Geplaatst op 14 Reacties

Zieke wormen en oplossingen

parel ketting

Foto: Eline

Wormen kunnen ons goed helpen met het verwerken van G.F.T. Een worm kan wel 7 jaar oud worden en zorgt in die tijd voor veel na geslacht. Helaas wordt lang niet alle wormen 7 jaar. Door allerlei omstandigheden kunnen wormen het loodje leggen. Hier proberen we een aantal symptomen te beschrijven welke je allemaal kan tegen komen.

String of pearls is een bekent probleem bij iedereen die met wormen werkt. Vroeg of laat zie je wel eens een wormen die tussen zijn segmenten lijk top te lossen of een opgeblazen belletje krijgt.

Wat hier precies gebeurt is lastig te zeggen maar er zijn wel een aantal vermoedens. Waarschijnlijk is het een overdaad aan eiwitten. De eiwitten in een wormenbak worden eerst bewerkt door micro-organismen het omzetten van de eiwitten zorgt voor een zure substraat. Wanneer er balans is tussen de hoeveelheid zuur die dit oplevert en de hoeveel calcium ( b.v. Lavameel ) buffer is er niets aan de hand. Als deze balans verstoort is en de wormen het zure grond op eten kan je te maken krijgen met dit verschijnsel.

Een worm verwerkt het voedsel in een krop ( net als een vogel ) De wormen heeft geen tanden en gebruikt steentjes om het voedsel te verteren. De wormen hebben een klier die calcium uitscheid. Dit zorgt ervoor dat het voedsel wat te zuur is voor de wormen wordt geneutraliseerd. Wanneer het substraat te zuur is of wanneer de wormen niet over voldoende calcium beschikt, kan het problemen geven in het darm kanaal van de wormen. Het te zure voedsel begint te fermenteren in het darmkanaal van de worm en kan de gassen die ontstaan niet kwijt. Een wormen scheurt letterlijk uit elkaar. Omdat de worm tussen zijn segmenten het zwakste is ontstaan daar de scheuren. Wat kan lijken op een parel ketting.

Wat er aan te doen?

Als de theorie zou kloppen dan is het op te lossen met bijvoorbeeld regelmatig een beetje lavameel in de wormen bak strooien. Bij ons in de kwekerij voeren wij onze wormen dan ook standaard lavameel.

Wat te doen als het helemaal mis lijkt te gaan.

Wanneer je ziet dat je massale wormen sterfte krijgt wat hierop lijkt dan kan je het beste al het onverteerde voedsel uit de bak halen. Zoveel mogelijk de gezonde wormen eruit halen en deze wormen in een verse bak met kweekgrond of uit gewerkte compost en lavameel toevoegen. Hier laat je de wormen ( het liefst op een koele plek ) een tijdje in staan zonder extra voeding te geven.

Deze behandeling werkt voor de meeste problemen die je kan krijgen met de wormen.

Handige links:

Hitteplan voor wormen

Beestjes in de wormen bak

14 gedachten over “Zieke wormen en oplossingen

 1. Ha Frank,
  Ik liep tegen je website aan met allerlei nuttige wormen-info en wilde je meteen iets voorleggen.. ik heb sinds een jaar een wormenbak en de laatste tijd merk ik dat ik vooral heel veel hele kleine wormen heb.. de oudere en dikkere wormen minderen vrij snel in aantal, maar de kleintjes zijn er volop. Het lijkt alleen of zij niet tot wasdom komen. Heeft dat iets met voedsel te maken of is het iets anders?
  Hoop dat je het herkent en een tip hebt;)
  Dank alvast voor de moeite
  Mvg
  Aad

  1. Beste Aad,

   De wormen in een wormenbak worden meestal niet zo groot als bij ons in de kwekerij. Dit ligt groot en deels aan het voer maar ook aan warmte enz.

   Bij ons in de kwekerij is een wormen na een half jaar ongeveer 1 gram. In een wormentoren kunnen ze hier wel meer dan een jaar over doen. Wij zorgen voor ideale omstandigheden voor de wormen hierdoor kunnen ze lekker groeien en hebben ze niet te maken met een winter periode waar ze meestal flink van afvallen.

   Wil je dat je wormen sneller gaan groeien dan kan je met het wormenvoer in combinatie met het kweekgrond goede resultaten halen.
   Hier vind je het wormenvoer:
   Kweekvoer voor wormen

   Veel succes!

   Groeten Frank

 2. beste.
  Met mijn wormen ging alles goed, tot ik ontdekte dat alles begon te rotten in de bak en er massaal doodde wormen lagen onderin de bak.
  Alles in potdicht gemaakt en alleen bovenaan een luchtgat, gebrek aan lucht?
  De wormen gaan onderin de bak op de rooster voor te streven en stinken verschrikkelijk.
  Wat doe ik verkeerd????
  schillen van pompoen en kiwi kan dit de reden zijn.
  Graag je menging aub.
  Nieuw aarde heb ik al besteld bij jou, ga reden wat er te reden valt.

  Mvg Marquita

  1. Beste Marquita,

   Aj geen goed bericht.

   Het kan verschillende redenen hebben.

   Het zou met het lucht te maken kunnen hebben. Maar een overdaad aan 1 soort voedsel ( vooral fruit ) kan ook problemen geven. Dit kan dan gaan rotten en uiteindelijk gaan gisten dit kan een reden zijn dat de wormen bezwijken.

   Waar staat de wormen bak?
   Hoelang heb je de bak staan?

   Ik kijk uit naar je reactie.

   Mvg Frank

 3. beste welk lavameel moet ik mij kopen daar je er veel soorten verpakkingen in hebt het in voor bij mijn wormen te doen grt

  1. Beste Christine,

   Bedankt voor je vraag.

   Lavameel van Franky’s Flora en lavameel van Eifelgold zijn allebei grondig getest en geschikt bevonden. Deze 2 kan je veilig gebruiken voor de wormen.

   Mvg Frank

 4. Beste Frank,
  bedankt voor de informatie. Deze nieuwe artikelen komen steeds heel tijdig!
  Ik zie de laatste dagen alle symptomen van een zure omgeving: potwormen, fruitvliegen en overleden wormen. Eerder dit jaar had ik zulke problemen helemaal niet. Kan het zijn dat de warmte (deels) hiervoor zorgt, bijv doordat de afbraak van de GFT sneller/anders gaat? Mijn bak staat standaard buiten, tenzij het daar echt te warm is.

  1. Beste Dagmar,

   Graag gedaan!

   De kans dat het veroorzaakt is door de hitte is inderdaad zeer goed mogelijk. Door de snellere verwerking door de hitte kunnen bepaalde problemen sneller ontstaan. Met beter weer opkomst voor de wormen verdwijnen bepaalde problemen ook weer. Mocht dit niet zo zijn dan helpen bovenstaande tips.

   Veel succes met de wormentoren

   Groeten Frank

 5. Bedankt voor het artikel Frank! Hoe vaak en hoeveel lavameel voeren jullie standaard om de zuurgraad in balans te houden? En wij hebben bij onze wormenbak een zak met kalkkorrels ontvangen, heeft dat dezelfde dosering?

  1. Hallo Eline,

   Graag gedaan. Jij bedankt voor de mooie foto.
   Het is een beetje gevoelswerk omdat de zuurgraad wisselt. Bij ons zit door de grond, waar de wormen in leven standaard een kleine hoeveelheid lavameel. Door het voer mengen we ongeveer een handje lavameel per 20 kilo voer. Daarnaast kijken we in de bakken wat we aan treffen. Zien we veel potwormen en fruitvliegen dan spuiten we met de lavameel verstuiver over de bakken heen.

   Eierschalen hebben een vergelijkbare werking. Niet al het kalk is geschikt voor de wormentoren en kan zelfs dodelijk zijn voor wormen. Pas dus op met kalk gebruiken.

   Voor een wormentoren thuis kan je b.v. eens in de 4 week een beetje lavameel in de wormenbak doen. Wanneer je ziet dat je allemaal witte kleine wormen hebt ( potwormen) dan weet je dat de bak zuur begint te worden. Het is niet zo dat er geen potwormen mogen voorkomen. Potwormen zijn in de wormenbak nuttige diertjes.

   Veel succes met de wormen.

   Mvg Frank

   1. Ha Frank,

    Ik heb alle stappen uitgevoerd, maar zie nog iedere dag misvormde en dode wormen 🙁 hoeveel tijd moet ik de bak geven om te herstellen? En wanneer moet ik de handelingen herhalen wanneer ik geen verandering zie?

    Groetjes Eline

    1. Beste Eline,

     Er kan een lange tijd overheen gaan voordat het weer helemaal over is. Bij ons in de kwekerij kan het soms wel maanden duren voordat het helemaal over is. We voeren de wormen dan beperkt.

     Als je de nog levende wormen uit de bak hebt gehaald en in verse kweekgrond hebt gezet dan is het wachten tot het beter gaat. Heel veel meer kan je dan niet doen. Als het goed is zou je elke keer minder dode wormen vinden. Daarnaast ga je merken dat de nog aanwezige wormen vitaler worden en weer beginnen te eten. Vanaf dit moment kan je weer langzaam beginnen met het geven van G.F.T. De wormen zorgen voor veel na geslacht. Na een paar maand zijn er weer genoeg jonge wormen die zijn op gegroeid in een gezonde omgeving wat er weer voor zorgt dat de bak weer op volle toeren kan draaien.

     Al zal het per bak verschillen elke maand een eetlepel lavameel Helpt om de zuurgraad beter in balans te houden.

     Merk je al dat langzaam beter gaat of zijn er elke dag nog evenveel dode wormen?

     Groeten Frank

     1. Ha Frank,

      Het gaat nu een stuk beter. Ik ben begonnen met meer eten geven (vooral fruit gemixed met eierschillen) en daardoor heb ik nu een babyboom! Heel soms zie ik nog een misvormde of dode worm, maar dat lijkt over zijn piek heen. Bedankt voor je begeleiding en advies, hopelijk blijft de bak nu gezond 🙂

     2. Hallo Eline,

      Bedankt voor je bericht.
      Super om te horen dat het weer beter gaat. Met alle nieuwe baby wormpjes is de populatie zo weer op peil.

      Veel plezier met de wormentoren!

      Groeten Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *