Geplaatst op 38 Reacties

Viswormen of Compostwormen en Uitleg verpakkings keuze

viswormen of compostwormen

Ik hoor u vragen:

”welke worm is het meest geschikt voor mij, wat zijn Viswormen en wat zijn Compostwormen ?”

Om deze vraag te beantwoorden volgt hier een korte uitleg over de beide wormen:

Eisenia Hortensis – Viswormen

Eisenia Hortensis is de Latijnse naam van de worm die ook bekend staat onder : Viswormen, Dendrobena Veneta, Springers  en o.a Nightcrawlers. Met deze namen wordt meestal  dezelfde worm bedoelt. Dendrobena en viswormen zijn veel voorkomende namen in Nederland. Deze worm is bij uitstek geschikt om mee te vissen. En wordt daarom over de hele wereld gebruikt. Ook wint deze worm aan populariteit bij composteren.

De worm kenmerkt zich door zijn beweeglijkheid, vandaar de bijnaam ‘springer’. De vlezige, vitale vis worm welke onderwater lang beweeglijk blijft en is daarom de meest gebruikte worm tijdens wedstrijden.

Eisenia Fetidia – Compostwormen

Einenia Fetidia is de Latijnse naam van de worm welke ook bekend is onder de namen: Mestpier, Redwigglers,Compostwormen en o.a Tijgerwormen. Op internet komt het nog wel eens voor dat beide wormen door elkaar gehaald worden. Hoewel deze wormen ook wel wordt gebruik als viswormen is deze worm meer geschikt voor het omzetten van mest in een composthoop.  vooral in het buitenland wordt deze worm gebruikt om bv. koeienmest om te zetten.

De Eisenia Fetidia en de Eisenia Hortensis zijn samen de ideale combinatie als compostwormen voor uw Wormentoren of Balkonton. Door de verschillende wormen toe te voegen is u Wormentoren of Balkonton beter in balans. De verschillende wormen hebben elk hun unieke eigenschappen wat betreft temperatuur, voedsel en vochtigheidsgraad. Op deze manier kan de Wormentoren of Balkton zich beter aanpassen wanneer deze aan extremen wordt blootgesteld.

”Maar wacht ze kunnen meer”

Andere toepassingen

Naast ideaal aas en compostwormen zijn beide wormen ook zeer geschikt voor de volgende toepassingen:

     • Voer voor aquariumbewoners  (Axolotl’s, Kogelvissen, Meerval)
     • Vogelvoer (hoog eiwit gehalte)
     • Bodem verbetering*
     • Reptiel voer

*Door wormen aan uw grond toe te voegen verbetert u het waterafvoer van uw grond. De duizenden gangetjes die de wormen graven zorgen dat het water beter de grond in gaat. Deze gangetjes worden ook door wortels van het gewas gebruikt om makkelijker en dieper de grond in te gaan.

Keuze voor de vissers:

Voor vissers is het mogelijk de Eisenia Hortensis ( viswormen) op verschillende manieren te bestellen. Om aan uw wensen te voldoen kan u kiezen tussen 4 verschillende gewichtsklasse:

     • Klein,  het gewicht van deze wormen ligt tussen de 0,7 en 1 gram.
     • Middel, het gewicht van deze wormen ligt tussen de 1 en de 1,3 gram.
     • Groot (Knipwormen), het gewicht van deze wormen ligt tussen de 1,4 gram en zwaarder.
     • Mix, het gewicht van deze wormen ligt tussen de 0,7 en 2 gram. Deze mix is ook geschikt voor compostering en bodem verbetering

Keuze uit verpakking:

Welke verpakking voor u geschikt is hangt af van wat uw wensen zijn.

     • 5 liter verpakkingsgrond (onderlaag mix) totaal gewicht 5 kilo, wanneer u de wormen binnen een maand gaat gebruiken of bewaard in de koelkast is dit een prima keuze.
     • 25 liter verpakkingsgrond  (onderlaag mix) totaal gewicht 10 kilo (+ €1,00) wanneer u de wormen langer wilt bewaren of buiten de koelkast bewaard is dit de juiste keuze.
     • 5 kilo voordeel verpakking, 5 kilo wormen in 1 zak van 15 liter  (onderlaag mix) . Dit is de goedkoopste keuze wanneer u veel wormen wilt voor weinig, ideaal voor grootverbruikers  of voor wie een ander doel heeft met de wormen zoals bodem verbetering in u tuin. Belangrijk is dat de wormen binnen een paar dagen worden ingezet of worden bewaard in de koelkast.

Keuze voor de compostmeesters

Hier is de keuze een stuk simpeler. Uw heeft keuze uit:

     • 1/5 kilo Compostwormenmix de Eisenia Hortensis en de Eisenia Fetidia verpakt met 5 liter onderlaag mix
     • 1/2 kilo Compostwormenmix de Eisenia Hortensis en de Eisenia Fetidia verpakt met 5 liter onderlaag mix
     • 1     kilo Compostwormenmix de Eisenia Hortensis en de Eisenia Fetidia verpakt met 5 liter onderlaag mix

Een 1/2 kilo wormen is doorgaans genoeg voor een Wormentoren en 1/5 kilo wormen is genoeg voor de Balkonton, wanneer u graag snel en veel wilt omzetten in wormenmest of u wilt de wormen ook voor andere doeleinden gebruiken zoals het voeren van de vogels. Dan is 1 kilo een beter keuze.

Alle wormen worden verpakt in een kwaliteits mengsel van o.a turf en cellulose . Dit is dezelfde grond waarin de wormen gekweekt worden. Afhankelijk van de verpakking kan de worm hier enige tijd voeding uit halen. Wanneer u de wormen langer wilt bewaren of  ermee wilt gaan kweken. Is het mogelijk  om nieuwe verse  grond  (onderlaag mix) met voeding te bestellen. Hierdoor is het mogelijk de wormen lange tijd in topconditie te houden of om meer wormen te kweken. En heeft u als bijproduct uw eigen gemaakte wormenmest.
Hier kunt u de compostwormen  en viswormen of  onderlaag mix  in onze webshop bestellen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben dan kan u altijd contact opnemen of laat een reactie achter op dit bericht.

Klik hier voor Informatie en Advies
Compoostwormen mix
Klik hier om terug te gaan naar viswormen en compostwormen

38 gedachten over “Viswormen of Compostwormen en Uitleg verpakkings keuze

 1. Hoi! Ik vroeg mij af of wormencompost ook gebruikt kan worden voor kamerplanten die binnen staan? Of wordt dit afgeraden? Bedankt voor het antwoord.

  1. Beste Eline,

   Bedankt voor je vraag.

   Wormenmest of wormencompost is erg goed voor kamerplanten. Kamerplanten staan meestal lang in de dezelfde potgrond. De voeding en het leven is meestal totaal verdwenen. Het toevoegen van wormenmest kan een enorme boost geven aan kamerplanten. Toen mijn vriendin en ik gingen samen wonen heeft ze natuurlijk alle kamerplanten over gepot met wormenmest. Wat er hierna gebeurde was erg bijzonder. Planten die me vriendin al jaren had begonnen spontaan te bloeien en maakte nieuwe uitlopers.

   Via deze link vind je meer informatie over wormenmest

   Ik ben benieuwd of jou ervaring hetzelfde gaat zijn.

   Als vast veel succes.

   Groeten Frank

 2. Hoi Frank,
  3 weken geleden kwamen de bij jou bestelde wormen (1/4 kilo) binnen en sindsdien bewonen ze onze (zelfgemaakte) wormenbak.
  Ik startte de bak met een laag karton snippers en fijngeknipt stro, dan de wormen met aarde en als top een dun laagje gft afval+ een beetje van het meegeleverde wormenvoer. De dagen erna heel rustig aan gedaan met voeren en steeds om de 3 dagen een klein beetje wormenvoer. Na de eerste week iets meer gaan voeren. Nu na drie weken zit de bak (30l) ongeveer voor de helft vol. De inhoud van de bak is nu een stuk vochtiger geworden, maar er is nog geen lekvocht in de onderste bak belandt. Voor zover ik heb kunnen ondekken zitten er geen gaatjes verstopt.
  Nu merk ik sinds drie dagen dat er een aantal wormen (stuk of 20) helemaal bovenop gaan zitten (onder de vochtige doek die de boel afdekt)Ik vraag me af of het door het warme weer kan komen (de bak staat in de hele dag in de schaduw, temperatuur komt in de bak op zo’n 28 graden) of doe ik iets verkeerd met het voeren? Inmiddels wel al meer karton (nat en droog) toegevoegd. Ik maak me een beetje zorgen.
  Ook ontdekte ik andere bewoners, kleine witte rupsjes lijken het wel zo’n 6mm lang ik vermoed maden van fruitvliegjes. Het zijn er iig veel. Kan of moet ik ingrijpen?
  Alvast vriendelijk bedankt!
  Vriendelijke groet,
  Jorine

  1. Beste Jorine,

   Bedankt voor reactie,

   Heet is afgelopen week weer ontzettend heet geweest. En ik heb inmiddels al heel wat mailtjes gekregen met de zelfde waarnemingen de ene wat erger dan de andere.

   Met deze warme periode is het belangrijk dat de bak niet te vochtig is en dat wormenbak op een koele plek staat waar als het kan de lucht in beweging is. Zo kan de hete warme vochtige lucht uit de wormen bak goed weg. Het is aan te raden om de deksel overdag eraf te halen zodat dit proces nog beter verloopt. Vergeet de deksel in het donker er niet weer op te doen 🙂

   De potworm kan van bijvoorbeeld de varenrauwmug zijn. Deze wormen zijn niet schadelijk in de wormentoren maar wel schadelijk in de bodem. De potwormen eten ook leven organisch materiaal.

   Potwormen kan je bestrijden door een laagje zand van ongeveer 2 cm toe te voegen in de bovenste laag van de bovenste bak. wanneer je 2 weken wacht dan kunnen de vliegjes geen nieuwe eitjes meer leggen in de bodem.
   Hier vind je meer informatie over beestjes in de wormenbak

   Met vriendelijke groeten Frank

 3. Dag Frank
  Gistermiddag de compostwormen gekregen, hen direct in de wormentoren gedaan met wat schillen en koffiedik en papiersnippers. Vanmorgen vroeg ontdekt dat ze aan het zwerven (sommige buiten, sommige zaten aan binnenkant deksel) waren geslagen. Omdat ik alles nog in 1 bakje had, dus wormen/grond/schillen, heb ik er een bakje bovenop gezet met daarin nog wat groente/tuinafval/koffiedik. En alles een beetje beter vastgezet en wat natter gemaakt. Maak me wel zorgen. Zouden ze honger hebben gehad of was het te droog? Er zitten er nu nog een paar in de alleronderste bak waar niks te eten is alleen een schuin aflopend afvoergaatje naar het kraantje (dat dicht zit) Kruipen ze vandaar weer omhoog of moet ik ze weer omhoog zetten? Ik had gelezen dat ze de eerste dagen voornamelijk uitrusten, nou deze dus niet. Heb je raad voor me? Vriendelijke groet Anne

  1. Hallo Anne,

   Bedankt voor je vraag. De wormen kunnen na aankomst onrustig zijn van de reis. Dit is niet erg en na een aantal dagen zijn de wormen weer meer op hun gemak. Wanneer het meegeleverde voer is gevoerd versneld dit het proces. Het toedienden van vocht is een goede zet wanneer dit nodig is. Door het mee geleverde voer hebben de wormen geen last van honger. Dus u hoeft zich voor nu geen zorgen te maken.

   Daarnaast gaat u merken dat wormen altijd op plekjes gaan zitten waar u het niet verwacht, ook dit is geen probleem. Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Groeten Frank

 4. Hallo,
  Ik ben me momenteel aan her oriënteren op composteren met een compostton (staat half gevuld met tuinafval) en eventueel daarnaast een wormentoren voor het dagelijkse keukenGFT.
  1.kan ik jullie wormen ook in de compostton doen? Of hebben ze dan onvoldoende “comfort” om te overleven? De wormentoren bestaat natuurlijk niet voor niets uit die verschillende bakken boven elkaar…
  En zo ja? Doe ik ze dan bovenin en zoeken ze hun weg wel of liever onderin en eten es zich een weg omhoog?
  2. Kan ik het gemaakte compost van een wormentoren ook gebruiken om het proces in de compostton te verbeteren cq te versnellen?
  Vast bedankt voor het advies!

  1. Beste Iris,

   Bedankt voor je vraag.

   (1)
   Onze wormen kunnen inderdaad in een compost ton.
   Belangrijk is wel dat de ton contact heeft met de grond zo kunnen de wormen altijd er en eruit in geval dat dit nodig is. Wanneer een compostvat het goed doet kan het erg heet worden de wormen moeten dan wel kunnen vluchten.
   Een wormen toren is een makkelijk systeem om snel wormenmest te kunnen oogsten zonder dat je de wormen er allemaal uit hoeft te zeven.

   De wormen kan je gewoon in de compost ton kieperen. De wormen vinden zelf hun weg door de ton.

   (2)
   Dit kan hoe goed het effect is vind ik moeilijk te zeggen. maar je ent de ton met goed bacteriën en schimmels en dat is nooit verkeerd. al kunnen deze wel weer deels dood gaan in een goed werkende compostvat door verbranding.
   Persoonlijk zou ik eerder wormen gebruiken dan kunnen de wormen zelf het trucje uithalen wat ze anders in een wormentoren.

   Ik hoop dat ik je iets op weg heb geholpen. Moct je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Alvast een fijn weekend.
   Groetjes Frank

 5. verschillende composthopen/bakken met wormen van Wasse (in 1 levering van 2 zakken). Werkt als een tierelier. Wormen reproduceren zich als de neten. Het (voeren) is supermakkelijk: je gooit er gewoon je keukenafval in. Ze vreten alles en maken heel mooie potgrond. Ben nu gehecht aan mn wormpies.

  1. Bedankt voor je ervaring. Heb je de wormen inmiddels al namen gegeven 😛

   1. Ik probeer het maar kan het niet bijbenen. Na Petra 256 ben ik gestopt.
    Ben begonnen aan extra soort, de meelwormen. Die heb ik binnen staan. Ook deze vreten zich de schrompes aan allerlei keukenafval. Gezellig. Kip Moniek krijgt elke dag een tiental. Daar is ze stapelgek op. Voelt wel wreed. Ik ga de info lezen om te kijken hoe ik ze zover krijg dat ze verpoppen en weer eitjes leggen.
    Heb het een paar jaar geleden geprobeerd, maar op een siberisch ijskoude dag dat ik Moniek ff binnen had gezet heeft ze hun bak ontdekt en in een paar tellen allemaal opgevreten. De troela.

    1. Haha, Dan en je al een heel eind gekomen met 256 namen 🙂

     Meelwormen zijn ook grote opruimers inderdaad. Ik heb wel eens gehoord dat meelwormen als ‘compostworm’ wordt gebruikt in China.

     Wanneer je wilt kweken met meelwormen dan zal je de temperatuur moeten verhogen. rond de 26 is ideaal geloof ik. Dan heeft Moniek ook weer genoeg te eten.

 6. Hallo, een belg uit Antwerpen hier die op een dakappartement woont met veel plantjes op het terras. Ik wil nu ook het vermicomposteren proberen. Ik heb van enkele curverboxen een eigen wormentoren gemaakt, nu de bewonders nog! Ik lees op verschillende websites tegenstrijdige zaken. Sommige zeggen eerst eten in de wormenbak te doen 2 weken voor de bewonders komen, anderen zeggen de wormen eerste te laten wennen pas na 2 weken eten te geven.
  Wat is de beste manier? Want ik lees dat het vooral in de opstart mis kan gaan…
  Vraag 2, als ik het eten al in de bakken mag doen en het begint te schimmelen, is dat okee voor de wormen? Ik heb momenteel al wat overschot van bloemkool en wortel in de ijskast liggen 🙂 Dus ik ben in principe klaar om de bewoners te bestellen 😀

  Alvast bedankt, T

  1. Hallo Tanja,

   Bedankt voor je vraag.

   Elke website lijkt inderdaad een andere benadering te hebben. Meestal ligt dit aan hoe de wormen worden aangeleverd.

   Bij ons worden de wormen aangeleverd met speciale wormenkweekgrond. Hierin zit voeding voor de wormen. De grond is direct klaar voor gebruik en de wormen kunnen hierdoor direct ingezet worden in b.v. wormentorens. De reden waarom soms wordt geadviseerd om 2 weken van te voren te beginnen is zodat het gft bewerkt kan worden door bacteriën en zo als voedsel beschikbaar wordt voor de wormen. Bij ons is dit niet nodig aangezien de wormen worden geleverd kant en klaar met voeding.

   Waarom op sommige websites wordt geadviseerd om 2 weken te wachten is mij niet helemaal duidelijk. Mijn gevoel zegt dat dit niet klopt. Als je na 2 week pas begint met voeren van gft. Duurt het even voordat het voedsel beschikbaar wordt voor de wormen. Dat zou beteken dat in sommige gevallen de wormen meer dan 3 week niets te eten hebben. De wormen kunnen dat aan maar of het wenselijk is en wat precies de reden is waarom je de wormen even geen eten geeft is mij niet duidelijk.

   Ons advies is: De geleverde wormen met grond in de onderste bak doen. En beginnen met gft in de bak erboven. Dit kan direct na aankomst van de wormen. Het is prima om al een week van te voren gft te verzamelen maar niet noodzakelijk.

   Wanneer je 2 week van te voren begint is de kans op schimmel groot. Dit is niet een groot probleem maar soms eten de wormen het niet op.

   Ik hoop je vragen te hebben beantwoordt. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Ik wens je alvast veel succes met de wormen!

   Mvg Frank

 7. Beste, ben aantal maanden geleden met jullie wormen een wormenbak begonnen. Loopt lekker, reeds eerste oogst compost weggehaald, maar merkte vandaag dat in de onderste bak geen worm meer vertoefde ondanks nog volledig vol met weliswaar drassig voedselmengsel. Alle wormen zonder één enkele uitzondering klaarblijkelijk naar de bak erboven verhuisd zijn en maak me nu zorgen of ik wel de juiste dingen voeder en of niet te vochtig of te zuur misschien? Heb waarschijnlijk wel de fout begaan om in de (nu verlaten) bak wat bokashi te strooien? Ik voeg in evenredige hoeveelheden groen en bruin voedsel toe, en behoorlijk wat papier maar kan ik de bak overvoeden of is niet voedsel nu nog te “onrijp” zodat de wormen gaan sterven? Is het raadzaam regelmatig verkalkt zeewier toe te voegen om de pH te laten stijgen? Of is het in deze gevallen aan te raden een “startermengeling” toe te voegen zodat de wormen even op evenwicht kunnen komen?

  1. Beste Eric,

   Bedankt voor je vraag.

   Heeft jouw wormentoren een lekbak? Zonder lekbak wordt het te snel te nat in de bak.

   Met bokashi en wormen heb in niet veel ervaring maar, op zich zou het geen kwaad moeten kunnen. Om de ph te reguleren gebruiken wij zelf af en toe lavameel.
   Het starter mengel of te wel de Kweekgrond voor wormen is altijd een goed middel om de boel weer ”neutraal” te krijgen. Wanneer je denkt dat er nog teveel voedsel in de onderste bak zit zou je het weer kunnen mengen met verse kweekgrond.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Mvg Frank

   1. Beste, vandaag de vers bestelde wormen ontvangen en volgens jouw advies toegevoegd. De vorige wormen zijn tot mijn verbazing echter nog springlevend, en nu stelt zich de vraag: kunnen er gewoon teveel wormen in een wormentoren vertoeven? Gaan ze dan kannibaal gedrag vertonen, of stoppen met zich voor te planten, of is er niets aan de hand zolang ze maar een voldoende hoeveelheid voedsel ter beschikking hebben?

    1. Hallo Eric,

     Wanneer er voldoende voedsel is kan je redelijk wat wormen houden in een wormentoren. Ik vermoed dat er wel 3 kg in kan. Of de wormen zich aanpassen w.b.t. voorplanten bij overbevolking durf ik niet te zeggen. Ik vermoed van niet. Bij mij in de kwekerij zitten 5 kg wormen in 1 bak en is dus goed bevolkt. qwa verhouding is dit ongeveer vergelijkbaar met 3 kg in een wormentoren. Wanneer een worm doodgaat kan je deze in de toren laten liggen deze wordt weer opgegeten door de andere wormen.

     Het is niet aan te raden om zoveel wormen in een toren te stoppen. vooral in de zomer is de kans op verhitting groot. wormen geven veel warmte af namelijk.

     Wanneer je veel wormen in de toren hebt kan je deze voor de tuin gebruiken bijvoorbeeld.

     Mvg Frank

     1. Bedankt – de warmte kan verklaren dat wel 200 wormen zich in meerdere keren in de draineerbuis hadden laten vallen, nadat ik die telkens terug op hun plek terug had gebracht. Uiteindelijk heb ik deze dan in een afzonderlijk torencompartiment gestoken en nu lijkt alles opgelost.

     2. Kijk aan goed om te horen!

   2. Hallo Frank
    Eerst even de wormen doen het uitstekend in de wormenbak en ik wil even inhaken op de bokashi. Ik voer niets anders meer als bokashi met papiersnippers.
    Ze vinden dit geweldig en het aantal wormen groeit gestaag en de omzetting gaat ook sneller. Wel rekening houden met wat je wel en niet aan wormen voert. Ik doe er geen uien, prei, citrusvruchten in.

    1. Hallo Rense,

     Bedankt voor je aanvulling. Goed om te horen dat de wormen het goed doen! Ik heb je reactie ook even in Beantwoorden

    2. Hallo Rense,
     Goed om horen dat het met Bokashi toch zou moeten lukken. Ik heb daar een slechte ervaring mee gehad, lab het niet verklaren omdat de potaarde die ik elk seizoen een bodemlaag bokashi geef vergeven is van de tijgerwormen. Zal met jouw ervaring in gedachte terug een poging wagen in de wormentoren.

     1. Hallo Rense,
      Ben terug voorzichtig begonnen met het voeren van bokashi, nadat ik daarvan eerst de pH gemeten had: is 6,5, een waarde die ik ook in alle niveaus van de wormentoren heb gemeten. Ze zijn er idd dol op, na een uur zaten ze reeds massaal op de bokashi. Ik heb wel mijn oudste voorraad aangesproken van zo een twee jaar terug, die zo rijp is dat er geen grote brokstukken meer inzitten en alles uniform en lekker ruikt. Lijkt me ook logisch dat er drie kant en klare maaltijden prefereren. Die voorraad is niet overdreven vochtig, ik vermoed omdat het bokashi percolaat er reeds overvloedig is uitgelekt. In die bokashi zat ook veel citroenschillen, dit maakt het klaarblijkelijk niet zuriger dan zonder.

 8. Hallo Frank,
  Ik heb een compostbak met kraantje op mijn balkon. Ik heb er gft in gedaan maar nog geen wormen. De inhoud is flink aan het schimmelen. Ik tap ook vocht uit het kraantje, dat voeg ik toe aan het water voor mijn balkonplanten.
  Vraag 1
  Als ik er nu wormen onderlaagmix er boven op aan breng, maken de wormen er dan wormenmest van? Eten ze naar beneden?
  Vraag 2
  Ik heb ook een wormenflat bij je besteld (die op pootjes), wordt donderdag geleverd. Hoeveel wormen heb ik nodig voor de compostbak en wormenflat?
  Groeten van Kilian

  1. Beste Kilian,

   Bedankt voor je vragen.

   Vraag 1: Wanneer je onderlaagmix toevoegt wordt dit ook verwerkt tot wormenmest. alles wat eronder zit wordt ook opgegeten mits het niet te diep zit. in de wormentoren en balkonton gaat dit zeker lukken.

   Vraag 2: De wormenflat/Balkonton heb je via Bol.com besteld en wordt morgen al geleverd. Voor deze wormenflat/Balkonton ben je ongeveer 250 gram compostwormen nodig. Meer is overbodig in dit systeem. In de wormentoren kan 1/2 tot een kilo in.

   Heel veel succes met je nieuwe Wormenflat/ Balkonton.

   Mvg Frank

 9. Hallo ik zou graag wat wormen in mijn gazon in de tuin willen hebben. Zijn de compost wormen daarvoor geschikt of is een worm die in de grond leeft een andersoortige worm? Mvg Rob

  1. Hallo Rob,

   Zowel de ‘viswormen’ als de ‘compostwormen’ zijn geschikt voor bodemverbetering. In de Wormenmix voor bodemverbetering zit 50 % van deze wormen en 50 % dauwwormen. Dauwwormen zijn niet geschikt voor de Wormentoren maar uitsluitend te gebruiken voor bodemverbetering. Dauwwormen behoren tot de groep pendelaar deze worm gaat een stuk dieper de grond. En heeft daarnaast tal van andere eigenschappen zoals in de bodem gebonden fosfaat weer vrijmaken voor planten.

   Mvg Frank

 10. Hallo Herman,
  Ik woon in Portugal en heb een hele grote tuin. Zoveel mogelijk probeer ik alles te composteren op een grote composthoop. Tuinafval,paardenmest en gft afval .Nu hebben we hier een enorm droog jaar gehad en ondanks regelmatig natsproeien lukt het niet om goede compost te maken, ook omdat er bijna geen wormen in de grond zitten. Veel te droog en arm. Kan ik ook wormen bestellen bij jullie ondanks dat het wat langer met de post duurt om hier te komen?

  1. Hallo Coby,

   Leuk om te horen dat er ook in Portugal de website wordt bekeken. Om goede compost te maken heb je niet perse wormen nodig. Wanneer je de composthoop overdekt, groot genoeg maakt en regelmatig natspuit in droge tijden is het mogelijk om compost te maken. Maar dat was niet je vraag.

   Het is mogelijk om wormen in gekoeld transport op te sturen. Ik stuur je even een persoonlijk berichtje om te kijken naar de mogelijkheden.

   Mvg Frank

 11. Wij hebben een compostbak die wij sinds september aan het vullen zijn. We gebruiken ook wat compostversneller van ecostyle. Kan dit zonder problemen als we wormen willen gebruiken?

  1. Beste Homer,

   Bedankt voor je vraag. Ik ben momenteel nog in contact met Ecostyle om uit te zoeken of het een probleem zou kunnen opleveren.

   1. Inmiddels weer contact gehad met Ecostyle. Het micro organisme wat voor komt in de compostversneller kan geen kwaad voor de wormen. Je kan het samen zonder problemen gebruiken

 12. Ik wil graag wormen voor mijn composthoop die vooral uit boomblad bestaat aangevuld met koffiedik en wat stro en kippenmest ( klein beetje v drie kippen) . Kan ik in de winter de wormen toevoegen of is het beter om te wachten tot de lente? Ook wil ik wormenmest voor de moestuin bestellen. Ik heb de moestuin afgedekt met boombladen ,kan ik de mest daarover aanbrengen. Ik spit niet.

  1. Beste Doreen,

   Bedankt voor je vraag.

   Wanneer een composthoop al even een tijdje staat genereert deze ook warmte, wanneer de composthoop groot genoeg is kunnen de wormen in de winter prima overleven.

   Via deze link vind je nog wat extra informatie over wormen in de winter.
   https://wormenkwekerijwasse.nl/2017/02/19/wormen-kweken/#comment-1548

   Vraag 2:
   Je kan wormenmest zonder problemen over de bladeren aanbrengen. Op deze manier blijven de bladeren ook beter liggen. Op de vraag of het beter is om eerst bladeren te gebruiken en daarover wormenmest aan te brengen of om eerst wormenmest aanbrengen en dan het bladerdek.

   Hierop heb ik geen duidelijk antwoord. Wanneer het bladerdek wordt gebruikt om als isolatie te dienen dan is het wel beter om bladeren als laatste te gebruiken.

   Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.
   Wanneer iemand anders een aanvulling heeft op het antwoordt, dan mag je hierop altijd reageren in een reactie hieronder.

 13. Hallo,
  Ik heb per post de zak met wormen ontvangen, keurig verpakt en volgens afspraak geleverd. In de volkstuin had ik het compost vat reeds gevuld met paardemest en GFT afval. Na ontvangst van de wormen ben ik direct naar de tuin gefietst en heb de zak wormen leeg gestrooid boven in het vat. Er was leven en de wormen kropen direct in de grond.
  Mijn vraag is nu: als ik via de schuif onderin het vat later de compost uitschep wat doen de wrmen dan, Gaan ze weer naar boven kruipen waar steeds nieuwe paardemest en GFT wordt toegevoegd? Kunnen ze de winter overleven in het compostvat?

  Met vriendelijke groet,

  Herman Santema
  Steenwijk

  1. Hallo Herman,

   Bedankt voor het compliment!

   Het klopt dat de wormen Langzaam hun weg naar boven toe eten. Zo kan je via de onderste schuif de wormenmest oogsten. Meestal zit er nog wel een achterblijver in maar deze kan prima over de tuin gestrooid worden. Wanneer het nog vol zit met wormen dan is er nog voldoende voedsel aanwezig en kan je het nog beter laten zitten. Ook kan er gekeken worden naar het vocht niveau. wanneer er een te lage vocht gehalte in de bak is dan, kunnen de wormen ook langer beneden blijven hangen.

   Met paarde mest is het wel even opletten dat de paarden geen wormenkeur hebben gehad. De compostwormen zijn ook vatbaar voor dit medicijn.

   Via deze link Staat informatie over wormen in de winter
   https://wormenkwekerijwasse.nl/2017/02/19/wormen-kweken/#comment-1548

   Ik Hoop je vragen hiermee te hebben beantwoord. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.!

   Mvg Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *