Geplaatst op 12 Reacties

Wormen in de zomer

Zon

Het houden van wormen is een leuke en nuttige hobby waar je veel plezier aan kan beleven. Nu is het zo dat de zomer periode een spannende tijd kan zijn voor een wormenboer of hobbyist. Vooral wanneer je het kwik boven de 30 graden Celsius ziet komen en in de nacht niet ziet dalen onder de 20 graden.

Een wormenbak die eenmaal te heet is geworden kan veel problemen opleveren. Dit uit zich meestal in wormen sterfte. In een wormenkwekerij komt dit ook voor. Het lijken vooral de oudere wormen die hier last van kunnen krijgen in de warme periode. Wanneer de wormen in een koelcel worden gezet lijkt het weer beter te gaan. Zo zijn er thuis ook een aantal dingen die je kan doen.

Hier volgt het hitteplan voor de wormen.

1. Zorg dat de wormen zo koel mogelijk staan. tot max 5 graden. Een kelder is een ideale plek voor een wormentoren de temperatuur is hier constant.

2. Zorg dat de wormenbak niet te nat is en vul het indien nodig met wormenkweekgrond aan om de juiste vochtigheid te krijgen. Als je dit niet hebt kan je ook eventueel schoon papier gebruiken. Een wormenbak die te vochtig is in combinatie met hoge temperaturen is een dodelijke mix. Zorg dat de bak aan de droge kant is. Laat het kraantje van de lekbak eventueel openstaan zodat er geen vocht ophoopt in de lekbak. Wormen die in de lekbak willen schuilen voor de warmte kunnen dan niet verdrinken.

3. Haal wanneer het kan de deksel van de wormentoren af zodat eventuele hete vochtige lucht goed kan ontsnappen.

4. Voer de wormen tijdens de warme periode niet. Het verwerken van G.F.T. zorgt voor extra warmte in de bak. Haal eventueel rottend vochtig gft uit de bak.

5. Gebruik een tijdje alleen kweekgrond als voeding als de hoge temperatuur lang aanhoud.

6. verwijder eventueel de dode wormen. Dit houd de kwaliteit van de grond beter voor de wormen.

7. Leg een cola fles in de vriezer en leg de bevroren fles gewikkeld in kranten papier in de wormenbak. Het kranten papier geeft bescherming aan de wormen.

8. Een tip van Ben: Leg een natte handdoek over de wormentoren heen en richt een ventilator op de toren. Het verdampende vocht onttrekt warmte en de ventilator blaast het direct weg.

Iedereen veel succes met de warme dagen met deze tips zou veel ellende bespaard moeten blijven. Heb je zelf ook een paar goede tips laat het dan weten in de reacties hieronder.

12 gedachten over “Wormen in de zomer

 1. Ik heb ook de tip gehoord om het gftafval bevroren aan te bieden, ik zal dit aanstaande zomer proberen

  1. Bedankt voor de goede tip Mildred. Dat zal zeker de temperatuur zeker doen dalen. Groeten Frank

 2. Ik heb tijdens de hitte een natte handoek boven op de wormen toren gelegd en daarboven een bevroren koel element.
  Gr. T van den berg

  1. Beste T van den Berg,

   Bedankt voor de tip!

   Mvg Frank

 3. Helaas. Heel mijn wormen volk is gaan hemelen tijdens de hitte. Opruimen en opnieuw beginnen!

 4. Na verlies van twee bakken met wormen door de hitte heb ik met de kleine groep die zich teruggetrokken had in de lekbak nu een nieuwe bak gestart. Hierbij staat de onderste bak nu in een bak met water. Dit koelt niet alleen, tot nu toe houdt het ook de slakken uit de bak.

  Gert Jan

  1. Hallo Gertjan,

   Dat is een goede tip!

   Mvg Frank

 5. Dat vind ik een goeie tip. Thanks Sander.

 6. Deze tips komen voor ons veel te laat, jammer. Dit soort tips moet je eigenlijk ontvangen als de warmte periode bezig is en niet als deze op zijn retour is.
  Na Augustus bestellen we wel nieuwe wormen en grond.

  Vr groeten,

  Ben

  1. Frank,
   De schrik zat er goed in bij mij toen ik eergisteren erachter kwam hoeveel wormen er dood waren. Aangezien ik nu 10 maanden bezig ben was ik me niet bewust van de 30 graden grens. Ik was heel blij met je mailtje, want daardoor besefte ik me welke dingen ik anders zal moeten doen. Het was wellicht net na de grootste hitte, maar deze les vergeet ik nooit meer.

   Groeten,

   Sander

 7. Hallo Gert,

  Goed om te horen dat het werkt! Bedankt dat je de ervaring deelt.

  Mvg Frank

 8. Hallo Frank,

  Iedere ochtend een bevroren koelelement in iedere bak en de temperatuur blijft goed. Ik wikkel het element dan in een oud handdoekje zodat er geen direct contact kan zijn. De wormen zitten op een afstandje van de koelste plek.

  Met vriendelijke groet,

  Gert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *