Geplaatst op 460 Reacties

Vragen, reacties, opmerkingen en Foto upload

Hier is de mogelijkheid om gemakkelijk foto’s te uploaden.

  Heeft u vragen, reactie, opmerkingen of wilt u gewoon wat kwijt?  Laat het weten via een reactie onderaan de pagina.

   

   

  460 gedachten over “Vragen, reacties, opmerkingen en Foto upload

  1. Hoi Frank,

   Nog een vraagje nu de temperaturen beginnen te dalen tot rond het vriespunt. Zijn er nog dingen om rekening mee te houden met vorst. Tot welke temperatuur gaat het goed en wanneer hebben ze een warme kruik nodig?

   Gr Gert Bij

   1. Hallo Gert,

    Bedankt voor je vraag.

    Via deze link vind je meer informatie:
    https://wormenkwekerijwasse.nl/wormentoren-in-de-winter/

    Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de wormentoren niet compleet bevriest. Dus een plek in de luwte is aan te raden. Nu is het niet zo dat een bevroren wormentoren direct het einde betekent voor de wormen, maar het kan wel schelen.

    Inmiddels heb ik ook al wormentorens met een elektrische deken gezien. Maar met de zachte winters in Nederland en een volle wormentoren komen de meeste winter prima door. Een volle wormentoren kan beter zijn warmte vast houden en geeft de wormen extra bescherming. Daarnaast help het ook de toren iets aan de droge kant te houden. Het luchtige mengsel in de toren zorgt voor enige isolatie.

    En natuurlijk elke avond even warm toe spreken help ook enorm 🙂

    Groeten Frank

  2. Ik ben in augustus begonnen met een wormentoren, bestaande uit drie bakken van 20 liter. De wormen doen het prima (ze kruipen er niet uit). Ik had eigenlijk verwacht dat de wormen in de onderste bak zouden blijven totdat er geen voeding meer zit in de onderste bak. Echter hebben de wormen zich verspreid over alle drie de bakken. Is dit normaal? Het is wel lastig, omdat ik nu eigenlijk niet meer kan bijvullen. De bovenste bak is nog wel redelijk “vers”, maar de onderste en middelste bak is al grotendeels natte aarde.
   Verder: ik heb een 4 persoons huishouden. Ik gooi al mijn gft nu in de groenbak, omdat de wormentoren al weken vol zit. Heb ik te weinig wormen en moet ik wormen bijkopen? Of is 3x 20L sowieeso te klein voor 2 volwassenen en 2 jonge kinderen. Elke dag fruitresten en de resten van broccoli en bloemkool vult heel snel. De huidige wormen kunnen dat in ieder geval niet bijhouden/bijeten 🙂

   1. Hallo John,

    Met hoeveel wormen ben je begonnen?
    Het kan zijn dat er teveel voedsel aanbod is ten aanzien van de hoeveelheid wormen. Als het mogelijk is kan je de wormentoren uitbreiden met een extra laag en wormen.

    Wat ook kan helpen is om het voedsel kleiner te maken zodat de wormen het sneller kunnen omzetten.

    Is de onderste laag niet klaar inmiddels? Deze zou zo langzamer hand allang klaar moeten zijn. mochten er toch nog veel wormen inzitten dan kan je de er eventueel eruit halen.

    Ik hoop dat je wat aan de tips het en kijk uit naar je reactie.

    Mvg Frank

  3. Beste

   Ik ben ondertussen, dankzij jullie, de blije eigenaar van een vermicompostsysteem!

   Ik had even een vraag. Ik heb wat klimop (hedera helix) groeien op balkon. Kan deze ook als voedsel dienen voor de compostwormen? Wandelende takken zijn er dol op, maar niet alle invertebraten kunnen het verdragen? Vandaar deze vraag.

   Hartelijk dank,

   Lander

   1. Beste Lander,

    Bedankt voor je vraag. Het klopt dat klimop (Hedera helix) giftig kan zijn voor bepaalde dieren zoals bijvoorbeeld maden. Een tak Hedera in een container zou maden bestrijden. Of dit ook van invloed is op de wormen durf ik niet te zeggen. Momenteel heb ik nog niet gehoord of meegemaakt dat blad van hedera schadelijk zou zijn voor de compostwormen.

    We hebben ook wormen uitgezet in een border met voornamelijk Hedera’s. Een halfjaar later zaten hier nog steeds veel wormen in en ook veel jonge wormen dus dat gaat prima.

    Je zou het uit kunnen testen met een bakje Hedera bladeren en een aantal wormen. Als er na een aantal week nog steeds wormen in zitten dan is het niet schadelijk. Deze test hebben we inmiddels ook gedaan met Knoflook, ui en hortensia’s hier was ook twijfels over, maar uit onze testen komt naar voren dat de wormen er prima in kunnen leven.

    Mocht je het gaan testen dan hoor ik graag hoe het afloopt.

    Mvg Frank

  4. Hey Frank,

   Sinds 1,5 maand hebben wij een wormen toren staan thuis. Nu ontsnappen er elke nacht wel een paar wormen. Hoe lang blijft dat aan houden? Zou het kunnen dat ik te weinig voer? We hebben 500 Gr wormen in de toren gedaan en ik voer ze nu ongeveer 200gr per 2/3 dagen. De bak ziet er niet te vochtig uit de conditie lijkt mij goed. Gr mike

   1. Hallo Mike,

    Dat er af en toe een worm ontsnap daar kom je helaas niet onderuit. Dat dit standaard elke dag gebeurt is natuurlijk niet handig. Normaal gesproken los dit probleem na een week of 2 weer op.

    Weet je ook waar de wormen ontsnappen? Stuit de toren goed aan overal?
    Heb je de wormentoren zelf gemaakt? Meestal zit er teveel ruimte tussen de bakken of zitten luchtgaten op onhandige plekken.

    Wat voer je de wormen?

    Wat kan helpen is een lampje aan doen in de nacht dit houd de wormen beter in de bak.
    Daarnaast kan je ook een hennepmat of zoiets in de bovenste bak doen. Wormen vinden het vaak prettig om ergens onder te zitten.

    Ik hoop dat je wat aan de tips hebt en kijk uit naar je reactie.

    Mvg Frank

    1. Oké ik gaat het nog even aankijken dan.
     Ik heb de wormentoren gekregen het is er een van urbalive. Naar mijn idee sluit hij goed aan overal. Ik vermoedt dat ze tussen de kleine kieren door kruipen tussen de bakken van de toren zeg maar.

     Ik voer ze groente/fruit, koffieprut en tuin afval.

     We hebben er al een hennip mat in gehad, het ontsnappen was wel minder toen maar ze kwamen er nog uit soms. De mat is inmiddels zo goed als vergaan dus ik ga er een nieuwe in doen.

     Bedankt voor je tips ik ga er mee aan de slag

     Gr mike

     1. Een lampje help in de meeste gevallen. Veel succes.

      Mvg Frank

  5. Hallo Frank,

   Ik heb een aantal bakken met wormen staan. Ik behandel die identiek, gelijk aangemaakt, zelfde bedding, zelfde voedsel etc.
   Nou is het zo dat in 1 van de bakken de wormen er (sinds een aantal dagen) uit willen. Ik heb er wat losse kranten opgelegd, daar gaan ze nu tussen zitten zodat ze minder tegen de wanden opklimmen.
   Het enige verschil is dat er in de betreffende bak (volgens mij) iets meer wormen zitten. Dit is dezelfde bak waarover ik eerder liet weten dat de kleintjes eruit wilden en de grotere niet.
   Heb jij enig idee wat dit kan veroorzaken en wat ik eraan kan doen?

   Gr Gert

   1. Hoi Gert,

    Bedankt voor het delen van je ervaring.

    Over bevolking zou een reden van immigratie kunnen zijn. Hoeveel wormen heb je ongeveer in de bak zitten?
    Zijn de bakken ook even vochtig?

    Ik kijk uit naar je bevindingen.
    Groeten Frank

    1. Hoi Frank,

     Ik heb een gedeelte van de wormen eruit gehaald en nu gaat het beter. Hoeveel erin zitten vind ik lastig in te schatten maar het zijn er bet wel wat.

     Bakken zijn volgens mij gelijk wat betreft vochtigheid.

     Gr Gert

     1. Hoi Gert,

      Blij om te horen dat het weer goed gaat. Hopen dat het zo blijft.

      groeten Frank

  6. Hoi,
   Ik heb het boekje 1.0 gelezen maar heb toch nog wat vragen:

   – Waarvoor heb ik de zeef nodig?
   – Als ik het goed begrijp doe je in de onderste laag de wormen en het kweekmeel. In de tweede laag doe je afval. Hoe weet je dat je wormen gemigreerd zijn?
   – Kan er ook kippenpoep gecomposteerd worden?
   – Wat doe je in de zomer als de temperatuur boven de 20 graden komt?

   En waarschijnlijk na die tijd nog meer vragen, maar eerst dit maar eens voordta ik bestel.

   1. Beste Hans,

    Excuus voor de late reactie.

    Een zeef kan o.a. handig zijn als je wilt kweken met wormen of wanneer je graag de grove stuken uit de wormenmest wilt zeven zodat je sneller kan oogsten en de grove stukken weer terug in de wormenbak kan doen.

    In welke verdiepping je begint maakt niet veel uit. Praktisch is het makkelijker om in de bovenste bak te beginnen. In de bovenste bak kunnen de wormen en de meegeleverde grond en voer. Hier bovenop kan je direct beginnen met gft. De wormen kunnen dan makkelijk beginnen met het verwerken. eodra deze bak vol is zet je er weer een lege bovenop. De wormen kruipen vanzelf door de hele toren heen.

    Kippenpoep kan inderdaad door wormen worden verwerkt. let wel op dat het geen verse mest is.

    Wat je in de zomer kan doen met een wormen toren lees je hier

    Wormen in de zomer

    Ik hoop je vragen te hebben beantwoord mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

    Groeten Frank

  7. Hallo Frank,

   In mei ben ik begonnen met een halve kg wormen, in een werkbak van 10 liter. Inmiddels heb ik een grotere, gezonde wormenpopulatie in een emmer van 30 liter. Hoe kan ik mijn wormen het beste gaan wegen, en tellen. En hoeveel kunnen er maximaal in een emmer van 30 liter=

   Met vriendelijke groet,

   Henry

   1. Beste Henry,

    Bedankt voor je vraag.

    Goed om te horen dat de wormen het zo goed doen.
    Als je een zeef hebt dan kan je het meeste wormenmest en onverteerde stukken scheiden van de wormen. Als je onze zeef hebt kan je na de eerste keer zeven het kleinere raster op de zeeef zetten om het laaste reststukken van de wormen te scheiden. Meestal heb je dan de wormen dan al zo schoon dat je een redelijke inschatting kan maken door de wormen op een weegschaal te leggen.

    Wil je het nog preciezer weten dan kan je de gezeefde wormen op een hoopje bij elkaar leggen. Wormen houden niet van licht en kruipen naar beneden. Wat er voor zorgt dat de resten boven op de wormen komen te liggen. Dit kan je dan afromen tot je de woremn weer ziet. Dit kan je een aantal keren herhalen. Hoe vaker je dit doet hoe schoner de wormen worden.

    Wil je een schatting van het aantal wormen maken dan kan je natuurlijk alle wormen tellen. Een kilo bevat al gauw 1000 stuks dus dan ben je wel even bezig. Wanneer je bijvoorbeeld 100 wormen uittelt en deze gaat wegen dan kan je een schatting maken hoeveel wormen er ongeveer in de kilo zou moeten zitten.

    Een kilo wormen kan in een 30 liter emmer, maar dan moet er wel voldoende voer aanwezig zijn. Wanneer een 30 liter emmer eens per 2 maand helemaal word leeggemaakt en gevuld dan zou er een kilo in kunnen huisvesten.

    Ik hoop je vragen te hebben beantwoord alvast vel succes met het tellen van de wormen 🙂

    groeten Frank

  8. Hoi Frank,

   Ik heb een opengesneden banaan in de wormenbak gelegd omdat ik een week wegging.
   Nu terug zie ik dat er allemaal witte bolletjes op deze (verteerde) banaan zitten. Maa ook deze witte bolletjes op een aantal wormen. En die zijn dood of bijna dood.
   Weet je wat dit is en wat ik hieraan kan doen?
   Anders gezegd, wat kan ik het beste doen als ik een periode weg ben?

   Gr Gert

   1. Hoi Gert,

    Wat het precies is ben ik nog niet helemaal achter ik geloof dat het een mijtsoort is.

    momenteel zie ik et bij mij in de kwekerij alleen gebeuren bij doden en zwakkere wormen. Mijn vermoeden is dan ook dat deze beestjes niet actief op jacht zijn op gezonde wormen maar zich voeden op zieke, zwakke en dode wormen.

    Mijn gevoel zegt dat het dus nuttige diertjes zijn die je als opruimer zou kunnen bestempelen.

    In mijn optiek hoef je hier dus ook niet perse iets mee.

    Dit is slechts mijn gevoel dus helemaal zeker weet ik het niet.

    Foto: Gert
    Bedankt voor de duidelijke foto. Ik zal het ook in het artikel Beestjes in de wormenbak zetten.

    Mocht iemand weten welke diertjes het precies zijn dan hoor ik het graag.

    Wat je kan doen in een vakantie periode is bijvoorbeeld kweekgrond gebruiken in combinatie met bv koffie prut met filter of ons kweekvoer ( al moet dit wel eens per week minimaal ) Kan je er een aantal week niet bij gebruik voedsel wat niet snel gaat rotten.

    groeten Frank

  9. Hoi Frank, ik had je net aan de lijn maar er schiet mij nog een vraag te binnen. Ik heb kweekgrond en lavameel besteld maar hoeveel moet ik in de wormenbak doen ongeveer? Ik heb een hungrybin.
   Moet ik de kweekgrond en lavameel onder het voer strooien, dus bovenop de laag waar de wormen inzitten of is het beter om het een beetje te mengen met de laag waar de wormen inzitten?

   Groetjes Esther

   1. Hallo Esther,

    Bedankt voor je vraag.

    Het mooiste is om de opbouw te beginnen met de kweekgrond daarbovenop de zak met wormen en daar boven op het voedsel en gft.
    Mocht je de wormen er al inhebben dan kan je prima de kweekgrond daar boven opdoen en eventueel een beetje vermengen met het aanwezige gft/voedsel. Daarna kan je gewoon het voedsel/gft bovenop leggen en hoef je het niet meer door elkaar te mengen.

    Veel succes met de Hungrybin! Als het goed is moet je bestelling vandaag aankomen.

    Groetjes Frank

  10. Beste kwekerij Wasse,

   sinds ongeveer anderhalve week ben ik in het bezit van een wormentoren met plantenring, met wormen van jullie kwekerij. Ben er erg blij mee, al deel ik de opstart-onzekerheid die ik hier ook al vaker heb gelezen. Jullie tips hielpen ook om beginnersfouten te herkennen en herstellen, daarvoor (ook) dank! Ik laat ‘s nachts nog steeds een lampje aan omdat er wormen uit de toren (die binnen staat) kwamen. Inmiddels gaat het een stuk beter, geloof ik. Het is een hele kennismaking met deze huisdieren!

   Over de plantenring heb ik echter een paar vragen. Ik heb planten uitgezocht die qua licht- en vochtbehoefte bij elkaar zouden moeten passen, en de potgrond gecombineerd met hydrokorrels. Mijn gedachte was dat de aarde dan minder snel zou uitdrogen, zodat de wormen zich ook in de plantenring beter thuis voelen. Ik kom echter soms wormen tegen die aan het uitdrogen lijken te zijn, aan de bovenzijde van de plantenring (tussen de planten). Is dit een normaal verschijnsel, of kunnen de hydrokorrels ook een negatief effect hebben?

   Op de onderliggende laag/ lagen gebruik ik nu best veel karton in verhouding tot groen-afval. Dat maakt dat ik nog niet echt compost heb om de vochtigheid te testen, tenzij ik de laag wat door elkaar woel. Omdat ik me nu al moet inhouden om niet voortdurend te gaan kijken, vraag ik me af of dat omwoelen niet juist voor meer onrust (en dus vluchtende wormen) zorgt. Wat is in het begin een goede frequentie om te kijken? En is het dan nuttig om elke laag te controleren, of zorgt dat alleen maar voor onnodige verstoring?

   Een hele lap tekst… ik hoop dat dat niet erg is! Ik zal nog even een foto toevoegen van de ton, dat geeft misschien een beter beeld.

   Nogmaals dank voor alle informatie op jullie site tot nu toe, dat helpt enorm!

   Met vriendelijke groet,
   Henriëtte

   1. Beste Henriëtte,

    Blij om te horen dat je wat aan de tips hebt gehad.

    Het verschijnsel wat je aansnijd hoeft niet perse ernstig te zijn. Voor zover bekent hebben hydrokorrels geen negatief effect op de wormen. Wij hebben met enige regelmaat wormen geleverd die worden gebruikt in een hydrosysteem waar ook dezelfde korrels inzitten. En dat gaat prima.

    Ik vermoed dat het lijkt dat een wormen aan het uitdrogen is. Dit kan je controleren door te kijken of dezelfde worm enige tijd later er nog steeds ligt. Ligt de wormen er niet meer dan is er naar alle waarschijnlijkheid niets aan de hand. Ligt de worm er nog steeds en is het helemaal uitgedroogd dan is er eigenlijk nog niets aan de hand, wanneer het enkele wormen betreft. Wormen zorgen voor veel nageslacht waardoor het niet noodzakelijk is voor oudere wormen om lang te leven om als soort te overleven. ( klinkt Een beetje raar misschien ). In de natuur staan wormen voor veel roofdieren op het menu. Als soort zorgen ze voor veel nageslacht zodat ze goed kunnen overleven ook al worden er veel oudere dieren opgegeten.

    Pas wanneer je elke dag een grote hoeveelheid vind bijvoorbeeld bijvoorbeeld 20 per dag. Dan is er wel iets aan de hand zijn. Via dit artikel vind je hierover meer informatie: Zieke wormen en oplossingen

    Ik kan mij goed voorstellen dat je elke dag even wilt kijken hoe het gaat. Helaas is dat voor de wormen een stuk minder prettig. Wij raden dan ook aan de wormen zoveel mogelijk met rust te laten. Al kan ik me goed voorstellen dat het reuze interessant is om regelmatig te kijken. Doorgaans is een wormentoren meestal aan de natte kant. Dus mocht de toren nu te droog zijn dan kan je eventueel een beetje met een planten spuit het karton iets vochtig maken.

    Foto: Henriette

    Bedankt voor de mooie foto. Ziet er erg mooi uit.

    Ik hoop je op weg te hebben geholpen als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

    1. Heel hartelijk bedankt voor je uitgebreide antwoord (en het feit dat je daar tijd voor maakt), Frank! Daar heb ik weer veel van geleerd, blij mee!

  11. Ik wil even via deze mogelijkheid bedanken voor de enorme snelheid van het verzenden van mijn compostwormen. Gisterenmiddag besteld en nu al voor 9 uur ‘s ochtends in huis! Perfect verpakt en met een extraatje en alle informatie die ik nodig heb dat ook te vinden op deze site is voor mij een reden om twee duimen op te steken en even de moeite te nemen om een reactie te schrijven.
   Gisteren kreeg ik van een moestuin vriendin haar balkonton om uit te proberen, helaas waren haar poging mislukt en waren er geen tijger/compost wormen meer aanwezig dus heb ik dat gisteren besteld op deze site.
   Vandaag kan ik dus al meteen beginnen en ben heel enthousiast erover. Ik ga beginnen op mijn moestuin met het opstarten van het composteren en denk dat als het rustiger wordt op de tuin ik hem verplaats naar huis zodat ik snel in kan grijpen als het fout gaat of ze té koud staan of té warm, gelukkig heb ik die ruimte en mogelijkheid om dat te doen. Nogmaals grote dank voor de geweldige service, ik zal deze site zeker aanraden aan een ieder die ook wil proberen om te composteren op deze manier.
   Met vriendelijke groet,
   Valéria.

   1. Beste Valéria,

    Bedankt voor deze lovende woorden. Dat vinden we ontzettend leuk om te horen!!

    Groeten Frank, Alex, Harrie, Harrie en Roos

  12. Hallo! Ik heb sinds enkele weken een wormenbak en dat gaat heel goed. Ik heb wel vrij veel vocht in de opvangbak onderin.
   Dit heb ik opgevangen en staat in de koelkast. De kamerplanten kregen vermoedelijk trips van de verdunning (1:15) dus in huis durf ik het niet meer te geven. Of zou dit niet hiervan kunnen komen? Hoe en wanneer kan ik het in de tuin gebruiken, zijn daar tijden en seizoenen aan gebonden?
   Gr Elvira

   1. Beste Elvira,

    Bedankt voor je vraag.

    De kans dat door wormensap trips krijgt is klein. Over het algemeen zitten er geen trips in de wormenbak en het sap is ‘gefilterd’dus daar zou eigenlijk geen eitjes van ongedierte in kunnen zitten.

    Er zijn 3 momenten in het jaar die belangrijk zijn voor planten en dat is de voorjaar, zomer en najaarbemesting. Dus eigenlijk het hele jaar zijn er momenten dat de planten voeding kan gebruiken.

    Als er nog geen bemesting is geweest kan je direct beginnen met het geven van de wormenmest.

    Alvast veel succes met de bemesting van de tuin.

    Mvg Frank

    1. Dank voor de enorme snelheid van het verzenden van de bestelling. Vrijdag besteld, zaterdag in huis, echt top!
     Dit wordt mijn tweede poging met de balkonton; de vorige wormen hebben de hittegolf helaas niet overleefd. Hoop dat t deze keer beter gaat.
     Wel een vraag: op de zak staat dat de inhoud in de onderste ring moet, terwijl de site zegt dat de inhoud in de bovenste ring moet (of andersom). Nu heb ik de onderste ring leeg, de middelste met de inhoud en in de bovenste ben ik met karton en gft begonnen. De wormen kruipen continue naar beneden, t lijkt wel of ze eruit willen. Wat doe ik niet goed?
     Groet, Marieke

     1. Hoi Marieke,

      Bedankt voor het compliment!

      Op de oude sticker staat inderdaad dat je in de onderste kan beginnen. De ervaring leert dat wanneer je in de bovenste begint met de wormen iets rustiger lijken te zijn bij het opstarten van de wormentoren.

      Dat het nu lijkt dat de wormen overal naar toe willen kruipen gebeurt vaker bij het opzetten. Meestal los het zichzelf weer op na een dikke week. Mocht je last hebben van ontsnappende wormen dan kan je in deze periode een lampje aanlaten waar de wormentoren staat. Het licht helpt de wormen beter in de bak te houden.

      Ik ben een beetje laat met mijn reactie dus ik ben benieuwd hoe het nu inmiddels gaat?

      Groeten Frank

  13. Beste Frank,

   Na een vliegende start met mijn zelf gebouwde toren (frietemmers) en jouw uitstekende levering heb ik nu zorgen over mijn huisdieren.
   Ik heb de wormen in de middelste bak gedaan en ben vrij snel in de bovenste bak snijafval gaan doen, samen met eischillen en karton.
   In de onderste bak deed ik het lavavoer, waarop de wormen reageerden naar verwachting. Ze vonden het heerlijk. De week erop kropen ze al naar de bovenste toren en dacht ik dat het project al lekker op gang was. Ik zag ook kleine wormen en was helemaal blij.
   De toren staat in de schaduw op mijn balkon. Sinds een week merk ik dat ze aan de wandel gaan. Ze zitten in de onderste bak, onder een kopje, ik vond er een onder de bovenste deksel en eentje in een kast op het balkon. In mijn bovenste bak vind ik er een stuk minder. Wat moet ik doen voordat ze allemaal het hazenpad kiezen?
   -Ik denk dat de temperatuur nu nog prima is
   -De schillen zijn lekker vochtig maar niet drijf
   -Het lavavoer wordt niet helemaal opgegeten
   -Er zit alleen fruit en snijafval in waarvan de wormen houden.
   -Ik heb er ook walnoten en hazelnotendoppen bijgedaan
   -Er komen geen vliegen uit de bak als ik de deksel open doe
   -Ik kijk elke dag

   Hartelijke groeten Johannet

   1. Beste Johannet,

    Bedankt voor heldere informatie.

    Het is altijd lastig inschatten wat er precies aan de hand is.
    Een zelfgemaakte wormentoren sluit niet altijd helemaal goed aan wat ervoor kan zorgen dat de wormen makkelijk kunnen ontsnappen ook al draait een wormentoren goed.

    In een halve kilo zitten ongeveer 500 stuks wormen. Dat er af en toe een worm op ontdekkingsreis gaat is niet perse erg. Pas als er een massale emigratie plaats vind is er iets alarmerend aan de hand.

    Wat een reden kan zijn dan de wormen willen ontsnappen zijn bijvoorbeeld:

    Te weinig voedsel
    Voedsel wat wormen wegjaagt ( te zure substraat )
    Elke dag in de wormenbak kijken en roeren in de grond
    Warmte

    Wat help is een lampje boven de wormenbak hangen tot de rust is wedergekeerd. Het licht zorgt ervoor dat de wormen in de bak blijven zitten.

    Ik hoop je vraag te hebben beantwoord.

    Mvg Frank

    1. Dank je wel voor je heldere antwoord!

  14. Beste Frank,

   Voor mijn moestuin overweeg ik tzt 1-2 bigbag(s) wormencompost te bestellen. Ik lees dat de wormen veen en papier te eten krijgen. Kun je toelichten hoe dit in het kader van duurzaamheid. Met name, waar komt het veen vandaan?

   Hartelijke groeten,
   Iris

   1. Beste Iris,

    Bedankt voor je vraag.

    Het papier is een reststroom uit de recycle fabriek. Het papier wat huishoudens aan de straat zetten wordt hier verwerkt en de cellulose wat overblijft wordt gebruikt om de grond te verreiken voor de wormen. Het veen komt uit verschillende locaties waar nog gedelft mag worden.

    Los van het papier pulp niet perse heel duurzaam dus. Toch zijn we ook gestopt met de reststroom papier omdat dit heel soms niet zo schoon is zoals we hoopten. Omdat we graag uitmuntende kwaliteit willen leveren heeft het ons doen besluiten hier geen gebruik meer van te maken.

    Dat is ook de reden dat we groot en deels zijn gestopt met veengrond. We zijn steeds aan het kijken hoe we een beter substraat kunnen maken met oog op duurzaamheid. We gebruiken inmiddels grond waar het veen groot en deels is vervangen door o.a. bladcompost. Daarnaast zijn we bezig om reststroom van paddenstoelen kwekers te gebruiken als toevoeging hierop. De koffie waar de paddenstoelen in gekweekt zijn kunnen wij nog prima gebruiken.

    Zo wordt het steeds een beetje duurzamer maar het kan nog beter het beste is natuurlijk wanneer je je eigen wormenmest produceert, maar ik kan me voorstellen dat 1000- 2000 liter wormenmest niet zomaar gemaakt is in een wormentoren 🙂

    Ik hoop je vraag te hebben beantwoordt Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Groeten Frank

  15. Hoi Frank,

   Ik heb nog een vraag voor je.
   Hoelang duurt het voor eitjes om uit te komen?
   En wel hierom.
   Als ik een bak ‘oogst’ zeef ik ik de eitjes er niet uit. Die blijven in de castings zitten en gaan dus ook door de zeef.
   Als ik dan over x weken de uitgezeefde castings nogmaals zeef dan zouden alle eitjes wormen geworden moeten zijn en dan blijven die dan in de zeef achter.

   Gr Gert

   1. Hoi Gert,

    Het duurt ongeveer een maand dat een cocon uitkomt.

    Het zeven van kleine wormen blijft altijd een uitdaging voor een wormenkweker. Een manier om het te doen is beschreven in dit stuk.
    Wormen kweken

    In dit geval worden de jonge wormen niet gezeefd maar ‘gevangen’

    Veel succes gert!

    1. Dank voor je reactie Frank,

     Ik heb de cocons en de miniwormen die al uitgekomen waren gescheiden met een fijne zeef. Deze in een aparte bak gedaan conform jouw methodiek. Dus nu maar een maandje afwachten.

     Gr Gert

     1. Zorg dat het niet te droog staat. Een beetje extra vocht bevorderd de ontwikkeling.

  16. Hallo Frank/wormenkewekerij wassen team!

   Op 25/08 heb ik een hungry bin en 1kg wormen bij jullie besteld samen met een zak kweekgrond.
   Ik heb de wormen dezelfde dag dat ze aangekomen zijn bij me thuis al in de hungry bin gezet met de zak kweekgrond, en de grond in de zakjes waarmee ze toekwamen.
   De eerste dag heb ik ze wormenvoer gegeven en een paar dagen met rust gelaten, de eerste 2-3 dagen ontsnapte ze massaal via de bovenkant, ik heb ze 2 keer per dag gevangen en terug geplaatst in de hungry bin, de wormen zitten inmiddels bijna 2 weken in de bin nu en ontsnappings pogingen zijn zeldzaam nu.

   De meeste wormen leven nog op een paar na, nu is mijn probleem dat ik er op de 3 of 4de dag al een kleine hoeveelheid gft afval had ingelegd, wat tomatenplant takjes, wat aardappel en uien schillen, beetje appel schillen en wat plantafval….nu lijkt het me dat de wormen of heel traag of niets ervan willen eten.

   Nu vroeg ik me af hoe dit komt? Volgens wat ik gelezen had eten de wormen ongeveer 2 keer hun lichaamsgewicht per dag, ik denk dat er nu ongeveer nog 800-900gram wormen in de bak zitten, en zelfs de helft daarvan word niet per dag opgegeten.

   Weet jij misschien wat ik kan doen om de wormen op gang te helpen?
   Alvast Bedankt!

   1. Ik vroeg me ook af of teveel lavameel/calcium schadelijk kan zijn? Ik strooi regelmatig een fijn laagje lavameel en wat gemixte eierenschalen bovenop de gft om vliegen weg te houden. Er kruipen trouwens ook zeer veel kleine lichtbruine beestjes in de bak, ik vermoed een soort van luis misschien? Zijn deze schadelijk? Ik zal later een foto nemen van deze beestjes 🙂

    1. Beste Jens,

     1 keer in de maand een eetlepel lavameel of eierschalen is meestal voldoende. Een teveel kan schadelijk zijn, maar dit punt bereik je meestal niet snel.

     De beestjes die je beschrijft zijn vermoedelijk roofmijt. Deze zijn niet schadelijk en jagen op ander beestjes in de wormentoren. Via deze link vind je meer info over beestjes in de wormenbak

     Mochten je beestjes er niet instaan dan hoor ik het graag.

     Groeten Frank

   2. Beste Jens,

    Het gebeurt vaker dat de wormen de eerste week onrustig zijn met eventuele ontsnappingspogingen tot gevolg. Meestal zorgt het meegeleverde voer om dit tot het minimale te beperken.
    Zoals je zelf ook al aangeeft is de rust meestal na 2 week weer wedergekeerd.

    Het kan even duren voordat de wormen gaan eten van het nieuwe gft. Vooral aardappelenschillen duren vrij lang voordat ze worden gegeten door de wormen> Dit komt omdat ze ontzettend kiemkrachtig zijn en het lang overleven in een wormenbak. Je zal niet de eerste zijn die aardappels aan het kweken is in zijn Hungrybin of wormenbak.

    Wormen eten alleen dood planten materiaal dus zolang als een aardappelschil nog leeft wordt deze niet gegeten. Ook hele tomaten houden het erg lang vol in een wormentoren. plakjes tomaat gaan alweer een stuk sneller.

    Hoeveel een wormen kan eten zijn de meningen wel eens over verdeeld. Hier heb je te maken met wat een worm kan en wat er in de praktijk mogelijk is. Wat je meestal hoort is dat een worm zijn lichaamsgewicht kan eten per dag. Zelf dit vind ik al vrij veel in een wormentoren. Ik merk ook dat bij de verschillende wormentoren’s of Hungrybin een andere beschrijving staat ten aanzien wat wormen kunnen en doen. Wij zijn inmiddels bezig om een algemeen instructie boekje te maken voor composteren met wormen. Helaas duurt dit door de drukte langer dan verwacht. Zodra deze klaar is vermelden we het in de Wormen courant. Mocht je nog niet lid zijn dan kan jij je hier aanmelden.

    Om terug te komen op je vraag wat te doen. Ik denk persoonlijk dat momenteel geduld het beste is. Gewoon langzaam G.F.T. te blijven voegen en het tempo langzaam opvoeren als je ziet dat er steeds meer wordt gegeten. Op het moment dat je ongeveer 5 cm vers en deels vergaan voedsel hebt liggen voor de wormen dan is dat voldoende.

    Ik hoop dat je wat aan de tips hebt.

    Mvg Frank

  17. Hoi Frank,

   ik heb nog een vraagje. De nieuwe wormen heb ik in een nieuwe bak gedaan en dat gaat in principe prima. Nu zitten er best wat jonge (kleine) wormen in. En alleen deze wormen klimmen tegen de zijkant op en lijken eruit te willen, de grote niet. Heb jij een idee hoe dit komt en of ik hier iets aan moet doen?

   Gr Gert

   1. Hallo Gert,

    De grote wormen en de kleine wormen komen niet uit dezelfde kweekbakken. Het zou kunnen zijn dat de kweekbakken waar de kleine wormen inzaten iets zuurder of juist hoger in de ph zit. Als dit erg afwijkt van de PH van jouw bak dan zou dit een reactie kunnen zijn. Maar het kan ook gewoon toevallig zijn of misschien speelt de pubertijd mee 😉

    Zijn de jonge wormen al een beetje rustiger geworden?

    Groeten Frank

    1. Hoi Frank,

     ietsje beter maar ze zitten ‘s morgens nog steeds boven tegen de wanden aan. Maar verder gaat het prima. Ze kunnen er niet uit, dus het zal wel goed komen.

     1. Hoi Gert,

      Goed om te horen dat het weer beter gaat.

      Mvg Frank

  18. Beste Frank,

   Ik maak me zorgen over mijn wormenhotel:
   Tijdens het warme weer van enkele weken geleden heb ik de deksel en de bovenste (nog lege) emmer van de toren gehaald, waardoor er er erg veel fruitvliegjes in zijn gekomen. Ik heb toen een laagje scherp zand op het afval met de wormen gestrooid en tussen de emmer met de wormen en de emmer waar het percolaat in druipt heb ik een gaas gespannen zodat de wormen er niet in konden vallen en verdrinken.
   Zo heb ik het geheel een week of drie laten staan.
   Toen ik gisteren de toren weer in de normale situatie wilde brengen, kon ik nog maar één worm ontdekken. Ik heb voorzichtig de compost omgeschept, maar zag verder geen enkele andere worm, ook geen dode. Het lijkt er wel op dat het composteringsproces goed is gegaan, want vrijwel al het afval is compost geworden. De wormen hebben niet kunnen ontsnappen doordat alle gaten met gaas zijn afgedicht en ze zijn ook niet door het scherpe zand heen gegaan, dat heb ik regelmatig gecontroleerd.
   Kan het zijn dat ze, op één na, allemaal zijn doodgegaan en ook al totaal ontbonden? ik kon echt geen dode wormen ontdekken.
   Kortom, voor mij een raadsel, maar hopelijk weet jij wat er gebeurd kan zijn.

   Alvast dank voor je antwoord,
   Aurora

   1. Beste Aurora,

    Bedankt voor je vraag.

    Het is me niet helemaal duidelijk of er nu wel of geen deksel op de wormentoren zat. Wanneer de deksel wel van de toren af is, is de kans groot dat de wormen in het donker op stap zijn gegaan. Het licht van buiten af zorgt dat de wormen in de toren blijft zitten.
    Je geeft aan dat de de inhoud mooi verwerkt is door de wormen en er klaar uit ziet. Dit houd ook in dat er voor de wormen weinig meer te eten was en dit een trigger kan zijn om te ontsnappen. Ook de hitte kan hebben meegespeeld dat de wormen ergens een gaatje hebben gevonden waar ze toch konden ontsnappen.

    Maar wat is er gebeurt als de deksel er wel op zat.

    Het kan inderdaad zo zijn dat de wormen in de toren zijn opgelost. De toren is helemaal ingericht om g.f.t. te verwerken. Maar ook dode wormen zullen worden verwerkt door de beestjes en bacteriën in de toren. Als dit gebeurt dan kan dat een beetje een iets wat muffe geur geven aan de wormenmest met hier en daar bolletjes wormenmest. Dit proces kan binnen 2 week al gebeuren.

    Ik vermoed dat 1 van de bovenstaande scenario’s is gebeurt.

    Kan jij je hierin vinden?

    Mvg Frank

    1. Beste Frank,

     Bedankt wederom voor je antwoord.
     Ik had inderdaad het deksel er af gedaan omdat je dat geadviseerd had ivm de warmte, maar bovenop lag dus een laag scherp zand tegen de fruitvliegjes en dat zag er totaal vlak en gesloten uit, ik kan me niet voorstellen dat de wormen daar doorheen zijn ontsnapt. De compost ruikt absoluut niet muf, dus het lijkt mij ook niet waarschijnlijk dat alle wormen dood zijn gegaan. Daarbij; dan lijkt het me toch dat ik hier en daar nog een dode worm zou moeten tegenkomen. Bolletjes wormenmest, waar je over spreekt, ben ik totaal niet tegengekomen.
     Kortom, het blijft een raadsel voor me. Toen ik gisteren de bak nog eens goed doorkeek, zag ik naast die ene grote worm ook nog twee kleintjes. Geen idee of ze van dezelfde soort zijn. Ik hoop dat ze zich nog kunnen gaan vermeerderen?
     Het zou wel erg jammer zijn anders.

     Hartelijke groet,
     Aurora

     1. Hallo Aurora,

      Het is inderdaad een mysterie. Een dode wormen is meestal wel binnen een aantal dagen verteerd.

      Waarschijnlijk is de grote worm al bevrucht dus deze zal verder gaan met cocons leggen. Maar het gaat wel lang duren voordat je populatie weer op orde is.

      Mvg Frank

  19. Dag Frank,
   5 augustus heb ik je een vraag gesteld, maar nog geen antwoord gezien. Hoop dat je tijd hebt om mijn vraag alsnog te beantwoorden.

   1. Hallo Pieter,

    Ik had je vraag over het hoofd gezien maar ik heb de vraag beantwoord.

    Mvg Frank

  20. Hallo Frank,

   Ik heb nog een andere vraag voor je. Op verschillende websites lees ik de (over het algemeen zeer goede) ervaringen met het voeden van de wormen met bokashi. Wat is jouw mening hierover? en/of heb je hier ervaring in?

   1. Hallo Gert,

    Dat klopt helemaal. Ik zelf heb helaas nog maar weinig ervaring met Bokashi. Ik heb nog niet de tijd gevonden om er mee te beginnen en mijn wormen eten bijna al alles op 🙂

    Wat ik veel van klanten hoor is dat wanneer het niet helemaal is gelukt met Bokashi het aan de wormen wordt gegeven. Dit lijken de wormen erg lekker te vinden. Sowieso het eind product van Bokashi vinden wormen erg lekker. Wanneer het Bokashi is ingegraven komen daar meestal veel wormen op af.

    Ik hoor graag hoe het bij jouw is.

    Mvg Frank

    1. Hoi Frank,
     Even een eerste bokashi update. Heb de bokashi in een van de bakken gedaan, aan een van de zijkanten.
     De wormen bleven er eerst weg, maar langzaam beginnen ze ervan te eten.
     Lijkt me ook wel logisch want de bokashi ph is ongeveer 4, dus best zuur. Heb er wat schelpenkalk doorgedaan waardoor de ph stijgt. Ze eten het nu net als het andere eten.
     Verwerk in de bokashi ook al mijn sinaasappel- en mandarijnenschillen, en dat lijkt goed te gaan. Wormen zien er ook goed en stevig uit.
     Zal over een paar weken nog een nieuwe update geven.

     Gr Gert

     1. Bedankt voor de update Gert.

      Was het kant en klare Bokashi wat je in de wormentoren hebt gedaan?

      groeten Frank

      1. Hoi Frank,

       De bokashi kwam direct uit de bokashibak. Du ph 3,5 a 4.
       Wat ik nu doe is het eerst in een andere bak met wat kokosbedding voor 1 of 2 weken om de ph laten stijgen tot ca 6,5 a 7. Dit experiment loopt nog. Ik laat je weten als ik dit aan de wormen geef hoe ze hierop reageren.

       M vr gr Gert

      2. Hoi Gert,

       Top, Wederom bedankt voor de update. Ben benieuwd naar de uitkomst.

       Groetjes Frank

     2. Hoi Frank,

      Ik zou nog een update geven over het Bokashi experiment.

      Wat ik nu doe is het volgende.
      Nadat de Bokashi GFT een week of 2 a 3 heeft staan fermenteren gooi ik het in een andere bak (zonder wormen) met wat kokosbedding en wat tuinaarde voor 2 of 3 weken om de ph laten stijgen tot ca 7.
      In deze bak gooi ik ook wat compost starter. Na een paar dagen begint het sterk te composteren, bak wordt ook warm en het GFT valt helemaal uiteen.
      Dit proces duurt ongeveer een week.
      Nu, als het weer helemaal afgekoeld is geef ik het aan de wormen. Ze lijken het heerlijk te vinden en ze eten er naar mijn idee ook meer van dan van het ‘gewone’ GFT afval.
      Ik weet niet of dit een probleem is.?
      Alles ziet er goed en gezond uit, geen wormen meer aan de zijkant van de bak. Leuk om mee te experimenteren.

      Gr Gert

      1. Hoi Gert,

       Weer terug van je rond reis door Drenthe.

       Bedankt voor je uitleg over de Bokashi.

       Of wormen te veel kunnen eten is een interessante vraag. Het overvoeren van wormen kan namelijk wel. Wanneer wormen eten genereren ze ook warmte. Wanneer er voldoende voedsel is voor wormen in een kleine ruimte dan kan het teveel aan warmte schadelijk zijn voor de wormen. Dus het is meer de warmte dan het voer wat schadelijk is. Meestal gebeurt dit niet in een kleinere omgeving maar het kan wel. Om dit te voorkomen kan zou je een plek in de wormen bak kunnen maken waar weinig voedzaam voedsel in zit. Mocht de bak dan opwarmen dan kunnen de wormen altijd ergens heen waar het wat cooler is.

       Een goed weekend gewenst!

       Groeten Frank

   2. Hallo Gert,

    De wormen in de hortensia bladeren maken het goed. De blaadjes lijken geen invloed te hebben op de wormen.

    Ik heb nog geen test klaar gezet met de bloemen van de plant. Dat ga ik zeker doen Ik moet even aan iemand toestemming vragen om een paar bloemen te plukken :). Ik laat het je weten zodra ik ermee begin.

    Groeten Frank
    Mvg Frank

    1. Hoi Frank,
     Je eerste berichten over de hortensia bladeren/bloemen waren goed. Heb je daar nog een update over?

     Gr Gert

     1. Met de wormen tussen de bloembladeren van de hortensia gaat het ook goed. Wat mij betreft kunnen we uitsluiten dat de hortensia voor problemen zorgt.

      1. Hoi Frank,

       Dank. Goed om te horen.
       Dan ga ik ze er ook weer bijdoen.

       Gr Gert

  21. Ik heb dit jaar een worm compost bak van Balkonton gekocht. Ik ben erg blij mee .Ik heb het in de bijkeuken geplaatst dat ligt op het noorden dus lekker koel . De wormen lijken het goed te doen.Ik heb net een zak lava meel gekocht. Hoeveel adviseer jij om in de wormen bak te doen?

   1. Beste JT van den Berg,

    Goed om te horen dat de balkonton goed bevalt.

    Lavameel kan je toevoegen wanneer je bijvoorbeeld last hebt van fruitvliegen of wanneer de bak stinkt. De hoeveelheid is per situatie verschillend. Meestal is een tiental grammen of een klein handje al voldoende.

    Dit kan je om de bijvoorbeeld doen 1 keer per verdieping of vaker wanneer je problemen ervaart.

    Mvg Frank

  22. Goedendag,

   3 weken geleden heb ik 5 kilo compostwormen mix bij jullie gekocht. Ik heb deze wormen gedaan in een hoop van ongeveer 4 kuub, die bestaat uit: paardenmest, groente en fruitresten, gemaaid gras van gazon, bladeren, stro. Nu loopt de temperatuur van de hoop aardig op. Heb er vandaag een temperatuurmeter in geplaatst en die geeft 60 graden aan. Kunnen de wormen tegen deze warmte? Heb op een aantal plekken wat in de hoop gegraven maar zag geen wormen. Zouden ze nog leven?

   groet Pieter

   1. Beste Pieter,

    Ik had je vraag over het hoofd gezien.

    Wormen kunnen niet tegen hoge temperaturen. Wanneer de composthoop goed begint op te warmen is het belangrijk dat de wormen ergens naar toe kunnen kruipen om verkoeling te zoeken.

    Het is aan te raden om de compost hoop zo op te bouwen dat je een oud en een nieuw gedeelte naast elkaar hebt liggen. Op het moment dat de composthoop te warm wordt kunnen de wormen naar het oude gedeelte van de al groot en deels gecomposteerde composthoop verkassen. Om daarna weer makkelijk naar het nieuwe gedeelte te kruipen.

    Op deze manier heb je altijd een kolonie wormen in een gedeelte van de composthoop zitten.

    Bij het gebruikt van de compost laat je dus altijd een composthoop achter waar de wormen zich in kunnen vermeerderen zodat ze weer het nieuwe aangevoerde compost kunnen betreden zodra deze geschikt is.

    Ik hoop je vraag te hebben beantwoord.

    Mvg Frank

  23. Beste Frank,

   Nu er deze week zeer warme dagen aankomen, heb ik nog een vraag over de wormen: vorige week waren ze tijdens een warme dag massaal naar de onderste bak met het percolaat gevlucht, waardoor er een heel aantal verdronken zijn.
   Is het slim om met de warme dagen die gaan komen de toegang naar de onderste bak af te dichten met gaas?
   Ook heb ik nu isolatiemateriaal (noppenfolie met aluminium) om de toren heengezet om de ergste hitte af te weren, is dat goed? De toren staat al wel in de schaduw.

   Alvast dank voor je antwoord,
   Aurora

   1. Beste Aurora,

    Het worden weer spannende dagen met deze hitte. Ik heb vandaag een hitte plan geschreven voor de wormen. via deze link vind je tips over wat te doen met wormen tijdens deze warme dagen.
    https://wormenkwekerijwasse.nl/wormen-in-de-zomer-hitteplan/

    De wormentoren omwikkelen met noppen folie lijkt me niet helemaal een verstandig plan. Het noppen folie zorgt waarschijnlijk wel dat de hitte van buiten af minder snel de wormentoren bereikt maar het zorgt er ook voor dat de warme vochtige lucht niet weg kan uit de toren. Dat de warme lucht uit de wormentoren kan ontsnappen is namelijk heel belangrijk.

    Ook het afsluiten van de lekbak lijkt me geen goed plan. Het is juist belangrijk in warme dagen dat het overtollige vocht goed kan weglopen. Als je het kraantje van de lekbak laat openstaan kunnen de wormen ook niet verdrinken in het sap.

    Ik hoop dat je wat aan de tips hebt veel succes met deze warme dagen.

    Mvg Frank

  24. Beste,
   Sinds een aantal weken ben ik gestart met een wormenbak. (Wormen bij jullie besteld.) Helaas vind ik sinds een week elke dag wel één of meerdere doden wormen in de bak die in stukjes gebroken lijken te zijn. Op internet kwam ik in het Engels ‘string of pearls’ tegen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn wormen hier niet meer aan doodgaan? In het begin heb ik o.a. restjes ui en kiemgroenten bij de wormen gedaan, naast bladeren, papier en karton. Dit hebben de wormen niet opgegeten en heb ik zo goed mogelijk proberen te verwijderen. Daarna heb ik o.a. bloemkool, wortel, tomaat, koffie, eierschalen en eierdozen gegeven. Toch blijven er wormen doodgaan.
   Ik hoop dat u kunt helpen!
   Bedankt!
   Groetjes, Mirjam

   1. Mijn wormen hebben dit ook. Ik heb ze sinds 2 weken. Iedere dag wel 1 of twee doden.

   2. Beste Mirjam,

    Bedankt voor je vraag. De string off pears hoe het wel eens genoemd wordt is geen leuk gezicht om te zien. De worm lijkt langzaam op te lossen tussen de segmenten wat er uiteindelijk uit kan zien als een parel ketting.

    Hoe dit en waarom dit gebeurt kan ik helaas geen duidelijk antwoordt op geven. Het lijkt vooral te maken te hebben met warmte, vocht en lucht samenstelling. Ook heb ik wel eens gehoord dat het te maken kan hebben met het fosfor gehalte in het voedsel of eventueel gebruikte potgrond.

    In een wormenkwekerij komt dit ook voor. Het lijken vooral de oudere wormen die hier last van kunnen krijgen in de warme periode. Wanneer de wormen in een koelcel worden gezet lijkt het weer beter te gaan.

    Het zou ook een bacterie kunnen zijn die de zwakkere wormen aanvallen.

    Wat het ook precies is er zijn een paar dingen die je kan doen. En dit geld voor bijna alle problemen die je met wormen kan krijgen ook hitte problemen.

    1. Zorg dat de wormen zo koel mogelijk staan. tot max 5 graden. Haal wanneer het kan de deksel van de wormentoren af zodat eventuele hete lucht goed kan ontsnappen.
    2. Wanneer de wormen niet lijken te eten haal het rottende voedsel uit de bak.
    3. Zorg dat de wormenbak niet te nat is en vul het indien nodig met wormenkweekgrond aan om de juiste vochtigheid te krijgen. Als je dit niet hebt kan je ook eventueel schoon papier gebruiken.
    4. Gebruik een tijdje alleen kweekgrond als voeding totdat de rust weer is terug gekeerd. Dit kan een paar week duren.
    5. verwijder de dode wormen. Dit houd de kwaliteit van de grond beter voor de wormen.

    Wormen zorgen voor veel nageslacht in de natuur. Dit houd ook vaak in dat een soort ‘kwetsbaar’ is en het vele nageslacht nodig is om als soort te overleven. Wormen zijn in de natuur voedsel voor een hoop dieren. Ook in de wormenbak zitten beestjes op verschillende niveaus die de wormen als lekker hapje beschouwen.

    Gelukkig is dit niet erg voor de wormen populatie en blijft het als geheel in stand. Het af en toe vinden van dode wormen is dan ook niet erg en hoort helaas bij het houden van wormen.
    Wel kan het een indicatie zijn dat er ergens iets niet goed gaat. vooral als je een toename ziet in wormen sterfte.

    Ik hoop dat je wat aan de tips hebt en hoor graag hoe het afloopt. En ik wens je veel succes met de warme dagen die gaan komen.

    Groeten Frank

    1. Bedankt voor de uitgebreide reactie Frank!

  25. Beste Frank,

   Wij hadden contact via email over het probleem in mijn wormentoren waarvan in 1 van de bakken binnen 3 dagen de wormen voor 80 a 90% dood waren.
   In deze bak zaten, naast de bedding en het GFT groenbladeren van Hortensia in mijn andere bakken zat dit niet.
   Mijn idee was dat deze Hortensia bladeren iets te maken konden hebben met de massale wormensterfte.
   In ons email contact gaf jij aan dat: “nu blijkt dat hortensia giftig is voor mens en dier. Er zit namelijk cyanide in. Hoe giftig dit is voor wormen weet ik niet maar de kans is groot dat het hier aan ligt. Ik ga hier een test doen om te kijken of de wormen hier ook op hortensia reageren.”

   Ben benieuwd naar de proef die je gaat doen. Als het werkelijk zo is, is het fijn als meer mensen hiervan op de hoogte zijn.
   Arme wormen trouwens die deze proef gaan doen…..

   Gr Gert

   1. Hallo Gert,

    De proef met de Hortensia bladeren om te kijken of cyanide schadelijk is voor wormen is momenteel 5 dagen onderweg. Momenteel gaat het nog super met de wormen en is er geen enkel teken van reactie op aanwezigheid van de Hortensia bladeren.

    Hoelang had jij de bladeren in de wormenbak voordat het mis ging?

    Mvg Frank

    1. Hoi Frank,

     Betreffende hortensia.
     Ik had na 2 of 3 dagen de problemen.
     Fijn dat het bij jou goed gaat.
     Ik had er ook wel de bloemen bij. Misschien maakt dat uit. Daar lijkt de meeste gif in te zitten.

     Gr Gert

     1. Hoi Frank,

      Weet je al iets meer hoe de wormen reageren op de bloemen van de hortensia’s.

      M vr gr Gert

  26. Ha Frank,

   Nog bedankt voor de compostmix en alle tips & tricks die je op dit platform deelt. Inmiddels “onderhoud” ik zo’n vier maanden met plezier een zelfgemaakte wormenbak (4 bakken). Het bevalt goed, maar het is soms wel wat experimenteren 😉 Ik heb dus wat vragen, namelijk:
   – sinds kort heb ik enorme last van fruitvliegjes. Ze zitten hoofdzakelijk in de “tweede bak” (van boven gezien). Ik had verderop al een reactie gelezen over het toevoegen van zand. Echter, de bakken hebben vrij grote openingen (de handvaten, afgedekt met gaas ter grootte van een waszakje), waar de vliegjes alsnog doorheen komen. Ik ben wat terughoudend om deze openingen helemaal af te sluiten gezien ik begrepen heb dat ventilatie erg belangrijk is voor de wormen. Of zijn de gaten aan de zijkanten (6mm) voldoende? En wat zou ik anders kunnen gebruiken/doen tegen de vliegjes?
   – toevoegen van papier: ik heb in wat filmpjes gezien dat je het papier en karton eerst moet weken.. Is dat echt nodig (wellicht te maken met inktlaag?)? Of is het bevochtigen en uitknijpen voldoende en kan het verder niet zo’n kwaad?
   – percolaat is zwart en geurloos, maar er zitten wel vaak nog allerlei beestjes in, soms ook slakken. Ik filter het wel, maar de kleinste beestjes gaan toch mee, en leven nog. Kan dat kwaad? Of kan ik het gewoon gebruiken. Overigens was je tip over de stinkende percolaat (vaker legen, te vochtige bak) een goede.
   – percolaat: het kan zijn dat er door de regen toch wat regenwater in de onderste bak terechtkomt. Kan dit kwaad, of is het dan gewoon wat minder geconcentreerd?

   Enorm veel vragen..hopelijk vind je tijd om ze te beantwoorden. Alvast veel dank!

   Groeten, Anita

   1. Hallo Anita,

    Bedankt voor je vragen 🙂

    Fruitvliegjes is een vervelend verschijnsel maar het is te bestrijden. Volgens mij heb je deze informatie al gelezen Fruitvliegjes bestrijden.

    Maar dat heeft inderdaat weinig zin als de fruitvliegen aan de zijkant er nog in kunnen. Wat je kan doen is de gaten afdekken met bijvoorbeeld een thee doek. Lucht kan er dan nog prima doorheen maar de fruitvliegjes en de wormen niet.

    Papier vochtig maken.
    Dit hoeft niet perse. Papier wordt ook vaak toegevoegd wanneer je last hebt van teveel vocht in de wormenbak. Het papier zuigt dan juist zijn vocht uit de wormenbak. Is vocht geen probleem dan is het prima om je papier eerst nat te maken. wormen kunnen het makkelijker op eten wanneer het al vochtig de bak in komt. Anders gezegt is je bak vrij droog en je stopt er ook droog papier in dan is de kans groot dat de wormen het niet gaan opeten.

    Inkt in papier.
    Dit is een lastige vind ik. Niet elke krant maakt gebruik van chemische inkt en kan dus zo gebruikt worden. Maar naar een beetje onderzoek, lijkt het of de grote kranten vaker gebruik maken van milieu vriendelijke inkt dan lokale kleinere kranten. Maar welke krant precies vind ik lastig te zeggen. Je kan de drukkerij bellen en vragen of de krant die je leest met of zonder chemische inkt is gedrukt.

    Percolaat
    Zwart en geurloos is perfect. De beestjes die erop drijven zijn waarschijnlijk springstaartjes gelukkig kunnen deze geen kwaad voor planten en eten schimmels. Mocht de wormentoren in de regen staan dan is het niet erg dat het regen water uiteindelijk in de lekbak terecht komt. Het verdunde percolaat zou in potentie kunnen afnemen maar de totale hoeveelheid potentie niet. Zolang de wormentoren niet te nat wordt is dit geen probleem.

    Ik hoop dat je wat aan de antwoorden hebt. Zo niet dan hoor ik het wel 🙂

    Groetjes Frank

    1. Bedankt Frank, hier heb ik zeker wat aan! Dank voor je snelle en uitgebreide antwoord, ik ga eens aan de slag met die theedoek 😉

     Fijne dag! Groetjes, Anita

  27. Beste Frank,

   Ik heb vorige week compostwormen bij je besteld voor mijn zelfgemaakte wormenhotel. Ik heb dit gemaakt van drie emmers die vrij veel licht doorlaten, daarom heb ik het geheel wat afgeschermd. Door het bovenste deksel schijnt echter nog een roodachtig licht. Ik vraag me af of de wormen met dit licht nog wel naar boven zullen kruipen? Misschien blijven ze liever in het donker in de meegeleverde grond op de middelste verdieping? Zou het daarom misschien beter zijn om de middelste bak met de wormen nu bovenop te plaatsen, zodat ze naar het donker gaan kruipen in de bak die daaronder staat? (die inmiddels goed gevuld is met groente en fruit afval).
   Mijn tweede vraag is hoeveel ruimte er tussen de wormen in de middelste en de onderkant van de bovenste bak moet zitten. Nu is dat best veel (ik denk zo’n 30/40 cm) en misschien is de afstand te groot om naar boven te kruipen?
   Iedere dag vind ik zo’n stuk of vier dode wormen en ik begin me een beetje zorgen te maken…

   Alvast dank voor je antwoord,
   Aurora

   1. Beste Aurora,

    Bedankt voor je vraag.

    et is niet verstandig om de bakken te wisselen. Dit verstoort het proces een beetje en het duurt langer voor de wormen om de wormenmest om te zetten. Het idee is dat de langste bak naar beneden wordt verplaatst zodat de mest uiteindelijk onder geoogst wordt.

    Het verwisselen van de bak is maar een tijdelijke oplossing want op een gegeven moment dan komt de bak die licht doorlaat vanzelf weer boven. Een beetje licht maakt niet veel uit zolang het maar geen direct licht is is het geen enkel probleem.

    Vraag 2:
    er hoeft geen ruimte over te blijven tussen de bakken. Wanneer je de bakken vult zet je er weer een nieuwe bak boven op. Deze sluiten op dat moment aan. Door het slinken van het gft ontstaat er ruimte dit is niet erg de wormen kunnen prima tegen de randen omhoog kruipen.

    Vraag 3:
    Dode wormen vinden is nooit leuk. Maar het hoor er af en toe bij. Deze kan je het beste eruit halen en weggooien. Een kilo wormen bestaat al gauw uit 1000 wormen en na een maand kan jij je eerste nageslacht langzaam verwachten. Zolang je in de gaten houd dat de bak niet in de zon staat en de vocht huishouding in de gaten houd verwacht ik dat het goed moet komen.

    Wat heb je de wormen aan eten gegeven sinds je ze hebt?

    Mvg Frank

    1. Beste Frank,

     Hartelijk dank voor je reactie. Ik heb de wormen met de meegeleverde grond in de middelste bak gedaan en zo’n vijf dagen lang een beetje voer uit het meegeleverde zakje gegeven. Na vier dagen heb ik ook wat nat karton en stukjes appel erbij gedaan omdat ik bang was dat ze niet genoeg te eten zouden hebben. Moet ik dat anders doen?
     Ze moeten wel echt 30 cm langs de wand naar boven kruipen om bij de bodem van de bovenste bak te komen. Misschien zijn de bakken te hoog?

     Vriendelijke groeten,
     Aurora

     1. Beste Aurora,

      Je kan vanaf dag een beginnen met het toevoegen van kleine beetjes GFT. De wormen worden geleverd met startgrond en het zakje voer dit zorgt ervoor dat de wormen klaar zijn om te beginnen met het verwerken van GFT.

      Als je ziet dat de wormen ervan gaan eten kan je langzaam meer GFT geven totdat de bak vol is. Op dat moment sluit de bovenste bak ook aan de onderste en kunnen de wormen makkelijker van boven naar beneden. Zolang er nog geen gft in de bovenste bak zit hoeven de wormen er ook niet heen.

      Of de bakken te hoog zijn? Dat zou geen probleem moeten geven zolang je maar eerst 1 bak vult voordat je een nieuwe gaat vullen. Daarnaast kunnen wormen prima tegen de randen omhoog kruipen. Bij ons in de kwekerij zitten er soms wormen 5 meter hoog tegen de muur. 🙂

      Veel succes met de wormentoren.

      Mvg Frank

      1. Ah! Nu is het me helemaal duidelijk. Ik had niet begrepen dat er bovenop de grond al gft mag.
       Hier ben ik enorm mee geholpen!
       Groet, Aurora

  28. Dag Frank,
   Graag zou ik willen weten hoe een 5 rings wormtoren wordt opgebouwd. Wordt er dan in alle bovenliggende ringen gft afval gedaan?

   Alvast bedankt voor je reactie.

   Groet, Babs

   1. Hallo Babs,

    Bedankt voor je vraag. Uiteindelijk komt er in alle ringen gft. Alleen begin je van onderen naar boven de toren te vullen zodat wanneer je de bovenste ring vol hebt je de onderste kan oogsten.

    Ik hoop je op weg te hebben geholpen. Als je nog vragen hebt dan hoor k et graag.

    Groeten Frank

  29. hallo Frank,
   Mijn ingegraven plastic wormenbak, zit vol met naaktslakken. Wat zal ik doen? Gewoon zo laten, of heb je een ander idee?
   Dankjewel, ik ben heel blij met alle vraag- en antwoorden op deze site!

   1. Hoi Marieke,

    Bedankt voor je bericht!
    Het is maar net wat je voor ogen hebt 🙂 Slakken eten ook gft en poepen het ook weer uit. Welke eigenschappen slakken poep heeft weet ik eigenlijk niet, maar voor de biodiversiteit is het vast goed. Misschien heeft iemand ervaring hier met slakken poep?

    Wat je zou kunnen doen als je liever minder slakken wilt vangen in de ingegraven wormenbak, is een laagje lavagruis om de wormenbak heen leggen. Slakken gaan niet graag over lavagruis heen. Dit zou er voor moeten zorgen dat er minder of zelf geen slakken in de bak terecht komen.

    Mocht je dit uit proberen dan hoor ik graag je bevindingen.

    Hoe bevalt de ingegraven wormen toren? Ik vind het wel een interessant ding. Werkt het een beetje praktisch?

    1. Ik heb in de buitenbak ook veel slakken. Deze eten het gegeven groenvoer voor de wormen veel sneller op dan de wormen, dus ik verwijder ze steeds. Maar er zijn snel weer nieuwe. In de wormenbak in de schuur heb ik hier geen last van.

     1. Hallo Gert Jan,

      Bedankt voor het delen van je ervaring. Het viel mij ook al op dat 1 slak super snel een aardbei had opgegeten.
      Het zal ook zeker door het vele regen komen van de afgelopen tijd, maar ik het het idee dat er dit jaar veel meer slakken zijn dan vorig jaar.
      Mvg Frank

    2. hallo Frank,
     inmiddels ben ik al een tijdje bezig met de ingegraven wormentoren. Volgens mij gaat het prima, ik denk dat de naaktslakken er via de zijgaten in kwamen. Inmiddels heb ik de grond bij de zijgaten goed aangedrukt.
     Ik gooi van alles aan GFT in de bak. Als ik het idee heb dat er teveel wormen inzitten, neem ik een flinke schep inclusief groen en GFT uit de bak en leg het ergens anders in de tuin in een klein gat. De wormen zoeken hun weg en ik hoop dat ze dan ook weer voldoende tuinvoer vinden.
     Ik heb 1 keer de wormenzeef geprobeerd, maar de grond en GFT is te nat voor het zeven.
     Ik ben bang de grond zo droog te laten worden dat er gezeefd kan worden. Overleven de wormen dat?
     Hoe doen anderen dat?

     1. Hallo Marieke,

      Als de wormenmest te nat is dan gaat het zeven moeilijk. Inmiddels hebben we een nieuwe wormenzeef met 2 roosters 1 met een fijne maas wijde en 1 met een grote maas wijde.
      Wanneer er nog veel wormen in de mest zitten dan is dat ook een teken dat er waarschijnlijk nog veel voer voor de wormen inzit het langer laten zitten van de mest moet er voor zorgen dat de meeste wormen uit de mest vertrekken.

      Wat je ook kan doen is de mest in een bak stoppen en bijvoorbeeld een banaan in de bak leggen. de wormen trekken dan massaal naar de banaan zodat je de wormen er makkelijk eruit kan halen. Een boterham plat op de bodem werkt ook. De wormen gaan zich verzamelen onder de boterham en op die manier kan je de meeste wormen er ook uit halen mocht zeven niet werken.

      Ik hoop dat je wat aan de tips hebt.
      Mvg Frank

  30. Beste Frank,

   Ik maak me een beetje zorgen.. Ik heb mijn wormentoren nu een maand. Sinds twee dagen zie ik weinig beweging in de toren, de wormen leven, maar het ‘golft’ niet meer zo mooi. De wormen lijken zich vermenigvuldigd te hebben, kan het daardoor komen?
   Heb je een idee waardoor het komt en wat ik kan doen?

   Alvast bedankt en groetjes Ellen Dorst

   1. Beste Ellen,

    Bedankt voor je vraag.

    Het zou ook te maken kunnen hebben met de warmte van afgelopen periode. Het kan ook zijn dat er te weinig voedsel in de bak zit of dat het te droog is.
    Herken je een van deze dingen?

    Mvg Frank

  31. Heel tevreden over de wormen en snelle levering

  32. Goedemiddag Frank, ik ben nu zo’n 3 maanden bezig om de tuin te verbeteren omdat er redelijk wat stukken zijn waar totaal geen voeding inzit en veel klei. Heb ondertussen een wormentoren en gisteren voor de eerste keer geoogst en de wormenmest bij de vlinderstruiken gedaan. Ik heb al een keer eerder een stuk grond verbeterd met aanleggrond (van Intratuin) en daar vervolgens wormen voor bodemverbetering (Bij jou gekocht) bij gedaan. Nu is er nog een stuk grond van 20m2 dat ik wil verbeteren voordat ik iets ga planten en was benieuwd hoe jij dit zou aanpakken. Ik ben al wat op dit forum tegengekomen en denk dat wormenmest samen met wormen voor bodemverbetering het zou moeten doen of is er nog iets extra’s wat erbij zou kunnen. Is het dan de bedoeling om de mest door de grond te spitten/mengen en dan de wormen uit te zetten of moet de mest op de grond gestrooid worden. Alvast bedankt voor je reactie, Dick

   1. Beste Dick,

    Bedankt voor je vraag.

    Voor grond verbetering adviseren wij inderdaad wormenmest afhankelijk van de bodem ongeveer 3 liter per m2. Dit in combinatie met lavameel ongeveer 200-300 gram per m2. Door wormenmest toe te voegen ent je de bodem met goede schimmels en bacteriën en met lavameel breng je de nodige mineralen in de grond. Deze combi versterkt elkaar. Door het leven van wormenmest en de mineralen van de lavameel waardeer je elke grond een stuk op. De klei hummuscomplex wat dan ontstaat zorgt ook weer voor een rulle bodem en beter structuur.

    Het mooiste is om dit jaarlijks te doen en niet of nauwelijks de grond in te werken. Op deze manier hou je het aanwezige bodem leven in takt. Anders gezegd betreft het de eerste keer en is de grond er ‘slecht’ aan toe. Dan kan je er voor kiezen om het de eerste keer goed door de bodem heen te verwerken om zo de eerste keer de bacteriën dieper de bodem in te krijgen.

    Mocht je hierna planten gaan planten dan kan je in het plantgat wormenmest en lavameel toevoegen.

    Wanneer je de wormen gaat uitzetten is het belangrijk dat er wat te eten is voor de wormen. Het terug brengen van snoei’aval’als een mulchlaag dient als voedsel voor de wormen en helpt ook de bodem te verbeteren.

    Het uitzetten van de wormen doe je in het laatste stadium.

    Ik hoop je op weg te hebben geholpen. Als je vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

  33. beste,

   ik heb sinds kort een wormentoren en daarbij een aantal van jou wormen gekregen. ik heb de lagen gevuld met karton en GFT. in de eerste weken ging het hard en de wormen hadden het duidelijk naar hun zin. maar ik vond steeds minder wormen in de bovenste laag. toen ik onder in de ton keek (opvangbak) lagen daar veel dode en een aantal levende wormen in. Ik heb uiteindelijk de onderste bak met dode wormen opgeruimd en de levende wormen weer bovenin teruggestopt maar heb je enig idee waardoor dit komt? is het de verhouding van nat en droog? te weinig voedsel zodat ze niet meer omhoog kruipen?
   alvast dank voor je reactie
   Stefan

   1. Beste Stefan,

    Bedankt voor je bericht.

    Ik ben bang dat het komt door de hitte van afgelopen week. Ik heb veel vergelijkbare mails gekregen deze dagen. Met deze warme dagen is het aan te raden de bak op een koele plek te hebben staan. Eventueel kan je de deksel overdag van de wormentoren halen. Hierdoor kan de warme vochtige lucht makkelijk ontsnappen. Het is dus belangrijk om de bak luchtig en niet te nat te houden.

    Veel succes met de wormen

  34. Beste Frank

   Ik heb zelf een wormen toren gemaakt van plastic opbergdoos bakken middels filmpjes op internet, informatie verzameld en bij jou wormen besteld. Zover alles goed, maar de eerste nacht zijn er een heleboel wormen ontsnapt uit de bak en de tuin in gekropen. Heb je een tip wat ik verkeerd heb gedaan of is het normaal dat ze uit de bak weg willen? Nu de tweede nacht laat ik de bak onder een lamp staan om de wormen “onder” de grond in de bak te houden en hopen dat ze niet weer weg gaan. Ze kropen zelfs onder het deksel door. Ik had iets over wandelende wormen gelezen op je website, al kon ik dat nu weer niet terug vinden. Ik zag dat er ook best een aantal mieren in de bak zaten, is dat erg?

   Of zijn die zelf gemaakte bakken best een leuk idee maar werkt het gewoon niet? Ik heb al bijna spijt dat ik niet gewoon een toren heb besteld.

   Met vriendelijke groet

   1. Beste Mirjam,

    Bedankt voor je bericht. Helaas komt het vaker voor dat er wormen uit een zelfgemaakte bak kruipen ( uit een gekochte trouwen ook wel). Zelf gemaakte bakken sluiten vaak niet helemaal naadloos aan en wormen kunnen door de kleinste gaten heen kruipen.

    Een bak die goed op elkaar aansluit kan een hoop ontsnappende wormen voorkomen.

    ‘wandelende wormen’ is vooral een probleem in het begin tijdens het opstarten. De wormen hebben net een reis achter de rug en komen in een totaal nieuwe omgeving terecht. Wij leveren de wormen met speciaal kweekgrond en voer zodat dit zo soepel mogelijk verloopt.

    Helaas is dit niet altijd een garantie. Een lampje is een goede oplossing voor dit probleem dit zorgt ervoor dat de wormen in de bak blijven.

    Verder zou je kunnen kijken hoe je de bak beter afsluitbaar kan maken. Wat kan helpen is een tocht strip of met duckttape de naden te dichten. Anders bestaat de kans dat je na een tijdje geen wormen meer in de bak hebt zitten.

    Veel succes met de wormen!

    Groeten Frank

  35. Dag Frank,
   Ik heb een wormenhotel besteld en daarvoor staat 3 dagen levertijd. Het liefst zou ik natuurlijk meteen aan de slag gaan met de wormen, dus zou ik al wormen willen bestellen bij jou. Maar stel nou dat het wormenhotel op zich laat wachten en ik heb de wormen al binnen, hoe lang gaat dat goed in de zak? Of moet ik ze dan vast even in een grote emmer doen?

   Oftewel: zal ik vast wormen bestellen (en hoe lang is daarvan de levertijd), of nog even wachten tot het hotel binnen is?

   Dank vast voor je antwoord!

   Groetjes, Hester

   1. Hallo Hester,

    Bedankt voor je vraag.

    De compostwormen worden zo verpakt dat ze makkelijk 3 weken in de zak kunnen vertoeven. Maar we raden wel aan om eerst de wormentoren aan te schaffen.

    De levertijd van de wormen is momenteel weer normaal en wordt meestal binnen 24 uur geleverd.

    Alvast succes met je nieuwe aanstaande hobby 🙂

    Mvg Frank

    1. Ha Frank,
     Dank je wel voor je snelle reactie! Ik verwacht het wormenhotel donderdag binnen te hebben, dus dan plaats ik alvast m’n bestelling voor de wormen, dan weet ik zeker dat ik er meteen in kan duiken 🙂
     Groetjes, Hester

     1. Hoi Hester,

      Helemaal prima. morgen mag jij je wormen verwachten.

      Groetjes Frank

  36. Goedemorgen Frank,

   Ik heb nog een vraag over de grootte van de gaten in de bodem van zelfgemaakte wormenbakken. Op sommige You Tube filmpjes worden wel gaten van 20mm aangehouden. Dan zal er ook onnodige veel wormenmest doorheen vallen. Bij de fabrieksmatige bakken zijn het veelal roosters met veel kleine 4kante gaatjes. Nu is mijn vraag wat moet ik als minimale boormaat aanhouden zodat de Fetida en de Hortensis met rijpe cocon nog naar de bovenstaande bak kunnen kruipen.
   ( Toch is het fijn dat je de mogelijkheid geeft om de nodige vragen te stellen, waarvoor dank)
   M.vr.gr. Rob

   1. Goedemorgen Rob,

    Bedankt voor je vraag ik beantwoordt ze graag 🙂
    2 cm is inderdaad erg groot. De wormenmest zal deels door de gaten vallen. Een halve cm is groot genoeg. Wat een hoop boorwerk scheelt om gaas te gebruiken. Volièregaas van 5 mm werkt goed.

    groeten Frank

  37. Hallo Frank, Ik heb een pond compostwormen mix van je ontvangen. Ik had had ze aanvankelijk in een set van 3 12ltr. emmers gehuisvest. Maar al snel had ik het idee, dat de huisvesting erg krap was. Vervolgens de wormen overgebracht naar 3 30ltr bakken. Nu werd het veel rustiger in de kolonie. Maar ik heb een vraag. Ik lees als de wormenbak eenmaal goed ” draait” dat je elke 3 maanden een aantal jongen wormen hebt. Ik denk dat de mix wormen bestaat uit de Eisenia Fetida en de Eisenia Hortensis. Ook heb ik gelezen dat de Fetida veel meer en sneller jongen wormen voortbrengt dan de Hortensis Misschien een verhouding 1 op 3 a4 . Dan rijst bij mij de vraag als ik 1 of 2 jaar verder ben, dan heb veel jongen wormen gehad en en gedeeltelijk weer afgevoerd. Dat de verhouding Wormen Fetida en Hortensis helemaal uit balans is. Dat ik dus in verhouding nog maar weinig Hortensis over heb. Is dit een juiste redenatie, als het anders is hoor ik het ook graag van je.
   IK zie graag je antwoord tegemoet.
   M.vr. gr. Rob

   1. Hoi Rob,

    Bedankt voor je vraag,

    Het klopt dat in theorie de Fedita sneller zou moeten kunnen voortplanten. Nu leert de ervaring dat dit in praktijk toch anders verloopt. De Fetida lijkt het in ‘gevangenschap’ iets minder te doen dan de Hortensis/Dendrobena.

    Mocht het wel zo zijn dat een soort worm dominant wordt in een wormenbak dan is dat ook niet erg. Blijkbaar zijn de omstandigheden beter voor de ene worm. De worm die dan dominant is, is dan ook het meest geschikt voor het desbetreffende voedsel aanbod.

    Veel succes met wormentoren!

    Mvg Frank

  38. Goedemiddag Frank, ik heb nu sinds een week of 6 een wormentoren en volgens mij gaat het goed met de wormen. Wat ik alleen zie is dat in de lekbak wormenmest zit en nog geen percolaat. Ik heb In de bakken onder de gevulde ringen wel een laag karton gelegd zoals beschreven in de gebruiksinstructie maar niet zo dat alle gaatjes afgedekt zijn. Er zaten een paar dagen geleden waarschijnlijk daardoor wel een hoop wormen in de lekbak die ik weer verhuisd heb naar de ringen met gft. Is het zo dat je in de lege ringen zoveel karton legt dat alle gaatjes afgedekt zijn en als dit zo is hoe komt het percolaat dan in de lekbak?

   Ik heb ook een compostbak staan en daar zitten wel wormen in maar zie alleen hele kleine. Is het zinvol om hiervoor compostwormen te kopen en deze daarin te doen.

   Alvast bedankt, Dick

   1. Hallo Dick,

    Bedankt voor je vraag. Leuk om te horen dat de wormentoren goed ‘loopt’.

    Het niet hebben van vocht in de lekbak komt vaker voor. Bij mijn eigen wormentoren heb ik meestal geen vocht in de lekbak zie filmpje

    Zoals je ziet geen dikke oogst na dik 3 maand.

    Als de wormenbak goed ‘draait’is het niet erg dat er geen vocht in de lekbak terecht komt. De lekbak is er ook voor bedoelt om het teveel aan vocht makkelijk te laten wegvloeien. Wanneer de wormenbak niet goed loopt kan een droge lekbak een indicatie van een te droge bak geven.

    Zelf maak ik geen gebruik van karton op de bodem. Omdat ik maar weinig percolaat in de lekbak heb zitten kunnen de wormen er ook niet in verdrinken. Wanneer je wel veel vocht hebt kan je elke week bijvoorbeeld het percolaat aftappen. Dan is het probleem van de wormen die verdrinken opgelost en kunnen de wormen de hele wormentoren gebruiken om rond te kruipen.

    In het begin kan het handig zijn om papier of karton in de onderste bak te leggen zodat de nog losse grond niet in de lekbak valt. Het vocht loopt uiteindelijk door de zwaarte kracht naar beneden. met of zonder papieren bodem.

    De kleine wormen in de compostbak zijn waarschijnlijk ook compostwormen. Om het proces te versnellen kan je altijd extra wormen toevoegen.

    Veel succes met wormentoren!

    1. Dank je Frank voor je antwoord en ben weer een heel stuk wijzer geworden. Ben sinds 6 weken pas met wormentoren en compostbak bezig en wist daarvoor weinig tot niets over wormen en wormenmest en leer een hoop van alle vragen en antwoorden op je site en van YouTube. Heb ondertussen al wormen voor bodemverbetering bij je gekocht en wormenmest met lavameel om de bodem te verbeteren en voor de planten en je ziet het resultaat nu al. We hadden 2 buxussen die bijna ten einde waren en die zien er nu supermooi uit. Ook alle andere planten doen het sindsdien erg goed. Nogmaals dank voor alle goed tips. Dick

     1. Hoi Dick,

      Bedankt voor je leuke bericht. Dat vinden we altijd leuk om te horen dat de tuin het weer goed doet!

      Groeten Frank

  39. ik heb Donderdag jou bestelling binnen gekregen. 3 Zakken wormmest 1 zak lavameel en 5 ltr Guana. Mijn complimenten voor het verpakken. Ik heb het gelijk door de tuin verwerkt. Heb nog een halve zak lava meel over. Nu komt er gelijk regen overheen. Dus dat is fijn. Ik zie dat de grond mooi vochtig blijft. Deze was verschrikkelijk droog. Dus nu afwachten. Een vreemde vraag, waar zit de mond van een worm. Ik denk vooraan. Maar ik heb vroeger veel gevist en heb nooit een mond gezien. Groetjes Harmen

   1. Beste Harmen,

    Goed om te horen dat alles goed is overgekomen.

    De mond van de wormen zit inderdaad vooraan 🙂
    Maar wat is de voorkant.

    Bij een volwassen worm heb je een verdikking aan de voorzijde. Dit noem je de zadel en is het geslachtsorgaan van de worm. Aan de voorkant van dit gedeelte zit de mond. Zie filmpje

    Als je goed kijkt zie je een soort geelachtig ‘tongetje’ uit de mond van de wormen komen.

    Groetjes Frank

    1. Bedankt Frank voor jou uitleg en filmpje. Maar ook voor je adviezen en tips. Goede service top

  40. Ha Frank, of andere deskundigen,

   Nou, helemaal in de ban van de Compostwormen.
   Sinds 2 weken me suf ge YouTubed!

   -2 a 3 stapelkratten in de garage.
   -1 omgekeerde emmer Met gaten en deksel in de moestuin ingegraven.
   -En een groot krat met een laag kweekgrond met wormen om houseparty te houden en zich te vermenigvuldigen.
   De eerstgenoemden, krijgen GFT en de kweekwormen krijgen poeder van jou.

   Ze doen het allen prima, alleen heb ik nog vragen en zie deze niet terug ergens.
   Ik heb een pond wormen in het krat.
   En een pond in de emmer.
   Hoeveel gft geef ik dan?

   Ikzelf denk: ik verzamel het gft in een afsluitbare emmer ( 2 a 3 liter) deze staat op het aanrecht.
   1 keer per week geef ik dan het gft verspreid over de het krat in de garage en in de emmer met gaten.

   Is dat oké, of kan ik meer geven. Of geef ik teveel?
   Moet het na 1 week op zijn?
   We zijn met 2 volwassenen.
   Alvast bedankt, Eveline

   1. Hallo Eveline,

    Bedankt voor je vraag. Leuk om te horen dat je er veel plezier aan beleeft.

    De theorie is dat wormen hun lichaamsgewicht per dag kunnen eten. ( met 2 a 3 liter per week zit je dan aardig goed) Maar dit is van veel dingen afhankelijk. Een tak duurt veel langer om te verwerken door wormen dan bijvoorbeeld koffieprut.

    Hoeveel de wormen kunnen eten is een kwestie van ervaring. Je kunt de wormen voeren tot dat de schimmels en rotting proces sneller gaan dan dat de wormen kunnen eten. Wanneer je dit waarneemt kan je even stoppen met het voeren van G.F.T. Een beetje schimmel en verrotting geeft niets en hoort erbij.

    Het hoeft niet in een week opgegeten te worden dit kan afhankelijk van het gft best lang duren een hele tomaat bijvoorbeeld kan wel een halfjaar goed blijven in een wormenbak.

    Ik hoo pje vraag te hebben beantwoord. mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

    Groetjes Frank

  41. Dear Frank,

   I have bought the wormenbak from your shop two months ago, as well as worms. I finally got wormensap, but it smelled really strong, so when i checked I saw that there is a lot of worms that have fallen into the bottom and they got wrotten in the juice and dead. I washed it all, but how can I stop them falling into the most botton part?
   Another problem that i have are the flies: really lots lots of them when i open the wormenbak…. any tip there?
   Many thanks!

   Nina

   1. Dear Nina,

    It happens more often that worms end up in the drip tray.

    What helps is to regularly harvest the juice. If a worm falls in it, it will not drown. It also helps a little to put a layer of cardboard or newspaper in the bottom tray. The worms then fall less quickly into the bottom bin.

    Fruit flies are a known problem. it can be solved by, for example, sprinkling lava flour in the top container. The pH value then becomes less favorable for the fruit flies. What you can also do is sprinkle a layer of sand on the top layer of at least 2 centimeters. This will leave you for 2 to 3 weeks. Fruit flies cannot lay eggs and the population will decrease considerably.

    Good luck with the tower.

    Groeten Frank

    1. Dear Frank, thank you very much! Indeed currently i get a huge amount of the fruit flies. I did not know that sand can help. Will sand not kill the worms?

     1. Dear Nina,

      No, the sand is not bad for the worms.

  42. Hallo,

   Ik heb sinds een week of 6 de wormentoren (balkonton) met een zak van jullie compost met wormen.
   Nu heb ik vandaag voor de derde keer ‘wormenthee” afgetapt en verdund aan de planten gegeven.
   Het stonk echt enorm, veel meer dan de eerdere 2 keren en er dreven 6 dode wormen in.
   Wat gaat er mis?
   En mag je de wormenthee dan wel aan je planten geven?

   Groeten, dank!

   1. Beste Betty,

    Bedankt voor je vraag.

    De stank komt van de dode wormen. Dode wormen stinken enorm. Het verwijderen van de dode wormen zou het probleem moeten oplossen.
    Het sap kan gewoon gebruikt worden in de tuin. Mocht je twijfelen zoek een sterke plant uit in de tuin en besproei deze een beetje. Mocht er na een week geen nadelige verandering zijn opgetreden dan kan je het veilig gebruiken.

    Veel succes.

    Mvg Frank

  43. Beste Frank,

   Graag zou ik willen weten hoe lang de meelwormen mest, wormenmest, lava meel en guano mest houdbaar zijn. Ik heb niet zo’n hele grote moestuin en zo kan ik wat beter bepalen of ik dingen in grotere verpakkingen kan kopen of beter niet. Zit er nog verschil tussen wormenmest en meelwormen mest voor gebruik voor een moestuin? Alvast bedankt!

   Groetjes
   Anne

   1. Beste Anne,

    Bedankt voor je vraag.
    Lavameel is jaren houdbaar. Guano en meelwormenmest zijn wanneer het droog wordt bewaar ook een aantal jaren houdbaar. Wormenmest kan je beter per jaar komen om over verse wormenmest te beschikken. Je kan het wel langer bewaren maar omdat het een levend product is veranderd de samenstelling van het product.

    Groeten Frank

  44. Hoi hoi! Ik heb sinds afgelopen week mijn compost wormen binnen. In eerste instantie een hele lading levendige en enthousiaste wormen.
   Mijn wormenton heb ik zo opgebouwd:
   Onderste bak zonder gaatjes om het sap naar te laten druipen.
   Middelste bak met de wormen en de aarde die ik meekreeg. Ik heb hier nu ook dagelijks een beetje van het bijgeleverde wormenvoer bij gedaan. Onderin deze bak zitten hele kleine gaatjes waar het sap door kan sijpelen maar de wormen niet doorheen kunnen.
   Bovenste bak waar ik mijn GFT-afval in wil doen. Vandaag de eerste batch er bij gedaan. In deze bak zitten ook grotere gaatjes zodat de wormen van bak 2 naar 3 kunnen en terug.
   Boven op heb ik luchtgaatjes gedaan in de bovenste bak en nog een dikke panty om de bak heen getrokken. Daarnaast heb ik nog een plastic deksel erop gelegd zodat er geen regen in de wormenbak valt.

   De wormenbak staat bij mij op het balkon op het zuiden, dus het temperatuurverschil is wel aanwezig. Daarnaast staat hij voor ongeveer 80% in de schaduw.

   Ik heb ze afgelopen dagen telkens een klein beetje wormenvoer gegeven die meegegeven werd. Daarnaast heb ik de grond vochtig gehouden. Ik wilde zojuist de eerste keer echt GFT-afval gaan voeren en dat waren voornamelijk oude koffiefilters, fruitschillen, groente afval en wat papiersnippers.

   Nu wilde ik net mijn wormen voor de eerste keer echt gaan voeren, maar ik merk dat er echt heel weinig beweging in zit. Ik twijfel of ze aan het slapen zijn of simpelweg dood zijn, want ik heb heel erg mijn twijfels en durf het niet zeker te zeggen. Het is nu een uur of 20:00 en de temperatuur is 18 graden, dus in principe zouden ze gewoon lekker aan het werk moeten zijn? Zijn er nog tips van wat ik kan gaan doen? En zijn er bepaalde omstandigheden die ik aan zou moeten passen zodanig dat het niet funest zal worden voor mijn wormen?

   1. Beste Jealy,

    Bedankt voor je vraag.

    Als wormen dood gaan dan gaat dit enorm stinken. Zolang de bak niet stinkt dan is dat gelukkig niet aan de orden. Dat wormen sloom in de bak zitten kan veel verschillende dingen betekenen. Meestal is het dan te droog of koud. Je geeft aan dat het best warm kan worden op het balkon dus de kou zou het niet zijn.

    Je hebt de deksel afgesloten met plastic. Kan er nog steeds voldoende verste lucht inkomen? Verder moeten wormen soms wenen aan hun nieuwe omgeving dit kan een paar weken duren.

    Het is inmiddels alweer een dikke week terug. Hoe gaat het nu met de wormen?

    Groeten Frank

  45. Goedemorgen Frank,
   Wat vind je van dit idee:
   Ik heb een kleine moestuin gehad in een grote plastic ton: doorsnede 1.50 meter. En zo’n 60 cm hoog.
   Als ik nu uit een emmer de bodem knip en de emmer op z’n kop in de aarde druk.
   Bord als deksel.
   Wormen toevoegen.
   GFT toevoegen door deksel op te tillen en in emmer gooien.
   Dan kunnen de wormen gewoon door de ton wroeten, maken mest door gft te eten en heb je uiteindelijk mooie compost met aarde.
   Of gaan de wormen er dan vandoor?
   Of komen er ratten die op het gft afkomen?
   Er komt zo’n vanaf 14 uur tot 19 uur.

   1. Hallo Eveline,

    Dat is een goed idee wat je daar hebt. Op deze manier houd je het gft mooi vochtig zodat zodat de wormen en bacteriën er mee aan de slag kunnen. Het is wel belangrijk om een goede afsluitbare deksel te hebben. Dit voorkomt dat je het voor ander geïnteresseerden niet te makkelijk maakt om ervan te snoepen.

    Groeten Frank

  46. Hallo Frank, inmiddels hebben wij iets meer dan twee maanden een wormentoren met drie ringen op het balkon staan. De bovenste ring is inmiddels vol. Vandaag de onderste ring gecontroleerd daarin zit de mest waarin de wormen zijn gekomen 2 maanden geleden. Er zitten nog heel veel wormen in deze onderste ring. En volgens mij ook veel eitjes (kan dat?) Ik vraag me af wat nu wijsheid is: toch compost uit de onderste ring oogsten, (alles of een deel?) , het gewoon even een maandje zo laten en dan nog eens kijken of ze zich verplaatst hebben of heb jij een andere tip? In de tweede ring is het afval al wel behoorlijk geslonken. Ik hoor het graag van je! Groeten Renee

   1. Beste Renee,

    Bedankt voor je vraag.

    In 2 maand de hele toren vol is een mooie prestatie. In dit tempo is het misschien beter om met 1 kg wormen te werken. Het is heel goed mogelijk dat de onderste bak vol zit met eitjes/cocons. Via deze link vind je een foto met wormen cocon’s
    https://wormenkwekerijwasse.nl/2017/02/19/wormen-kweken/

    Als het lukt kan je nog even en maandje wachten met de onderste bak te oogsten. De cocons die erin zitten komen dan groot en deels uit om de al bestaande wormen te versterken. Na een maand kan je dan de onderste bak oogsten en eventueel de laatste wormen eruit zeven.

    Dat het flink slinkt is normaal. De middelste bak kan je het beste zo laten. De bovenste bak zal ook nog flink slinken dus daar kan je straks nog redelijk wat gft kwijt mocht je nog een maand wachten op de onderste bak.

    Veel succes met de toren!

    Groeten Frank

  47. Ik ben sinds kort gestart met een wormentoren, maar dan met 3 emmers Van 20 liter elk.
   Onderste emmer is de opvangemmer. Dus geen gaatjes.
   Daarin staat een steen waarop de tweede emmer staat. Deze heeft aan de bovenkant, NET onder de rand, gaatjes van ong 3 millimeter. En in de bodem gaatjes voor de afvoer naar de onderste emmer. En een deksel ook met gaatjes voor de zuurstof.
   In deze Tweede emmer zit een handvol wormen van een kennis uit ZIJN wormenbak, nat papier en karton, wat compost uit mijn Compostton en na 2 dagen wat gft afval.
   De derde emmer zet ik er straks op als de 2 de vol zit. Deze heeft in de bodem grotere gaten zodat de wormen naar boven kunnen.
   1 dezeR dagen komen er 250 gram wormen bij.
   Hahaha, een lang verhaal voor een paar vragen:
   1. Moet ik de gaatjes afdekken met bv stukje wc papier? Ivm ontsnappen? Krijgen ze dan wel genoeg zuurstof?
   2. Is wormenmest goed voor mijn wietplanten?

   1. Hallo Eveline,

    Bedankt voor je inleiding 😉

    Het is me niet helemaal duidelijk wat voor deksel je hebt op de laatste emmer.
    Maar om antwoordt te geven op je vragen.

    Door wc papier komt nog redelijk wat lucht doorheen. Daarnaast zullen de wormen geen probleem hebben om in enkele dagen door de wc papier heen te eten. Mocht je de wc papier gebruiken om de bovenste gaatjes af te dekken. Dan kan dat prima. Al zal dit ook enigszins tijdelijk kunnen zijn. Wat je zou kunnen doen is met een hete naald kleine lucht gaatjes kunnen maken in de deksel.

    2: Ja wormenmest heeft zijn populariteit ook deels te danken aan de wietteelt. Het kweken van wiet is een hightech kweek methode en het waren vooral vroeger pioniers wat betreft het indoor kweken. Je hoeft maar een wiet forum te bezoeken en je vind daar veel succes verhalen. Inmiddels wordt het niet veel meer gebruikt in de illegale kweek omdat dit meestal nu met kunstmest en bv. hydrosystemen gebeurt.

    Maar wanneer je bezig wilt op verantwoorde manier voor mens en milieu dan is o.a. wormenmest zeker de keus. ook voor deze planten 🙂

    Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Groeten Frank

  48. Ik heb een wormentoren en de wormen zien er happy uit. Ze zitten in alle lagen. Behalve wormen heb ik nu ook veel muggen (zo zien ze eruit). Die zitten in alle lagen inclusief de lekbak (die bijna leeg is). Wat doe ik verkeerd of hoe kan ik dat een beetje indammen.

   1. Beste Simone,

    Bedankt voor je vraag.
    De muggen die je beschrijft zijn waarschijnlijk de varen rauw mug. Deze mug eet dood en levend organisch materiaal.

    In de wormen toren zitten ook nuttige roofmijten die deze mug eet. Dat zijn de kleine snel lopende spinnetjes. Zie link:
    https://wormenkwekerijwasse.nl/2019/11/21/beestjes-in-de-wormenbak/

    Het kan zijn dat je er vanzelf weer vanaf komt. Maar wil je daar niet op wachten dan kan je ook een laagje zand van een cm over de bovenste bak strooien eventueel in combinatie met lavameel. Het is dan belangrijk dan er even niet gevoerd wordt ongeveer 2 tot 3 week.

    Op deze manier kunnen de muggen en bv. fruitvliegen geen eitjes meer legen in de wormentoren en zal de populatie langzaam afnemen.

    Ik hoop dat je er snel weer vanaf komt. Alvast veel succes.

    Groeten Frank

  49. Beste Frank,

   Nog bedankt voor je vorige antwoord en ik heb nog 2 vragen.

   1. Ik heb vorige week de wormentoren gestart zoals beschreven en vandaag zag ik witte ????. In de toren. Ik heb geen idee wat het is maar heb wel 2 fotootjes gemaakt die ik per mail even naar je stuur. Hoop dat je weet wat het is en of het kwaad kan.

   2. Als het goed is krijg ik morgen de bestelde wormenmest en lavameel geleverd waarmee ik mijn grond wil verbeteren. Ik heb de grond reeds vermengd met aanleggrond en De 2kg wormen die ik bij jou hebt gekocht uitgezet. Nu wil ik nog een stapje verder gaan en de wormenmest tezamen met de lavameel uitstrooien. Ik heb zelf een mengverhouding berekend maar vroeg me af of dit correct is….750 gram lavameel met een zak van 35liter wormenmest. Zou je me kunnen laten weten of dit een beetje een goede mengverhouding is en mocht dit niet zo zijn wat is dan een betere mengverhouding en kan ik het dan gewoon uitstrooien of is het beter om het te mengen met de bestaande grond.

   Alvast bedankt voor je advies,

   Dick

   1. Hallo Dick,

    1. Ik heb de foto’s ontvangen waarvoor dank. Ik kan het niet helemaal goed zien maar ik vermoed dat het een soort schimmel is. Er zijn ontzettend veel soorten schimmels. Het is even aanzien maar over het algemeen is het niet erg.

    2. Voor wormenmest kan je een dosering van bv. 3 liter per m2 aanhouden. Dan kan je met 1 zak wormenmest ongeveer 12 m2 bedienen. Voor 12 m2 grond kan je een dosering van bv. 200 gram lavameel per m2 aanhouden. voor 12 m2 ben je dan 2,4 kg lavameel nodig.

    De meng verhouding wordt dan 2,4 kilo lavameel op 1 zak wormenmest.

    Eenmaal gemengd kan je het samen uitstrooien.

    Ik hoop dat ik het duidelijk heb opgeschreven. Als je nog verduidelijking wilt dan hoor ik het graag.

    Mvg
    Frank

    1. Goedemorgen Frank,

     Bedankt voor je antwoorden en ik ga de wormentoren goed in de gaten houden en bekijken wat er gebeurd met de witte schimmel. Ook bedankt voor de mengverhouding. Ik heb 3 zakken wormenmest besteld en een zak lavameel dus heb genoeg om uit te strooien.

     Nogmaals dank,

     Dick

  50. Beste lezer,
   Ik heb vorige week het wormenhotel opgezet met karton, potgrond, papiersnippers en gft toegevoegd (en natuurlijk de bestelde wormen). Nu vroeg ik me af; kan ik rode/witte druiven toevoegen of lusten de wormen dat niet? Ik lees op internet dat citrusvruchten niet kunnen, maar twijfel nu beetje of druiven kunnen?
   Vriendelijke groet,
   Marianne

   1. Beste Marianne,
    Bedankt voor je vraag.

    Druiven kan je gerust geven. Maar niet te veel te gelijk. Wanneer het gaat gisten dan worden de wormen dronken 😉
    Zonder gekheid gisting kan voor de wormen schadelijk zijn. Ook de grote hoeveelheid vocht die druiven met zich meebrengt kan een probleem opleveren.

    Het kan wel maar in beperkte mate.

    Groetjes Frank

  51. Beste Frank,

   Sinds vorig jaar juni ben ik in het bezit van een wormenbak (bestaande uit 3 bakken op elkaar, waarvan de onderste een opvangbak voor het vocht). Ik ben begonnen met 5 wormen.
   2 maanden geleden heb ik voor het eerst kunnen oogsten en zaten er 30 wormen in.
   De wormen leken het dus naar hun zin te hebben.
   De laatste tijd zitten de wormen echter alleen maar in de bovenste bak (met het verse snij-afval) terwijl de onderste bak volgens mij nog lang niet klaar is. Deze onderste bak ruikt ook niet erg fris (geen poepgeur, meer een scherpe bijtende geur). Hij is ook vrij nat en valt na samenknijpen zeker niet uit elkaar. Verder zitten er ook veel vliegjes in de bak.
   Nu vraag ik mij af wat ik kan doen om het te herstellen en ervoor te zorgen dat de wormen de onderste bak verder gaan composteren?
   En hoe zorg ik ervoor dat dit een mooie, licht vochtige compost wordt?

   Moet ik:
   1. Papier bij de onderste bak doen, zodat het vocht wordt opgenomen? Komen de wormen dan weer terug om het papier ook te composteren?
   2. Meer wormen bij de bak toevoegen (misschien klopt de verhouding worm – voedsel nu niet)
   3. De onderste bak op een manier zien te drogen. Ik weet alleen niet zo goed hoe?

   Of heb jij misschien nog andere tips?
   Alvast bedankt voor het meedenken.

   MvG,

   Niels

   1. Beste Niels,

    Bedankt voor je vraag.

    Ik vermoed dat er door de kleine hoeveelheid wormen het gft niet snel genoeg verwerkt kan worden. Hierdoor begint in de onderste bak het vocht op te hopen en een anaerobe bacteriegroei te ontstaan. Dit veroorzaakt waarschijnlijk ook de stank.

    Een deel van de oplossing is inderdaad meer wormen toevoegen. Ook regelmatig het sap aftappen ( of open laten staan ) helpt.

    Wat je nu zou kunnen doen is de onderste bak oogsten. En gebruiken in de tuin of buiten laten drogen. Dit besprenkelen met lavameel zodat de zuurgraad weer gunstiger wordt en de vliegjes verminderen. En dan weer beetje bij beetje terug voeren aan de wormen.

    Ik hoop je op weg te hebben geholpen. EN hoor graag hoe het is afgelopen.

    Groeten Frank.

    1. Beste Frank,

     Nog bedankt voor het advies! We zijn nu bijna een maand verder en het gaat volgens mij een stuk beter met de toren.
     Ik heb uiteindelijk het volgende gedaan:
     1: De inhoud van onderste bak laten drogen op kranten in de zon en er wat verkruimelde eierschillen overheen gestrooid.
     2:500 gram extra wormen besteld en toegevoegd.
     3: De gedroogde ‘halve compost’ in de bovenste bak gedaan. Dit voeg ik nu beetje bij beetje toe aan de onderste bak. De wormen lijken dit wel weer te eten.

     De stank en vliegjes zijn gelukkig ook weg
     Ik hou je op de hoogte als er nog dingen veranderen!

     1. Beste Niels,

      Bedankt voor je update,

      Goed om te horen dat het weer een stuk beter gaat en dat de tips hebben geholpen.
      Ik hoor graag als er weer ontwikkelingen zijn.

      Groeten Frank

  52. Frank,
   Ik heb drie wormenbakken, 2 in de schuur en 1 buiten. Alleen in de buitenbak zitten sinds kort ook mieren en lichte, wat groenige naaktslakken.
   Kan dit kwaad? Juiste de laatste dagen klimmen hier steeds meer wormen tegen de kant op. Kan dit door de andere bewoners komen?
   Ook deze beestjes produceren natuurlijk mest, waardoor de voedingsbodem anders wordt.
   Groeten,
   Gert Jan

   1. Beste Gert Jan,

    Het komt vaker voor dat mieren in een wormentoren gaan vestigen. In de natuur komt het ook voor dat wormen dicht bij een mieren nest ‘wonen’ Mieren kunnen wel wormen opeten maar dit zal geen kaalslag worden.

    Een kolonie in de wormentoren hoeft geen probleem te zijn. Maar ik hoor graag van jouw of jij dit na een tijdje ook zo ervaart.

    Ben heel benieuwd.

    Groeten Frank

  53. Goedemorgen,

   Ik heb een vraag over wormen icm paardenmest. We hebben hier 2 overdekte mestbakken van ca 15m2, waarvan er telkens 1 een maand of 9 kan rusten/composteren, terwijl de ander wordt gevuld en omgekeerd. Het zou ideaal zijn als de mest na die periode over het eigen weiland kan worden uitgereden. De eerste is nu gevuld met (naar schatting) 95% paardenmest (vanuit de wei geschept/met stro) en 5% groenteafval, afgemaaid gras, etc.

   Ik heb zitten lezen en het composteren mbv wormen spreekt me aan. Als ik het goed begrijpt zorgen de wormen voor beluchting en maakt het de mest geschikter om de weide te bemesten. Wat ik me afvraag wat er precies voor nodig is aan hoeveelheid wormen en verdere aandacht?

   Met vriendelijke groet

   1. Beste Niels,

    Bedankt voor je vraag.

    Het is ideaal dat je de mest kan verdelen in 2 stukken hierdoor kunnen de wormen in alle rust aan de slag met de oudere paardenmest. Wanneer de oude mest geoogst kan worden zijn er naar alle waarschijnlijkheid veel wormen al verkast naar de nieuwe mesthoop om daar verder te werken.

    Hoeveel wormen precies nodig zijn voor de klus is lastig in te schatten vanwege een aantal variabelen.

    15 kg tot 30 kg is wel aan te raden om de populatie te starten. De bedoeling is dat de wormen zich verder uitbreiden en vernederen in de mesthoop. Hoe meer wormen je gebruikt hoe sneller het proces gaat.

    Verdere aandacht is rekening houden met de vochtigheid van de mesthoop. De wormen houden van een relatief vochtige omgeving en werken dan het snelst.
    Daarnaast moet je rekening houden met ontwormingsmiddel voor paarden. De dieren arts weet hoe snel een middel is uitgewerkt.

    Ik hoop je verder op weg te hebben geholpen als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Groeten Frank

    1. Bedankt voor je reactie!

     De twee bakken hebben een betonnen bodem (ter voorkoming van bodemverontreiniging) en zijn dmv een tussenwand van elkaar gescheiden, dus ik verwacht niet dat de wormen in de naastgelegen bak terecht komen. Nu ik daar over nadenk wordt dat wel een punt, want als ik de mest/compost ga oogsten, neem ik de wormen er dus mee uit en kan ik daarna weer opnieuw beginnen. Dat zou betekenen dat ik iederen 9 maanden een nieuwe “dosis” wormen moet toevoegen en dat wordt wel een wat kostbare aangelegenheid. Is het mogelijk om wat compost te “transplanteren” van de ene naar de andere bak?

     1. Aj dat is wel jammer inderdaad.

      Wat je kan doen is altijd een stukje oude mest laten zitten zodat hier nog wormen in blijven. Of bedenken hoe de wormen van de ene bult naar de andere kunnen verhuizen.

     2. Ik zag op youtube een interessant filmpje om wormen te verzamelen voor een verhuizing. Het is van Beansie, zoek op “worm banana trick” en je vindt het wel.

      1. Hallo Bart,

       Bedankt voor de tip! Ik ga het binnenkort proberen. Een boterham werk ook goed. Maar de banaan truck zit er veel belovend uit. Voor geïnteresseerden Via deze link vind je het filmpje

       Groeten Frank

  54. Beste Frank, ik heb gisteren 2 kg wormen gekocht voor grondverbetering voor verschillende plekken in de tuin. Grote stukken zit redelijk wat klei in en al deze stukken heb ik omgespit en vervolgens vermengd met aanleggrond en organische mest. Nu wil ik de wormen over deze stukken grond verdelen. Kan ik deze over verschillende hoopjes verdelen. Er is een strook van 9 meter bij 0,3 meter bijvoorbeeld en in hoeveel hoopjes zou ik dit kunnen verdelen. Verder zijn er 2 stukken grond van 1m2 en 2m2. Ik ben een grote leek wat dit betreft.

   Dank alvast voor je antwoord,

   Dick

   1. Beste Dick,

    Bedankt voor je vraag.

    1 kg wormenmix voor bodemverbetering is genoeg voor 20 a 50 m2.

    Je kan de wormen over een aantal hoopjes verdelen. De wormen gaan zich vanuit daar verder verspreiden door de tuin. Hoeveel hoopjes maakt in deze niet heel veel uit. Ik adviseer meestal om 1 of 4 hoopjes te maken van 1 kg. De wormen hebben ook bescherming aan elkaar.

    Om een voorbeeld te geven wanneer je 1 kg op 3 plekken wilt uitzetten dan kan je beter 3 hoopjes maken in plaats van her en der een paar wormen te verdelen.

    Ik hoop je vraag te hebben beantwoord.

    Groeten Frank

  55. Dag Frank,
   Wat is de beste tijd voor het verspreiden van wormenmest / lavameel? Kan dat bij de huidige droogte? Of moet ik wachten op een bui regen, of sproeien?
   En hoe zit dat met lavameel?
   En kan ik lavameel met wormenmest mengen en dán uitspreiden, bijvoorbeeld met jullie wormenmestverspreider?
   Of leveren jullie ook wormenmest gemengd met lavameel in een big bag?
   Groet,
   Albert

   1. Hallo Albert,

    Bedankt voor je vraag.

    Wormenmest en lavameel kan je het hele jaar door gebruiken. Bij voorkeur voor een regenbui aan. Mocht het een lange tijd droog blijven dan is het aan te raden om in te wateren.

    Wormenmest en lavameel kan je samen mengen en verspreiden door bijvoorbeeld de wormenmest verspreider te gebruiken.

    Momenteel is het nog niet mogelijk om een kant en klare gemengde bigbag aan te schaffen. In de toekomst willen we hier wel naar kijken.

    Ik hoop je vragen te hebben beantwoord. als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Groeten Frank

  56. Beste Frank,

   Wij hebben veel last van heermoes in onze tuin en begrijp dat we hiervoor Lavameel kunnen gebruiken. Nu heb ik 2 vragen en de 1ste vraag is of lavameel niet schadelijk is voor de tegels? Wij hebben nl een nieuw terras en willen dit voor de voegen gebruiken, hier komt heermoes doorheen. Nu mijn 2e vraag; Wij willen ook graag kunstgras omdat ons gras niet mooi blijft. Nu willen wij in het onderste gedeelte Lavagruis gaan gebruiken en op het bovenste gedeelte lavameel. Denk je dat het goed gaat om daarna kunstgras te gaan leggen met eventueel worteldoek eronder? Kunstgras is namelijk ook niet erg goedkoop en zou zonde zijn als we dit weer moeten verwijderen door de Heermoes. Heb jij advies voor ons? Mvg Bonny

  57. Hallo Frank,

   Wij willen Hugelkultur in verhoogde moestuinbakken aanleggen. Denk je dat we voor de bovenste laag alleen wormenmest en lavameel kunnen gebruiken of moeten we er nog compost of tuinaarde oid doormengen? We willen geen grond gebruiken uit de tuin omdat dit mogelijk vervuild is. We willen ook direct in de moestuinbak een wormenhotel doen. Denk je dat we dan nog wormen moeten kopen of zit er genoeg in de wormenmest?

   Groet,

   Linda

  58. Ha Frank,

   Op het moment dat je denkt ‘inmiddels weet ik alles’, -vooral ook dank zij een aantal adviezen van jou-, loop ik toch tegen een vraag aan. Afgelopen week was het wat onrustig in mijn wormentoren. Inmiddels weet ik door de ‘ervaring’ van bijna een jaar, waneer het OK is en wanneer het onrustig is.
   Veel wormen op het deksel, veel wormen bovenin….te vochtig…nee…wel veel potwormen….ehhh….
   Vandaag viel het me extra op dat het ligt stinkt in de schuur. Afgelopen dagen had ik zal zo’n idee dat het niet fris rook in de schuur, maar wat dan.
   Als ik het deksel eraf haal en boven de bak ruik, ruik ik echt ‘bosgrond’ en dat is dan weer een signaal voor mij dat de bak het goed doet.

   Maar wat blijkt? Evenals bij mijn eerste oogst, de onderste bak stinkt. Het lijkt erop dat zodra de bak ‘vol zit/ oogstrijp is’ hij gaat stinken. Heb nu de onderste bak verwijderd (geoogst) met het vertrouwen dat het weer goed gaat komen.
   Maar mijn vraag is: waarom -in mijn geval tenminste- gaat de bak die oogstrijp is stinken? Dat was namelijk ook het geval bij de eerste oogst.
   Als extra informatie, ook de wormenpies heeft de zelfde geur…beetje een soort poep-geur.

   1. Hoi Jan,

    Bedankt voor je update.

    Wanneer de onderste bak klaar is om te oogsten. Zit er wormenmest in. Wormenmest heeft de eigenschap veel water vast te houden. Hierdoor zit er steeds minder lucht in de onderste bak. Nu het weer wat warmer begint te worden groeien de bacteriën ook weer sneller zo ook de anaerobe bacteriën. Deze bacteriën geven een vieze geur ( wat ervaren kan worden als poepgeur)

    Wat kan helpen is om de wormenmest eerder te oogsten en regelmatig de wormensap te oogsten mocht je dat al niet doen.

    Hoelang zat de wormenmest inmiddels in de toren?

    Mvg Frank

    1. Ha Frank, dank voor de reactie. De onderste bak is in november weggehaald en toen is de huidige ‘stinkende’ bak in de plaats gekomen. Dus zeg maar 4 maanden.
     En ja, ik tap regelmatig de wormen sap.
     De bak heeft eerste in de keuken gestaan en nu staat hij in de ‘verwarmde’ schuur waar het ook niet kouder wordt in de winter als een graad of 16.
     Op dit moment is er toch wel wat onrust. Ik heb een lege bak bovenop gezet en daar is een aantal wormen naar toe verhuist. Daarbij heb ik de ‘opgeschoven’ bak (de nieuwe onderste bak) omgewoeld en hij was nogal nat dus heb ik er een behoorlijk lading krantenpapier doorheen gemixt.
     Hoop dat de rust weerkeert.
     Op dit moment heb ik het deksel eraf om wat te ‘luchten’ en te zorgen voor een beter ‘drook-klimaat’…ik houd je (iedereen hier) op de hoogte; zo leren we van elkaars ervaringen.

     1. De wormen zitten nu masaal in de bak met het verse snijafval….te massaal……wat kan ik nu het beste doen. Kennelijk vinden ze het niet prettig.Ik heb nu weer kranten snippers toegevoegd en laat de bak maar weer open staan…..overvoerd…hoe bepaal je dat…

      1. Dag Jan, heb exact zelfde meegemaakt toen ik startte met een wormentoren. Ik heb dat kunnen oplossen door het keukenafval steeds onder te graven onder een laag grond, of beter nog Franks groeimengsel. Dan heb je ook geen bananen vliegjes meer (kan een echte plaag zijn vooral als de bak binnen staat) en komt er weer rust in de bak

      2. Ha Eric, gisterenmorgen zag het er hoopvol uit. Vanmorgen was het drama. Ze willen er overduidelijk uit. Weet niet wat ik fout doe. Misschien is de bak oogstrijp…maar er zitten nog heel veel wormen in…heel veel, in elke hand die ik uit de bak haal barst het van de wormen. Is de compost klaar om te oogsten…? maar er zitten nog zo veel wormen in…die moeten er toch vrijwel allemaal uit zijn. Hoe start ik opnieuw met de bestaande wormen…ik ben ten einde raad….wie helpt.

      3. Hallo Jan,

       Zojuist ook telefonisch contact met je gehad. Ik ben vergeten te melden dat het goed kan helpen om de bak even buiten te zetten. De temperatuur daalt dan en daardoor worden de wormen ook een stuk rustiger.

       Het advies is om de onderste bak te oogsten inclusief wormen. En de lege bak weer op de toren te zetten. Door de grote wormenpopulatie is het niet erg om deels afscheid te nemen van je trouwe werknemers.

       Het opnieuw opstarten is niet nodig. Je kunt gewoon doorgaan zoals je altijd deed. Dat is ook de reden dat de wormen zo explosief gegroeid is.

       Ik kijk uit naar je foto’s

       Groetjes Frank

  59. Beste Frank,

   Ik heb een zeer grote tuin met ongeveer 2000m2 gras. Helaas is deze tuin zeer slecht aangelegd en heeft men de aangevoerde grond volledig kapot gereden. Resultaat is dat de bodem niet draineert en vrij schraal is. Ik heb al enig resultaat gehaald met jullie wormenmix maar nog niet voldoende.

   Nu dacht ik een combinatie van wormenmest, lavameel en guana te gebruiken om terug voedingsstoffen en leven in de bodem te krijgen. En daarna terug wormen uit te zetten.

   Nu gaat het wel om vrij grote hoeveelheid gaan natuurlijk en daarom vroeg ik mij af of je wormenmest kan verspreiden met een getrokken strooiwagen.

   Kan u mij ook een inschatting maken van de hoeveelheden die nodig zou hebben?

   Met vriendelijke groeten,
   Jan

   1. Beste Jan,

    Goed om te horen dat de wormen al het enige hebben kunnen doen.

    We hebben inmiddels een Wormenmest verspreider voor wormenmest. Via de link vind je de verspreider. Hier staat ook een film hoe je kan zien hoe het werkt. Met deze strooiwagen leg je een mooie dunne laag tussen het gras.

    Voor 2000 m2 gras adviseren wij:
    3 liter wormenmest per m2 ( totaal 6000 liter wormenmest ) verdeeld over 1 a 2 strooibeurten.
    200 gram lavameel per m2 ( totaal 400 kg lavameel) kan prima in 1 gift
    50 gram guano per m2 ( totaal 100 kg guano ) kan prima in 1 gift

    Al met al een grote bestelling.

    Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

    1. Beste Frank,

     Hartelijk bedankt voor de uitleg!

     Toch nog een kleine vraag. Ik heb een strooiwagen die ik kan trekken met de tuinttractor. Kan ik daar ook de wormenmest met verspreiden?

     Mvg
     Jan

     1. Beste Jan,

      De meeste verspreiders zijn niet geschikt voor wormenmest en raken verstopt. Het is even uittesten of het kan.
      De wormenmest verspreider die wij verkopen raakt niet verstopt. Via deze link vind je de Wormenmest verspreider

      Groeten Frank

   2. Ha Eric,

    Je verhaal doet logisch aan. Ik ben direct aan de slag gegaan en heb het verse snijafval vermengt met de onderste bak. Sommige delen van de onderste bak hebben een nare geur, sommige delen ruiken echt naar bosgrond. Wat ook opvalt, de bak zit barstensvol(!) met wormen. Elke hand compost heeft heeel veel wormen….het lijken er haast te veel…..ik heb een foto gemaakt….weet niet of dit normaal is. Ik heb eigenlijk nooit ‘gewoeld’ in een bak die bezig is te composteren….wel jammer…hoop dat het met je tip nu goed gaat.

  60. Hoi Frank

   Gisteren mijn eerst wormen mest. Gezeefd
   Van 1kg wormen heb ik ruim 10 kg mest !,
   Alleen de eierschaal heb ik er in terug gevonden
   En ik vind er ook een soort van steentjes in terug geen idee wat dit is

  61. Als ik compost uit mijn wormenbak op mijn tuin breng zitten er altijd ook nog wat tijgerwormen in. Zijn die ook schadelijk voor de tuinplanten? Kunnen ze de wortels bijvoorbeeld op gaan eten?

   1. Beste Maarten,

    Bedankt voor je vraag.

    De wormen doen geen schade aan de tuin. Sterker nog ze zijn juist goed voor de tuin. Wormen eten alleen maar dood organisch materiaal dus de wortels van planten zijn veilig.

    Groeten Frank

  62. Hallo Frank,
   Ik probeer me te verdiepen in de optimale samenstelling van moestuingrond, heb half internet afgestruind maar het doolt me, dus ik vraag het maar gewoon. Ik ben een kleine groentetuin (3,5 m2) aan het opzetten. Ik heb een hoge bak gemaakt van halve stoeptegels en die grotendeels gevuld met zandgrond uit onze tuin en daarop een laag karton gelegd. Hierop wil ik 30 cm hoog = 1 kuub optimale kweekgrond voor groenten storten. Wat zou de beste manier zijn om die grond samen te stellen? Ik heb nog zandgrond over, dus die kan ik erin verwerken. Wormencompost, lavameel, en als het uitwisselbaar is, zou ik in plaats van guano uit Peru de voorkeur geven aan meelwormenmest uit…Drenthe. (Ik ga overigens weer een wormenbak starten. Jaren geleden al een gehad, helemaal enthousiast, toch gestopt door omstandigheden maar ga weer beginnen; die oogst laat dus nog wel even op zich wachten). Wat heb ik nog meer nodig en in welke verhoudingen? Zou erg blij zijn met je advies!, bij voorbaat dank!

   1. Hallo Caroline,

    Bedank voor je vraag. je verhaal komt me heel bekent voor soms wordt het niet altijd duidelijker wanneer je meer informatie hebt.

    Bij deze nog wat meer informatie 😉
    Mijn Advies:

    20 tot 30 % wormenmest (200 – 300 liter)
    750 gram lavameel ( 300 gram per m2 )
    1750 gram Meelwormenmest ( 500 gram per m2 )

    En de rest opvullen met de overgebleven grond. Wat je tekort komt zou je met wormenmest kunnen aanvullen.

    En wanneer je wormentoren weer goed draait kan je ook een aantal wormen in de bak doen.

    Met dit recept hebben we veel goede ervaring. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

    Alvast veel succes met de moestuin!

    Mvg Frank

    1. Dankjewel Frank voor je (nóg meer) informatie 🙂 Heel fijn ook dat ik nog meer van onze zandgrond in de bak kwijt kan, dat scheelt weer afvoeren. Ik vond ook nog een paar ons bentonietklei in de kast, dat schijnt ook prima te zijn voor de moestuin en kan ik misschien mengen met het lavameel.
     Als ik 1 zak van 10 kilo meelwormenmest koop, hou ik veel over. Nu hebben we in het najaar een jonge ligusterhaag (9m lang) laten planten die ik rond deze tijd zou bijmesten met de oude koemestkorrels die ik nog heb liggen. Zou ik beter in plaats daarvan de rest van de meelwormenmest kunnen gebruiken? Of misschien een mix van beide?
     Graag hoor ik het weer van je, en dan ga ik het hele zwikkie bij je bestellen, incl. m’n nieuwe wormenvriendjes – er staat hier al een bak heerlijk keukenafval op ze te wachten. In al m’n voortvarendheid had ik ook al een klein emmertje paardenmest gehaald bij een ponyclub hier in de buurt. Kan ik dat de wormen zo voorschotelen, of is het beter dat dat eerst een tijdje in de tuin ligt?

  63. Beste,
   Ik heb juist de wormenmest ontvangen .
   Ik zou graag een account aanmaken. Ik vind nergens in uw Website waar ik een account kan aanmaken.
   Kan u mij helpen.
   Mvg
   Mevrouw Chris Dom

   1. Beste Chris,

    Bedankt voor uw vraag. Via klantenservice vind u uw account.
    Via deze link komt u direct waar u een account kan aanmaken.
    https://wormenkwekerijwasse.nl/mijn-account/

    Ik zie net dat je pas een account kan aanmaken na een bestelling. Dus bij een volgende bestelling kan u bij het afrekenen aangeven dat u een account wilt aan maken. Wanneer u het afleveradres invult vind u onderaan het formulier een vakje wat je aan kan vinken.

    Als u nog vragen heeft dan hoor ik heet graag.

    mvg Frank

  64. Hallo Frank,
   Ik wil graag weten hoe lang je ze alleen kan laten?
   Ik bedoel met vakantie of werk, ben vaak weg voor een paar weken.

   1. Hallo Jacob,

    Wanneer je zorgt voor voldoende voedsel kan je prima een weekje of 2 weg. Wanneer je langer weg wilt kan je eventueel de kweekgrond gebruiken dan kunnen de wormen wel een maand alleen zijn.

    Groeten Frank

  65. Beste Frank, sinds 1,5 week hebben wij op het balkon een wormtoren met 1/2 kg wormen. Die zitten in de eerst ring met een klein beetje gft. Die ring zit nu vrij vol. De de rest van het gft doe ik nu in de ring daarboven maar daar komen ze nog niet echt. Ze blijven allemaal in de eerste ring en slechts een enkeling zit in de lekbak.
   – Hoe weet ik of de wormen tevreden zijn? Is het een goed teken dat ze op hun plek blijven?
   – Wanneer kan ik verwachten dat ze naar de tweede ring gaan verplaatsen?
   – omdat ik zeker wil weten dat het goed gaat kijk ik elke dag even in de eerste ring, of is het juist beter om ze wat dagen met rust te laten in het donker?
   Kortom, ik ben een beginner en bang om iets verkeerd te doen! Hopelijk kan je me geruststellen. Groet, Renee

   1. Hallo Renee,

    De wormen vermaken zich nog prima in de eerste ring dat is in de eerste weken niet opvallend. De eerste ring bestaat uit de speciale kweekgrond en wormen vinden dit super lekker. Na mate de tijd verstrijkt en de kweekgrond op is zullen de wormen zich door de hele ton verplaatsen.

    Hoe snel ze de rest van de toren gaan bewonen is elke keer anders. Hierin is geen goed of fout.
    Het is voor de wormen beter om de toren met rust te laten zo kunnen de wormen rustig settelen en gaan ze na verloop van tijd hard voor je aan de slag.

    Bij deze kan ik je gerust stellen alles heb je goed op gestart en de wormen gedragen zich ‘normaal’ Het is nu rustig genieten en de wormen het werk laten doen 🙂

    Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag. Veel plezier met de wormentoren.

    Groetjes Frank

  66. Goedemorgen, wij zijn onlangs verhuisd. Het huis staat op zware kleigrond. In de tuin tref ik op sommige stukken heel veel en heel gevarieerd bodemleven aan. Echter in een aantal stukken van de borders (ik heb nog niet alles ‘doorgespit’) tref ik vrijwel geen bodemleven aan. In die stukken staat veel zevenblad. Daarom vermoed ik dat de vorige bewoners daar met Roundup hebben gespoten om het zevenblad weg te krijgen. Ik wil de lege stukken tuin, nadat ik het onkruid mechanisch heb verwijderd, graag verbeteren. Ik heb daar 2 vragen over: 1) Weet u hoelang roundup in de bodem blijft zitten? Als het gif er nog in zit heeft het geen zin om opnieuw wormen te introduceren. 2) Volgende herfst willen we gaan planten. Voor die tijd wil ik de bodem verbeteren door compost en wat zand op te brengen, daarna wormen introduceren en vervolgens afdekken met cacao doppen, zodat het onkruid onderdrukt wordt. Is dat een goede manier om het aan te pakken bij zware klei? Of ontbreken er nog zaken. Alvast bedankt voor uw reactie!

   1. Beste Ada,

    Bedankt voor je vraag. Hoelang roundup nog schade blijft veroorzaken vind ik een lastige vraag. Na 3 week schijnt het voor planten groot en deels niet meer te werken. Maar hoelang het bodemleven er last van heeft hangt af van hoe intensief er is gespoten. Na een jaar zou het gehalte glyfosaat een stuk lager moeten zijn zodat het bodemleven ook weer kan herstellen.

    Het bodemleven kan je een boost geven door het toevoegen van wormenmest. In wormenmest zitten nuttige bacteriën en schimmels die het bodemleven een oppepper geven. De volgorde is verder prima.
    Veel succes met de tuin, als er nog vragen zijn dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

  67. Goede morgen,

   We hebben thuis net een wormen toren opgezet maar we zien dat er best wat wormen overlijden en uit elkaar knappen 🙁 geen lekker gezicht en erg sneu.
   Ook zitten er enorm veel kleine rode beestjes in en op de toren. We vroegen ons af of die wat met onze overleden wormen te maken hebben?
   Groetjes Robin en Iris

   1. Hallo Robin en Iris,

    Dat klinkt niet goed inderdaad. Waar heb je de wormen vandaan? Het lijkt erop dat de wormen te warm hebben gestaan. of dat de wormenbak te heet en te nat is geweest.

    De kleine rode beestjes zijn waarschijnlijk roofmijt. Deze snel lopende spinnetjes zijn nuttig en hebben niets te maken met de ongelukkige wormen.
    Hier vind je meer informatie over beestjes in de wormentoren.
    https://wormenkwekerijwasse.nl/2019/11/21/beestjes-in-de-wormenbak/

    Groeten Frank

  68. Dag Frank, kan het eigenlijk kwaad op lange termijn gezien om een wormenbak te vochtig te houden?
   Ik heb geen last van ontsnappingspogingen of hinderlijke geur. Wel heb ik altijd redelijk wat potworm in de bak huizen, waarschijnlijk door het hogere vochtgehalte. Dit kan op zich geen kwaad.

   1. Hallo Gery,

    Bedankt voor je vraag.
    Zolang de bak niet gaat stinken is het nog niet te vochtig. Wormen houden van een redelijke vochtige bak. Als je een balletje grond uit de bak haalt en hierin knijpt mag er net geen druppeltje water uitvallen.

    De potwormen houden ook van vocht. In de wormenbak kunnen ze geen kwaad. Je kan lavameel gebruiken om de bak minder zuur te maken. Het aantal potwormen neemt dan ook iets af.

    Groeten Frank

  69. Beste Lezer.
   Tijdens het zoeken naar “hoe wormen bewaren voor het vissen” kwam ik op uw website terecht.
   Ik wil over een tijdje weer gaan vissen en hebt een piepschuim bak van 50×30 en 40 hoog met dito deksel. Op 2 cm hoogte van de bodem een perplexplaat vastgezet met allemaal gaatjes (3mm) en op de bodem nog afvoer gaten voor eventueel overtollig vocht. En boven in nog wat luchtgaten.

   Doel was, regenwormen vangen nu het nog makkelijk gaat, om ze later in het seizoen te gebruiken. Er kan 20 tot 30 liter grond in maar moet/mag dat gewone of gecomposteerde grond zijn ???

   Tevens zag ik dat U de echte viswormen , Eisenia Hortensis, verkocht wat ook een optie is maar hoeveel kan/mag er in mijn bak en hoe lang kan ik die dan daarin bewaren. En vermeerderen zij zich ook nog binnen een bepaalde tijd.

   Veel vragen maar wel heel leuk voor mij om te proberen. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.
   Met vriendelijke groeten, D.Hardenberg.

   1. Beste D.Hardenberg,

    Bedankt voor uw vraag.

    U kan gft gebruiken als substraat maar als u snel wormen wilt kweken dan kan u ook speciale kweekgrond en wormenvoer gebruiken welke we ook gebruiken in de kwekerij.
    Via deze link vind u de kweekgrond, zeef en voer.

    https://wormenkwekerijwasse.nl/product-categorie/overige/

    via deze link vind u hoe je kan kweken met een bak zoals u beschrijft.

    https://wormenkwekerijwasse.nl/2017/02/19/wormen-kweken/

    U bak is ietsjes kleiner. hier kan ongeveer 0,5 kg tot 0,7 kg in.

    Veel plezier alfast met het kweken. Als u nog vragen heeft dan hoor ik het graag.

    Met vriendelijk groet Frank Wasse

  70. Hoi,

   Zoals je wel weet zitten er te weinig wormen in de bovenste laag van weilanden door verdichting en het injecteren van drijfmest.
   Nu willen wij een perceel van 2,5 ha verbeteren door alleen nog te bemesten met ruwe stalmest en doorzaai met een kruidenmengsel. Kunnen wij in dit verbeteringsproces ook iets met wormen en zo ja, hoe dan?

   Groeten van Herma

   1. Beste Herma,

    Bedankt voor je vraag.

    Het klopt dat de ‘rode wormen’ steeds minder voorkomen op akkers en weilanden. Een ander mest beleid zoals je beschrijft help enorm.
    Je zou er voor kunnen kiezen om wormen uit te zetten. In dit geval kan je beter compostwormen uitzetten. Dit zijn de wormen die het meeste te verduren krijgt met het oude mest beleid.

    Wat handig is, is om eerst te bekijken hoeveel wormen er horen te zitten op het grondsoort waar je zit. Wanneer je weet hoeveel wormen er ‘normaal’ horen te zitten kan je een test stukje van bv 1 m2 bekijken om te bepalen hoeveel wormen er daadwerkelijk in de grond zitten. Aan de hand hiervan kan je bepalen hoeveel wormen je wilt inzetten.

    Als je meer vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

  71. Hallo,ik zou willen weten als ik lavameel en wormenmest samen mag gebruiken?
   Of is een van beide voldoende?
   Voor mijn citrus planten.

   Mvg Renato.

   1. Beste Renato,

    Bedankt voor je vraag.
    Wormenmest en lavameel kan je allemaal samen mengen en tegelijk geven aan de citrus plant in het groenseizoen maart tot september. Je zou ook rond die tijd een beetje guano erbij kunnen geven voor een totaal voeding.

    Veel succes met de citrus plant waar je hoop ik dit jaar de vruchten van plukt 🙂

  72. Ik ga vandaag een kilootje wormen bij u bestellen. Ik heb echter geen speciale compostbak gekocht maar een gewone grote rechthoekige bak waar ik luchtgaten in zal boren (om eerst eens te proberen). Op YouTube zijn er velen die beweren dat dit geen probleem mag geven en anderen beweren dat je zoveel wormenthee krijgt dat je in een “echte” bak het kraantje steeds moet laten open staan. Wat is jou idee hierover? Zal ik problemen krijgen zonder afvoer onderaan?

   1. Beste Inge,

    Bedankt voor je vraag.

    Het valt mij op dat de wormentorens die binnen staan minder last hebben van vocht ( percolaat) dan de wormentorens die buiten staan. Met ander woorden wanneer je bak buiten staat is het belangrijker dat je een oplossing vind voor het overtollig water.

    Wanneer je de bak hebt buiten staan zou je er voor kunnen kiezen om er een klein gaatje onderin te boren. Wanneer je dit afplakt met een stukje stof kunnen de wormen er niet uit maar het teveel aan vocht wel.

    Daarnaast hangt het ook af van wat de wormen te eten krijgen veel verste producten zoals b.v. komkommer bevatten van zichzelf veel vocht en geven dus ook veel vocht af. het toevoegen van b.v. ei-er doosjes zorgt ervoor dat het vocht gedeeltelijk wordt op genomen.

    Veel succes met het afbouwen van je wormentoren!

    mvg Frank

    1. Dag Frank, bedankt voor je reactie en ook de super snelle levering en goede verpakking! De wormpjes (veel grote) zitten in hun nieuwe woonst en hebben wat wormenvoer en een beetje vochtverneveling gekregen. Vanaf wanneer mag ik gewoon keukenafval geven? Vanaf morgen of eerst een tijdje wachten?
     Mvg,
     inge

     1. Goed om te horen dat het goed is aangekomen. De wormen worden startklaar afgeleverd. Je kan direct beginnen met het toevoegen van g.f.t.

      Veel succes met de wormen Inge!!

      1. Dag Frank,
       De wormen die ik een maandje geleden wij je kocht doen het erg goed! Ze leggen eitjes én ik kan al vermicompost oogsten. Ik weet dat het normaal is dat er ook andere beestjes bij komen maar heb redelijk veel van hele kleine rode spinnetjes. Moet ik mij daar zorgen over maken? mvg, Inge

      2. Hallo Inge,

       Goed om te horen dat de wormen het goed doen. En al een goede productie zo na een maand helemaal top!

       De rode spinnetjes zijn waarschijnlijk roofmijt.
       Op deze pagina vind je er meer informatie over.
       Beestjes in mijn wormentoren

       Ik kan alvast verklappen dat ze niet schadelijk zijn 🙂

       Mvg Frank

  73. Dag Frank,

   Wij hebben reeds 2 kilo compostwormen bij jou gekocht en zijn hier heel tevreden van. Sinds kort geeft onze wormentoren ook percolaat af. De eerste halve liter was geurloos, zoals het hoort. De afgelopen week zit er echter een stinkende geur aan ons percolaat. We hebben geen speciale/andere dingen in de wormenbak gestopt, we weten dus niet hoe het komt dat het percolaat plots stinkt. We zijn ervan op de hoogte dat stinkend percolaat niet gebruikt moet worden en best gemengd kan worden met kraanwater dat je laat staan om het chloor te verminderen. Hopelijk kan jij ons helpen.

   Groetjes Robbe

   1. Beste Robbe,

    Bedankt voor je vraag.

    Een vraag aan jouw. Stinkt de wormenbak ook of stinkt alleen het percolaat?
    Het kan namelijk ook zijn dat een ongelukkige worm er in is achter gebleven. Dode wormen kunnen ook flink stinken.

    Een tip kan zijn om wat lavameel in de wormentoren te doen. Een klein beetje lavameel tussen je vinger verspreiden in de wormentoren.

    Ik kijk uit naar je reactie.

    Mvg Frank

    1. Dag Frank,

     Het is enkel het percolaat dat stinkt. De wormen hebben daarnaast geen toegang tot het percolaat omdat we tussen de onderste bak en de opvang bak 2 vilten doeken hebben geplaatst die geleverd zaten bij onze toren. Ik weet niet of dit er iets mee te maken kan hebben maar dit werd op internet aangeraden, om zo te voorkomen dat er wormen zouden verdrinken.

     Mvg Robbe

     1. Hallo Robbe,

      Meestal komt de stank van een wormentoren door anaerobe bacterie groei. Dit kan je krijgen wanneer een wormentoren te vochtig is. Omdat je sinds kort percolaat kan aftappen zou het ook kunnen zijn dat de wormentoren te nat is. Met papier/ karton kan je dit deels oplossen. naast het toevoegen van lavameel.

      Wanneer er te veel percolaat in de opvangbak zit wordt een deel van het vocht terug de wormentoren ingezogen. Regelmatig het vocht aftappen kan ook helpen.

      Ik hoop dat je iets aan de tips hebt. Laat je weten hoe het afloopt?

      mvg Frank

      1. Dag Frank,

       We zijn ondertussen meer dan een week verder en ik heb bovenaan in de bak flink wat krantensnippers toegevoegd. Ik merkt vandaag dat het deksel veel minder vochtig was dus het heeft duidelijk geholpen. Echter, bij het aftappen van het percolaat stonk dit nog steeds, er leek wel een verbetering in de geur te zitten maar stinkt nog steeds storend. Hoe lang duurt het voordat de geur terug neutraal wordt? En mag ik het stinkende percolaat verdund alsnog aan mijn planten geven? Alvast bedankt.

       Mvg Robbe

      2. Hallo Robbe,

       Goed om te horen dat het alweer iets beter gaat. Hoelang het precies gaat duren is moeilijk in te schatten. De procedure gewoon vol blijven houden tot dat het weer goed gaat.

       Of het percolaat schadelijk is voor planten weet ik eigenlijk niet. Je zou dit kunnen uittesten op een plant. Als je dit gaat doen ben ik heel benieuwd naar je bevindingen.

       Mvg Frank

      3. Dag Frank,

       Ondertussen blijft het percolaat verbeteren, enorm bedankt voor je tip! Nu is het zo dat ik het stinkende percolaat heb bijgehouden en op een donkere plaats heb bewaard in een flesje. De geur van dat stinkende percolaat is nu terug neutraal geworden, wilt dit zeggen dat het percolaat totaal geen werking meer heeft of juist wel? Wanneer weet je juist of een percolaat zijn werking nog heeft en wanneer niet, want je kan het maanden bewaren…

       Mvg Robbe

  74. Beste Frank,

   Ik las ergens dat uitwerpselen van honden en katten niet bij de wormen mogen…van konijnen wel…hoe zit het met de uitwerpselen van kippen en duiven?

   alvast bedankt voor jouw antwoord!

   1. Beste Wim,

    Verse Kippen en duiven mest is beide niet geschikt om aan de wormen te geven. Beide producten dienen eerst voor gecomposteerd te worden voordat ze aan de wormen gegeven kunnen worden.

    In het begin van mijn kwekerij heb ik veel kippenmest laten verwerken door wormen dit ging best goed. Kippen verteren hun voedsel niet erg efficient. Hierdoor zit er veel voeding nog in voor de wormen.
    Het mest liet ik erg lang liggen totdat het mooi droog werd.Toen gaf ik het in kleine porties aan de wormen.

    Als vast veel succes!

    Groeten Frank

    1. Over honden uitwerpselen vind ik verschillende meningen…is het vooral afgeraden omdat we onze honden medicatie geven (ontworming, anti-vlo, enz) of heeft het andere redenen?

     1. Hallo Inge,

      De redenen die je aan geeft zijn inderdaad goede argumenten om het niet te doen. Medicatie komt ook weer terug in de wormenmest en zo dus ook in de tuin terecht. Hierin zal je zelf een afweging moeten maken of dit wenselijk is. Daarnaast kan je honden uitwerpselen niet direct in een wormentoren laten verwerken door de wormen. Je zal het eerst moeten laten voor composteren daarna moet het prima kunnen. Wormen worden ook ingezet om menselijk ontlasting te verwerken. Hierover stond ook een stukje in de laatste wormencourant. Hierover wil in binnenkort weer een update over geven.

  75. Beste Frank,

   Ik heb een nieuwbouwwoning en de tuin bestaat uit klei. Ik heb de grond nog niet bewerkt en dus de tuin ook nog niet aangelegd.
   De klei is waarschijnlijk aangedrukt waardoor het water niet weg kan en er dus lang op blijft liggen.
   Is het nu handig om wormen uitzetten of moet ik wachten totdat ik de tuin heb aangelegd en daarna de wormen uitzet om een betere bodemstructuur te krijgen.

   Alvast bedankt!

   1. Hallo Dennis,

    Het is inderdaad beter om eerst de tuin aan te leggen en daarna pas de wormen uit te zetten. Bij het aanplanten kan dan gebruik worden gemaakt van wormenmest en lavameel/gruis zodat de planten de nodige mineralen,schimmels, bacteriën en organische stof krijgen. Daarnaast verbeter je ook direct de bodem. Wanneer dit achter de rug is kan je de wormen uitzetten.

    Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Alvast veel succes met het aanleggen van de tuin!

    Mvg Frank

  76. Beste Frank,

   Ik heb een nieuwbouw woning en ik overweeg nu om wormen te kopen voor bodemverbetering.
   De tuin bestaat uit kleigrond en zeker nu het veel regent blijven er plassen opstaan. Ik weet alleen niet of de grond voedzaam genoeg is voor de wormen. Er begint nu wel wat onkruid/groen te groeien.
   Stel ik koop wormen hoelang duurt het dan voordat je resultaat ziet?

   Alvast bedankt voor je reactie.

   Groet, Dennis

   1. Beste Dennis,

    Wormenmix voor bodemverbetering kan hierin zeker wat betekenen. Hierin zit een halve kilo wormen die in de oppervlakte/ strooisellaag wonen. Deze wormen zorgen voor veel tijdelijke oppervlakkige gangetjes zodat het water sneller in de oppervlakte verdwijnt. En er zit een halve kilo wormen in die dieper dan een meter de grond in kruipen. De gangetjes van deze wormen blijven langer bestaan en zorgt dat het water dieper de bodem inloopt. Deze combinatie werkt het beste ten aanzien van water drainage.

    Om resultaat te zien hangt erg af hoe de stand van zaken is. Meestal is er binnen een jaar al wel verschil merkbaar. Wanneer goed met de bodem omgegaan wordt en de wormen er graag willen blijven dan wordt het elk jaar beter. Belangrijk is dat je zorgt voor een organische (mulchlaag) laag in de tuin. Dit is niet alleen goed voor de wormen maar voor de gehele tuin en bodem en scheelt je een hoop onkruid wieden.

    Mvg Frank

  77. Hoi Frank,

   Heb 1 kilo ‘medewerkers’ ontvangen. Op internet zie ik wormentonnen en -torens in diverse kleuren. Aangezien ik een echte Hollandse ben, heb ik zelf een wormentoren gemaakt van flinke emmers. Waarschijnlijk weet ik je antwoord al maar maakt de kleur van de huisvesting nog uit? Is zwart bijvoorbeeld beter dan wit? Of hebben de rakkers een voorkeur voor ‘Barbie-roze’?

   Ik verneem het graag van je.

   Hartelijke groet,

   Debbie.

   1. Hallo Debbie,

    Klopt, Barbie roze of Baby Billen Roze wordt het meest gewaardeerd door de wormen 😛

    Zonder gekheid voor de wormen maakt het inderdaad niet uit welke kleur je gebruikt. Wanneer het lekker donker is in de bak is het voor de wormen prima.

    Veel succes met de wormentoren!

    Groeten Frank

  78. hoelang kan ik wormen bewaren in de koelkast

   1. Beste Michael,

    Afhankelijk hoe de wormen verpakt zijn zou dit een aantal maanden kunnen zijn. Dan ga ik er vanuit dat de wormen zoals ze aangeleverd zijn in de koelkast gaan. Wanneer je het wil verpakken in een kleiner bakje dan neemt de houdbaarheid flink af.

    Ook buiten de koelkast kunnen de wormen in de aangeleverde zak prima een maand vertoeven dankzij het meegeleverde voer. Een goede bewaar temperatuur is onder de 15 graden. Wanneer de wormen boven de 20 graden staan kan je ze ongeveer 1 tot 2 weken zonder problemen bewaren.

    Dit geld niet voor dauwwormen.

    Groeten Frank

  79. hallo!

   vorige week gestart met een halve kilo wormen en zoals aangegeven een klein handje wormenmeel erbij gedaan rn een kleine beetje nat gesprayed. nou is het wormenmeel wat uit gaan zetten en hebben sommige wormen dat gewoon in een brok naar binnen gewerkt. net een slang die een gazelle verorberd heeft maar dan in het klein. :p

   kan dit kwaad?

   1. Hoi Yoep,

    Deze slangetjes kunnen het ook prima aan een brokje voer. Als je wacht met nieuw meel geven tot ze het op hebben en 1 dag er tussen laat dan komt het helemaal goed. Succes met de wormenkweek!

    Groetjes Frank

    1. Hoeveel wormen (1/2 of 1 kilo)
     Heb ik nodig voor Een toren van 40*40*60.
     Gr brenda

     1. Beste Brenda,

      Bedankt voor je vraag.

      Er vanuit gaan dat de toren uit meerdere lagen bestaat is een halve kilo meestal genoeg om mee te beginnen. Wanneer de toren goed draait krijg je vanzelf meer wormen. Wanneer je vind dat het niet snel genoeg gaat zou je altijd extra kunnen toevoegen.

      Alvast veel succes met de wormentoren.

      Mvg Frank

  80. Hoi Frank
   Mijn bij jou gekochte wormen doen het (te) goed. Boven verwachting hoor

   Maar ik bezit 20 kg lavameel
   Voor liguster heg – meeldauw
   Spuit ik dit op een droge/natte heg
   En lusten mijn wormen dit ook

   Bedankt alvast
   Ton

   1. Hallo Ton,

    Goed om te horen dat de wormen het zo goed doen 🙂

    Lavameel tegen meeldauw spuit je zowel op een natte of droge heg. Dus je hoeft de heg niet nat te maken.

    Het snoei afval kan in kleine mate in een wormentoren om te testen. De achter gebleven lavameel is geen probleem voor de wormen.
    Liguster is giftig voor konijnen en paarden. Ik kan er zo 1 2 3 niet achter komen of liguster veel looizuur bevat. Dit vinden de wormen niet prettig.

    Als je een kleine hoeveelheid test zie je gauw genoeg of de wormen het lekker vinden. Laat je weten hoe de tet afloop?

    Mvg Frank

  81. Beste Frank en Roos,
   Mijn worm toren doet het goed, zo goed dat als Ik hun eten wil geven is het een hoop met wormen. Ik wil de wormen over twee torens verdelen. Mijn vraag is, hoe begin ik een tweede toren met bestaande wormen ?
   MVG,
   Ginger

   1. Hallo Ginger,

    Je wormentoren draait dus goed, mooi om te horen. Je kan een nieuwe toren met substraat uit de oude bak + een beetje papier of bladeren waar weinig looizuur ( essenblad, wilg en linde ) in zit of je kan wormenkweekgrond gebruiken om een nieuwe bak op te starten. Alvast veel succes!

    Groetjes Frank

  82. Beste Frank, een open deur vraag, ik geef de wormen nog steeds water, ze staan in de schuur dus koud, vraag: hoeveel water geef je nu in plaats van de zomer.
   het is al het 2e jaar voor sommige wormen.

   Groet Andre.

   1. Ben ik ook benieuwd naar, ik heb namelijk de wormen sinds ik ze heb, nog nooit water gegeven. Alleen een keer met de spuitbus wat water over wat droog papier gesprayd.
    Groet,
    Hester

   2. Hallo Andre,

    Leuk om te horen dat de wormentoren alweer 2 jaar goed loopt.

    Het is inderdaad niet nodig om in de winter regelmatig water te geven, Zoals Hester aangeeft in het niet altijd nodig. Een goede graadmeter is om een hoopje grond in je hand te nemen, als je hier voorzichtig in knijpt mag er geen druppels uitkomen.

    Mocht je wel eens planten stekken dan is dat precies de goede water verhouding. Vooral in de winter is het niet erg om het iets droger te houden. Hierdoor ontstaat een luchtig mengsel en de lucht tussen het substraat werk isolerend.

    Veel succes mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

    Groetjes Frank

  83. Dag Frank
   Het was vannacht best koud voor m’n lieve wormpjes. Ze zagen er stijvig en stil uit, ondanks het dekentje dat ik op het dak gelegd had. Ik heb de toren nu van buiten, naar een onverwarmd vertrek binnen gezet. Sommigen beginnen een klein beetje te bewegen. Het helpt als je ze even op je hand zet. Zouden ze het overleven denk je? En als enkele het niet overleven, moet ik de dode er dan uit vissen, of zorgen de anderen dan dat ze verdwijnen ? Vriendelijke groeten, en alvast een prettige jaarwisseling en een goed 2020
   Anne

   1. Hallo Anne,

    Met de temperatuur van nu kunnen de wormen prima overleven. Het klopt naar mate ze het kouder krijgen dat ze steeds minder bewegen. Dit is normaal en zal weer toenemen als ze het warmer krijgen. Je kan de wormen het beste laten zitten. Pas als de dode wormen verschimmelen kan je ze eraf halen. Mocht je ze willen laten zitten dan is dat geen probleem. Enkele dode wormen worden weer verwerkt in het proces. Pas bij ziekte kan het lonen om de dode wormen eruit te halen.

    Veel succes met de wormen en een Warme groet,
    Frank

  84. Dag Frank
   Bij mij leven de wormen door alle bakken heen, onderin, bovenin. Onderin lijken ze wel wat rustiger te zijn dan bovenin waar de nieuwe groente ligt. Verder ziet alles er goed uit. Moet ik het gewoon zo laten of moet ik ze eruit halen en de grond “oogsten”
   Verder nog een vraag: als ik de wormen mee zou willen nemen naar bv portugal of spanje. En daar een koele plek voor ze zoeken bv in een schuur of donker hok of andere schaduwrijke plek. Zouden ze dat overleven?
   Dank je wel alvast
   Groetjes Anne

   1. Hallo Anne,

    Bedankt oor je vraag,

    Zolang de wormentoren nog niet vol is kan je alles gewoon laten zitten en de wormen het werk laten doen. Wanneer je toch wilt oosten wanneer er nog veel wormen inzitten dan kan je de wormen eruit zeven en weer boven in leggen.

    Onze wormen zijn inmiddels al naar heel wat continenten meegenomen per vliegtuig, boot en auto. Dit met wisselende resultaten. In Egypte is het bijvoorbeeld niet gelukt maar in Afrika weer wel. Een koele plek vinden en een bak in dieper in de grond kan helpen.

    Spanje en Portugal zou geen probleem moeten zijn zolang je de koelte opzoekt. mocht je ze meenemen hou je ons dan op de hoogt hoe het verloopt?

    Veel succes met de wormentoren!

    Groetjes Frank

    1. Dank je wel Frank, mocht de verhuizing plaats vinden hou ik je zeker op de hoogte groetjes Anne

  85. Goedemorgen,
   Vanmorgen heb ik bij jullie mijn eerste compostwormen besteld. Gisteren is mijn eerste nieuwe wormentoren aangekomen. Jouw boekje heb ik gedownload en gelezen, net als veel informatie op internet en YouTube. Nu is er bij mij, ondanks alle info, nog iets niet helemaal duidelijk. Zoals ik het begrepen heb, vul ik de eerste bak met bladeren en takjes uit de tuin, wat karton en papier (voldoende vochtig). Daarop kan ik dan de wormen met het materiaal dat meekomt in de zak met wormen, leggen.
   Kan ik dan in de eerste bak ook al direct gaan voeren of in ik beter een weekje of zo wachten totdat de wormen geacclamatiseerd zijn?
   Op internet heb ik ook gevonden dat sommigen het voer in de tweede bak doen. Klopt dat of kan ik direct in de eerste bak, waar de wormen in zitten, voeren?
   Ik wil de wormen graag een zo goed mogelijke nieuwe woning geven 

   1. Beste Hester,

    Bedankt voor je vraag.

    V:Zoals ik het begrepen heb, vul ik de eerste bak met bladeren en takjes uit de tuin, wat karton en papier (voldoende vochtig). Daarop kan ik dan de wormen met het materiaal dat meekomt in de zak met wormen, leggen.

    A: Dit kan maar is wanneer je de wormen bij ons hebt aangeschaft niet nodig. Wij leveren de wormen met een speciale grondmix waar de wormen zich prettig invoelen en direct klaar zijn om te beginnen met het verwerken van G.F.T.

    V: Kan ik dan in de eerste bak ook al direct gaan voeren of in ik beter een weekje of zo wachten totdat de wormen geacclamatiseerd zijn? Op internet heb ik ook gevonden dat sommigen het voer in de tweede bak doen. Klopt dat of kan ik direct in de eerste bak, waar de wormen in zitten, voeren?

    A: Door ons speciale mengsel maakt het niet uit in welke bak je begint. Je kan er dus voor kiezen om direct g.f.t. toe te voegen in de eerste bak waar de wormen inzitten. Het is dus ook niet perse nodig om al voor de wormen te beginnen met het verzamelen van G.F.T. Binnen een dag kan het aangeboden G.F.T. al geschikt zijn voor wormen.

    Ik hoop je vragen te hebben beantwoord en wens je veel succes met je nieuwe wormentoren.

    Mvg Frank

    1. Goedemiddag Frank,
     Bedankt voor het snelle antwoorden! De wormen heb ik vandaag bij jullie besteld en ik ben dus blij met dit antwoord. Dan kan ik meteen beginnen met voeren zodra ik de wormen binnen heb! Is het nu zo dat als de eerste bak vol is, ik een beetje materiaal uit de volle bak moet scheppen en in de volgende bak moet leggen? Of kan ik gewoon in de nieuwe bak beginnen met gft materiaal?
     Groet, Hester

     1. Graag gedaan Hester,

      Je kan inderdaad gewoon in de nieuwe bak beginnen met het nieuwe G.F.T. en hoeft geen wormenmest van de oude bak erin te scheppen. Dit is alleen aan te bevelen wanneer je de hele bak in 1 keer oogst. Wanneer je helemaal opnieuw begint ”ent’ je de lege wormentoren met oude wormenmest. Dan kunnen de aanwezige bacteriën en schimmels weer vrolijk verder.

      Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

      Mvg Frank

      1. Goedemiddag Frank, nog een vraag, gisteren zijn onze nieuwe medewerkers gearriveerd en in hun nieuwe behuizing geplaatst. Ik heb een klein beetje uit het bijgevoegde voer zakje op de grond gestrooid en ook 250 gram GFT, in een hoek van de bak. Ik heb nl gelezen dat wormen de helft van hun gewicht per dag kunnen verwerken. Nu heb ik net gekeken in de bak en de wormen zaten ook onder het GFT maar verder kon je niet echt zien dat ze er al van eten. Kan ik vandaag dan alweer 250 grm GFT geven of moet ik echt wachten totdat dat verdwenen is? Vr. Gr. Hester

      2. Hallo Hester,

       Hoeveel wormen kunnen eten per dag is moeilijk in te schatten. Het ligt aan veel factoren zoals o.a. temperatuur, vochtigheidsgraad en welk soort voedsel.

       De wormen zijn niet de enige die het G.F.T. verwerken in de wormentoren. Dit doen ze o.a. samen met bacteriën en schimmels. Dit kost even tijd voordat een wormentoren goed op gang is. Samen eten ze het g.f.t. op en dit gaat steeds sneller. Op een gegeven moment lijkt het net alsof de toren niet meer verder vol raakt.

       Je kan gewoon je wormentoren blijven vullen tot hij vol is. Wanneer je wormentoren veel eerder vol is dan dat de wormen het kunnen opeten en dus nog niet kan oogsten. Dan is de oplossing meer wormen en eventueel een extra compostring. Meestal is dat niet nodig. De wormen groeien ook en krijgen veel na geslacht. Hoe meer voedsel hoe meer na geslacht.

       Veel succes met de wormen!

       Mvg Frank

   2. Goedemiddag Frank, fijne vakantie alvast, ik verwacht pas antwoord na je vakantie! 🙂

    Klopt het dat het in de wormenbak behoorlijk wat warmteontwikkeling ontstaat? De wormen zitten er nu een week of 2 in en als ik in de bak kijk, zie ik behoorlijk wat schimmel vorming in de groente en fruit resten en natuurlijk wormen. Het viel mij vanmorgen op dat het afval ook best wel warm aanvoelt en er komen ook een paar fruitvliegjes uit. Kan dat kwaad? Zo ja wat kan ik hier aan doen?
    Hoor het graag van je na je welverdiende vakantie.
    Groet,
    Hester

  86. Goedendag Frank
   Ik heb 1 kg wormen besteld
   Ik heb van 3 grote baken een hotel gemaakt
   Maar waar doet ik goed aan. De wormen met de grond in de onderste bak en dan 1 bak daarboven. Het gft afval
   Of het gft gelijk in de onderste bak bij de wormen

   PS. Ik heb ook bak om het sap op te vangen
   Ton Hoogmoed

   1. Beste Tom,

    Bedankt voor je vraag.

    Beide kan prima. Wanneer je kleine bakken hebt kan je er voor kiezen het apart in de wormenbak te doen. De onderlaag en de bovenste bak hebben dan contact. Mocht je grote bakken hebben dan kan je het beter samenvoegen.

    Veel plezier met je nieuwe hobby 🙂

    Mvg Frank

  87. Hoi Frank,
   Vandaag zoals afgesproken de wormen ontvangen, deze gaan vrijdag mee het vliegtuig op richting Armenie.
   Gaan we daar ook jou wormen introduceren. Zal in de toekomst laten weten hoe het ermee gaat.
   Vriendelijke groet
   Jos

   1. Hallo Jos,

    Bedankt voor je reactie.
    Dat zou ik heel leuk vinden. Hou ons op de hoogte van de avonturen. Veel succes in Armenië!

    Mvg Frank Wasse

  88. beste Frank, ik ben nu drie maanden bezig met mijn wormentoren. Wat mij verbaast is dat het meerendeel van de wormen nog steeds in de onderste bak zit. Hoe krijg ij de wormen naar boven zodat ik de compost kan verwijderen?

   1. Beste Jaap,

    Bedankt voor je vraag. Heb je de wormentoren al helemaal vol?
    Wanneer je de wormentoren al in drie maand vol hebt ben je minimaal een kilo wormen nodig of de wormentoren moet al enige tijd lopen om tot volle capaciteit te komen.

    Dat de wormen nog onder in de bak zitten geeft aan dat er nog genoeg te eten is, en is de wormencompost ook nog niet helemaal klaar. Mocht je toch graag al gebruik willen maken van de compost dan kan je de wormen eruit zeven door middel van een wormenzeef.

    Wat ook nog kan zijn is dat b.v. de vochtigheidsgraad boven in niet goed is. Wanneer het boven in de wormenbak te droog is gaan de wormen naar beneden waar de juiste ph en vochtigheidsgraad is.

    Ik hoop je vragen te hebben beantwoordt. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

  89. Dag Frank,

   Wij zijn bezig met een project waarbij we geïnteresseerd zijn in het percolaat van de wormen. We hebben nog niets aangescheft maar zouden graag wat tips krijgen van jou over hoe we zo snel mogelijk zoveel mogelijk percolaat kunnen verzamelen. Welk soort wormenbak raad je aan en hoeveel Kilo wormen moeten we per bak voorzien? Hopelijk kan jij ons verder helpen!

   Mvg Stijn

   1. Hallo Stijn,

    Bedankt voor je vraag.

    Voor het verzamelen van percolaat heb je een wormentoren nodig met een aftap kraantje. De hoeveelheid percolaat wat hier uit komt hangt af van het aangeboden voedsel. Hoe meer verse producten hoe meer vocht/ sap dat er vrij komt. Een halve tot een kilo is voldoende in een toren als deze:
    https://wormenkwekerijwasse.nl/product/wormentoren/

    Via deze link vind je informatie over het zelf maken van wormenthee:
    https://wormenkwekerijwasse.nl/product-categorie/bodemverbetering/wormenmest/

    Ik hoop je op weg te hebben geholpen. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank Wasse

    1. Dag Frank,

     Bedankt voor je antwoord! Is het voor jou mogelijk een inschatting te kunnen maken over hoeveel percolaat 1 kg wormen in een wormentoren kan produceren wanneer er dagelijks voldoende voedsel wordt gegeven (+/- 1 kg)? Hoeveel wormen raad je daarnaast aan om per liter inhoud van de wormentoren te voorzien? Ten slotte nog een laatste vraag, is het noodzakelijk om de wormen te voorzien van gevarieerd voedsel? Of kan het geen kwaad om ze bijvoorbeeld een grote landing koffiegruis te geven? Alvast bedankt!

     Mvg Stijn

     1. Hoi Stijn,

      Je kunt wormen een hele lange tijd alleen maar koffieprut geven. Hoelang je dit kan volhouden totdat eenzijdig voedsel een probleem wordt vind ik moeilijk in te schatten. Zelf heb ik 2 jaar lang alleen maar koffie prut gegeven aan een bak met wormen met af en toe een verdwaalt stuk fruit. Dit ging goed.

      Hoeveel wormen je kan houden in de wormentoren hangt erg af wat de wormen te eten krijgen. Uitgaande van dat ze alleen maar koffie krijgen. In een wormentoren die bij ons op de website staat met 3 lagen. Kan je ongeveer max. 3 kg wormen in houden. wanneer je 60 liter aan koffie prut per maand hebt ongeveer en bij een temperatuur van rond de 18 graden.

      Helaas moet ik het antwoord verschuldigd blijven over hoeveel percolaat een worm kan maken in optimale omstandigheden.

      Veel succes met je project.

      Groeten Frank

  90. Beste heer Wasse,

   Ik ben op m’n dakterras bezig met een moestuin en ben zojuist gestart met een compostbak, oude verfbak circa 8L. Het idee is om met wormen de compostbak te helpen. Als ik 250 gr compostwormen bij u afneem, gaat het dan goed met deze kleine inhoud?

   MvGr,
   Patrick

   1. Beste Patrick,

    Persoonlijk vind ik het een erg kleine leef omgeving voor de wormen, maar het kan wel. Een grotere bak heeft ook een praktisch voordeel dat het makkelijker is om het substraat goed te houden. Een goed lopende wormenbak kan heel wat vocht produceren. Wanneer je een kleine emmer gebruikt heb je snel kans dat de boel gaat rotten. Veel succes met het project. Als er nog vragen zijn dan hoor ik het graag.

    Mvg frank

  91. Hallo Frank,
   De wormen in mijn bak hebben het goed naar hun zin en produceren flink wat wormensap.
   Hoelang kan je dit bewaren?
   Ik bewaar het in een plastic fles.
   Groetjes Christa

   1. Beste Christa,

    Bedankt voor je vraag.

    De meningen zijn hierover verdeeld. Voedingsstoffen blijven langer houdbaar maar de bacteriën zijn voeding en lucht nodig om te overleven. Het ontbreken van zuurstof werkt anaerobe bacterie groei in de kaart.
    Mijn advies is om het niet lang te bewaren of om er bijvoorbeeld een lucht steentje in te hangen.

    Mvg Frank

  92. Ha Frank,

   Ik ben afgelopen donderdag terug gekomen van vakantie en een van de eerste dingen die ik deed was checken hoe de wormen het deden.
   Ze staan inmiddels in de keuken.
   Wat nog aardig groen (keukenafval) was toen we vertrokken was voor een groot gedeelte ‘zwart’ geworden.
   Het was dus goed gegaan.
   Na een wat moeizame start -in mijn beleving- leek het goed te gaan.
   In de schuur had ik een bak peren staat waarvan er een paar aan het rotten waren en aan het gisten.
   Ik heb er een van de al helemaal zachte en gegiste peren bij gedaan, vanmorgen waren er een heleboel uit gekomen en ze zaten allemaal bovenin…..ze wilden er duidelijk uit.
   Alle peren verwijderd en de zaak zo veel mogelijk genormaliseerd (in mijn ogen)
   Concrete vraag: zijn de twee gegiste peren de oorzaak?

   Sorry, voor de vele vragen, soms denk ik, ik pak het hele spul op en rij naar je toe om te laten zien….

   Jan

   1. Hoi Jan,

    Bedankt voor je mail.

    Het lijkt erop dat het aan de peren ligt. Alcohol wat vrijkomt wij het gist proces is geen feest voor de worm. Of er genoeg vrijkomt vraag ik mij af. Is het na het verwijderen van de peren weer opgelost?

    Je mag altijd langs komen om het te laten zien 🙂

    Mvg Frank

    1. Ha Frank,

     Het is nu rustig en ik heb de bak nu een paar dagen open staan en ‘s nachts een lampje erboven.
     Het is ook mogelijk dat door de peren, niet alleen de gegiste vorm, maar de bak veel te nat is geworden. Heb inmiddels wat karton verwerkt en het lijkt nu rustig.
     Maar de wormentoren sluit niet echt goed af. Vind ik wel jammer.
     Ook de oppas vond zo nu en dan een verdwaalde worm terwijl het deksel was gesloten. Maar die heeft ook weer koffie dik ‘gevoerd’ wat het er ook niet droger op maakt. En als het zo ‘onzeker’ blijft maak ik graag gebruik van je adviezen en kom ik een keer met alles naar je toe. Zal vanzelfsprekend van te voren bellen om een afspraak.
     Ik hou je (jullie 😉 ) op de hoogte.

     1. Hoi Jan,

      Dat is helemaal prima. Laat maar weten als je een keer in de buurt bent. Goed om te horen dat de rust weer is weder gekeerd.
      Wat ook help is het aftap kraantje open laten staan ( mocht je dat nog niet gedaan hebben).

      Welke wormentoren heb je de groene vierkante?

      Mvg Frank

      1. Nee, ik heb de zwarte vierkante van Wildfang.

      2. Ik weet niet hoe groot de uitsparing is, maar ik hoorde van iemand die het gedicht had met een soort tocht strip.

  93. Beste Frank, vraag kan je tuinaarde met jou geleverde wormen aarde mengen zonder dat de kwaliteit van de jou geleverde aarde aan tast, ik zie nu de wormen aarde slinken.
   Groet Andre

   1. Beste André,

    Tuin aarde of zand zit niet veel organisch materiaal in voor de wormen. Hierdoor is het niet erg voedzaam voor de wormen. Wat je wel zou kunnen doen is het aanvullen met g.f.t.
    Koffie prut is makkelijk in gebruik en wordt snel op gegeten. Het voordeel hiervan is dat je makkelijk je wormen kan zeven.

    Maar volgens mij gebruik je al koffieprut geloof ik.

    legen je wormen nog goed cocons’s?

    Mvg Frank

    1. Klopt, bedankt voor je snelle reactie.

  94. hallo heb dit jaar wormen aangekocht voor kweken viswormen namelijk periode mei na 3maand+- heb ik mailtje gestuurd dat ik niets zag van kweek maar maandje later zat ik met enorme hoeveelheid kleintjes +cocons heb nu reeds 4grote kweekbakken en 3 met kleine succes dus dank daarvoor nu vraagje wormen kweken die hele jaar door en kleintjes worden dat ook kweekwormen grt alvast bedankt

   1. Hallo Andre,

    Bedankt voor de update goed om te horen dat het nu goed gaat. Heb je het wat vochtiger gemaakt?

    Wormen kunnen het hele jaar cocons leggen, maar nu is het moment dat ze goed moeten leggen. Meestal gaat dat door tot maart/ april dan lijkt er een klein dipje in te komen. De jonge aanwas kan je gebruiken om weer verder te kweken. De oude wormen kan je gebruiken voor een andere doeleinde ( vissen of bodemverbetering b.v.) Hoe ouder een worm is hoe minder cocons hij/zij legt. Daarom worden de jonge volwassen wormen gebruikt voor de nieuwe kweek.

    Veel succes met de kweek!

    Mvg Frank

    1. hallo frank bedankt voor informatie ja houd nu alles op gewenste vochtigheid en loopt prima grt andre’

  95. beste wormenkwekerij,

   even een vraagje: ik heb een kleine weide bij huis waar ik 3 pony’s heb lopen. Nu is de grond ( we hebben hier echte klei gronden) echt kei hard en na de regenbuien van afgelopen dagen, blijven de plassen erop staan maar de grond word niet echt nat. nu hebben wij van het voorjaar de grond geverticulteert , maar zien helaas weinig resultaat.
   Nu kwam ik na zoeken op de wormen uit. Maar vroeg ik me af of de wormen überhaupt wel in zo’n harde grondslag kunnen komen en ook kunnen overleven.
   of heeft u ook wormen met beiteltjes?? 😉
   of heeft u nog een andere tip??
   we horen graag van u.
   hartelijke groet annelies

   1. Beste Annelies,

    Bedankt voor je vraag. Wormen met beiteltjes is een goed idee 😛 zal eens kijken of ik ze dat kan aanleren.

    Een keiharde kleigrond kan te hardt zijn voor wormen. Het is dan aan te raden om eerst een kleine test te doen met een handje vol wormen. Wanneer deze de grond ingaan kan je een groter leger inzetten. Daarnaast (of daarvoor) kan je ook met wormenmest de bodem verrijken met hummus. Dit maakt de grond ook losser en geeft meteen een boost aan het bodem leven.

    Wanneer je dit een aantal jaren herhaalt bouw je een mooie humus laag op. En met de inzet van wormenmix voor bodemverbetering zorgen uiteindelijk ook voor een beter afwatering.

    Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

    1. Bedankt voor de info. Ik heb een kilo wormen bij u besteld!! We gaan het uitproberen.
     Vol verwachting wacht ik het af!! Bedankt

  96. Beste Frank ,
   Heb een vraagje over de buxushaag.
   Bij mij ziet het er niet echt netjes uit, ( lichtgroene blaadjes e.d.) en een rups ontdekt.
   Moet eerlijk bekennen dat er bij mij weinig aan voeding gedaan is , niet zoals op u vraag en antwoordlijst.
   Graag zou ik van u willen weten wat evt. voor mij de beste manier is om de buxus weer in goed banen te leiden.
   Heb gelezen over lavaverstuiving en wormenmest . Het gaat over +/- 30 mtr haag .
   Alvast bedankt

   1. Beste Ad,

    Bedankt voor uw vraag.
    Voor bestrijding van de rups kan je de lavameel met een verstuiver over de heg verstuiven. Dit blijf je regelmatig herhalen totdat de rups is verdwenen.

    Voor een buxus haag adviseren wij per m2

    2 – 5 liter Wormenmest
    200 – 250 Lavameel
    100 Guano

    Een buxus is een plant die veel voeding nodig is. Het voorjaar en najaar zijn de belangrijkste momenten om de haag te voeden.

    Als u nog vragen heeft dan hoor ik het graag.

    Met vriendelijke groet

    Frank Wasse

  97. Hallo Frank,

   Ik heb 2 vragen:
   Ik ben nu al meer dan een half jaar wormen aan het kweken m.b.v. jouw wormenvoer en alles gaat goed. Alleen vraag ik mij af of de wormen op de lange termijn genoeg hebben aan alleen wormenvoer, is dat niet wat te eenzijdig? Zit in het voer dan wel alle grondstoffen, vitamines en mineralen in die een worm nodig heeft om te groeien en zich voort te planten?
   Mijn 2e vraag: kun je ook alleen kokosvezels en -gruis gebruiken als bedding voor de wormen, of moet daar dan nog wat aan toegevoegd worden, zoals papier?
   Alvast bedankt voor je antwoord!
   Gr. Theo

   1. Beste Theo,

    Bedankt voor je vraag.
    Goed om te horen dat het kweken goed gaat!

    Naast het meel krijgen de wormen ook voeding binnen van de Kweekgrond voor wormen Hierin zitten ook belangrijke voeding in voor wormen zoals cellulose. De als antwoordt op je 2de vraag is eigenlijk nee. In kokos zit te weinig in voor wormen. Je kan dan beter turf gebruiken en veen en de ph verhogen.

    Naast meel en de kweekgrond voor wormen gebruik ik ook nog o.a vlas, papier, lavameel en koffie. En een beperkte hoeveelheid G.F.T. De wormen kunnen in principe goed vermeerderen op alleen kweekgrond en meel, maar mijn voorkeur heeft inderdaad meer variatie om eenzijdigheid te voorkomen.

    Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

    Veel succes met je kweek!

    Mvg Frank

  98. Ha Frank, ‘je’ wormen doen het prima. Nu, na een paar weken begint de compost te verschijnen tussen het ‘afval’. Alleen ben ik me gisteren een hoedje geschrokken. Ik maakt de bak open en een hele grote kluwen wormen zat boven in en een hele kluwen rolde bijna over de rand….ik dacht, verdikke, zou de start van mijn nieuwe bak nu toch fout zijn gegaan…. Sprak vanmorgen mijn schoonzusje -die hebben ook al jaren een wormenbak (“hungry bin”) en hadden precies hetzelfde….beiden liepen we vanmorgen met de telefoon aan het oor naar onze bakken, tilden het deksel….alles helemaal normaal. Beide bakken staan niet in de zon maar in de schaduw…..is het dan toch de temperatuur geweest?
   Ben benieuwd naar meer ervaringen van wormen houders met deze hoge temperaturen.

   Verder heb ik hele kleine miertjes(?), echt heel klein, misschien wel geen miertjes….kan er nergen iets over vinden dus ik vraag jou. Als je ze probeert met je vinger te ‘pakken’ wrijf je ze helemaal tot pap….echt vreemd.

   Een enthousiaste wormen houder die heel blij is met jullie service, zowel leveringen als adviezen.

   1. Beste Jan,

    Bedankt voor je vraag.
    Ik krijg regelmatig mailtjes en telefoon in deze warme periode met vergelijkbare verhalen/problemen. Het heeft inderdaad met het warme weer te maken. Wanneer je in de ochtend kijkt is de temperatuur in de nacht weer flink gedaald vandaar dat de wormen weer door de bak zitten. Op warme dagen helpt het om e deksel eraf te halen zodat het warme vocht kan verdampen. En beperkt vochtig voedsel toedienen.

    Of het kleine mieren zijn vind ik lastig om te zeggen een foto kan hierin helpen.
    wanneer het snel lopende diertjes zijn ten grote van een speldenknop dan vermoed ik dat het roofmijt is. Deze diertjes kunnen geen kwaad en horen in de wormentoren of hungrybin.

    Als je twijfels hebt of het roofmijt is mag je me ook een foto opsturen. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag

    Heel veel plezier met de hobby.

    Mvg Frank

  99. Goedemorgen,

   Ik zocht informatie over lavameel en kwam bij toeval op uw website. Naast lavameel zou ik ook interesse hebben in wormenmest, maar is voor mij nog een onbekend product. Ik kan het op uw website niet vinden, wat bevat wormenmest aan voedingsstoffen (NPK ) ?

   Ik heb een vrij grote moestuin van 600 m2 (op arme zandgrond), denk aan een combinatiepallet. Is dat mogelijk en wat zouden dan de prijzen zijn?

   Vriendelijke groeten,

   Teun Baan

   Vriendelijke

   1. Beste Teun,

    Bedankt voor je interesse.

    Wormenemest heeft wel een NPK verhouding maar deze in niet erg hoog.

    NPK 0,7 – 0,3 – 0,2

    Stikstof (N) 0,776 %
    Fosfaat (P2O5) 0,376 %
    Kalium (K2O) 0,16 %
    Magnesium (MgO) 0,18 %

    Fosfaat (P2O5) 0,376 % = 0,16 % P
    Kalium (K2O) 0,16 % = 0,13 % K
    Magnesium (MgO) 0,18 % = 0,11 % Mg

    Wormenmest gebruik je vooral voor de goede bacteriën en schimmels die in de wormenmest zitten. Deze zorgen er onder andere voor dat elementen beter beschikbaar worden gemaakt voor planten.

    Wij adviseren dan ook Lavameel voor de mineralen Guano voor de NPK en Wormenmest voor de biodiversiteit en bodemverbetering. Deze drie samen geeft een mooie bodemvriendelijke voeding voor de planten.

    voor 100 m2 moestuin adviseren wij.

    20 – 30 kg lavameel. 1 zak lavameel weegt 20 kg en kost € 19,00
    600 – 1800 liter wormenmest. Prijs is afhankelijk van de verpakking ( 35 liter zak of 1000 lt bigbag )
    5 – 10 kg guano. Verkrijgbaar in emmer van 3,7 kg € 19,- en in zak van 10 kg € 41,-

    Afhankelijk van de hoeveelheid zijn er ook staffel kortingen op de producten. Deze worden aangegeven bij elk product.

    Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag je mag ook bellen om het een en andere door te spreken.

    Mvg Frank

  100. Beste Frank, ik heb nou al 3 bakken met vis wormen kan ik nu mijn overschot aan wormen in mijn tuin uitzetten of gaan ze dood.
   Groet Andre.

   1. Hallo Andre,

    Goed om te horen dat het kweken zo goed gaat. Je kunt de wormen inderdaad uitzetten in de tuin. Bij voorkeur in het gras of op een plek waar veel organisch materiaal in de grond zit.

    Mvg Frank

    1. Dank voor je snelle antwoord.

     Groet. Andre

  101. Hoi.

   Ik wil graag zelf kweekgrond maken voor mijn wormen. Kan ik dit zelf en hoe moet ik dit doen? Voedsel hoeft er niet in aangezien de wormen groente en fruit afval krijgen.

   1. Beste Jeroen,

    Vroeger maakte ik het zelf ook. Dat deed ik als volgt.

    Turf ( wit veen, zwart veen) goed mengen met lavameel tot je de ph rond de 6,5 krijgt en dan ben je klaar om te gaan. Ph testen met een goede ph meter.
    Hier voegde ik nog o.a papier aan toe. of een andere bron van cellulose.
    Veel succes.
    Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

  102. Ik heb sinds een paar weken in een afvalcontainer een wormenbak gemaakt. We hebben gaatjes geboord bovenin de bak en onderin een gat gezaagd die we met een klep dichthouden. We hebben er 1 kilo wormen in gedaan. Overigens dank je voor de snelle en goede bezorging van de wormen en de gezonde staat van de wormen. Na wat aanloop problemen (de wormen kropen steeds naar boven en zaten dan net onder de klep) woelen ze nu lekker door de grond en de voedings- en plantenresten.

   Het probleem is echter dat ook de mieren het erg fijn vinden in de wormenbak. Wat voor effect heeft dit op de wormen? moet ik maatregelen nemen? Wat raad je mij aan om te doen?

   1. Beste Gerda Bedankt voor je mail,

    Wat je zou kunnen doen is het toevoegen van koffieprut Wormen vinden koffie prut lekker, maar voor mieren is cafeïne gif.
    Theeblaadjes schijnen nog beter te werken dan koffie
    Mieren houden niet van vocht, wormen kunnen hier beter tegen. Als je de wormentoren vochtig houd belemmer je de mieren.

    Ik hoop dat je wat aan de tips hebt. Als iemand anders nog een tip heeft dan hoor ik het graag in een reactie hier.

    Veel succes Gerda.

    1. toch nog een vraag over de mieren: zijn ze schadelijk voor de wormen?

     en ik ga je tips toepassen. dank je voor je antwoord

     1. Hoi Gerda,

      Ik heb even lopen speuren op internet. Ik kom verschillende informatie tegen.

      Mieren kunnen de wormen wel eten, maar het lijkt erop dat de wormen ook prima met mieren kunnen samenleven aangezien een mierennest volgens website http://www.nlmieren.nl ook veel wormen kunnen bevatten. Wormen leven dan in een symbiose met de mieren naast tal van andere insecten en geleedpotigen.

      Voor zover ik weet zijn er in Nederland geen insecten die een wormenpopulatie kunnen uitroeien door ze allemaal op te eten. Bij ons in de kwekerij (en ook nog nooit gehoord van andere kwekers) komen ook tal van verschillende diertjes voor, maar het is ze tot op heden nog nooit gelukt om een plaag te worden.

      Mijn conclusie is dat jij je geen zorgen hoeft te maken. Mocht iemand anders andere ervaring hebben dan hoor ik het graag. Succes met je wormen Gerda!

      Mvg Frank

  103. Hallo
   Ik heb een wormenbak gekocht en wil nu starten met composteren. Ik ben alleenstaand, is het dan voldoende op 1/4de kg wormen te kopen? hebt u ook een idee wanneer de zeef terug beschikbaar is?
   Mvg
   Tine

   1. Beste Tine,

    Bedankt voor je interesse.
    De zeef is momenteel weer verkrijgbaar.
    1/4 is genoeg wanneer je niet elke dag iets te geven hebt. Anders is een 1/2 kilo wel aan te raden.
    Alvast veel succes met de wormen.

    Mvg Frank

  104. Hallo Frank,
   Het kan zijn dat je deze vraag dubbel krijgt, omdat ik in eerste instantie een foto op wilde sturen en deze plek op de website niet had gezien. Maar de vraag is als volgt.
   Wij hebben in Heilloo een wormenton gekocht. We hebben hem in de bijkeuken staan. We hebben nog niet geoogst, hoewel de onderste zeef wel heel mooi fijn lijkt. Echter, de compost is erg nat en er kruipen kleine witte beestjes in. Hoe kan ik de compost droger maken en kunnen die kleine witte beestjes kwaad?
   Groetjes, Jeltje

   1. Beste Jelte,

    Bedankt voor je vraag.
    De witte beestjes zijn vermoedelijk springstaartjes. Deze beestjes eten schimmels en zijn niet schadelijk. Het gebeurt vaak dat de wormenmest er nat uit de wormentoren komt. Op zich is dit niet erg. De natte wormenmest kan net als droge wormenmest worden verwerkt.

    Wat kan helpen om drogere wormenmest te krijgen is het toevoegen van papier en het regelmatig leeghalen van de opvangbak voor wormensap. Ook kan je het een dag laten drogen wanneer je de wormenmest uit de toren haalt.

    Ik hoop je vraag te hebben beantwoord.

    Mvg Frank

  105. Dag Frank,
   Afgelopen zondag bestelde ik bij jullie een zak Lavameel, een emmer van 3,5 kg. Guano zeevogelmest en een zak wormenmest van 35 liter. Dinsdagavond werd het door PostNL bezorgd verpakt in 2 grote dozen van karton en dichtgeplakt. Beide dozen waren gescheurd en beschadigd en de emmer Guano zeevogelmest was open gegaan en de inhoud lag samen met de wormenmest los in de kartonnendoos. Dat was niet zo erg geweest als er in de bodem van de doos maar geen gat/ scheur had gezeten. Je begrijpt dat ik er niet gelukkig mee was. Het overgrote deel van de Guano zeevogelmest lag op straat en niet in de tuin waar ik het nodig heb.
   Jammer, een eerdere zending Lavameel heb ik vorig jaar keurig ontvangen.

   1. Beste Henk,

    Wat vervelend dat de je bestelling de verzending niet heeft overleefd. Wij doen ons best om de pakketjes zo zorgvuldig mogelijk te verpakken. Helaas gaat er ondanks dat soms toch iets mis tijdens de verzending. Onze excuses hiervoor. We gaan de zending opnieuw versturen. Wij nemen contact met je op via email om het verder op te lossen.

    Mvg Frank

    1. Hallo Frank,

     De nieuwe zending wormenmest en Guano zeevogelmest heb ik in goede orde ontvangen. Keurig verpakt in een kartonnen doos zonder scheuren en gaten werd het afgeleverd. Ik wil je bedanken voor de manier waarop je e.e.a. hebt opgelost. Dank daarvoor, ik ben er zeer tevreden mee. Jammer dat PostNL op zo’n manier met de vorige zending om is gegaan. Wanneer ik weer mest o.i.d. of advies nodig heb weet ik je zeker weer te vinden.
     Nogmaals dank.

     Henk.

     1. Bedankt voor je reactie Henk, Goed om te horen dat alles netjes is aangekomen!
      Tot de volgende keer.

      Mvg Frank

  106. Wormen zijn goed aangekomen ” bedankt “.

   1. Graag gedaan. Veel succes met kleine wormen kweken 🙂

    mvg Frank

  107. Hallo Frank,

   In het laatste nummer van de Consumenten gids staat bij de lezersvragen”
   Zijn gebruikte koffiepads composteerbaar? oftewel moeten ze bij ht gft-afval of bij het restafval?
   Antwoord:
   In bijna alle theezakjes en koffiepads zit kunststof om ze te sealen. U moet ze dus weggooien in de restafvalbak en niet bij het gft-afval. Losse thee of koffiedrap mag wel in de biobak. Op de website van Milieu Centraal staat een afvalscheidingswijzer (afvalscheidingswijzer.nl) waarin u kunt opzoeken wat in welke afvalbak hoort.

   Ik heb dat nagezocht en het staat er inderdaad op.
   Wat nu??

   Groeten, Mieke

   1. Hoi Mieke,

    Ik ga morgen proberen uit te zoeken of er ook koffiepads zijn zonder plastic en of je kan zien of er plastic in zit. Ik ga dat beschrijven in dit artikel

    Plastic in koffiepads en theezakjes

    Als alternatief voor pads is er ook een ‘koffieduck’ deze kan je vullen met koffie en dan gebruiken in de Senseo apparaat.

    1. HOI Frank, ben blij dat je het uit gaat zoeken. Heb echt al vrij lang pads op de composthoop en in de wormenbak gedaan en dat leek niet echt schade aan te richten. Ik ben benieuwd naar je bevindingen, groet, Mieke

  108. Hallo Frank, ik heb gelezen dat koffiepads (Senseo) niet bij het gft mogen. Ik doe ze al 2 jaar in mijn compostvat en in mijn wormentoren. Mag dat wel? Ze leven trouwens nog steeds… de wormen.

   Groeten, Mieke

   1. Hoi Mieke,

    Dat heb ik nog niet eerder gehoord.

    Ik heb inmiddels geen Senseo apparaat meer thuis maar ook ik heb bijna 3 jaar 80 % koffie pads gevoerd aan mijn wormen. Ook nooit geen problemen mee gehad.
    Waar heb je het gelezen dat het net op de composthoop mag. Wat was de reden dat het niet mag?

    Ben ik wel nieuwsgierig naar.

    Mvg Frank

    1. Beste Frank/Mieke, ik heb dit bericht laatst ook gelezen, ik weet niet waar, ik doe dit al bijna 2 jaar maar ik heb nooit iets nadelig gezien bij de wormen.

     vriendelijke groet Andre Ooms.

     1. Hoi Andre,

      Bedankt voor je aanvulling!

      Weet je nog wat de reden was waarom er geen pads op zouden mogen?

      1. in het filterpapier van coffeepads is kunststof verwerkt…aldus milieu centraal….afvalscheidingswijzer

      2. Ik wordt er bijna verdrietig van. Nu is koffie-drap met zijn filter prachtig voor zowel de compostbak en wormentoren. Koffie bevat het nodige stikstof voor de tuin en wormen zijn dol op koffie prut en de cellulose in het filterzakje. Om een prachtig ”afval”product te bevuilen met plastic slaat werkelijk alles.

       Inmiddels hebben wij geen Senseo apparaat meer maar een ouderwetse koffiefilter apparaat dit kan gelukkig nog wel.

       Bedankt allemaal voor het uitzoeken en de aanvullende informatie!

    2. Ik droog de koffie pads eerst en dan open scheuren om de koffie prut te verzamelen . Ik sprenkel de losse koffie over de groene groente afval in de wormen bak.De overgebleven papier gooi ik in de buiten gewone compost bak.

     1. Dat kan prima. Helaas zitten er in koffiepad’s plastic’s verwerkt anders kon het gewoon in de wormentoren maar door de toevoeging kan de omhulsel beter in het restafval.

  109. Hallo , Ik moet viswormen kweeken daar er geen ver mag gebruikt worden .
   Nu ik moet kleine wormen hebben maar die zijn niet voorradig dus gaan we proberen ze te kweeken .
   heb 2 boxen van 50l en daar ga ik volwassen dieren inzetten en dan proberen te kweken .
   mijn vraag is hoe moet ik tewerk gaan .
   moet ik die diep voederen of mag dat aan het opervlak . welke grond gebruik ik het best?
   kan ik deze ook voederen met wortel pulp en andere groenten of moet ik alleen het gekochte voeder geven ?

   1. Hallo Johan,

    Via deze link vind je allemaal informatie over het kweken van wormen:
    Wormen kweken

    Het voer hoef je niet in te werken

    Hier vind je info over wat je de wormen te eten kan geven.

    wat eten wormen

    Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

  110. Beste Frank.
   Ik heb een huisje buiten met een hele grote tuin en 4 compostbakken van ongeveer kubieke meter elk.
   Veel compost dus. Nu zou ik graag de compost om willen laten zetten tot wormenmest. Hoe pak ik dit het beste aan?
   En kan ik dan het beste tot de lente wachten of eerder beginnen?
   Hartelijke groet,
   Frans Penders

   1. Beste Frans,

    Bedankt voor je vraag.

    Wanneer er voldoende in de compostbak zit, hebben de wormen voldoende bescherming tegen de winter. Met de temperatuur momenteel kunnen de wormen prima werken en cocons af zetten. Op deze manier heb je een vliegende start in et voorjaar.

    Veel succes!

    Mvg Frank

    1. Hoi Frank,
     Wanneer we weer naar ons huisje gaan bestel ik ze bij je.
     Hartstikke leuk!

     Frans

  111. Hallo,

   Weet iemand of ik mijn wormenbak wormen resten van de ananas mag geven? Of is dat een citrusvrucht?

   1. Hallo Adelheid,

    Ananas is geen citrusvrucht maar een tropische vrucht. Ananas kan net als citrusvruchten in de wormenbak.

    Mvg Frank

    1. Maar de schil van mandarijnen en sinaasappels en ander fruit enz. schimmelen wel snel. Dus of het verstandig is ten tweede. Je moet ze ook niet op de compost gooien, je krijgt dan teveel schimmel in je compostbak.

  112. Hallo,
   heb 2 bakken wormen .Alles lijkt goed te gaan alleen heb ik het probleem dat wanneer ik ga vissen en de wormen nodig heb ik met veel moeite de wormen uit de bak krijg . is er een manier om de wormen uit die bak kan krijgen zonder de heele bak binneste buiten te draaien

   1. Hallo Johan,

    Wat je zou kunnen doen is een boterham of een steen op de bak leggen. Wanneer je deze een dag laat liggen en de steen of boterham weer optilt, zal je zien dat er allemaal wormen onder zitten die gemakkelijk zijn te pakken. In de Wormencourant heb ik hier eens een stukje over geschreven via deze link vind je het artikel.

    https://wormenkwekerijwasse.nl/informatie-2/wormercourant/wormer-courant-maart-2017/

    Mvg Frank

    1. Heb het gedaan en denk dat ik piranha`s aan het kweeken ben . Dat brood is op een nacht weg. hier en daar nog wat resten maar voor de rest alles weg.

     bedankt voor de tip

     1. Haha, dan hadden ze goed honger. Als ze de vis maar laten leven 😛

  113. Hoi Frank
   Heb toch wat problemen met de vochtigheid van de bak,ik heb een vochtmeter voor de bedding gekocht,weet jij wat de beste vochtigheids graat is,
   Vr gr jan

   1. Hallo Jan,

    De vochtigheid kan ik het beste beschrijven op de volgende manier. Wanneer je een handje grond pakt en hier voorzichtig in knijpt mogen er geen waterdruppels uitvallen. Ik heb ergens nog een vochtigheid meter liggen thuis, Als ik deze vind dan laat ik het je weten wat de meter aangeeft.

    Mvg Frank

    1. Bedankt voor de reaktie,
     Vr gr jan

    2. Helaas de vochtigheidsmeter doet het niet meer goed. Hij geeft na 3 dagen nog steeds ‘dry’ aan.

  114. Beste Frank, klopt het nu het kouder is er minder of geen wormen vocht geproduceerd wordt, of is aarde in de bak te droog.
   Worden in de winter wel cocons gelegd of alleen in de zomer.
   Wat is het maximale aantal wormen dat in een bak van 50x45x35cm kan, of maakt het niet uit.
   Groet Andre.

   1. Beste André,

    Bedankt voor je vraag.
    Wanneer het kouder wordt gaan de wormen steeds langzamer te werk. Het verwerken van alle gft gaat hierdoor een stuk langzamer en er zal om die reden ook een stuk minder sap geproduceerd worden.

    Bij ons in de kwekerij leggen de wormen flink eitjes op het moment. Het is momenteel rond de 13 – 15 graden Celsius. Ook hier geld dat de temperatuur van invloed is.

    In de bak va 67 liter kan je ongeveer max. 6 kg wormen in houden. Wanneer de wormen elke maand weer verse grond krijgen is dit mogelijk. Wanneer dit niet het geval is is 3 kg wormen al veel.

    Ik hoop je vragen te hebben beantwoord. Veel succes met de wormen.

    Mvg Frank

  115. het is nu 27 november, er komt nog wat “zacht weer” aan. Kunnen we nu nog wormen uitzetten in onze nieuw aangelegde tuin (met een laag losse aarde van 25 cm en daaronder de wat vastere grond)? En zo ja, als we het woensdag de 28e bestellen, wanneer hebben we ze dan in huis? Is dat pas na het weekend? En hoe worden ze verpakt/verstuurd?

   1. Beste Berenice,

    Aankomende week is het weer geschikt om de wormen uit te zetten. Zolang de temperatuur boven de 5 graden Celsius blijft kunnen de wormen nog worden uitgezet. Wanneer je woensdag besteld dan worden de wormen donderdag/vrijdag bezorgd. De wormen worden aangeleverd in een lucht doorlaten de zak. Hierin zijn de wormen even te bewaren. Het is het beste om de wormen zo snel mogelijk na aankomst uit te zetten.

    Ook zit er een beschrijving bij hoe uit te zetten.

    Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

  116. Hoi Frank!
   Ik heb een voortuin vol op het Zuiden waar ik tegels heb weggehaald, dus de bodem is echt van dat lichte tegelzand. De planten die ik hier in zet zet ik al ruim in de compost en dit heb ik ook al wel wat door het zand verwerkt, maar dat is een minimale oplossing want dat lichte zand zit tot heel diep.
   Ik vraag me af of het zinvol is om hier bodemverbeterende wormen voor te bestellen, gaan ze in deze grond niet dood?
   Ik hoop dat je een tip voor me hebt!
   Bedankt!

   1. Hallo Dagmar,

    Bedankt voor je vraag.

    Het is inderdaad verstandig om een jaar te wachten met het uitzetten van de wormen. Het mengen van de compost is al een goede stap. Met oog op bodemverbetering zou je dit jaar nog wormenmest en lavameel kunnen toevoegen. Het toevoegen van de juiste schimmels, bacterie en mineralen die in wormenmest en lavameel zitten, gaat de zand bodem een heel stuk helpen om er weer leven in te krijgen.

    Wanneer je ziet dat de planten aanslaan volgend jaar dan kunnen er ook wormen worden toegevoegd. De wormen zijn top werknemers en helpen je dan met het mengen van de grond. Dan kan jij lekker genieten van je nieuwe tuin in het zonnetje 😉

    Alvast veel succes!

    Mvg Frank

  117. Geachte heer Wasse,
   Ik heb dit jaar voor de 1e keer lava meel in combinatie met wormenmest gebruikt.
   Nu heb ik sinds gisteren dd 12 oktober 2018 ronde gaten in de tuin ,plusminus 25 cm diep en je kunt niet zien dat er gegraven is. Ook afdrukken van pootjes zie je niet.
   Kan het zijn dat boven genoemde mest bepaalde ongedierte aantrekt?
   Met vriendelijke groet,
   Rob Guelen

   1. Beste Rob,

    De wormen in de wormenmest trekken vogels aan verder is het mij niet bekent dat het ongedierte aantrekt.

    Kan u misschien een foto maken van de gaten?

    Mvg Frank

  118. Beste Frank,

   Na wat rondsnuffelen op internet en het lezen van je website ben ik enthousiast geworden over wormenmest. Het feit dat het volledig organisch is en de planten niet kan verbranden zoals kunstmest dat doet spreekt me ook erg aan. Ik wil deze winter pepers, tomaten en nog wat andere moestuinplanten kweken in een kweektent en ik heb al een paar zakken luchtige grond (o.a. vermiculiet) zonder extra voeding (dus geen kant-en-klare potgrond). Mijn vraag is, bevat wormenmest volledige voeding voor de planten, eventueel aangevuld met lavameel zoals ik in de opmerkingen kan lezen? Of moet ik nog andere voeding/mest toevoegen aan de grond?

   Alvast bedankt voor je reactie!

   1. Beste Matthijs,

    Goed om te horen dat je ook zo enthousiast bent over wormenmest.

    Wormenmest alleen is geen volledige voeding hiervoor adviseren wij ook lavameel en guano. Deze 3 producten samen met een goed potgrond versterken elkaar en geven een zeer goed resultaat op bijvoorbeeld pepers. Toevallig kweken wij zelf ook hobbymatig peperplanten met veel succes. Wij hebben al 2 jaar geen sambal meer gekocht en smikkelen al tijden van ons eigen gemaakte sambal.

    Wormenmest, lavameel en guano hebben alles in huis om goede gezonde planten te maken en om een goede vrucht afzet te verkrijgen.

    Veel succes met je pepers

    Mvg Frank

  119. Dag, mijn wormentoren draait nu een maand. Ik heb vandaag de eerste keer compost geoogst. Zeven lukt niet, de aarde is zo nat en compact dat het niet door de zeef valt. Wat te doen? En zijn de groene bolletjes cocons? Hoe zorg je dat die in de toren blijven?

   1. Beste Eline,

    Wanneer de toren nog niet vol is kan je het beste de onderste bak er zo lang mogelijk in laten. De wormen gaan dan groot en deels naar boven kruipen als de onderste bak niet meer interessant is voor de wormen. Na een maand komen de cocons ook uit en krijg je nieuwe wormpjes.

    Wanneer het te nat kan je de wormenmest even laten drogen voor het zeven. Maar meestal zijn de meeste wormen al uit de onderste bak wanneer je deze gaat oogsten.
    Wanneer de bak structureel te vochtig is dan kan je papier toevoegen ( b.v. eier doosjes)

    Wat betreft uitzetten van wormen: Zolang de temperatuur overdag boven de 5 graden uitkomt en het s’avonds niet vriest is het geen probleem om wormen uit te zetten. Of de ondergrond van de tuin geschikt is om wormen uit te zetten, is te testen om er een paar wormen uit te zetten. Wanneer deze de bodem in kruipen is het geen probleem.

    De cocons zijn zijn van verschillend formaat. sommige zullen door de zeef heen vallen sommige niet. Een kleiner formaat zeef zou helaas te snel verstopt raken.
    Je zou ook de wormenmest met cocons in een aparte bak kunnen laten uitkomen. Als de cocons uitkomen kruipen deze naar boven toe naar het voer. Op deze manier schep je de jonge wormen met voer en al uit de bak.

    Ik hoop je vragen te hebben beantwoord. mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag. Veel succes met de wormentoren.

    Met vriendelijke groet

    Frank Wasse

  120. Hoi Frank,

   Deze week heb ik 1/2 kilo compostwormen ontvangen en heb deze in een zelfgemaakte wormenbak gedaan.
   Op welke termijn gaan de wormen eieren leggen en hoeveel wormencompost produceren ze op welke termijn?

   1. Beste Antoine,

    Dit kan al gebeuren na de eerste maand wanneer de omstandigheden goed zijn. Hoeveel wormenmest er geproduceerd wordt is lastig te zeggen dit is afhankelijk van veel factoren zoals voedsel, vocht en temperatuur.
    Via deze link Wormen kweken vind je meer informatie over wormen kweken.

  121. Ik heb een wormentoren die het op zich goed doet, maar waarvan ik de compost vaak nat vind. Wat te doen?
   Kan ik de compostwormen ook in een groot compostvat doen (VAM) en hoeveel moet ik er dan indoen?

   1. Beste Mieke,

    Bedankt voor je vraag.
    Wanneer een wormentoren te nat is kan je er extra papier toevoegen. Bij voorbeeld eierdoosjes. Ook helpt het om even tijdelijk minder groente te geven. hier zit veel vocht in namelijk.

    In een compostbak van de VAM kan makkelijk een kilo of 2 in gehuisvest worden.

    Veel succes!

    Mvg Frank

    1. Beste Frank,

     Bedankt voor je reactie, ik ga het met wat meer eierdozen proberen en zal binnenkort wat wormen bestellen!

     Met vr, gr.

     Mieke

  122. Hallo,

   Ik wilde vandaag weer viswormen bestellen maar ik zie dat ze uitverkocht zijn. Wanneer zijn ze weer leverbaar?

   Groetjes,
   Theo

   1. Beste Theo,

    Het is ineens heel snel gegaan met de verkoop. De wormen die ik nu nog heb zijn om mee te kweken voor volgend jaar. Ik ben inmiddels bezig om bij collega kwekers extra wormen te regelen maar, helaas lukt dit nog niet. Het lijkt erop dat de meeste wormen zijn uitverkocht.

    Ik hoop dit jaar nog wormen in de verkoop te kunnen doen, maar het lijkt erop dat het pas volgend jaar januari de eerste wormen weer klaar zijn.

    Ik kan je een mailtje sturen wanneer er weer wormen zijn.

    Voor volgend seizoen zullen we er voor zorgen dat we weer het hele jaar door wormen te koop hebben zoals je van ons gewend bent.

    Mvg Frank

   2. Beste Theo,

    Inmiddels is het gelukt. Ik heb weer genoeg moeder dieren voor volgend jaar. Dus vanaf vandaag zijn er weer wormen te koop. Eerst alleen de middel formaat. later de mix, klein en groot.

    Mvg Frank

   3. Beste Theo,

    Ik heb weer genoeg moeder dieren voor de kweek voor volgend jaar. Dus vanaf vandaag zijn er weer wormen te koop. Eerst alleen de middel formaat wormen later dit jaar ook de klein, mix en grote.

    Mvg Frank

    1. Hallo Frank,

     Super dat je wormen te pakken hebt kunnen krijgen, ik heb meteen een bestelling geplaatst. Dank dat je dit hebt kunnen regelen!!!
     Ook fantastisch natuurlijk dat de zaken goed gaan.

     Groetjes,
     Theo

     1. Graag gedaan. Ik stond er zelf ook van te kijken hoe snel het ineens ging. Ben zelf ook super blij dat ik weer genoeg heb. Nu kan ik weer vol aan de bak met het kweken zodat ik voor volgend jaar weer genoeg heb. Bedankt voor je bestelling!

  123. Dag Frank ,

   Aangaande de wormenmest , verteerd dit materiaal nog verder weg bij het verstrijken van de tijd ?
   Kan ik dit vergelijken met bijv. groencompost wat nog gevoelig in massa vermindert ?

   Met vriendelijke groeten ,

   Ronny

   1. Beste Ronny,

    Wormenmest verteerd inderdaad maar, niet zo erg als groencompost.

    Mvg Frank

  124. Hallo,
   Ik wilde vragen of de wormenmest ook gedroogd kan worden of zelfs geleverd wordt.
   Wat als je met regelmaat kleine hoeveelheden nodig hebt. kan de mest dan ook langer bewaard worden?

   gr Leen

   1. Beste Leen,

    De wormenmest kan je drogen maar, de kwaliteit gaat dan wel achteruit. Wormenmest is levende grond. Het laten drogen zorgt ervoor dat veel levend organisme zal afnemen. Hoe verser de mest hoe beter. De wormenmest die wij verkopen is meestal wormenmest wat die week gezeefd is. Deze wormenmest is daardoor nog een lange tijd houdbaar. Het is wel het beste om het binnen een jaar te gebruiken.

    Ik hoop je vraag te hebben beantwoord.

    Mvg Frank

  125. goedemiddag Frank, vraag ik heb dit keer voeding mee besteld, gooi ik dat over de bovenkant van de mee geleverde aarde of meng ik het er door heen, geld dat voor altijd.
   ik vind de mee geleverde aarde erg droog ik heb het een aantal keer besproeid niet teveel, vraag hoe nat moet de aarde zijn zodat de wormen goed gedijen.
   Nog een vraag ik ga op vakantie 11 dagen, hoe overleven de wormen dit welke voorzorg maatregelen moet ik nemen.
   alvast bedankt voor jou antwoord.

   Groet Andre.

   1. Beste Andre,

    Het wormenvoer strooi je over de toplaag van de grond en hoeft niet ingewerkt te worden. Ook is het prima om het voer door de verse grond te mengen en het dan over de toplaag heen te stooien. Dit zou je kunnen doen voordat je op vakantie gaat. Omdat het voer door de verse grond is gemengd blijft het langer goed. Op deze manier kan je de wormen extra voeren en op vakantie gaan.

    Voor 11 dagen zou ik minimaal 5 liter verse grond door het 1 a 2 handjes voer mengen per 1 kg wormen.

    Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. Alvast veel plezier op vakantie.

    Mvg Frank

  126. Beste Frank,
   Ik wil alleen wormen in leven houden zodat ik het hele jaar door vis wormen heb.
   Kan ik met het voer dat ik bij je gekocht heb ze in leven houden?
   Ik heb namelijk wormenmest bij je gekocht en dacht dat het geschikt was om de wormen in te doen.
   Maar begrijp nu dat het dus eigenlijk mest is voor planten.
   Moet ik de wormen er nu weer tussen uithalen.?

   1. Beste Ron,

    Wormenmest is niet geschikt voor de wormen om in te leven/bewaren. Het beste is inderdaad om de wormen eruit te halen. Ook zou je verse Kweekgrond boven op de bak leggen. De wormen kruipen dan vanzelf in de verse grond.

    Na een tijdje kan je dan de bovenste laag eraf halen met de wormen.

    Mvg Frank

  127. Hallo Frank,
   Gisteren het pakket met wormen ontvangen. In de avond in hoopjes neergelegd in de tuin. Vanochtend bleken er behoorlijk wat dode wormen te liggen bij de verschillende hoopjes. Is dat normaal? Met vriendelijke groeten, Astrid Marijs

   1. Beste Astrid,

    Het mooiste is dat alle wormen de overgang overleven. Echter kan het gebeuren dat er een aantal wormen het niet overleven. In 1 kilo pakket wormen voor bodem verbetering zitten ongeveer 700 wormen in. Wanneer er een aantal wormen het niet hebben overleefd is dit niet perse alarmerend. Wanneer er meer wormen dan een paar procent het niet overleven Kunnen wij uw hiervoor nieuwe wormen opsturen.

    Met vriendelijke groet Frank

  128. Hallo,
   Even een vraagje. Ik heb vorige week een halve kilo compost wormen gekocht en ze in mijn wormen toren los gelaten. Ik merk dat ze nog weinig eten en vind regelmatig een stuk of 20 wormen onder on de toren waar het vocht zich verzameld bij het kraantje. De grond is niet erg droog. Doen ze dit vaker?

   1. Beste Maarten,

    Bedankt voor je vraag. Het kan soms even duren dat de wormen gesetteld zijn en beginnen met eten. Momenteel krijg ik vaker te horen dat de wormen in de lekbak terecht komen. Dit komt door de extreem warme dagen die we deze zomer hebben in Nederland.

    Wanneer de bak te droog is gaan de wormen naar onderen kruipen om vocht te zoeken of ze gaan in bolletjes bij elkaar zitten zodat ze samen vochtig blijven.
    Nu geef jij aan dat de bak niet erg droog is. Omdat een vochtige bak beter temperatuur glijd dan een droge bak wordt een vochtige bak makkelijker (te)warm dan een droge bak. Ook bij een warme bak gaan de wormen verkoeling zoeken door naar beneden te kruipen.

    Omdat het laagste punt van de wormentoren de lekbak is. kom je in deze situatie’s wormen tegen in de lekbak.

    In een halve kilo met wormen zitten ongeveer 400 a 600 wormen in en het kan altijd gebeuren dat er af en toe wat wormen in de lekbak terecht komen.
    De Bak op een koele plaats zetten zou kunnen helpen. Om Wormen sneller te laten eten zou je het voedsel aanbod ook in de blender kunnen doen. Het fijn gemaakte voedsel zal sneller worden verwerkt door wormen.

    Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

  129. Kan in een wormentoren ook de gefermenteerde inhoud van een Bokashi-emmer verwerkt worden?
   Of sneuvelen de wormen hierdoor?

   1. Beste Gert Jan,

    Bedankt voor je vraag.
    Hier heb ik zelf geen ervaring mee. Ik heb het nagevraagd en dit zou geen problemen opleveren. Voor de zekerheid kan je eerst een kleine hoeveelheid proberen.
    Zou je kunnen laten weten wat je ervaring is?

    Met vriendelijke groet Frank

   2. Hallo,
    Ik heb naast de wormentoren (ong 6 maand oud) al enige jaren bokashi, en merk steeds dat de grond, waarin bokashi vermengd wordt, steevast veel wormen bevat rond de bokashi. Heb twee weken geleden daarom gewaagd om wat bokashi in de op een na bovenste verdieping van de wormentoren, waarin quasi alle wormen zich bevonden, te gooien. Tot mijn ontsteltenis waren paar dagen later alle, tot de laatste worm toe, gemigreerd naar de bovenverdieping, van dewelke ik vermoedde dat die nog niet klaar was voor de wormen wegens te zuur. Heb gelijk nieuwe wormen besteld en vandaag toegevoegd, en tot mijn opluchting waren alle de oudste wormen nog in leven en erg actief.
    Ik vermoed dat de bokashi de bak te zuur maakt? Tenzij er een andere reden voor bestaat, maar dat geloof ik niet want de ingrediënten zijn buiten de bokashi altijd vrij identiek.

    1. Beste Eric,

     Bedankt voor het delen van je ervaring. Zelf heb ik nog geen ervaring met Bokashi. Wel heb ik contact gehad met Ecostyle, volgens hun zou bokaschi geen schade geven aan de wormen. Maar het kan heel goed dat het te zuur is voor de wormen wanneer het nog niet helemaal verwerkt is.

     Hou ons op de hoogt hoe het afloopt met de wormen en Bokashi.

     Mvg Frank

     1. Hallo Frank
      Eerst even de wormen doen het uitstekend in de wormenbak en ik wil even inhaken op de bokashi. Ik voer niets anders meer als bokashi met papiersnippers.
      Ze vinden dit geweldig en het aantal wormen groeit gestaag en de omzetting gaat ook sneller. Wel rekening houden met wat je wel en niet aan wormen voert. Ik doe er geen uien, prei, citrusvruchten in.

  130. Hallo Frank
   heb biologische varkens. kan ik deze varkensmest gebruiken om door wormen de mest te verbeteren? en welke wormen. moet er dan nog iets bij gemengd. hoe nat moet de mest zijn?
   bedankt arie

   1. Beste Arie,

    Met koeienmest, paardenmest en kippenmest kan het wel, maar met varkensmest heb ik geen ervaring helaas. Wanneer varkensmest deels gecomposteerd is en al veel van zijn ammoniak is kwijtgeraakt kan ik mij voorstellen dat het prima door wormen is te verwerken. De mest mengen met stro, houtsnipper of compost maakt het voor de wormen makkelijker om in te leven. De ‘compostwormen mix’ is hiervoor het meest geschikt.

    Wanneer je besluit om het te gaan proberen om de varkensmest te verwerken met wormen ben ik heel benieuwd naar je ervaring.

    Mvg Frank

  131. Beste lezer van dit bericht,
   Sinds dit voorjaar ben ik begonnen met het “bestrijden” van Heermoes wat groeit en bloeit onder onze bonte ligusterheggen. Het lijkt of het minder snel groeit maar komt nog wel steeds terug. Het enige wat ik doe is lavameel strooien en de Heermoes afknippen. Zou het een goed idee zijn om bij de lavameel ook wormenmest te strooien ? Misschien wel door elkaar gemengd ? Mijn idee bij het gebruik van beiden is om de grondstructuur te verbeteren en zodoende mogelijk de Heermoes kwijt te raken. De weg van de lange adem dus.

   1. Beste Henk,

    Wormenmest zorgt voor een breed spectrum voor planten opneembare elementen. Wat zorgt dat lavameel beter wordt opgenomen door planten en bodem. Het kan dus zeker helpen om wormenmest toe te voegen en de weg van de lange adem verder in te zetten.

    Wormenmest en lavameel kunnen goed gemengd worden en samen uitgestrooid worden.

    Over heermoes en lavameel heb ik recentelijk een artikel geschreven Via deze link vind je het artikel
    Heermoes bestrijding

    Heel veel succes met het bestrijden van de heermoes. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

    Met vriendelijke groet

    Frank Wasse

  132. Beste Frank,

   2 dagen geleden de compostwormen ontvangen. Prima verpakt en met goed grond er bij. ‘s avonds heb ik mijn oude BioCom (had ik nog uit mijn vorige huis in Zaandam) voorbereid. Dit heb ik gedaan: kartonsnippers onderin, oude halfverteerde compost een laag, potgrond, een emmertje koffiedrab, volle bak keuken GFT, weer potgrond en daar bovenop de wormen. Omdat ze naar boven bleven kruipen dacht ik dat het mogelijk te droog was door de koffiedrab en heb ik er nog vers gemaaid gras bij gedaan en nog wat voer. Ze blijven naar boven kruipen. De deksel open zetten helpt wel wat. Kan ik nog meer doen om het ze naar de zin te maken of moet ik ze gewoon maar even laten wennen? Graag je advies. met dank alvast, Andrea.

   1. Beste Andrea,

    Bedankt voor je vraag.

    Wanneer de wormen in hun nieuwe verblijf plek komen kan het soms zijn dat de wormen onrustig zijn. Waar dit precies aan ligt is niet geheel duidelijk. Toevallig ben je vandaag de 3de die mij er over bericht. Alle 3 zijn van de zelfde zending.

    Bij ons in de kwekerij doen wij elke keer precies het zelfde qua verpakking, maar op een of andere manier lijkt er iets te zijn wat de wormen onrustig maakt. Dit zou te maken kunnen hebben met het weer/ luchtdruk. Waar ik vaker hoor dat wormen gevoelig zijn voor onweer. Ik weet niet hoe het weer bij jullie is maar het is in drenthe behoorlijk drukkend weer.

    Hoe is dat bij jullie?

    Wat je kan doen is zorgen dat de wormen niet kunnen ontsnappen en de bak uit de zon houd en dan is het binnen 2 a 3 dagen weer normaal.

    De zak speciale grond en het meegeleverde voer helpt ook om de wormen het beter naar hun zin te maken.

    Ik hoop dat je wat aan et antwoordt hebt en wens je veel succes.

    Mvg Frank

    1. Beste Frank,
     Dank voor je uitgebreide antwoord. Het is hier in Brabant een aantal dagen drukkend warm geweest en gisteren hevig onweer. Nu is het wat rustiger aan het worden.
     Het zou goed kunnen dat ze daar niet goed tegen kunnen, vooral als je ook van anderen hoort dat dezelfde lichting wormen ook onrustig is.
     Ik ga aan de slag met je tips en ik hoop dat ze er zin in krijgen om hier aan de slag te gaan.

     1. Dat gaat vast goed komen! Hoe gaat het inmiddels met de wormen nu een paar dagen later?

  133. Hoi Frank,

   Hier ben ik weer. Het ging eerst goed met de wormen. Heb een halve week geleden nog gekeken of de aarde niet te nat was, dat was niet het geval. Ook had ik een beetje de gft verplaatst om ruimte te maken voor nieuwe gft. Tijdens het warme weer zag ik wel dat de wormen veel boven in de ton waren, dus niet in de groente. En nu ik weer kijk ruikt de ton en lijken de wormen dood. Ook lijkt de ton de stuk vochtiger. Ik denk dat de wormen niet meer te redden zijn, ze bewegen niet meer. Wat kan er fout gegaan zijn?

   1. Beste Isabel,

    Dit klinkt niet goed ben ik bang. Ik vermoed dat tijdens dit langdurige warme weer de wormen overhit zijn geraakt. Dat het nu ineens een stuk natter is geworden kan komen doordat er ‘broei’ in je wormenbak is ontstaan. Door de hitte buiten en het vocht wordt het ontzettend heet in de wormen bak hier kunnen de wormen helaas niet tegen.

    Wat je kan doen is de bak op een koele plaats neerzetten en de deksel van de bak afhalen zodat er veel frisse (koele) lucht bij kan. Papier toevoegen om het weer wat droger te krijgen.

    Wanneer de wormen cocons hebben gelegd komen er weer nieuwe wormen in je bak. Maar dit kan even duren.

    Ik hoop dat je wat hebt aan de tips en dat het goed komt met de wormen. Hou ons op de hoogte. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

    1. Bedankt voor je snelle reactie. Betekent dat dat ik de dode wormen in de ton kan laten?

  134. Goedemorgen Frank.

   Ik heb een border aangelegd met 8 m3 bemeste tuinaarde,zitten geen wormen in als je de aarde koopt.
   We zijn nu bezig met de aanplant van bomen ,struiken en meerjarige planten,
   Kan ik de wormen mix gebruiken om de grond gezond en luchtig te houden,zo ja hoe verdeel ik dan de wormen mix.

   m.v.g. fred

   1. Beste Fred,

    Bedankt voor je vraag.
    Om een goede bodemstructuur te krijgen kan je wormen inzetten maar ook lavameel en wormenmest. hierdoor krijg je een mooie rulle bodem.

    Het uitzetten van wormen is in praktijk heel makkelijk.

    In een zak van 1 kg bodemmix kan je ongeveer 20 to 50 m2 mee voorzien.
    Wanneer je naar je bodem hebt gekeken en een inschatting maakt hoeveel wormen je denkt nodig te hebben. ( in een goede bodem zitten ongeveer 100 gram wormen per m2 )

    De wormen verdeel je in hoopjes met de meegeleverde grond. Wanneer je dit in de avond doet zijn de meeste vogels op het nest. zodat ze niet te goede doen aan de nieuwe wormen.
    Mocht de grond erg droog zijn dan is het een goed idee om voor het uitzetten de grond licht vochtig te maken.

    Ik hoop je vraag te hebben beantwoord als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

  135. Hoi Frank,
   Gefeliciteerd met je verjaardag 🙂
   Ik wil graag zelf een wormenbak maken en ik zal dan de wormen aanschaffen via jouw site. Weet jij of kattenbakvulling (houtkorrels) in de compostbak kan? Ik las dat de uitwerpselen niet mogen, die kan ik eruit halen.

   Heb je nog tips voor het zelf maken van een wormenbak? Ik denk aan 3 grote lichtdichte bakken, met onderin een kraantje.

   Bedankt!

   Groeten,
   Emma

   1. Dank je wel Emma!,

    Houtkorrels zou in de wormenbak kunnen of het qwa hygiëne kan weet ik zo niet. Misschien heeft iemand anders hier een idee erover?

    Tips voor het maken van een wormenbak.
    Gebruik niet nestbare bakken maar bakken welke je kan stapelen. zo blijft er meer ”frisse” lucht tussen de compartimenten en wordt de wormenmest meestal ruller.

    Heel veel succes Emma. Laat je een foto zien wanneer je bak af is 🙂

    mvg Frank

   2. Als houtkorrels, zoals hierboven beantwoord, wel in het hotel mogen dan zie ik wel mogelijkheden. Het hangt ervan af hoe goed je schept. Ontlasting mag volgens mij niet op de composthoop, maar urine volgens het boek Tuin Smakelijk juist wel (graag zelfs!).
    Bij een systeem zoals PeeWee waarbij de met urine doordrenkte houtkorrels uit elkaar vallen en door een zeef worden opgevangen, zou je de onderste laag dus kunnen gebruiken voor het wormenhotel.
    Andersom zou ik er niet voor kiezen om de gehele kattenbak incl kattenpoep in de wormenbak de kiepen…
    Ik heb zelf (nog) geen wormenhotel, maar ga er binnenkort mee beginnen. Als iemand anders al ervaring heeft met houtkorrels in de bak ben ik hier ook erg benieuwd naar!

  136. Hoi Frank,

   1kg compost wormen en de 2kg voer zijn ondertussen binnen, er word al goed gegeten hiervan, en zo ben ik maar de gft met een oude
   blender aan het fijnhakken geweest. Dit gaat keurig netjes ook op =)
   Groetjes,

   Chris

   1. Goed bezig Chris! Met de blender moet het lekker snel gaan. Veel succes met de wormen!!

  137. Hoi Frank,

   Ik heb de wormen ondertussen ontvangen, bedankt daarvoor! Ze zijn nog een beetje hun weg aan het vinden in de bak. Ik heb wat eetresten in de bak gedaan maar het lijkt er niet op dat ze dat in de afgelopen week hebben aangeraakt. Is dat normaal? En mijn tweede vraag: hoe weet je wanneer je wormenbak te vochtig is?

   Groetjes,
   Isabel

   1. Hallo Isabel,

    Het kan even duren voordat de wormen aan de slag gaan. ook duurt het even voordat het aangeboden g.f.t ‘eetbaar’ wordt voor de wormen.

    de wormen bak is te nat wanneer je een balletje maakt van de grond er voorzichtig in knijpt en er veel water uitkomt dan is het te vochtig. Dit is niet meteen een ramp hoor. Je zou wat kranten papier kunnen toevoegen. zodat het niet kletsnat is. Wanneer het echt klets nat is kan er broei inkomen wanneer het lange tijd warm is. Dit is wel iets om rekening mee te houden.

    Een wormenbak in de zomer af laten koelen met water is dan ook geen goed idee.

    Veel succes met de wormen toren!.

    Mvg Frank

  138. Hoe zien de cocons eruit van de wormen eruit? Zijn er verschillen tussen cocons van de verschillende soorten (incl. regenwormen die ik zelf toevoeg) die we makkelijk kunnen zien? en misschien handig om die informatie bij een pakketje regenwormen mee te leveren of te verwijzen naar een e-book waarin de foto’s staan? Want ik ken genoeg mensen die nog nooit die cocons gezien hebben of althans opgevallen zijn en knikkeren rustig de wormenmest inclusief de cocons in plantenbak terwijl ze idealiter de cocons weer in de wormenton doen.

   1. Hallo Adriaan,

    Bedankt voor je vraag.

    Op deze website is deze informatie te vinden via onderstaande link vind je informatie over cocon’s
    https://wormenkwekerijwasse.nl/2017/02/19/wormen-kweken/

    Verder vind je onder het kopje ‘Informatie’ veel informatie over Wormen kweken

    Een Ebook stuur ik naar je email adres toe.

    Wanneer u een bestelling plaats wordt u verwezen naar deze informatie.

    Mocht je nog vragen hebben of zien dat er nog informatie mist dan hoor ik het graag.

    Mvg Frank

    1. bedankt! Ja Ebook ontvangen!
     De wormen ook trouwens en het lijkt erop dat ze het naar hun zin hebben :), maar een week is een beetje kort denk ik om te zien of het echt goed met ze gaat.

  139. Enige weken geleden heb ik bij jullie Lavameel gekocht, en al gebruikt, om een poging te doen Heermoes te bestrijden wat groeit tussen een haag van Bonte Liguster. Is het een goed plan om daarbij ook nog wormenmest te gaan gebruiken ? Ik hoop dat alles gaat helpen. Het is nu nog te kort geleden om er nu al iets zinnigs over te zeggen. De Heermoes komt nu nog vrolijk boven de grond.

   1. Hallo Henk,

    Heermoes groeit slecht op vruchtbare grond. Heermoes houd van een zure grond en wormenmest is iets wat zuur, maar ik denk dat het prima kan omdat het bijdraagt aan een goede vruchtbare bodem.

    Hou ons op de hoogte hoe het gaat.

    Mvg Frank

  140. Hoi Frank,

   Voor ons huishouden van twee hebben we een stalen ‘Wormery’ gekocht voor in de keuken. Deze is 30 liter. Hoeveel wormen moet ik daarvoor aanschaffen? Daarnaast heb je het over de aarde om de zoveel tijd zeven. Wat is een handige methode om dat te doen met een wormenbak zonder verschillende compostbakken maar met één, zoals die van ons?

   1. Hallo Isabel,

    In een bak van 30 liter is 2 ons wormen genoeg.

    Als je wormen wilt gaan kweken dan zou je op een bepaalt moment de wormen moeten scheiden van de cocons. Of wanneer je de wormenmest van de wormen wilt scheiden om de wormenmest te kunnen gebruiken. Of wanneer de Wormery vol is. Dit kunnen momenten zijn om te zeven.

    In de wormentoren zitten deze ‘zeven’ ingebouwd. voor alle andere bakken geld dat je met een zeef aan de slag moet als je geen wormen tussen je wormenmest wilt. of de wormen van de cocons wilt scheiden.

    Wanneer je dat niet uitmaakt dan kan je altijd de onderste laag eruit halen. Hierin zitten de minste wormen over het algemeen omdat de wormen het meeste hebben opgegeten.

    Veel succes

    Mvg Frank

    1. Bedankt voor je reactie Frank! Ik ga de wormen bestellen.

     Groeten,
     Isabel

     1. Heb de wormen ondertussen ontvangen, ze zijn nog een beetje hun weg aan het vinden in de bak. Ik heb wat eetresten in de bak gedaan maar het lijkt er niet op dat ze dat in de afgelopen week hebben aangeraakt. Is dat normaal? En mijn tweede vraag: hoe weet je wanneer je wormenbak te vochtig is?

      Groetjes,
      Isabel

  141. Beste Frank, bedankt voor de snelle levering vrijdag besteld zaterdag op de afgesproken tijd geleverd, wormen zagen er goed uit, meteen in de bak gedaan Ik hoop op een voorspoedige groei.

   Groet Andre.

   1. Goed om te horen Andre!

  142. Hallo Frank,
   De wormencompost ontvangen ???

   Is het nu nog te koud om de mest al in de tuin te gebruiken?

   1. Nee hoor Will, je kan de wormenmest prima gebruiken met deze temperaturen.

  143. Hallo Frank,
   De wormencompost ontvangen ???

   1. Goed om te horen Will!!

  144. Hallo,
   ich würde gerne wissen , ob Sie die Würmer auch nach Deutschland verschicken und wenn wie lange das dauert.
   Und wie die Würmer verpackt sind. ( 1Kilo Wurm + ?? Erde )

   Gruß

   1. Hallo Oliver,

    Wir versenden auch nach Deutschland.
    Die Lieferung erfolgt in der Regel innerhalb von 3 Tagen.
    Würmer werden pro Kilo + Erde verpackt.

    GruB Frank

    1. Hallo,
     danke für die schnelle Antwort.
     kommen auf den Preis noch MWST drauf ?

     1. Der Preis auf der Website beinhaltet MWST und Versandkosten.

  145. Hallo Frank,
   We hebben een gazon van ca 500 m2. Mos is een probleem, ondanks dat er niet veel schaduwplekken zijn.
   Ik begrijp dat lavameel en wormenmest goed zou zijn. Het beste is dat er meer wormen in de grond zelf komen, lijkt me.
   Hoe pakken we dit aan? Graag uw advies .
   Mvg, M. De Jongh

   1. Beste Majan,

    Bedankt voor je vraag.

    Wat je in deze periode kan doen is alvast lavameel en wormenmest aan je grasveld toevoegen. 1 liter wormenmest per m2 en 100 gram lavameel is een mooi begin. Dit kan je 4 x per jaar herhalen. Wanneer de vorst weer is verdwenen kan je de bodemmix wormen gaan toevoegen. Een week na het uitzetten van de wormen is er een mogelijkheid om guano toe te voegen om het gras helemaal te laten knallen.

    Als je de lavameel en wormenmest door elkaar mengt kan je makkelijk het product uitstrooien over het grasveld. Eventueel na tijd licht bewateren. of slim plannen met een regenbui.

    Lavameel wormenmest en guano kan je allemaal in 1 gift geven.
    Guano en wormen kan je beter een week na elkaar doen.

    Heel veel succes en ik hoop dat je een goede grasmaaier hebt 😉

    Mvg Frank

   2. Dank voor het advies Frank. Komen de big bags wormenmest binnenkort weer beschikbaar?

  146. hallo frank ik heb al eerder contact met je gehad nadat ik voor de 1e keer voor mezelf wat wormen wil kweken de 1e oogst had ik weinig cocons terwijl ik met de temp. wel goed zat en ik gebruik het voer wat ik bij jou besteld heb de 2e keer heb ik pas na 7 weken de wormen er uit gehaald ik hen nu talloze cocons heb ze inmiddels in de garage (eerst op zolder ) moet ik ze misschien weer wat warmer zetten ivm de weer berichten de 1e keer zijn de cocons die er waren niet uitgekomen kunnen die alsnog uitkomen? en ik hoop dat de 2e ronde cocons wel uitkomt wat kan ik het beste doen gr jan .

   1. Hallo Jan,

    Goed om te horen dat de cocon productie opgang komt. Hou de cocons niet te droog dan moet het goed komen. Soms duurt het heel lang voordat ze uitkomen, maar lang niet alles zal uitkomen. Als je beschuit met muisjes kan gaan eten laat het weten.

    Mvg Frank

    1. ok frank bedankt zal ik zeker doen en wederom bedankt voor de snelle reactie super hoor.ps ik wil indien mogelijk wel eens een kijkje bij je kwekerij nemen gr jan.