onlangs hebben wij kennisgemaakt met Frank Wasse, een enthousiaste wormenkweker, vanaf augustus 2016 gevestigd tussen Hooghalen en Hijken aan de Hijkerweg 13, nabij “Het Hiekerhoes”.
Een aanwinst voor de sportvissers van HVV Smilde die met een kweker “in de buurt” niet lang meer naar prachtige wormen van uitstekende kwaliteit hoeven te zoeken of er een lange reis voor moeten maken.
Het bestuur van HVV Smilde heeft besloten Wormenkwekerij Wasse een podium te geven op deze website.
Frank kweekt de Eisenia Hortensis, ook wel bekend als Dendrobena’s, viswormen of springers. Voor knipwormen heeft Frank de extra grote soorten voorradig.
De wormen worden aangeboden per kilogram in de maten klein, middel en groot of een mix daarvan.

 

---
video youtube

Tip van het moment

Onlangs heb ik een interessante video gezien over wormenmest. De video is in het Engel, maar als dat geen probleem is, is deze reuze interessant om te kijken.

Klik hier om de video te kijken op youtube.

• Juni is het moment van het bemesten van de 1 en 2 jarige planten

• De aankomende periode kan het gazon bemesting goed gebruiken.

Wanneer je gaat bemesten is dit het beste wanneer er regen wordt voorspeld en anders is het na het sproeien met water een optie. Vooral met warme dagen is het raadzaam in de avond te bemesten en te beregenen.

---

Het gebruik van wormen in de witvisserij

Door: Niels Evers

Inmiddels alweer zo’n 15 jaar geleden ben ik besmet geraakt met het vis-virus. Wat begon met een wedstrijdje bij de plaatselijke vereniging, is inmiddels uitgegroeid tot vele landelijke en zelfs internationale wedstrijden. Door de jaren heen is niet alleen de omvang van de wedstrijden veranderd, maar ook de aanpak tijdens de wedstrijden. Waar in mijn regio (ik woon in Tilburg) de wedstrijden vaak beslist worden door het vangen van zoveel mogelijk voorntjes, worden op landelijk niveau wedstrijden vaak beslist door het vangen van enkele brasems.

Brasems zijn nu eenmaal zot op wormen. Ook andere vissoorten, zoals baars en donderpadden (die zich razendsnel verspreiden door de Nederlandse wateren) zijn verzot op wormen. Onafhankelijk welke vissoort je wilt vangen, het voorhanden hebben van goed en vers aas is erg belangrijk. Dat geldt zeker ook voor wormen. Elke situatie is anders, maar als ik brasem verwacht te vangen, voer ik bij aanvang van de wedstrijd altijd geknipte wormen. Afhankelijk van de verwachte vangsten kan dit oplopen van een tiental wormen tot enkele handen geknipte wormen. Dan is het afwachten hoe de vis reageert, tijdens de wedstrijd zal ik zeker proberen door extra wormen te voeren, meer brasems naar mijn stek te lokken.

Mijn wormen bestel ik tegenwoordig altijd bij Wormenkwekerij Wasse. Goede kwaliteit wormen, een eerlijke prijs en dan ook nog thuisbezorgd.

Vriendelijke visgroet, Niels Evers

---

Evenementen

Op onderstaande websites vind je een uitgebreide verzamelingen van viswedstrijden die er binnenkort zijn.

Wedstrijd kalenders

Visclub HVV Smilde in Drenthe

Heeft u ook een leuke tip voor een evenement wat het vermelden waard is in de volgende nieuwsbrief, stuur het door naar info@wormenkwekerijwasse.nl

---

Veel vernieuwingen op de website.

De mensen die al wat langer naar wormenkwekerijwasse.nl komen is het waarschijnlijk al opgevallen dat er steeds kleine dingetjes veranderen. Het afgelopen kwartaal was misschien de meest opvallende verandering wel het navigatie menu voor informatie.

De bedoeling is natuurlijk dat informatie en artikelen makkelijker gevonden kunnen worden. Wanneer je een tip hebt of iets mist op de website dan hoor ik het graag. Naast wormen kweken is website bouwen inmiddels een nieuwe hobby van mij geworden. Op het moment van schrijven (29-06) wordt de website verhuist van de ene hosting partij naar de andere.

Als het goed is, is alles binnen een week afgerond en zal de website ook beveiligt zijn het SSL certificaat of te wel HTTPS://. Dus met een beetje geluk wanneer u dit leest staat er een groen slotje en https:// voor wormenkwekerijwasse.nl

Nieuwe artikelen en producten

De meeste informatie en artikelen worden regelmatig aangevuld met nieuwe informatie maar, er zijn ook een aantal nieuwe informatieve stukken toegevoegd. Daarnaast ook een aantal nieuwe producten. Je kan klikken op de blauwe tekst voor meer informatie. Hieronder volgt een opsomming.

 Wormencompost Wormenmest

Een uitgebreid artikel is in de maak. Hier ga ik al mijn kennis en ervaring over wormenmest en wormencompost beschrijven. Daarnaast probeer ik zo goed mogelijk antwoordt te geven op vragen over wormenmest. Inmiddels heb ik al heel wat vragen in het artikel verwerkt maar gelukkig krijg ik nog steeds vragen binnen. Het is ook mogelijk om direct onder het artikel een vraag of opmerking te zetten. Ik doe altijd mijn best om zo snel mogelijk een antwoordt te geven.

Lavameel van Eifelgold

Nieuw in het assortiment. Zie bovenstaand artikel. Eifelgold lavameel is toegelaten volgens de Europese EG-verordening Nr. 2381/94 inzake de biologische productiemethode.

Guano Vleermuizenmest  van Guanokalong

Hagel nieuw in het assortiment. Informatie wordt nog bijgewerkt.

---

Uitslag Foto actie

Foto gemaakt door: André

Vorige Wormer Courant kon iedereen meedoen aan de Foto actie. Van alle foto’s zou er 1 worden beloond met een zak wormen, wormenmest of 10 % korting op de balkonton

Er zijn heel wat foto’s binnen gekomen, bedankt hiervoor! Wederom weer prachtige foto’s van André gekregen. Voor vragen over axolotls mag ik iedereen doorverwijzen naar André. André heeft een schat aan informatie en ervaring wat betreft axolotls. Dus heb je een vraag, stuur een mail naar info@wormenkwekerijwasse.nl en wij zorgen dat je in contact komt met André.

Naast foto’s van André zijn er nog meer mooie foto’s en leuke reacties binnen gekomen. Leuk om iedereen zo enthousiast bezig te zien! Uit de foto’s zou 1 beloont worden met een prijs, maar het zijn er 2 geworden deze keer.

En de winnaars zijn:

Foto: Anja

Anja: (foto hierboven) prijs Guano Vleermuizenmest

De planten van Anja ”Ontploffen” na eigen zeggen. ”Goeie shit de wormenmest :)” De foto is van haar pompoenen.

Frits: (foto hiernaast) prijs wormenmest

Welke van de 2 uiteindelijk er met de worm vandoor gaat blijft een raadsel. Of misschien delen ze de wormen wel à la lady en de vagebond

Nogmaals Gefeliciteerd! en iedereen bedankt voor het inzenden van de foto’s

Voor volgende Wormer Courant kan je natuurlijk foto’s blijven opsturen. Ik vind het ontzettend leuk om te zien waar alles voor wordt gebruikt en wat ermee gedaan wordt

Daarom blijft de foto actie doorlopen en zal er elke Wormer Courant een foto worden beloond.

---

Dit was het weer voor deze keer. Tot de volgende Wormer Courant!

