Geplaatst op 22 Reacties

Wormentoren in de winter

Wormentoren in de winter

Foto: Brigitte T-S

De winter staat weer voor de deur. Tijd om een paar maatregelen te nemen voor de wormentoren.

Wanneer je zorgt dat de wormentoren goed draai en vol zit met relatief droog substraat dan kunnen ze de meeste zachte winters prima doorstaan.  Een plek in de luwte scheelt natuurlijk ook enorm. Een plek in de garage zou helemaal perfect zijn dan draait de wormentoren gewoon door in de winter, maar niet iedereen heeft er ruimte voor of wil dat liever niet. 

Mocht het erg hard gaan vriezen dan kan je de wormentoren altijd inpakken zoals in de foto hierboven. Houd hierbij wel rekening dat er voldoende frisse lucht in en uit kan. 

Mocht het na alle maatregelen de wormenbak toch helemaal bevroren zijn dan blijkt vaak in het voorjaar dat er weer nieuwe jonge wormen zijn uitgekomen. 

22 gedachten over “Wormentoren in de winter

 1. Ik heb een wormenbak die uit 1 laag bestaat. Deze zit nu aardig vol en ook best wat gezinsuitbreiding gekregen. Kan ik er nu een tweede laag opzetten of beter wachten tot de lente? Ze staan in de (koude, onverwarmde en niet-geisoleerde) schuur.
  Groetjes Elvira

  1. Beste Elvira,

   Bedankt voor je vraag.

   Je kan prima doorgaan met een nieuwe laag. De wormen eten wel een stuk minder dus je hoeft maar weinig te voeren. Als je merkt dat de wormen maar heel weinig eten en er ligt nog onverwerkt gft dan kan je best even een paar weken niets meer geven. Zodra je ziet dat het deels is opgegeten dan kan je weer een beetje nieuwe geven.

   EN in koude tijden even de wormen warm aanspreken doet wonderen 🙂

   Veel succes

 2. Dag Frank
  Ik wil nu beginnen met een wormentoren , kan deze in de winter in een koude kas geplaatst worden ? Of beter de lente wachten ?
  Vg.
  Maggui

  1. Hallo Maggui,

   Momenteel is het warm genoeg om een wormentoren te beginnen. Met nog een paar maand van redelijke temperaturen voor de boeg is er tijd genoeg om een wormentoren op te starten. Tegen de tijd dat het flink gaat vriezen ( wat geen zekerheid meer is in Nederland ) zit de wormentoren een stuk voller met gft waar de wormen kunnen schuilen. Mocht het echt een strenge winter worden dan overleven de cocon’s en de jonge wormen zodat je in de lente weer volle bak aan de gang kan.

   De wormentoren in de kas zetten in de winter is een prima idee. Met hogere temperaturen is de productie ook een flink stuk hoger.

   Alvast veel succes 🙂

   Groeten Frank

 3. hallo Frank nog een aanvullende vraag, ik ben echt een leek en enthousiaste beginner.
  Bij de levering van de wormen heb ik ook voer gekregen. Dat begrijp ik niet. De wormen eten toch het GFT? Graag je reactie..
  Bedankt!

  1. Hoi Marieke,

   leuk dat je zo enthousiast bent. Het mee geleverde voer is om de wormen een goede overgang te geven van de kwekerij naar de nieuwe woonplek.

   De wormen zijn gewend geraakt aan een bepaalde manier van voeren en moeten even wennen aan hun nieuwe leefomgeving en voer. Omdat dit per nieuwe plek sterk wisselt geven we de wormen direct een voedsel pakket mee voor de eerste periode. Dit helpt ook om de wormen een rustige overgang te geven.

   Als het voer op is is het niet nodig om nieuwe te kopen. tenzij als je wilt kweken met de wormen dan kan het voer een extra zetje mee geven. Het voer is verder volledig organisch.

   Veel succes met je wormenproject!!

   Groeten Frank

 4. hoi Frank ik heb een vraag naar info gestuurd. Ontvang jij die?

  1. Hallo Marieke,

   Ik heb je bericht ontvangen en beantwoordt. 🙂

   Groeten Frank

 5. Beste Frank,
  Wij gaan een zelfgemaakte houten wormentoren gebruiken? Is er een limiet aan de hoogte per laag? Ik heb nu lagen van 23 cm hoog en 40x40breed.
  Kruipen de wormen over het hout door de gaatjes, of moet de onderste laag de volgende uiteindelijk aansluiten voor migratie? Ik wil een kg wormen bestellen voor de toren.
  Alvast bedankt!

