Welke beestjes in de wormenbak
Met enige regelmatig krijg ik mailtjes over verschillende beestje in de wormentoren. Soms uit interesse of soms uit paniek ;)
Al zijn er wel een aantal beestjes die wormen kunnen opeten toch zijn de meeste diertjes die je tegen komt nuttig en helpen de wormen mee in het proces.
In dit artikel proberen we een database aan te leggen van beestje die kunnen voorkomen in de wormenbakken, wormentorens en composthopen.
De eerste is:
Roofmijt in de wormenbak
Foto: Louis v H ( foto sterk uitvergroot ware grote +/- 1 mm)
Er bestaan wel 45000 verschillende mijten waarvan er een aantal voorkomen in de wormentoren. Gelukkig komt de roofmijt ook voor in de wormentoren.
Roofmijten ( niet te verwarren met de bloedluis ) zijn de natuurlijke vijand van de bloedluis. De bloedluis is de prooi voor de roofmijt en vormt dus een voedselbron. Zowel bloedluizen als roofmijten bewegen zich op dezelfde manier en worden daardoor wel eens met elkaar verward. Een bloedluis kom je in een wormentoren niet tegen omdat er voor een bloedluis niets te eten is.
Roofmijt is te herkennen aan een snel lopende speldenknop. Sommige roofmijtsoorten worden ingezet in de glastuinbouw om plagen te bestrijden. Roofmijt kan in sommige gevallen in overvloed voorkomen. Gelukkig is het een nuttig diertje. Zodra er minder te eten is voor de roofmijt zal hij weer in getallen afnemen. De roofmijt jaagt op o.a mijten en trips. De roofmijt die in de wormenmest voorkomt komt is meestal de Macrocheles robustulus. Roofmijt geeft geen schade aan planten.
Roofmijt: foto Frank
Mieren in de wormenbak
Kunnen mieren kwaad in de bak?
Mieren komen ook met enige regelmaat voor in een wormentoren. Mieren eten naast schimmels en insecten ook wormen. Mieren kunnen dus wel wormen eten maar meestal geven mieren in een wormenbak geen problemen. In de natuur wonen de wormen ook naast mieren.
Wil je er wel graag vanaf. Mieren houden niet van een vochtige omgeving dus de wormentoren vochtiger houden helpt. Ook het regelmatig verstoren van het mieren nest helpt om de mieren te laten vertrekken.
Enchytreeën in de wormenbak
De witte wormen met de naam Enchytreeën zijn kleine witte wormen die soms massaal kunnen voorkomen in de wormentoren. Het zijn niet de baby’s van de compostworm. Gelukkig zijn het nuttige wormen die net als de regenwormen lekker aan het snoepen zijn het aanwezige compost. Je kan de wormen lekker hun gang laten gaan in de wormentoren.
Enchytreeën wormen worden ook gebruikt als aquarium voer voor onder ander vissen.
Fruitvliegjes in de wormenbak
Foto: Fruitvliegjes door Frank Wasse
Fruitvliegjes zijn meestal geen welkome gasten maar helaas gaan ze vaak wel hand in hand met een wormentoren. Meestal zijn het er maar een paar maar soms kan het een heuse plaag zijn. Het kan zijn dat je er vanzelf weer vanaf komt. Maar wil je daar niet op wachten dan kan je er ook een laagje zand van een ongeveer een dikke cm over de bovenste bak strooien eventueel in combinatie met lavameel.
Het zand zorgt ervoor dat de fruitvliegjes geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen in het gft en het lavameel zorgt dat de ph minder gunstig wordt voor fruitvliegjes. Het is dan belangrijk dat er even niet gevoerd wordt ongeveer 2 tot 3 week. De cyclus van de fruitvliegen is dan doorbroken waardoor de populatie zal afnemen of verdwijnen. Dit werkt ook voor de varenrouwmug en andere vliegjes die de eitjes leggen in de wormentoren.
Omdat zand ook de hele productie stil legt kan je er ook voor kiezen om een hennepmat te gebruiken. Inmiddels hebben voor bijna alle torens die in Nederland verkocht worden een hennepmat op formaat. Zou kan de productie van wormenmest gewoon doorgaan.
Het is sowieso aan te raden om af en toe een klein wolkje lavameel in de wormentoren te doen om de ph-waarde gunstig te houden. De wormen eten er ook van en de mineralen zorgen voor een mooier eindproduct namelijk de wormenmest.
Mijten +/- 1mm
Deze witte bolletjes lijken in eerste instantie niet te bewegen. Maar als je er dicht boven op zit. Dan zie je dat het allemaal bewegende beestjes zijn. Omdat de beestjes 8 poten hebben ga ik ervanuit dat het mijten zijn. Deze mijten eten het materiaal in de wormentoren en werken zo dus nuttig mee in het proces. De mijten kunnen wel op wormen voorkomen. Het lijkt erop dat de mijten uitsluiten op zwakke en stervende wormen zitten. Een echt gevaar in de wormenbak zijn ze niet en kunnen als nuttig worden beschouwd.
Zie hier een filmpje van de mijten.