Geplaatst op 35 Reacties

Wormen, Viswormen en compostwormen bewaren

Er wordt mij regelmatig gevraagd hoe wormen bewaard moeten worden.

Dus hoog tijd om op verschillende vragen wat meer informatie te geven.

Wanneer je viswormen of compostwormen besteld heeft via WormenkwekerijWasse.nl dan krijg je de wormen in een speciale zak geleverd. Je kunt ervoor kiezen de wormen in een andere bak of bv. wormentoren te doen maar, je kunt er ook voor kiezen de wormen in de meegeleverde zak te bewaren. Deze zak is door zijn geweven structuur luchtdoorlatend. De wormen in deze zak kan je afhankelijk van de hoeveelheid grond in de zak enige tijd bewaren.

Hoelang kun je wormen bewaren?

Hieronder staat beschreven hoe de wormen bewaard dienen te worden afhankelijk van de verpakkingskeuze die je gemaakt hebt.

5 liter verpakkingsgrond per kilo wormen. (alleen voor de viswormen: Eisenia Hortensis verkrijgbaar)

Wanneer je ervoor kiest om de wormen te laten verpakken met 5 liter verpakkingsgrond per 1 kilo wormen, dan is dit een prima keuze wanneer je de wormen binnen een maand gaat gebruiken of bewaard op een koele plek (<15 graden Celsius).

15 liter verpakkingsgrond per kilo wormen.

Wanneer je ervoor kiest om de wormen te laten verpakken met 15 liter verpakkingsgrond per 1 kilo wormen. Dan kan je de wormen ongeveer 2 maanden bewaren buiten de koelkast.

15 liter verpakkingsgrond per 5 kilo wormen. (alleen de voor viswormen: Eisenia Hortensis verkrijgbaar)

Dit is de goedkoopste keuze wanneer je veel wormen wilt voor weinig geld. Ideaal voor grootverbruikers of voor wie een ander doel heeft met de wormen, zoals bodemverbetering in de tuin. Belangrijk is dat de wormen binnen een paar dagen worden ingezet of kort worden bewaard in de koelkast.

Wanneer je de wormen langer wilt bewaren kan je hier nieuwe verse grond voor de wormen bestellen.
Je kan de wormen dus afhankelijk van de hoeveelheid grond langer of korter bewaren. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

 • De zak met wormen mag niet in de zon liggen. Beste bewaar temperatuur 8 – 15 graden Celsius.
 • Niet te veel voer geven
 • De zak met de lange kant op de grond bewaren.

Op welke temperatuur moet ik de wormen bewaren?

De wormen kunnen zonder problemen tegen een temperatuur van ongeveer 0 tot 20 graden Celsius. Bij 4 graden gaan de wormen in slaapstand en bij 20 graden worden de wormen overactief. Ondanks dat het lijkt alsof de wormen heel wat kunnen hebben, kunnen temperatuurschommelingen funest zijn.
Bijvoorbeeld: Een middag lekker in de zon vissen aan de waterkant met wormen die net uit de koelkast zijn gehaald en deze daarna weer in de koelkast doen is vaak geen goed idee. Door de grote temperatuurverschillen kunnen de wormen het zwaar te verduren krijgen. Probeer voor het vissen precies genoeg wormen mee te nemen of kies ervoor om wormen na het vissen buiten de koelkast te bewaren.

De kelder is een veelgebruikte plek om de wormen te bewaren. Wat mij betreft een prima plek. Door de constante temperatuur die rond de 15-17 graden ligt worden de wormen niet blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Dit is een ideale temperatuur om wormen in te kweken. Rond deze temperatuur groeien de wormen gestaag en leggen ze cocons.

Wat kan ik de wormen te eten geven?

Wanneer je de wormen in een wormenbak of wormentoren hebt gehuisvest kan je de wormen veel verschillende dingen voeren, zoals:

 • verse groente
 • fruit
 • koffieprut
 • papier
 • gras, bladeren

Al eet een worm veel meer dan hierboven staat beschreven is het niet altijd handig om alles te voeren. Een reden hiervoor kan zijn dat de bak kan gaan stinken, dat het ongedierte aantrekt of dat de waarde van de grond naar beneden gaat. Maar zolang je alles in kleine porties geeft kan het niet snel mis gaan.

Wanneer je de wormen in de meegeleverde zak wil bewaren voor bijvoorbeeld het vissen en er zeker van wil zijn dat het niet gaat stinken of de wormen komen te overlijden, kan je beter niet alles voeren. Een veilige keuze is:

 • koffieprut inclusief filter
 • verse groente
 • wormenmeel (professioneel voer)

 

Al kunnen de wormen veel meer eten, ben je er met deze beperkte keuze aan eten vrij zeker van dat de wormen een prettig bestaan hebben en je de wormen gemakkelijk uit de zak kan halen.

Bewaar je de zak buiten de koelkast? Leg dan de zak plat neer, want de wormen leven in de toplaag van de grond en dit levert meer grondoppervlakte op. Wanneer je de wormen wilt bewaren in een bak, kies dan een bredere bak in plaats van een hoge.

Belangrijk

Vergeet natuurlijk niet om de zak goed af te sluiten, bijvoorbeeld met een ty-rip of strak gebonden met touw. Je zult niet de eerste zijn die erachter komt bij het openen van de koelkast dat er wormen zijn ontsnapt!! Wanneer je de wormen in een open bak bewaart, is het noodzakelijk om er een lampje boven te hangen. Het kan lang goed gaan zonder lamp maar, er komt een dag dat de wormen op drift gaan.

 

Heb je vragen over dit onderwerp dan kun je een reactie geven bij dit bericht of contact opnemen via het contactformulier.

Klik hier voor Informatie en Advies
viswormen of compostwormen
Klik hier om terug te gaan naar viswormen en compostwormen

35 gedachten over “Wormen, Viswormen en compostwormen bewaren

 1. Beste Frank,

  Heb nu ongeveer een jaar een wormenzoeker, maar de wormen worden niet groot. Wel leggen ze voldoende eieren. Heb zeker 200 wormen in de bak en ongeveer 2x zoveel eitjes. De wormen worden echter niet veel groter dan 6cm. Ook de dauwwormen die ik uit de tuin heb gehaald. Om de paar maanden haal ik de bak geheel leeg en vul deze met nieuwe aarde, plantenresten en papier om het proces op gang te houden, maar de wormen zijn te klein naar mijn idee om goed te gebruiken. Kan je aangeven wat ik anders moet doen / moet halen om de wormen te laten groeien?

  1. Beste Christ,

   Heb je al geprobeerd de wormen groot te maken met ons wormenvoer?
   Wanneer je het in combinatie gebruikt met kweekgrond moet het lukken om grote wormen te kweken. Let wel een dikke grote wormen is meer dan een jaar uit.

   Veel succes!

   Mvg Frank

 2. Heb mijn pakket met 1 kg grote wormen in 15 kilo aarde + voedsel na 1 dag al ontvangen ( Belgie ). Top . Welke soort aarde moet ik in de tuincentra kopen om te verversen ? Hoe moet ik de aarde in de bakken vochtig houden ? Groetjes Redgy .

  1. Hallo Redgy,

   Bedankt voor het compliment.

   Het beste in mijn ogen is onze eigen kweekgrond voor wormen. Dit heeft de juiste zuurgraad en samenstelling.

   Wanneer je in het tuincentrum je grond wilt kopen zijn er een paar opties. De beste is turf mengen met lavameel tot een ph van 6-7 al dan niet met papier.
   Of een potgrond kopen zonder voeding met een ph van 6-7.

   Afgezien van turf zit er in de meeste potgrond plantenvoeding op o.a. kunstmest basis.
   Het vochtig houden van de grond gaat met het voeren van GFT meestal vanzelf. Mocht de grond te droog worden dan kan je bijvoorbeeld nat wc papier toevoegen of met de gieter voorzichtig water erover heen gieten.

   Waarom voorzichtig. Het gieten van water in de wormentoren kan er voor zorgen dat de wormen getriggerd worden om te verhuizen. Voor de zekerheid kan je dus beter kleine beetjes geven.

   Veel succes.

   Groetjes Frank

 3. Hoi Frank.
  2 maanden geleden de 1 kilo (middel) viswormen ontvangen en verdeeld over 2 zelfgemaakte bakken met deksel en zwevende bodem voor eventueel overbodig vocht. En daarnaast in iedere bak 10 potgrond (ph 6 a 7) extra toegevoegd voor wat meer volume.
  De laatste 2 weken geprobeerd wat bij te voeden met versnipperde varen maar dat moesten ze niet. Maar versnipperd bloemkoolblad was zo weg en een kale banaan zonder schil (net op de site gelezen) was binnen 3 dagen op.
  Vandaag de bakken leeggemaakt want ik krijg ze toch niet op en omdat ik niets te doen had heb ik ze geteld. In totaal waren het er 1200 stuks. Een mix van 100 schone wormen woog “toevallig” precies 100gram. Dus ongeveer 1,2kg totaal aan schone wormen. Dat is toch een aardige toename.

  De grond was mooi gecomposteerd in de gehele bak en niet nat.
  1) Ik had trouwens helemaal geen vocht onderin de bak zitten???
  2) Na de grond goed bekeken te hebben zag ik verscheidene kleine “druifjes” van 2 tot 3 mm liggen die dus, neem ik aan, de eitjes zijn???
  De grond met eitjes en later 1000 wormen heb ik in grote hoopjes door de onder beplanting gegooid bij de taxussen en de lijsterbes zodat ze daar aan de gang kunnen gaan.
  2x 100 wormen die al een mooie grote ring hadden heb ik weer terug gedaan in de 2 bakken met 20 liter potgrond en ik ben benieuwd wat ik over weer 2 maanden aan tref.
  3) Leggen ze dan weer eitjes en/of gaan die dan nog uitkomen in die tijd???
  En wat doen de eitjes die ik op de volle grond maar wel onder de bodembedekkers heb gegooid. 4) Gaan die uitkomen of hadden die IN de grond gedaan moeten worden???

  Het was een leuke ervaring en ik ga dit volgend jaar zeker weer doen maar dan met de compost wormen. 1200 hardwerkende ondergrondse kabouters is voor dat geld toch eigenlijk bijna niets.
  Om de dag wat water op de bak broesen (ik legde er nog een kartonnetje boven op en de deksel op een kier) en verder hoef je eigenlijk niets te doen. Ze vermenigvuldigen zich gewoon in de bak maar ik zou toch nog graag de jonge wormpjes willen zien.
  5) Maar hoe zeef je die eruit om ze later in je nieuwe schone bak toe te voegen. Want je wil de “vuile” grond toch niet weer gaan gebruiken
  Nou, dit zijn mijn Wasse Worm Wetenswaardigheden. Kan Frank of iemand anders mijn 5 vragen beantwoorden? En dank voor de lol die ik er aan had en nog steeds heb.

  Groeten, D.Hardenberg.

  1. Hallo D.Hardenberg,

   Bedankt voor je verhaal. Altijd leuk om te lezen dat mensen dezelfde ‘hobby’hebben.

   1) Het niet hebben van vocht in de lekbak komt vaker voor. Bij mijn eigen wormentoren heb ik meestal geen vocht in de lekbak zie filmpje:

   Zoals je ziet geen dikke oogst na dik 3 maand.

   Als de wormenbak goed ‘draait’is het niet erg dat er geen vocht in de lekbak terecht komt. De lekbak is er ook voor bedoelt om het teveel aan vocht makkelijk te laten wegvloeien. Wanneer de wormenbak niet goed loopt kan een droge lekbak een indicatie van een te droge bak geven.

   2) De druifjes of kleine cirtoentjes zijn inderdaad de eitjes/ cocons van de wormen. zie foto:Cocons

   3/4) Wormen zijn hun hele volwassen leven geslachtsrijp en leggen gewoon cocons in de tuin. De cocons hebbenwel vocht nodig om uit te kunnen komen dus zolang ze niet uitdrogen komen ze uit. Het is wel zo dat niet alle cocons uitkomen. Het duurt ongeveer een maand of 2 voordat de cocons uitkomen. Daarna duurt het ongeveer een half jaar voordat de wormen zelf weer nieuwe cocons maken.

   5) De wormen kan je eruit zeven met een wormenzeef voor meer info kan je dit artikel nog eens bekijken. Wormen kweken

   Ik hoop je vragen te hebben beantwoord, mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Veel plezier met je hobby.

   Groeten Frank

 4. Goede middag,

  Ik zag op tv Drenthe dat er wormen ingezet werden in Beilen om de bodemstructuur te verbeteren. Mijn vraag is wat is de beste tijd om dit te doen!
  Ik denk daarbij aan de temperatuur van zowel lucht als bodem. De vochtigheid van de grond, zo als nu droog tot kurkdroog en mogelijk verschil in grondsoort.

  Met vriendelijke groet
  Henk van der Meij

  1. Beste Henk,

   Bedankt voor je vraag.
   Wormen kan je het hele jaar uitzetten als je met een aantal dingen rekening houd.

   Zoals je zelf aangeeft.

   De bodem moet vochtig genoeg zijn zodat de wormen makkelijk de grond in kunnen.
   De buiten temperatuur moet minimaal 5 graden zijn het liefste nog wat warmer en beter niet warmer dan 20 graden. 9 de kans dat de wormen verdrogen is dan groter.
   De grond moet ook niet te zuur zijn. Wanneer het veengrond betreft kan je beter eerst Lavameel en gruis van te voren uitstrooien om de zuurgraad iets te verhogen.

   Ik hoop je vragen te hebben beantwoord. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

 5. Hoi Frank,
  Ik wil graag mestwormen voor mijn moestuin. Ik heb 4 houten compostbakken van 1x1x1 meter, waarvan ik er 1 voor compostwormen kan gebruiken.
  Ik heb genoeg tuinafval, koffieprut e.d. en wil graag de wormen kweken, zodat ik het wormenmest kan gebruiken. De bakken zijn aan de bovenkant open wat ik met compostdoek kan bedekken. Wat en hoeveel heb ik hiervoor nodig?

  Vriendelijke groet,
  Joke Smith

  1. Beste Joke,

   Bedankt voor je vraag.

   Compostwormen zijn hier voor het meest geschikt. Hoeveel wormen je mee kan beginnen is altijd lastig te zeggen dit hangt erg af van hoeveel gft je wilt toevoegen en hoe snel je de wormenmest wilt oogsten. Hoe meer wormen hoe sneller de productie.

   In een bak als deze raad ik 2 tot 3 kilo aan. In een bak als deze kunnen heel wat kilo’s wormen hun werk doen. Wanneer je begint met een bepaalde hoeveelheid en er wordt regelmatig gevoerd dan groei de populatie gestaagd.

   Mocht het gft sneller gaan dan dat de wormen kunnen verwerken dan kan je altijd meer wormen toevoegen. Tot max. 5 kg in 1 keer ongeveer.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord.

   Groeten Frank

 6. Geachte Wormenspecialist
  Ik ga met kleine regelmaat vissen met wormen die ik zelf vang op mn eigen stukje bouwland ,hoe bewaar ik deze het best ,nu bewaar ik ze in een plastic emmertje van 5 liter vol met grond en hou dat goed nat Wat is uw mening

  1. Beste Copier,

   Bedankt voor je bericht.

   Als dit goed voor uw werkt dan kan het prima. Wat je als aanvulling kan doen is een grotere bak nemen en dit af en toe aanvullen met kweekgrond en wormenvoer. Zo kan u met een beetje geluk het hele jaar met de wormen doen.

   Groeten Frank

 7. Geachte heer.Deze week de viswormen ontvangen,had grote besteld,maar wat ik heb gekregen lijkt meer op spaghetti,ik zal proberen om ze op mijn haak te krijgen,maar ben niet erg blij.

  1. Beste Martin,

   Bedankt voor je bericht.
   Dat is niet zo mooi. Het lijkt erop dat de wormen de reis niet op de beste manier hebben meegemaakt. Wij maken het graag weer in orde. Ik stuur u een persoonlijk bericht om te kijken wat de beste oplossing is.

   Mvg Frank

   1. Beste Frank.

    Dank voor je snelle reactie.
    De wormen en 15 ltr grond en wormenvoer in goede staat ontvangen

    Het formaat wormen viel mij tegen,ik had de grote maat besteld, maar ik heb willekeurig gewogen.

    en ik kwam op een gewicht van 6 gram bij 8 wormen ,ik denk dat ik de middelmaat heb gekregen i.p.v. de grote. Ik zal de wormen alsnog gebruiken (2 of 3) op de haak.

    Ik hoop dat de volgende zending wel het goede formaat heeft.

    De versheid is overigens prima.
    Met vriendelijke groet.

    Martin Wewer.

    1. Beste Martin,

     Het lijkt erop dat je niet het juiste formaat hebt ontvangen. Mijn excuses. Gelukkig zijn de wormen wel in goede orde ontvangen. Volgende keer zorgen we voor dikke wormen! Bedankt voor het begrip.

     Met vriendelijke groet
     Frank Wasse

 8. Hoi Frank.
  Ik ben net terug van vakantie en had de viswormen die ik nog had ruim een kilo in de koelkast gezet.
  Maar nu is alles vergaan,ze hebben ruim 3 weken in de koelkast gestaan in een zak.hoe kan dat?

  1. Beste Wicher,

   De wormen kunnen niet 3 week in de koelkast bewaard worden wanneer de koelkast niet regelmatig open gaat. Er zit maar beperkte hoeveelheid zuurstof in de koelkast. Na drie week is de zuurstof veranderd in co2 dit is voor wormen dodelijk.

   Met vriendelijke groet Frank

 9. Beste Frank, ik heb een halfjaar geleden viswormen bij jullie besteld dat ging prima, veel wormen zijn van midden formaat uitgegroeid naar groot formaat, ik zie veel jonge wormen.
  Vraag hoe oud worden wormen of zijn ze met een jaar op en gaan ze dood, zo ja moet ik dat in de gaten houden, vraag moet ik elk jaar nieuwe wormen bestellen.
  Ik gebruikte 4 bakken maar ze kruipen binnen 1 a 2 dagen naar boven, ik heb nu 1 bak waar alles in zit dus de hoogte van het afval is ook veel hoger vraag geeft dat problemen.
  Ik ben nog steeds zeer tevreden over mijn bestelling

  1. Beste A. Ooms,

   Bedankt voor je vraag.
   Goed om te horen dat je vertreden bent!

   Wormen kunnen enkele jaren tot max. 9 jaar oud worden. In het laboratorium schijnt dit ooit gehaald te zijn. Bij mij in de kwekerij gaan de wormen binnen 1,5 jaar naar de vissers die XL wormen zoeken.

   Wanneer de wormen boven in de bak zitten kan het een teken zijn de de grond niet ideaal is. Wormen houden er niet van om in wormenmest te leven. Nieuwe grond toevoegen kan een oplossing zijn en om je jonge wormen goed te laten groeien.

   Een hoge bak met een dikke laag gft of wormenkweek grond is geen probleem echter leven de wormen in de bovenste 20 a 30 cm. Alle grond wat hieronder zit wordt minimaal bezocht door de wormen.

   Veel succes met je wormenkweek. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank Wasse

 10. waar hebben wormen een hekel aan en wat vinden ze fijn , zuur , basis , hoge -lage temperatuur en

  1. Beste Jan,

   De wormen doen het goed met een ph van 5,5 a 7. En hebben een hekel aan een te droge bodem. met een temperatuur tussen de 10 a 20 graden Celsius.

   Mvg Frank

 11. Frank als eerste bedankt voor de superwormen en het zakje voer.
  Maar ik wil mijn wormen bewaren in een bak moet deze geheel ondoorzichtig zijn?Of kan het ook een doorzichtige bak zijn met zwartdeksel aan de bovenkant.
  En moet ik dan nog ergens rekening mee houden.
  Alvast hartelijk bedankt voor je antwoord.

  1. Beste Gerard,

   Je kan een doorzichtige bak gebruiken, maar een donkere bak is nog iets beter. Hoe minder licht in de bak hoe minder de wormen hoeven te schuilen voor het licht. Waarschijnlijk heb je deze info al gevonden, maar via deze link kan je veel informatie vinden over Wormen kweken

   Zet de bak niet pal in de zon dat is misschien de beste tip die ik met dit warme weer kan geven.

   Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.
   Succes met je wormen!

   Mvg Frank

 12. Beste Frank , alvast bedankt voor de levering,top, is er een mogelijkheid als ik ga vissen om krabben bij Mijn haken met wormen weg te houden als mijn lijn 5 min in het water ligt zijn mijn wormen al opgepeuzeld door de krabben,kan ik daar iets aan doen eventueel producten ofzo op mijn wormen aanbrengen,maar de paling moet wel nog komen hé.
  Mvg Wilfried.

  1. Hallo Wilfried,

   Nooit geweten dat krab ook zo verzot is op een wormpje.
   Je zou een teentje knoflook kunnen proberen mocht het niet werken dan is de krab alvast lekker gekruid 🙂

   Ik zal een rond vragen of een andere visser een oplossing heeft.

   mvg Frank

 13. beste frank

  heb 2 kg wormen besteld
  mijn doel is om deze zo spoedig mogelijk te kweken (productie vermenigvuldigen)
  wormen eten 50% van hun lichaamsgewicht per dag
  dus 2kg wormen eten 1kg per dag 7 kg per week
  kan ik voor een snelle productie alleen maar de wormvoer van jullie geven ?
  mogen de wormen ook dagelijks gevoerd worden ? voor een snelle productie ?