Groeten Frank Wasse,

 

Gepost op

De Wormer courant Q2 staat nu voor iedereen online

De nieuwe Wormer courant is inmiddels alweer bijna een maand geleden uitgekomen en naar alle leden gestuurd. De prijs winnaars zijn bekent gemaakt en de nieuwe actie voor volgende keer is weer geregeld.

Helaas komt het toch nog af en toe voor dat de Wormer courant in het mailbox ongewenst terecht komt. Via deze link kan je de Wormer courant terug vinden om te lezen. 

Voor wie de Wormer courant nog niet gelezen heeft, wens ik je alvast veel lees plezier!

 

Klik hier om de Wormer Courant terug te lezen

 

Gepost op

Baby Knoflook oogst

Twee en een halve maand geleden

Rond maart heb ik  2 teentjes knoflook in een bak met wormenmest op de vensterbank geplant. Ik ging ervan uit dat ik eind dit jaar of pas volgend jaar zou kunnen oogsten en daarom had ik naast knoflook ook sla gezaaid in dezelfde pot. Door de knoflook is de sla ook mooi beschermt tegen bladluis en benut je dubbel de ruimte.

Een week terug begon het blad van de knoflook langzaam te verdrogen en vreesde ik het ergste. Misschien dacht ik te gemakkelijk. Ik heb namelijk gewoon 2 teentjes knoflook geplant, die in de kast begonnen uit te lopen. Ik ging er al vanuit dat dit de reden was dat het geen succes zou worden.

Na even googlen kwam ik erachter dat je begin juni de eerste knoflook al kan oogsten. Dus hoppa dan maar wat sla aan de kant en graven maar.

En ja hoor 2 super kleine baby knoflookbolletjes en dat al naar twee en een halve maand. Ik ben benieuwd of ik dit jaar nog een oogst kan krijgen!

Gepost op

Wormencompost, vermicompost, wormenmest

wormencompost

Wat is Wormencompost, wormenmest, wormenhumus, vermicompost?

Dat is allemaal hetzelfde product. Wormencompost is organisch materiaal dat volledig is verteerd door wormen. Hierdoor ontstaat een mooie fijne korrel die niet aan de handen blijft plakken. Goede verse wormenmest stinkt niet en ruikt naar bosgrond. De wormen bij ons in de kwekerij krijgen een mengsel van verschillende soorten veen, aangevuld met cellulose, wat eigenlijk een mooi woord is voor papier. Wanneer de wormen alles hebben opgegeten worden de wormen uit de verse wormenmest gezeefd. Daarna wordt de verse wormenmest in luchtdoorlatende zakken gedaan. Wanneer je deze zakken uit de zon bewaart, blijft de wormenmest het langste goed.

Wormencompost is leven toevoegen aan uw bodem

Naast  N.P.K., spoorelementen, enzymen, mineralen en een gunstige koolstof/stikstof verhouding, voeg je met wormencompost ook tal van nuttige micro-organismen toe aan uw bodem. Gezamenlijk helpt dit je bodem gezond te houden en je planten vitaal te krijgen. Niets is vervelender dan een heel seizoen in de groentetuin bezig te zijn geweest en maar een matige oogst te hebben.

Door herhaaldelijk toevoegen van kunstmest put de bodem uit en is steeds meer nodig voor hetzelfde resultaat. Het toevoegen van wormencompost brengt het bodemleven weer op gang en zorgt voor een duurzame groei en bloei grond-klimaat. Planten krijgen daardoor minder last van ziekte.

25 procent toename van uw opbrengst

Uit een literatuurstudie en statistische techniek van de universiteit Wageningen waren de resultaten heel duidelijk: “Als er regenwormen aanwezig zijn, neemt de gewasopbrengst met gemiddeld 25 procent toe en de bovengrondse biomassa met 23 procent. Ook hebben de wormen geen invloed op het stikstofgehalte van de planten. Dat is een indicatie voor de kwaliteit van een gewas. Al met al kunnen we dus concluderen dat regenwormen een bijzonder positief effect hebben op de gewasproductie.”
bron:www.wur.nl

 

Hoe wormenmest te gebruiken.

10-20 liter  wormencompost op 100 liter potgrond
1-5  liter            ,,          ,,        op 1m2  gazon (1 liter per stooibeurt of 5 liter voor grasreparatie)
1-10 liter            ,,          ,,       op 1m2 groentetuin

Wormencompost als Stek- en Zaaigrond

Wormencompost is zeer geschikt als zaai- en stekgrond, door de schimmel Mycorrhiza. Deze hecht zich aan de wortel en gaat een symbiose aan met de plant. De schimmel haalt mineralen uit de bodem en geeft deze aan planten of bomen,  in ruil daarvoor krijgen ze suiker terug.

 

Schematische voorstelling van de symbiose van paddenstoel (een schimmel) en boom door middel van mycorrhiza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer je ook nog de mineralen in de grond optimaliseert met lavameel maak je optimaal gebruik van dit proces. Dit maakt wormencompost in combinatie met langzame voedings afgifte ideale stek- of zaaigrond.

 

Peperplantjes gezaaid in 100 % wormenmest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met zaaien en stekken in 100 procent vermicompost heb ik zelf veel ervaring mee. Op bovenstaande foto zijn mijn peperplantjes te zien. Omdat ik door mijn wormenkwekerij over veel wormenmest beschik, zaai ik eigenlijk altijd alles in 100 procent wormenmest. Tot nu toe heb ik altijd goede resultaten.

Wormenmest geeft geen verbranding. Dus je kan nooit teveel geven. Bij mij thuis staan de planten binnen en buiten bijna allemaal in de 100 procent wormenmest. Dit gaat altijd goed.

Maar eerlijk is eerlijk het toevoegen van goede potgrond zorgt samen voor een mooiere grondstructuur in de pot. Ik zou 10 to 20 % wormenmest toevoegen per pot.
dit kan je door elkaar mengen maar ook op de top laag leggen.
Dit jaar heb ik geëxperimenteerd met grond mengsels. De planten met een grond mengsel van potgrond en wormen mest deden het beter dan de planten die alleen in potgrond of alleen wormenmest stonden. En de planten met potgrond, lavameel en wormenmest deden het aller beste. Volgend jaar ga ik een nieuwe test doen en zal deze dan van het begin vast leggen en van foto’s voorzien.

”Ooit een avocado pit proberen te laten groeien?”

Op internet kom je veel moeilijke constructies tegen met sateprikkers in de pit en half in een glas water enz, enz. Deze heb ik zelf wel eens geprobeerd, maar met weinig succes. Toen ik begon met wormen kweken en nog van alles voerde aan mij wormen, dus ook avocadopitten, kreeg ik binnen een maand allemaal avocado boompjes. Ik heb de bomen nog steeds, alleen zijn ze helaas bij de laatste vorst aardig aangeslagen. Wil jij nou ook proberen een avocadopit te laten groeien? Doe dan een avocadopit in de wormenmest, zorg dat de pot warm en in de zon staat en laat de pot niet uitdrogen. Zo kan er weinig mis gaan.

Ik eet nogal veel guacamole. Ook dit jaar heb ik weer pitten in de wormencompost gedaan. De eerste 2 van het jaar beginnen op te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Normaal zaai of stekgrond heeft van zichzelf heel weinig voeding, waardoor je al snel je plantje moet verpotten. Wanneer je de planten zaait in wormencompost kan je de plantjes langer laten zitten zodat ze meer tijd hebben om een mooie wortelkluit te vormen.

Wormenthee, wormen percolaat, compostthee

Wormenmest is ook geschikt om: ‘wormenthee, wormensap, compostthee’ mee te maken. Dit middeltje kan gebruikt worden in het gietwater of gesproeid worden als bladvoeding.  Je kan het aftappen wanneer je een wormentoren hebt of je maakt het zelf. Er zijn veel verschillende recepten om compostthee te maken.

Doe een 1/2 liter wormenmest en 10 liter water in een emmer. Doen hier 50 gr melasse en 10 gram Eifelgold lavameel bij en laat dit met een luchtpompje een paar dagen staan.
Het water kan gefilterd in de plantenspuit en u heeft uw eigen bladvoeding! Dit is 1 van de vele recepten welke op internet te te vinden zijn.

 

 


Dit artikel wordt nog verder uitgebreid. Heb je ook een goede ervaring met wormencompost of heb je een vraag laat het weten en laat een reactie hier achter.

Mvg Frank Wasse


 

Gepost op

Nieuwsbrief de Wormer courant nu ook online!

Het is alweer bijna 2 weken geleden dat  nieuwsbrief  de Wormer courant is uitgekomen. Veel leuke reacties gekregen en er zijn al een paar mooie foto’s binnen gekomen bedankt daarvoor. Onder de foto’s wordt een zak wormenmest of wormen verloot (voor info zie vorige nieuwsbrief de Wormer courant) Het is nu ook mogelijk om  nieuwsbrief de Wormer courant terug te lezen.

Helaas komt er zo af en toe een nieuwsbrief in de ongewenst box terecht van je email-acount. Dus voor iedereen wie zich heeft ingeschreven en nog niets heeft ontvangen, Check je mailbox ongewenst of klik op onderstaande link om naar de nieuwsbrief archief te gaan.

Via deze link: Nieuwsbrief de Wormer courant of klik op de afbeelding

klik hier om nieuwsbrief de Wormer courant terug te lezen

 

Gepost op

Wormen kweken

Wormen kweken is een leuk en interessant proces, maar hoe kweek je eigenlijk met wormen.

Het ligt er helemaal aan wat je van plan bent. Je kunt wormen kweken voor het verwerken van g.f.t. afval, het maken van wormenmest of je kweekt de wormen voor de wormen.

Wanneer je wormen gebruikt voor het verwerken van g,f.t afval en het maken wormenmest is een Balkonton of een Wormentoren een handig product. Beide zijn gemakkelijk in gebruik en hebben elk hun unieke eigenschappen.

 

Balkonton:

balkonton

De Balkonton is makkelijk in gebruik en kost weinig tijd. Het mooie aan de Balkonton is dat je alleen maar g.f.t. toedient in het daarvoor bestemde gat en de wormen doen de rest. Omdat in de Balkonton direct planten worden geplaatst is het niet nodig om de wormenmest te oogsten. De planten maken rechtstreeks gebruik van de aanwezige mest. Een ander voordeel is dat wanneer je per ongeluk iets verkeerds voert kunnen de wormen uit het voedingsreservoir de Balkonton in kruipen en overleven zo de tijdelijke vervuiling.

 

 

 

 

 

Wormentoren/wormenbak:wormentoren

Een wormentoren of wormenbak is meer geschikt wanneer je graag wormenmest wilt oogsten. De wormenbak bestaat uit meerdere etages. Je begint in de onderste bak met een laag onderlaag mix. Dit is speciale grond voor de wormen waar wormen kwekers ook mee kweken. Zo hebben de wormen altijd een goede start. Daarna begin je met het vullen van de bak die erboven zit met g.f.t. afval. De wormen kruipen langzaam naar boven en verlaten de onderste bak wanneer het is omgezet naar wormenmest. Nu kan je makkelijk de onderste bak legen en leg je de lege bak weer bovenop. Zo krijg je een roterend systeem.

 

 

 

 

 

Maar wanneer je veel wormen wilt kweken, is dit niet altijd het snelste proces.

Als wormen kweken of veel wormenmest produceren je doel is volgt hier een uitleg:

Benodigdheden:

Moeder wormen

We gaan uit van het wormen kweken met 1 kilo moeder wormen.  Moeder wormen zijn geslachtsrijpe wormen. Als je wormen van 1,3 gram (grote) bestelt, koop je automatisch moederdieren. Wanneer je kleinere wormen koopt kan het een aantal maanden duren voordat ze cocons leggen.

Bakken

In dit voorbeeld gaan we uit van een bak van 40 cm breed tot 60 cm lang en 30 cm hoog. Maar wormen kunnen natuurlijk in elke bak wonen. Belangrijk is om te weten dat de wormen in de bovenste 15 cm van de grond leven. Deze wormen krijgen een bak van 40 cm breed tot 60 cm lang en  30 cm hoog.

Onderlaag mix

Voor een halfjaar kweken gebruik je ongeveer 170 liter onderlaag mix en begin je dus ook direct met je eigen wormenmest productie. In de bak doe je ongeveer 20 liter onderlaagmix/bedding. Hier kunnen de wormen een maand cocons in leggen. Een worm legt elke week ongeveer een cocon. Hier zit(ten) afhankelijk van het soort worm (Eisenia Hortensis) 1 of (Eisenia Fetidia) 4 jongen in.

Voeren

In deze maand voer je de wormen.  Dit kan met alleen g.f.t. afval maar ook met speciaal wormenvoer. Wormen zullen sneller groeien en meer cocons afzetten met het speciale Krachtvoer voor wormen.

Wormen zeeven

Na de eerste maand moeten de wormen worden gezeefd. Doe de grond met de wormen in de zeef. Zeef net zo lang totdat het meeste grond door de zeef is gevallen. De wormen kunnen weer terug in een nieuwe bak met verse onderlaag mix en het proces begint weer van voor af aan.

Maar dan

Na het zeefproces heb je grond over met daarin je nieuwe cocons. Deze grond doe je in een nieuwe bak. Wanneer de grond met de cocons in de bak zit doe je er een laagje verse onderlaag mix overheen van een paar centimeter. Strooi er na een week een beetje wormenvoer overheen en controleer na een tijdje of het voer wordt gegeten.
Na ongeveer een maand zijn er al aardig wat cocons uitgekomen nu kun je langzaam het voeren opbouwen. De jonge wormen eten de grond en het voer, dus zal je ook elke week een klein beetje onderlaag mix moeten toevoegen zodat de wormen in dezelfde bak kunnen doorgroeien.

Dit blijf je doen totdat de wormen groot genoeg zijn om te zeeven. Dit kan best een aantal maanden duren.

Eerste oogst

Wormen Kweken

Na het zeeven heb je de eerste oogst wormenmest en je eerste wormen. De wormenmest kan je gebruiken voor planten en de jonge wormen kan je nu voeren aan bijvoorbeeld Axolotls of gebruiken voor vissen.

Je kunt ze ook verder laten groeien voor als je dikke wormen wilt hebben voor het vissen op karpers. Pak dan weer een bak en vul deze weer met ongeveer 20 liter onderlaag mix. Stop hier jonge wormen in (ongeveer een kilo) en laat ze hier een maand in groeien. Na een maand zeef je deze bak en heb je weer 20 liter wormenmest geproduceerd. Je zult zien dat je wormen flink zijn gegroeid. Dit proces kan je herhalen totdat je vindt dat de wormen groot genoeg zijn.

Wormen kweken is niet heel moeilijk maar het kost helaas enige arbeid. Gelukkig kan je hier naast info heel wat benodigdheden vinden zoals: Grond voor de wormen, zeef (binnenkort te verwachten),  voer en de wormen.

 

 

wormenvoer
Klik hier voor krachtvoer voor wormen
viswormen of compostwormen
Klik hier voor viswormen en compostwormen
Onderlaag mix/Bedding
Klik hier voor kweekgrond voor de wormen. Onderlaag mix/Bedding
Klik hier voor Wormenzeef