  1. Beste Ellen,

   Bedankt voor je vraag.

   Wormen kunnen goed kruipen. Bij ons in de kwekerij zitten ze heel soms tot aan het plafon. Dus een kleine uitsparing tussen de onderste bak en de bovenste bak is geen probleem voor de wormen.

   Veel plezier met bouwen!

   Mvg Frank

   1. Erg bedankt Frank! De bestelling is geplaatst en het hotel is klaar, superleuk!
    (Ik had mijn bericht op de verkeerde plek gezet..zag ik later..)

    1. Goed om te horen dat het is gelukt. Ik hoop dat de wormen veel plezier hebben in hun nieuwe onderkomen.

     Groeten Frank

 6. Als ik wormen (welke) heb voor groente tuin ,hoe hou ik ze in mijn eigen tuin.
  Heb nu lava meel ontvangen , hoe gebruik ik dat ook in mijn groente tuin bv. Bij koolplantjes , andijvie enz..?

  1. Beste Scholte,

   Bedankt voor je vraag.

   Voor wormen en tuin is het goed om een organische laag aan te brengen. Dit kan door bijvoorbeeld je snoeiafval weer terug in de groentetuin te brengen.
   Zo hou je het vocht en de wormen beter in de tuin.

   Lavameel kan je verstrooien in de groentetuin. Dosering 200 tot 350 is een prima dosering voor een groente tuin. Daarna ligt inwerken en even naar sproeien met water.

   Veel succes met de groente tuin.

   Mvg Frank

 7. Kunnen de compostwormen ook in een compostbak waar zaagsel en kippenmest uit het kippenhok in zitten? Mijn ervaring is dat het zaagsel en kippenmest ook na verloop van tijd gecomposteerd zijn. Wel langzaam, maar toch.

  1. Beste Henk,

   Bedankt voor je vraag.
   Dit kan op zich prima. Wanneer de hoop groot genoeg is en de kippenmest enige tijd kan liggen voordat de wormen er door heen moeten kan het prima. Wanneer het puur kippemest bevat en houtsnipper dan moet je de bult eerst voor composteren voordat het geschikt is voor de wormen.

   Veel succes! Mvg Frank

 8. Hallo Frank ik heb een wormen toren van 75 cm x50cm x12cm per laag hoeveel wormen moet ik daar indoen en kan ik die ook bij jullie kopen groet Douwe

  1. Beste Douwe,

   Bedankt voor je vraag.

   Er kan betreft de ruimte makkelijk een kilo of twee wormen in een toren als deze. Maar het ligt er vooral aan wat je van plant bent. Hoeveel gft krijgen de wormen te eten?
   Wanneer je elke dag van plan bent om gft toe te voegen dan is een kilo ( of meer) prima. Wanneer je een paar keer in de week wat geeft dan zou een halve kilo ook kunnen volstaan.

   Maar als je regelmatig wilt oogsten is een kilo zeker aan te raden.

   Ik hoop dat ik je wat op weg heb geholpen in je keuze. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Groetjes Frank

 9. Hallo,
  ik ben van plan om een wormen hotel te maken , de bakken heb ik al
  Nu is mijn vraag , is het nu in januari verstandig om nu de wormen te bestellen ? of te wachten tot maart/april
  bij de bestelling wil ik ook een zeef bij bestellen , wat moet ik bij die zeef voorstellen ,is daar ook een foto van?
  MVG Jan

  1. Beste Jan,

   Leuk dat je een wormentoren gaat maken. Met het zachte weer van nu kan je prima beginnen. Wanneer de bak buiten staat zal je merken dat de wormen nog niet heel veel omzetten maar zodra het warmer wordt gaat het steeds sneller. Zolang het niet dagen achter elkaar flink vriest reddend de wormen zich prima zolang de wormentoren redelijk gevuld is. Dit geeft de wormen bescherming tegen de vorst.

   Hier zie je hoe de wormenzeef eruit ziet.

   Veel succes alvast met de wormen hotel.

   Groetjes Frank

 10. Bedankt voor de informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *