Gepost op

Groene Passie Beurs 2018

Op de valreep staan we dit jaar nog 1 keer met Wormenkwekerij Wasse en Franky’s Flora  op een beurs. Deze keer staan we op de ”Groene Passie” Beurs.

Een wereld met volop bloemen, fruit en mooie groenten in plaats van stenen en beton. Tijdens Groene Passie leer je allerlei nieuws over moestuinieren, permacultuur en voedselbossen. Ecologisch tuinieren is het hoofdthema van de beurs. Daarnaast is er volop aandacht voor duurzaam leven, natuurlijk opgroeien en eerlijk eten!Een dag vol informatie en inspiratie voor het hele gezin, met tientallen standhouders, workshops en lezingen.

De beurs vindt binnen plaats in de Cultuurkoepel op Landgoed
Willibrordus Heiloo. Parkeren is gratis.

 

Roos en ik hebben er weer veel zin in. Wij mogen 3  x 2 vrij kaarten weggeven voor de Groene passie beurs. De eerste drie die hun naam doorgeven krijgen 2 plekken op de gasten lijst. En wie weet zien we elkaar in Heiloo op de Groene Passie beurs. Voor meer informatie is hier de website van Groene Passie

Gepost op

Buxus mot bestrijden

De buxus mot veroorzaakt veel overlast dit jaar. Het was zelfs op de radio. De buxus mot is een ware plaag. Door het warme weer kan de buxus mot 3 keer een cyclus maken in maart en april was de eerste in juni en juli was de 2e en nu september en oktober is de rups weer gevestigd in menig buxus haag.

De buxus mot ooit afkomstig uit China legt zijn eitjes tussen het buxus blad .Wanneer de eitjes uitkomen en er kleine rupsen zich ten goede doen aan de mooie groene blaadjes van de haag. Ontstaan er allemaal bruine dorre plekken in de haag. De rupsen beschadigen het blad zo erg dat het langzaam afsterft.

Wat te doen?

Preventief en actieve bestrijding:

Het belangrijkste is een gezonde tuin en planten. Wanneer de planten gezond zijn is er minder kans dat de mot grote schade zal aanrichten. Het herstellend vermogen is groter van planten die goed doorvoed zijn en een bodem hebben die goed voor ze zorgt. Wanneer de tuin gezond is zijn er meer vogels aanwezig. Wanneer er koolmezen en kwikstaarten in de tuin aanwezig zijn zullen ze een groot gedeelte van de rupsen opeten.

Wat goed help is het verstuiven van lavameel over de buxus haag. Door de bladvoeding wordt de plant sterker. De rups heeft meer moeite om het blad te eten en schijnt uit te hongeren. Ook wordt het bewegen van de worm lastiger gemaakt door het lavameel wat aan de rups gaat kleven. Dit helpt, naast de bodem en plant te verbeteren, ook om schade te beperken.

Wanneer de buxus mot of rups is gesignaleerd helpt het om feromonen vallen uit te zetten. Deze val lokt mannetjes motten in de val. De motten kunnen zich dan niet meer verspreiden.

Hoe te gebruiken:

Hang de val op dicht in de buurt van de buxus haag.  Voor preventief gebruik hangt u 1 val per 100 m2 a 200 m2.
Voor actieve bestrijding hangt men 1 val per 20 m2.

Gepost op

Landleven

Zat ik zondag lekker in de tuin te genieten met het blad Landleven op schoot. Niets vermoedend met een kop thee in het zonnetje te bladeren kom ik ineens een wel heel erg leuk artikeltje tegen. ( zie foto )

 

Foto: Landleven 2018

 

Blij verrast zag ik dat er een stukje over Wormenkwekerij Wasse in Landleven staat.  Super tof.

Gepost op

Heermoes verantwoordt bestrijden

Bijna elke dag krijg ik mailtjes met vragen over wormen en dergelijke. Met enige regelmaat worden er ook reacties op de website geplaatst. Dat is helemaal mooi natuurlijk. Op die manier komt er steeds meer informatie voor iedereen beschikbaar. De laatste tijd krijg ik veel vragen over Heermoes bestrijding. Hoog tijd om hier een artikel aan te wijden.

HEERMOES

De tijd is weer daar om in de lente je tuin weer langzaam tot leven zien te komen. Het nieuwe tuin seizoen en de zomer komen er weer aan. Maar niet iedereen is even blij met Heermoes in de tuin en ervaart dit als een heuse plaag.

Vandaar dat ik met enige regelmaat mailtjes of telefoon krijg met vragen over heermoes. Zo kreeg ik hierover ook een vraag van Diana

Goedemiddag,

Ik heb heel veel heermoes in mijn tuin en zag op internet dat lavameel een goed middel is tegen heermoes, alleen kan ik niet ontdekken hoe ik het moet toepassen en in welke hoeveelheid. Een gedeelte van mijn tuin, aan de waterkant is ongeveer 25 vierkante meter. Verder heb ik ook nog wat andere perken waar dit gewas snel in oprukt.
Kunt u mij informatie geven over het bovenstaande?
Vast bedankt voor de moeite.

Met vriendelijke groet, Diana

 

Waarom krijgt iemand Heermoes in de tuin?

Een van de redenen is dat de grond weinig mineralen meer bevat aan de oppervlakte. Heermoes is een plant die met zijn wortels in staat is om diep uit de bodem zijn voeding te halen.  Dit maakt het voor de plant mogelijk om op arme grond goed te gedijen. De plant zorgt er eigenlijk voor om mineralen weer aan de oppervlakte van de bodem te krijgen. Heermoes is dus eigenlijk een signaal plantje dat er te weinig mineralen aanwezig zijn in de bodem. Daarnaast wanneer de grond zuur is krijgt Heermoes helemaal de kans om zich te settelen.

Heermoes zorgt er voor dat de mineralen weer aan de oppervlakte komen door het proces van afsterven verteren en weer opgroeien. Door het wieden van het groene gedeelte en deze in bv de wormentoren stoppen doorbreek je dat proces en komen de mineralen niet terug in de tuin maar in de wormenmest van je wormentoren. Dus in theorie werkt het wieden van Heermoes averechts.

 

Wat te doen tegen Heermoes?

 

Naast bepaalde bestrijdingsmiddelen welke ik niet adviseer. Is er natuurlijk het wieden van de gehele plant met wortels en al. Vooral voor grote tuinen is dit geen optie. Afdekken met plastic van de tuin werkt maar dan mag je het wel 3 jaar volhouden en dat is eigenlijk geen gezicht.

O joepie Frank gaat nu vertellen dat met een beetje lavameel strooien het Heermoes probleem helemaal verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Helaas ook het toedienen van lavameel om de bodem weer te revitaliseren is een proces van een aantal jaar dat de Heermoes verdwijnt. Maar inmiddels al van mensen vernomen dat een halvering in een jaar geen bijzonderheid is.

Het komt erop neer dat het verbeteren van de bodem door mineralen aan te vullen en het bodem leven weer op gang te helpen soelaas bied.

 

Welke dosering is nodig?

 

Het blijft altijd lastig om hier een hard antwoordt op te geven. De mensen die ik heb gesproken zijn wisselend in gebruikte hoeveelheid.

Voor Lavameel wordt minimaal 250 gram per m2 per jaar aanbevolen. 1 ding scheelt je kan niet snel teveel Lavameel geven. Lavameel heeft een langzame afgifte en forceert zich niet aan de plant, maar maak geen vulkaan van je tuin 😉

Lavameel zorgt ook dat de ph omhoog gaat en ook dit werkt positief tegen de Heermoes.

Wormenmest 1 liter tot 5 liter per 1 m2

Wormenmest zorgt ervoor de mineralen beter worden opgenomen door planten. Lavameel komt hierdoor beter tot zijn recht en je voegt direct een hoop bodemleven toe aan de grond.

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen of wil jij je ervaring over dit onderwerp delen? Laat dan een reactie hieronder achter.

Gepost op

Wormen Courant Q 1 2018

 

Er wordt weer hard gewerkt aan de nieuwe Wormen Courant Q1 2018. Voor alle niet abonnees is vanaf vandaag de oude Wormen Courant Q4 2017 hier terug te lezen.

Nog geen lid? Meld je hier aan en krijg als eerste de WormenCourant en mis geen enkele info en acties.

 

 

 

Wormenkwekerij Wasse

Wormen Courant Q4

Iedereen nogmaals een gelukkig nieuw jaar. Ik hoop dat iedereen het gezellig heeft gehad en er weer fris tegenaan kan. De dagen worden alweer langer en de aftrap naar de lente is wat mij betreft alweer begonnen, maar ik loop graag op de zaken vooruit. Voorlopig kan ik nog mooie foto’s maken van vrieskou.
image-2017-12-03
Bamboe Vivax

Bezorging

De bezorging is tijdens de top drukte van sinterklaas en kerst bijna vlekkeloos verlopen. PostNL heeft met veel moeite het grootste deel van de pakketjes netjes op tijd bezorgt. Maar tijdens de top drukte van de feestdagen zijn helaas enkele pakketjes een aantal dagen later bezorgt. Wij vragen hiervoor begrip.
Een vraag die we vaak te horen kregen was:
Kunnen de wormen het wel een paar dagen extra volhouden tijdens de verzending?
Het antwoord:
De wormen worden altijd verpakt met genoeg grond voor 3 a 5 weken. Zolang de wormen onder de 20 graden en boven de 0 graden worden bewaard tijdens vervoer, is 2 week geen enkel probleem.

Lezers reactie’s en vragen

Bijna elke dag krijg ik mailtjes met vragen over wormen en dergelijke. Met enige regelmaat worden er ook reacties op de website geplaatst. Dat is helemaal mooi natuurlijk. Op die manier komt er steeds meer informatie voor iedereen beschikbaar. Elke Wormer Courant lichten we een vraag of opmerking uit.
Deze keer is het meer een verzameling van vragen over hetzelfde onderwerp.
De laatste tijd krijg ik steeds vaker vragen over wormen voor bodemverbetering.
De vragen gaan over het luchtiger maken van de grond of over het draineren van de grond.
image-2017-12-09
In gezonde grond zitten ongeveer 100 wormen per m2. Wanneer je nooit een worm tegenkomt in de tuin en je vindt de grond niet luchtig genoeg of er blijft water staan, dan kan het introduceren van nieuwe wormen een optie zijn.
Wormen brengen lucht in de grond. Doordat wormen gangetjes graven ontstaan er allemaal lucht kanalen in de bodem. Wanneer de worm naar beneden kruipt drukt de worm lucht in de grond, waardoor aerobe bacterie groei in de bodem wordt bevordert.
Deze gangetjes worden ook door de wortels van planten gebruikt en kunnen op deze manier makkelijk diep de bodem ingroeien.
Door alle gangetjes horizontaal en verticaal zal het oppervlakte water beter de grond in vloeien.
image-2017-12-09 (1)
Welke wormen kan je het best gebruiken?
In principe kan je elke worm gebruiken voor bodemverbetering. Er zijn wormen die horizontaal in de bovenste 40 cm van de grond leven en wormen die verticale diepe gangen graven.
Het beste is om een combinatie van beide soorten te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat de bovenste laag van de grond luchtig is en zorgen de diepgravers voor een goede afwatering.
De wormenmix voor grondverbetering, welke op de website worden aangeboden,zijn niet geschikt voor compostvaten en wormentorens. De diepgravende wormen worden niet gelukkig en zetten geen g.f.t. om in wormenmest. Hiervoor is de compostwormenmix beter geschikt.
In de ”Wormenmix voor bodemverbetering” zitten wormen waarvan ongeveer 80 procent in de bovenste 40 cm van de tuingrond leven en 20 procent wormen die diep in de grond gaan.
Wil je liever een andere verhouding dan is dat altijd mogelijk. Hieronder vind je de wormenmix voor bodemverbetering.
Wormenmix voor bodemverbetering
Wormen Kweken

Agenda:

Januari
 • Wormer Courant Q4
 • Het snoeien van fruitbomen
Maart:
17 Maart Landelijke compostdag
18 Maart Groenmoesmarkt in de Tuinmarkt Hallen in Boekel
Op 18 maart sta ik op de Groenmoesmarkt in Boekel. Op deze beurs is alles te vinden voor de hobbytuin. En dit jaar voor het eerst ook Compostwormen en wormenmest van, Jawel… Wormenkwekerij Wasse, nu al veel zin in. Volgende Wormer courant meer info. Of klik op onderstaande link voor meer informatie over Groenmoes Markt.
Groenmoesmarkt in de Tuinmarkt Hallen in Boekel
Viswedstrijd kalender
Heb je een evenement in de buurt of wil je iets anders op de agenda zetten, stuur dan een mailtje naar: info@wormenkwekerijwasse.nl.

Ingezonden foto’s

Het afgelopen kwartaal zijn er weer heel wat foto’s binnen gekomen. Bedankt hiervoor blijf het vooral doen!
image-2017-12-09 (2)
Deze foto’s zijn ingestuurd door Harrie. En is ook direct een goede tip. Wanneer je kalk of lavameel gaat strooien kan je nog wel eens last hebben van de wind. Een slimme oplossing is om in bijvoorbeeld een kruiwagen, zoals Harrie doet, wormenmest met lavameel te mengen. Lavameel plakt gemakkelijk aan wormenmest en na even roeren is het mengsel klaar voor gebruik voor het gras of de tuin.
Harrie gebruikt 4 keer per jaar een mengsel van 2 liter wormenmest op ongeveer 100 – 200 gram lavameel per m2. Met dit mengsel heeft hij goede resultaten met zijn gazon.
image-2017-12-09 (3)
Bedankt Harrie voor de foto’s en goede tip!
Ook voor de volgende Wormer Courant kan je weer foto’s opsturen. Onder de foto inzenders wordt een prijs weggegeven. Deze keer heeft Harrie gewonnen. Hij heeft een zakje van 2 kg guano korrels gewonnen. Veel plezier en dat je gras nog groener mag worden.
Wil je ook kans maken op leuke prijzen via deze link kan jij je eigen gemaakte foto’s uploaden

Actie’s:

Deze keer een ander soort actie, namelijk het invullen van een vragenlijst. Als ”bedrijfje” kom je er niet onderuit om af en toe te peilen of het allemaal de goede kant op gaat en of je niet iets onderbelicht laat.
Maar stiekem ben ik ook gewoon heel nieuwsgierig hoe bepaalde zaken worden ontvangen en beleefd.
Vandaar een korte vragenlijst met als beloning 5 % korting.
Deze actie geld alleen voor de Wormer Courant abonnees, iedereen met een account of diegene die de gids ‘Composteren met wormen’ heeft gedownload.
Dus krijg je de Wormen Courant in de mail dan zit je goed. Lees je dit en ben je niet geabonneerd op de Wormer Courant, niet getreurd, meld je dan snel aan via deze linken je kan vanaf de volgende Wormen Courant toegang krijgen tot alle nieuwe acties en ledenkortingen.
Iedereen die de wormencourant in zijn mailbox krijgt is lid. Mocht je wel lid zijn maar de wormencourant niet hebben gekregen via de mail. Check dan je spambox of mail ongewenst.
image-2017-10-01 (1)
Win je een prijs in een viswedstrijd met de Viswormen van Wormenkwekerij Wasse stuur dan een foto van de prijsuitreiking en een overzicht van het klassement. En je krijgt gratis een zak wormen na keuze en een leuk cadeautje.

Vernieuwingen op de website

Er zijn afgelopen 3 maand een paar nieuwe artikelen en producten bij gekomen. Hier volgt een opsomming van alle nieuwe ontwikkelingen op de website.

Guano korrels

Guano pellets
Vleermuizenmest- Zeevogelguano – 100% natuurlijk
NPK-Waarde: 13-12-2,5
netto gewicht: 14 kilo
Merk: Guano
verpakt door: Wormenkwekerij Wasse
Een natuurlijke bron van stikstof, fosfor, kalium, magnesium, calcium, enzymen en andere organische elementen. Bestaand uit gefermenteerde vleermuizenmest afkomstig uit o.a de grotten van Madagaskar en Indonesië en de kuststreek van Peru.
Meer lezen

Wormenmix voor Bodemverbetering

Wormenmix voor Bodemverbetering
Speciaal samengesteld voor Bodemverbetering.  Het beter draineren van de grond en vaste grond weer luchtiger maken door middel van wormen. In deze mix zitten verschillende soorten wormen.
Elk soort heeft zijn positieve eigenschap voor de bodem. In deze mix zitten wormen die in de bovenste laag van de grond leven. Deze wormen graven horizontale gangetjes en verwerken de strooisellaag (bladeren, takjes, enz) en wormen die leven in de diepe laag van de grond. Deze wormen graven voornamelijk verticale gangetjes diep in de bodem. Dit zorgt voor extra lucht en een betere afwatering voor de bodem.
Deze mix is niet geschikt voor compostbak of wormentoren. Een deel van de wormen in deze mix kunnen niet leven in een kleine bak.
Meer lezen

Verse meelwormen

vogel eet meelwormen
Vogel snoept van meelwormen Meelwormen (Tenebrio molitor) Meelwormen zijn larven van de meeltor zie afbeelding. De meelworm begint als eitje en wordt dan een meelworm. Na het pop stadium wordt het een meeltor. In de natuur leef de meelworm in oud zacht hout en eet naast meel ook insecten. Wanneer er te weinig voedsel aanbod is voor de larven dan komt …
Meer lezen
vogelvoertaart

Vogeltaart voor de winter

Het is nog niet helemaal zover, maar de vogels kunnen straks wel weer wat hulp gebruiken. De dagen worden al weer korter de blaadjes vallen van de bomen en voor vogels wordt het straks lastig om voer te vinden. Je kan natuurlijk een ouderwetse vet-bal op hangen, maar tegenwoordig is het natuurlijk helemaal hip om de vogels te verwennen met …
Meer lezen

Wormen en de winter

Wat te doen met je wormenbak in de winter.
Ireen Laakakker de bedenker van Balkonton heeft hier onlangs een bericht over geschreven. Hieronder volgt het bericht.
flatinsneeuw-300x196

.Overleven compostwormen de winter?
Wat we weten is dat de wormen onder de 10 graden bijna niets meer eten. Onder de 4 graden gaan ze zelfs in een soort winterslaap. Dat betekent dus dat je gedurende die echte koude vorstperiodes je wormen minder tot niets mag voeren. Wil je ook in de winter je GFT blijven omzetten in compost? dan zul je moeten zorgen dat de temperatuur in je wormenbak boven de 10 graden blijft. Dat kan natuurlijk door je bak binnen te zetten. Of door andere maatregelen zoals in dit artikel beschreven.
Isoleren
Wormen produceren zelf veel warmte. Als het kouder wordt trekken ze naar elkaar toe, als ijsberen op de zuidpool. Ze houden zich warm door te blijven bewegen. Met een goede isolatielaag houd je die warmte dus in je bak.
In een grotere bak zoals bijvoorbeeld de Gevelbak,die ook nog eens geïsoleerd is door de houten omkasting, zal de temperatuur binnen in de bak dus veel langer boven de benodigde 10 graden blijven.
Bij de Balkonton zorgt de aarde rondom de wormenbuis voor extra isolatie. Bij eengewone wormenbak kun je de bak in bubbeltjesplastic of een oude deken wikkelen.
Stel je compostoogst uit tot het voorjaar
De compost die in je wormenbak zit vormt zelf ook een natuurlijke isolatielaag. De wormen hebben daarin meer bescherming dan in een net geleegde bak. Stel je compostoogst indien mogelijk dus uit tot het voorjaar.
Lekker in het zonnetje
Verplaatsbare wormenbakken zet je in de winter in de zon, zoveel mogelijk uit de wind.In de zomer geldt natuurlijk het tegenovergestelde. Goed geïsoleerde bakken (zoals de Balkonton en de Gevelbak) hoef je uiteraard niet te verplaatsen.
Droogte groter gevaar dan kou
Mijn eigen ervaring is dat de compostwormen lekker knus in het midden van de Balkonton makkelijk overleven. De enige keer dat een populatie is gestorven, was toen ik een Balkonton uit de regen had staan, geen voedsel had toegevoegd, en hem dus helemaal had laten uitdrogen. Zorg dus dat de aarde wel vochtig blijft. Ofwel door af en toe wat snijafval erin te gooien, ofwel door af en toe wat water erbij te doen.
Als zelfs in het midden van een wormenbak de temperatuur onder het vriespunt daalt zullen de wormen natuurlijk uiteindelijk toch doodvriezen. Door de warmte die ze zelf produceren gecombineerd met de warmte van het reguliere composteerproces, komt dit, zeker in een grote bak of buurtbak, gelukkig zelden voor.
Op die manier kan de wormenkolonie een vorstperiode overleven, terwijl individuele wormen wel sterven. In het voorjaar heb je dus vaak een overvloed aan nieuwe wormen..
Geschreven door: Ireen Laakakker
http://www.balkonton.nl
Op facebook zijn we inmiddels ook te vinden. Een ideaal platform om gelijk gestemden te vinden. Via onderstaande link vind je de facebook pagina.
facebook
Dit was het weer voor deze keer. Heb je vragen of opmerkingen laat hier een reactie achter!
Tot de volgende Wormer Courant.
Mvg Frank

Gepost op

Wormer Courant Q3 van oktober

De nieuwe Wormer courant Q 4 komt over een aantal weken uit tot die tijd kan iedereen die geen lid is de Wormer courant Q3 vanaf vandaag terug lezen.

Via deze link kan je de browser versie terug kijken. In de browser is de layout zoals hij bedoelt is. Maakt je dat niet uit dan kan je hieronder de Wormer courant Q3 terug  lezen.

Ook de Wormer Courant als eerste ontvangen meld je dan hier aan.

Meld je aan voor de Wormer courant en mis geen leuke acties

 

Wormenkwekerij Wasse

Wormencourant Q3

Hier is alweer de laatste Wormencourant van het jaar. Nog maar even en de feestdagen staan weer voor de deur. Het is het afgelopen kwartaal ontzettend druk geweest, Bedankt daarvoor.
Toch hebben we weer tijd gevonden om tussendoor de Wormencourant te maken. Iedereen veel lees plezier gewenst.
mvg Frank

1e Prijs Gewonnen

image-2017-10-01 (1)
Het komt steeds vaker voor dat er visser meedoen aan wedstrijden en weten te winnen met de wormen van Wormenkwekerij Wasse. Dat is voor mij ook een hele eer en het voelt echt als of ik ook een heel klein beetje gewonnen heb.
Wij doen elke keer ons best om zo vers mogelijk onze viswormen af te leveren. Op deze manier blijft de worm het langste vitaal aan de haak en blijft de worm ook goed zitten. Maar alle eer gaat natuurlijk naar Albert of Bert zoals de meeste hem kennen.
Bert won  de viswedstrijden van  hengelsport club de karper en hengelsport club neptunus op 6 juni.
Bert is een fanatieke visser en komt al een aantal jaar wormen halen bij ons. Inmiddels zijn we een top geheim project bezig om de perfecte viswormen te kweken.
De resultaten zijn inmiddels ook al binnen en bert won meteen de 1ste prijs.
image-2017-10-01
Win je een prijs in een viswedstrijd met de Viswormen van Wormenkwekerij Wasse stuur dan een foto van de prijsuitreiking en een overzicht van het klassement. En je krijgt gratis een zak wormen na keuze en een leuk cadeautje.

Reactie’s

Bijna elke dag krijg ik wel mails met vragen over wormen en dergelijke. Met enige regelmaat worden er ook reacties op de website geplaatst. En dat is helemaal mooi natuurlijk. Op die manier komt er steeds meer informatie voor iedereen beschikbaar.
Recentelijk kreeg ik een interessante reactie van Peter Scheffers. Mocht je de reactie nog niet gezien hebben hieronder staat de reactie en een foto van peter zijn tuin.
image-2017-10-01 (8)

Met de kennis als professioneel potplantenkweker onderschrijf ik volledig de opvattingen van Frank Wasse vanuit mijn praktische toepassing het afgelopen jaar in mijn siertuin op zandgrond, waarbij ik van mening ben dat op klei e.d., veengrond etc. het volgende ook van toepassing is.

Met de wormencompost gaat het hier over het bereiken van een goede structurele conditie van de tuingrond waardoor de aanwezige beschikbare voeding makkelijker voor de planten opneembaar is.

Mijn conclusie is dat het droge stof gehalte van de planten significant wordt verhoogt en daarmee dus de stevigheid (celwand) en een donkerder kleur van het gewas.
De combinatie met Eifelgold heeft bij mij ook zeer positief uitgepakt, want dan heb je een structuur verbetering van de grond met verrijking van sporenelementen. Voor mij is het 1+1=3. (Opm.: het merk Eifelgold is het beste gebleken)

Tip : Bij toepassing van Eifelgold kan je een evt. kalkgift halveren !

Lees verder

Wormenkwekerij Wasse nu ook op Facebook

image-2017-10-01 (2)
Op facebook zijn we inmiddels ook te vinden. Een ideaal platform om gelijk gestemden te vinden. Via onderstaande link vind je de facebook pagina.
facebook

Cadeaubon Binnenkort verkrijgbaar.

Met de feestdagen weer in handbereik breekt straks ook weer de tijd uit voor cadeautjes kopen. Omdat wij vinden dat het krijgen van compostwormen zeker een cadeautje kan zijn maar een pakje met wormen een tijd lang onder de kerstboom misschien niet wenselijk is hebben wij dit jaar een cadeaubon speciaal voor onder de boom of voor een verjaardag. Deze bon is vrij te gebruiken voor elk artikel op de website.
Binnenkort is de bon met cadeau verpakking te verkrijgen in de webshop.

Agenda:

Oktober:
 • Najaarsbemesting
  Nu is de tijd aangebroken om de tuin voor de laaste keer te bemesten. Nu lavameel en wormenmest gebruiken zorgt volgend jaar voor een goede start van de planten en bloemen.
 • 4 – 8 oktober, landelijke Bodemdierendagen van KNAW. 
  Daar horen de wormen natuurlijk ook bij via deze link bodemdierendag vind je meer informatie.
 • 8 oktober, AmsterdamDe groenste dag van Noord.
  Met oa Uitleg (worm) composteren door Ireen Laarakker.
Januari
 • Wormercourant Q4
Maart:
18 Maart Groenmoesmarkt in de Tuinmarkt Hallen in Boekel
sta ik op de Groenmoesmarkt in Boekel. Op deze beurs is alles te vinden voor de hobbytuin. En dit jaar voor het eerst ook Compostwormen en wormenmest van, Jawel Wormenkwekerij Wasse, nu al veel zin in. Volgende Wormer courant meer info.
Viswedstrijd kalender
Heeft u een evenement in de buurt of wilt u iets anders op de agenda zetten stuur dan een mailtje naar: info@wormenkwekerijwasse.nl.

Ingezonden foto’s

Het afgelopen kwartaal zijn er weer heel wat foto’s binnen gekomen. Hier een kleine selectie.
image-2017-10-01 (6)
Deze foto is ingezonden door Roos van Dijk.
image-2017-10-01 (5)
Foto ingezonden door Iris
image-2017-10-01 (4)
Foto ingezonden door Harry
image-2017-10-01 (9)
Foto Ingestuurd door Gery Wasse
Ook voor de volgende Wormercourant kan je weer foto’s opsturen. Onder de fotos wordt 1 prijs weggegeven. Deze keer heeft Roos gewonnen en heeft 10 % korting op de wormentoren gekozen. veel plezier ermee.

Actie:

In het kader van ‘help de tuin de winter door’ een actie. Namelijk: Bij aanschaf van 1 zak wormenmest krijgt u op de 2e zak 25% korting. Zo kan u nog even royaal de tuin winter klaar maken.
Deze actie geld alleen voor de Wormer Courant abonnees, iedereen met een account of diegene welke de gids ‘Composteren met wormen’ heeft gedownload.
Dus krijg je de Wormen Courant in de mail dan zit je goed. Lees je dit en ben je niet geabonneerd op de Wormer Courant niet getreurd meld je dan snel aan via deze linken je kan vanaf de volgende Wormen Courant toegang krijgen tot ledenkorting.
De korting code is: Nabemesting2017
De korting is geldig wanneer de bestelling wordt gedaan met het email adres waar jij je mee hebt aangemeld.
Iedereen die de wormencourant in zijn mailbox krijgt is lid. Mocht je wel lid zijn maar de wormencourant niet hebben gekregen via de mail. Check dan je spambox of mail ongewenst.
Tot de volgende actie

Vernieuwingen op de website

Er zijn afgelopen 3 maand een paar nieuwe artikelen en producten bij gekomen. Hier volgt een opsomming van alle nieuwe ontwikkelingen op de website.

Lavameel

Lavameel is fijngemalen vulkanisch gesteente. Dit oergesteente wordt bijvoorbeeld uit de Eifel streek in Duitsland gewonnen. Het gesteentemeel is rijk aan silicium in goed opneembare vorm voor planten. Silicium verhoogt de weerstand van het gewas tegen droogte, ziekten en plagen. Wat zijn de voordelen van lavameel Door de verkoop van vermicompost aan tuinders, heb ik regelmatig gesprekken over hoe …
Lees verder
Lavameel
image-2017-10-01 (3)

Zeef

Eindelijk is het dan zover. We hebben een zeef gevonden om de wormenmest te scheiden van de wormen en het nog niet opgegeten grond en planten resten. Ideaal wanneer je graag je wormenmest wilt gebruiken voor je tuin maar je bak met wormen nog niet helemaal zover is. Met de zeef kan je dan de grove niet verteerde stukken eruit zeven en deze weer terug in de wormenbak gooien. Zo kunnen de wormen er weer lekker van smikkelen.
Wanneer je wormen kweekt en je wilt de eitjes en de wormenmest van de wormen scheiden is deze zeef super handig. Na het zeven vul je de wormenkweekbak weer aan met verse onderlaagmix kweekgrond voor wormen.
Via deze link vind u de zeef
Dit was het weer voor deze keer. Tot de volgende Wormerc Courant.
Mvg Frank

Gepost op

Meelwormen

vogel eet meelwormen
Vogel snoept van meelwormen

Meelwormen  (Tenebrio molitor)

Meelwormen zijn larven van de meeltor zie afbeelding. De meelworm begint als eitje en wordt dan een meelworm.  Na het pop stadium  wordt het een meeltor. In de natuur leef de meelworm in oud zacht hout en eet naast meel ook insecten. Wanneer er te weinig voedsel aanbod is voor de larven dan komt het ook voor dat ze elkaar eten.

De meelworm wordt inmiddels op grote schaal gekweekt en is wereldwijd het voedsel voor reptielen, geleedpotigen, vissen  en vogels in gevangenschap. Dit is dankzij het hoge eiwit gehalte in de worm. Daarnaast worden de meelwormen natuurlijk veel gebruikt in de visserij.

 

De meeltor (Tenebrio molitor)
pop van de meelworm
pop van de meelworm
Meelwormen
Meelwormen

 

 

 

 

 

 

Voedsel voor mensen

Consumptie door mensen wint ook steeds meer terrein. Door de efficiënte manier van kweken is het mogelijk om een hoogwaardige eiwit bron te maken, welke veel efficiënter en minder belastend is voor het milieu, dan bijvoorbeeld de eiwit bron in vlees. Zo zou de meelworm best wel eens een belangrijke rol kunnen spelen in het toekomst van voedselvoorziening. Momenteel liggen zo hier en daar meelwormen in de winkel vaak overgoten met chocolade.  De nootachtige hint van popcorn smakende meelworm is eigenlijk best te eten en is prima te verwerken in creatieve gerechten maar het blijft wennen 🙂 In Europa is het nog niet zo gewoon om insecten te eten maar een groot deel van de wereldbevolking is het gewend om regelmatig een insect op het menu te hebben.

Meelwormen eten piepschuim

Amerikaanse en Chinese onderzoekers hebben ontdekt dat meelwormen piepschuim kunnen eten en verteren. De meelwormen welke de piepschuim aten waren net zo gezond als de wormen welke geen piepschuim aten. Dit komt door micro-organisme in het darmstelsel van de meelworm en die verteren het piepschuim. Piepschuim wordt zo omgezet in koolstof dioxide en de rest wordt een lekker dampende larve keutel welke weer gebruikt voor de tuin zou kunnen worden.

Bewaren van meelwormen

Het bewaren van verse meelwormen kan het beste op een koele plaats. Wanneer de wormen op een koele plaats worden bewaard, zullen de wormen in rust stand komen. Hierdoor wordt het het pop proces zo lang mogelijk uitgesteld.  Ook de Pop en de kevers zijn prima  voer voor bv kippen. Wanneer de meelwormen langer worden bewaard is het nodig om de  meelwormen te voeren een dun schijfje wortel of aardappel voorziet al in voldoende vocht en voedsel.

Meer informatie over het kweken van meelwormen wordt verder uitgelegd op de website van wikipedia

 

ga terug naar Informatie en Advies
meelworm kopen
Gepost op

Vogeltaart voor de winter

Het is nog niet helemaal zover, maar de vogels kunnen straks wel weer wat hulp gebruiken. De dagen worden al weer korter de blaadjes vallen van de bomen en voor vogels wordt het straks lastig om voer te vinden. Je kan natuurlijk een ouderwetse vet-bal op hangen, maar tegenwoordig is het natuurlijk helemaal hip om de vogels te verwennen met een vogeltaart.

 

 

Een vogelvoertaart bestaat uit plantaardig vet en verschillenden granen, zaden en pitten. Ontzettend leuk om zelf te maken en super decoratief. Mocht je geen zin in geklieder hebben, maar wel graag je tuin willen decoreren met een vogeltaart? Geen nood. Wij zijn al een paar dagen aan het knutselen geweest en de eersten zijn inmiddels klaar.

 

Via deze link vind je de vogeltaart.

 

Vogeltaart

 

Omdat ze allemaal hand gemaakt zijn, is elke vogelvoertaart uniek!

 

Vogelvoertaart kopen

 

Gepost op

Wormer Courant Q2

Dit was de oude Wormer Courant van Juni 2017.  Via deze link kan je de oude Wormer Courant van Q2 teruglezen in pdf. de layout is dan een stuk beter.

De nieuwe Wormer Courant Q3 is vrijdag verstuurd naar alle abonnees en zal spoedig ook voor iedereen online gezet worden. Acties in de Wormer Courant zijn alleen geldig voor abonnees.

Dus ben je nog geen lid meld je dan via onderstaande link aan.

Aanmelden Wormer Courant

Na aanmelding krijg je automatisch toegang tot de acties in de eerstvolgende Wormer Courant.

 

Daar is hij dan de  ”Wormer-Courant” Q2!

 

Hallo Allemaal

Hier is de nieuwe Wormer Courant! We hebben weer ons best gedaan en wensen je veel lees plezier!

Op het moment van schrijven (28-5) is het super lekker weer en alles begint al lekker te groeien. Mijn nieuwe Musa Basjoo maakt alweer zijn eerste nieuwe blad en alle andere planten, stekjes en zaailingen zijn inmiddels overgepot.

Dit jaar heb ik gelukkig nog weinig last gehad van slakken. Vorig jaar hebben slakken bijna mijn hele lichting zaailingen opgegeten in 1 dag/avond. Dit jaar heb ik maatregelen genomen. Elke keer wanneer ik in de tuin loop raap ik de slakken op en ik heb extra lavameel gestrooid rondom belangrijke planten. Lavameel schijnt ook te helpen tegen slakken, dus dat wordt nu getest. Dit lijkt te helpen, maar misschien valt het dit jaar ook wel mee met de slakken. Ik ben benieuwd naar jullie ervaring en tips tegen slakken zijn altijd welkom.

Ik begrijp dat het visseizoen iets later op gang is gekomen vanwege late paring van o.a. de baars, maar met het mooie weer is het zeker geen straf om lekker te genieten van de natuur aan de waterkant.

---

Lavameel gesteentemeel van Eifelgold

Tijdens het verkoop van wormen of wormenmest kom ik regelmatig in contact met klanten die enthousiast bezig zijn met het bemesten van de tuin en het kweken van planten. Ik heb vroeger de tuinbouwschool gedaan en kweekte al plantjes vanaf mijn 7e . Deze verkocht ik dan op de vrije markt op 30 april. Dus ik vind het leuk, als de tijd het toelaat, ideeën uit te wisselen.

Wat mij de afgelopen 3 maand het meeste opviel was Lavameel. Verschillende mensen vertelde over de positieve kanten van Lavameel maar, wat ik helemaal interessant vond, was dat Lavameel en wormenmest een goede samenwerking aangaan. Dat was voor mij reden om wat informatie in te winnen.

Hier een volgt korte uitleg:

Lavameel is fijngemalen vulkanisch gesteente rijk aan silicium in goed opneembare vorm voor planten. Silicium verhoogt de weerstand van het gewas tegen droogte, ziekten en plagen.

Lavameel verbetert de structuur en vruchtbaarheid van de tuin en bodem. Samen met het organische stof uit b.v. wormenmest en het bodemleven vormt lavameel stabiele klei-humus-complexen en bodemaggregaten. Wat zijn bodemaggregaten? Het samenklonteren van primaire deeltjes door vocht, onder meer klei, kalk etc. Kleigrond wordt daardoor ruller en laat het water beter door. Zand grond kan voedingstoffen en water beter vasthouden en veengrond wordt gestabiliseerd tegen afbraak.

Klik hier voor meer informatie over Lavameel

---

HVV Smilde visclub

Vanaf het moment dat ik wormen kweek zoek ik ook mensen die graag wormen willen hebben. Dus ik ben maar eens in de buurt gaan kijken naar visclubs. Zo ben ik terecht gekomen bij visclub HVV smilde een club met ongeveer 300 leden. De foto hierboven komt van de homepagina van de visclub. Laat dat nou net een brug zijn waar ik vroeger regelmatig over heen kwam.

Na wat gesprekken mag ik op de website staan. en met nog een leuke text erbij ook nog. Hier volgt de text:

Aaswormen kopen “in de buurt”

Onlangs hebben wij kennisgemaakt met Frank Wasse, een enthousiaste wormenkweker, vanaf augustus 2016 gevestigd tussen Hooghalen en Hijken aan de Hijkerweg 13, nabij “Het Hiekerhoes”.
Een aanwinst voor de sportvissers van HVV Smilde die met een kweker “in de buurt” niet lang meer naar prachtige wormen van uitstekende kwaliteit hoeven te zoeken of er een lange reis voor moeten maken.
Het bestuur van HVV Smilde heeft besloten Wormenkwekerij Wasse een podium te geven op deze website.
Frank kweekt de Eisenia Hortensis, ook wel bekend als Dendrobena’s, viswormen of springers. Voor knipwormen heeft Frank de extra grote soorten voorradig.
De wormen worden aangeboden per kilogram in de maten klein, middel en groot of een mix daarvan.

 

---
video youtube

Tip van het moment

Onlangs heb ik een interessante video gezien over wormenmest. De video is in het Engel, maar als dat geen probleem is, is deze reuze interessant om te kijken.

Klik hier om de video te kijken op youtube.

• Juni is het moment van het bemesten van de 1 en 2 jarige planten

• De aankomende periode kan het gazon bemesting goed gebruiken.

Wanneer je gaat bemesten is dit het beste wanneer er regen wordt voorspeld en anders is het na het sproeien met water een optie. Vooral met warme dagen is het raadzaam in de avond te bemesten en te beregenen.

---

Het gebruik van wormen in de witvisserij

Door: Niels Evers

Inmiddels alweer zo’n 15 jaar geleden ben ik besmet geraakt met het vis-virus. Wat begon met een wedstrijdje bij de plaatselijke vereniging, is inmiddels uitgegroeid tot vele landelijke en zelfs internationale wedstrijden. Door de jaren heen is niet alleen de omvang van de wedstrijden veranderd, maar ook de aanpak tijdens de wedstrijden. Waar in mijn regio (ik woon in Tilburg) de wedstrijden vaak beslist worden door het vangen van zoveel mogelijk voorntjes, worden op landelijk niveau wedstrijden vaak beslist door het vangen van enkele brasems.

Brasems zijn nu eenmaal zot op wormen. Ook andere vissoorten, zoals baars en donderpadden (die zich razendsnel verspreiden door de Nederlandse wateren) zijn verzot op wormen. Onafhankelijk welke vissoort je wilt vangen, het voorhanden hebben van goed en vers aas is erg belangrijk. Dat geldt zeker ook voor wormen. Elke situatie is anders, maar als ik brasem verwacht te vangen, voer ik bij aanvang van de wedstrijd altijd geknipte wormen. Afhankelijk van de verwachte vangsten kan dit oplopen van een tiental wormen tot enkele handen geknipte wormen. Dan is het afwachten hoe de vis reageert, tijdens de wedstrijd zal ik zeker proberen door extra wormen te voeren, meer brasems naar mijn stek te lokken.

Mijn wormen bestel ik tegenwoordig altijd bij Wormenkwekerij Wasse. Goede kwaliteit wormen, een eerlijke prijs en dan ook nog thuisbezorgd.

Vriendelijke visgroet, Niels Evers

---

Evenementen

Op onderstaande websites vind je een uitgebreide verzamelingen van viswedstrijden die er binnenkort zijn.

Wedstrijd kalenders

Visclub HVV Smilde in Drenthe

Heeft u ook een leuke tip voor een evenement wat het vermelden waard is in de volgende nieuwsbrief, stuur het door naar info@wormenkwekerijwasse.nl

---

Veel vernieuwingen op de website.

De mensen die al wat langer naar wormenkwekerijwasse.nl komen is het waarschijnlijk al opgevallen dat er steeds kleine dingetjes veranderen. Het afgelopen kwartaal was misschien de meest opvallende verandering wel het navigatie menu voor informatie.

De bedoeling is natuurlijk dat informatie en artikelen makkelijker gevonden kunnen worden. Wanneer je een tip hebt of iets mist op de website dan hoor ik het graag. Naast wormen kweken is website bouwen inmiddels een nieuwe hobby van mij geworden. Op het moment van schrijven (29-06) wordt de website verhuist van de ene hosting partij naar de andere.

Als het goed is, is alles binnen een week afgerond en zal de website ook beveiligt zijn het SSL certificaat of te wel HTTPS://. Dus met een beetje geluk wanneer u dit leest staat er een groen slotje en https:// voor wormenkwekerijwasse.nl

Nieuwe artikelen en producten

De meeste informatie en artikelen worden regelmatig aangevuld met nieuwe informatie maar, er zijn ook een aantal nieuwe informatieve stukken toegevoegd. Daarnaast ook een aantal nieuwe producten. Je kan klikken op de blauwe tekst voor meer informatie. Hieronder volgt een opsomming.

 Wormencompost Wormenmest

Een uitgebreid artikel is in de maak. Hier ga ik al mijn kennis en ervaring over wormenmest en wormencompost beschrijven. Daarnaast probeer ik zo goed mogelijk antwoordt te geven op vragen over wormenmest. Inmiddels heb ik al heel wat vragen in het artikel verwerkt maar gelukkig krijg ik nog steeds vragen binnen. Het is ook mogelijk om direct onder het artikel een vraag of opmerking te zetten. Ik doe altijd mijn best om zo snel mogelijk een antwoordt te geven.

Lavameel van Eifelgold

Nieuw in het assortiment. Zie bovenstaand artikel. Eifelgold lavameel is toegelaten volgens de Europese EG-verordening Nr. 2381/94 inzake de biologische productiemethode.

Guano Vleermuizenmest  van Guanokalong

Hagel nieuw in het assortiment. Informatie wordt nog bijgewerkt.

---

Uitslag Foto actie

Foto gemaakt door: André

Vorige Wormer Courant kon iedereen meedoen aan de Foto actie. Van alle foto’s zou er 1 worden beloond met een zak wormen, wormenmest of 10 % korting op de balkonton

Er zijn heel wat foto’s binnen gekomen, bedankt hiervoor! Wederom weer prachtige foto’s van André gekregen. Voor vragen over axolotls mag ik iedereen doorverwijzen naar André. André heeft een schat aan informatie en ervaring wat betreft axolotls. Dus heb je een vraag, stuur een mail naar info@wormenkwekerijwasse.nl en wij zorgen dat je in contact komt met André.

Naast foto’s van André zijn er nog meer mooie foto’s en leuke reacties binnen gekomen. Leuk om iedereen zo enthousiast bezig te zien! Uit de foto’s zou 1 beloont worden met een prijs, maar het zijn er 2 geworden deze keer.

En de winnaars zijn:

Foto: Anja

Anja: (foto hierboven) prijs Guano Vleermuizenmest

De planten van Anja ”Ontploffen” na eigen zeggen. ”Goeie shit de wormenmest :)” De foto is van haar pompoenen.

Frits: (foto hiernaast) prijs wormenmest

Welke van de 2 uiteindelijk er met de worm vandoor gaat blijft een raadsel. Of misschien delen ze de wormen wel à la lady en de vagebond

Nogmaals Gefeliciteerd! en iedereen bedankt voor het inzenden van de foto’s

Voor volgende Wormer Courant kan je natuurlijk foto’s blijven opsturen. Ik vind het ontzettend leuk om te zien waar alles voor wordt gebruikt en wat ermee gedaan wordt

Daarom blijft de foto actie doorlopen en zal er elke Wormer Courant een foto worden beloond.

---

Dit was het weer voor deze keer. Tot de volgende Wormer Courant!

Groeten Frank Wasse,