  1. Hallo Johan,

   Bedankt voor je vraag.

   Je kunt voor een snelle kweek inderdaad alleen gebruikmaken van het krachtvoer in combinatie met goede kweekgrond. De kweekgrond mag je dus ook bij het voedsel optellen. Maar voor dat je de hele bak vol gooit met voer, is het altijd goed om te voeren wat de wormen in een paar dagen kunnen opeten. Op deze manier hou je ook in de gaten hoe de wormen het doen en of er alweer nieuwe kweekgrond moet worden toegediend.

   1. wat is de ph waarde van de door jullie geleverde kweekgrond
    kan hier ook kalk aan toe gevoegd worden
    voor een goede stabiele ph waarde 7 ?

    1. Beste Johan,

     Hiervoor kan je beter lavameel gebruiken. Dit heeft ook een ph verhogend effect. En het bevat ook goede mineralen voor de wormen.

    2. Beste Johan,

     Hiervoor kan je beter lavameel voor gebruiken. Dit heeft ook een ph verhogend effect en heeft ook nog nuttige mineralen voor de wormen.

 14. Wij bewaren tot nu toe de wormen de hele zomer in een grote zwarte emmer ietwat vochtig gehouden grond en voeren ze regelmatig met groente afval e.d. [tomaat en sla e.d. gaan er in als koek]. En daarna aan de vissen in de vijver.
  Ze zitten altijd wel bovenin die emmer. Probleem is nu dat die emmer buiten ‘s winters gaat bevriezen – dat betekent dan hoogstwaarschijnlijk: “zij rusten in vrede…”
  Kan ik zo’n emmer gewoon ook ‘s winters in de grond ingraven met de rand een cm of vijf net boven de grond [want is wel de bedoeling dat de dames en heren beschikbaar blijven voor consumptie en er dus niet uit kunnen klauteren]? En moeten we hen dan -ook bij de lage temperaturen [hoe laag]- wel blijven voeren of gaat het gezelschap ook in een soort “winterrust” en vreet dan niet of veel minder
  U ziet wel: ik weet er echt niet veel van.
  Kunt u mij raad geven?

  1. Hallo Evert,

   Bedankt voor je vraag.

   Het klopt dat wanneer de temperatuur naar beneden gaat de wormen steeds minder eten en groeien. Wat eten betreft is het altijd een beetje opletten of er gegeten wordt door de wormen voordat er weer nieuw eten aan de wormen wordt toegevoegd.

   Een emmer in de grond graven zal zeker helpen tot op zekere hoogte. Wanneer het echt koud wordt zal dat niet meer voldoende zijn. Wormen beschermen zich door tijdens de kou dieper de grond in te kruipen, wanneer de emmer niet diep genoeg in de grond zit zouden de wormen alsnog kunnen bevriezen.

   Wormen kunnen ook in de schuur goed overwinteren. Met een lampje of een netje (gemaakt van de meegeleverde zak) over de emmer kruipen ze er niet uit. Het voordeel is dat je dan ook het hele jaar door groente en fruit kan omzetten naar wormenmest.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoordt.

   Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

   1. Ik ben een jaar geleden verhuisd en heb 2 problemen:
    – een grote composttoren (1,5m hoog en 0,5m diameter) waar GFT en koffiedrap in verdwijnt. Nu voor 3/4 vol, maar weinig leven.
    – een grote composthoop achter in de tuin met vooral bladeren en beperkt gras. Deze composthoop is ongeveer 2x2x0,75m. Ook daar gebeurt weinig.
    Graag advies over beide situaties en kan er wat hier aan gedaan kan worden of moeten we wachten tot de vorst periode voorbij is.
    Alvast bedankt voor je advies,

    Vincent van Campen

    1. Beste Vincent,

     Bedankt voor je vraag.
     Hoeveel wormen ben je mee begonnen?

     Als de toren voor de verhuizing het altijd prima heeft gedaan zou je ook gewoon weer nieuwe wormen kunnen toevoegen.

     Voor de wormentoren en de composthoop geld als ze groot genoeg zijn kunnen wormen er prima in overwinteren. Wanneer een wormentoren nog helemaal leeg is hebben de wormen geen beschutting om de winter door te komen. In jouw geval is dit geen probleem.

     Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

     Mvg Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *