Gratis verzenden binnen Nederland boven de €50,-!
Home > Advies & informatie > Beestjes in de wormenbak

Beestjes in de wormenbak

November 2019 door Frank Wasse

Welke beestjes in de wormenbak

Met enige regelmatig krijg ik mailtjes over verschillende beestje in de wormentoren. Soms uit interesse of soms uit paniek ;)
Al zijn er wel een aantal beestjes die wormen kunnen opeten toch zijn de meeste diertjes die je tegen komt nuttig en helpen de wormen mee in het proces.

In dit artikel proberen we een database aan te leggen van beestje die kunnen voorkomen in de wormenbakken, wormentorens en composthopen.

De eerste is:

Roofmijt in de wormenbak

Roofmijt in de wormenbak
Foto: Louis v H ( foto sterk uitvergroot ware grote +/- 1 mm)

Er bestaan wel 45000 verschillende mijten waarvan er een aantal voorkomen in de wormentoren. Gelukkig komt de roofmijt ook voor in de wormentoren.

Roofmijt is te herkennen aan een snel lopende speldenknop. Sommige roofmijtsoorten worden ingezet in de glastuinbouw om plagen te bestrijden. Roofmijt kan in sommige gevallen in overvloed voorkomen. Gelukkig is het een nuttig diertje. Zodra er minder te eten is voor de roofmijt zal hij weer in getallen afnemen. De roofmijt jaagt op o.a mijten en trips. De roofmijt die in de wormenmest voorkomt komt waarschijnlijk uit de Hypoaspis familie.  
Roofmijt geeft geen schade aan planten.


Mieren in de wormenbak

Kunnen mieren kwaad in de bak?

Mieren komen ook met enige regelmaat voor in een wormentoren. Mieren eten naast schimmels en insecten ook wormen. Mieren kunnen dus wel wormen eten maar meestal geven mieren in een wormenbak geen problemen. In de natuur wonen de wormen ook naast mieren.  

Wil je er wel graag vanaf. Mieren houden niet van een vochtige omgeving dus de wormentoren vochtiger houden helpt. Ook het regelmatig verstoren van het mieren nest helpt om de mieren te laten vertrekken.

Potworm in de wormenbak

Potwormen komen vaak voor in een wormentoren. De potwormen zijn niet schadelijk in een wormentoren en helpen de wormen mee in het verwerkingsproces. Helaas is wet wel zo dat potwormen levend organisch materiaal eten. Dit houd in dat ze dus ook wortels van planten kunnen eten.

Eenmaal volwassen veranderd de potworm in een vlieg behorende tot de familie Keroplatidae (langhoornmuggen). Er bestaan meerder soorten potwormen. Hieronder vind je 2 foto’s van de vliegen.

Proceroplatus trinidadensis

Lyprauta chacoensis Proceroplatus trinidadensis
Beide foto’s zijn afkomstig van anthura.nl

Potwormen kan je bestrijden door een laagje zand van ongeveer 2 cm toe te voegen in de bovenste laag van de bovenste bak. Wanneer je 2 weken wacht dan kunnen de vliegjes geen nieuwe eitjes meer leggen in de bodem. In deze periode kan je de wormen niet voeren in de bovenste bak. Ook helpt het om de grond in de wormentoren aan de droge kant te houden. Helaas werkt dit ook de compostwormen tegen.

Fruitvliegjes in de wormenbak

Fruitvliegjes in de wormenbak
Foto: Fruitvliegjes door Frank Wasse

Fruitvliegjes zijn meestal geen welkome gasten maar helaas gaan ze vaak wel hand in hand met een wormentoren. Meestal zijn het er maar een paar maar soms kan het een heuse plaag zijn. Het kan zijn dat je er vanzelf weer vanaf komt. Maar wil je daar niet op wachten dan kan je er ook een laagje zand van een ongeveer een dikke cm over de bovenste bak strooien eventueel in combinatie met lavameel.

Het zand zorgt ervoor dat de fruitvliegjes geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen in het gft en het lavameel zorgt dat de ph minder gunstig wordt voor fruitvliegjes. Het is dan belangrijk dat er even niet gevoerd wordt ongeveer 2 tot 3 week. De cyclus van de fruitvliegen is dan doorbroken waardoor de populatie zal afnemen of verdwijnen. Dit werkt ook voor de varenrouwmug en andere vliegjes die de eitjes leggen in de wormentoren.

Het is sowieso aan te raden om af en toe een klein wolkje lavameel in de wormentoren te doen om de ph-waarde gunstig te houden. De wormen eten er ook van en de mineralen zorgen voor een mooier eindproduct namelijk de wormenmest.

Welk beestje/organisme is dit? Denk jij te weten welke beestjes dit precies zijn dan hoor ik het graag!

Deze foto kreeg ik opgestuurd door Gert met de vraag welke beestjes dit precies zijn en of ze schadelijk zijn in een wormentoren.

Mijten in het wormenhotel
Foto: Gert Bij

Mijn eerste gevoel zegt dat het mijten zijn maar helemaal zeker weet ik het niet. Bij ons in de kwekerij komen ze ook voor ( zie foto fruitvliegjes gemaakt in de kwekerij ) en net als bij Gert zitten deze beestjes ook op zieke en dode wormen maar ook op het GFT.

Mijn gevoel zegt dat deze beestjes nuttig zijn en dood en halfdood materiaal eten. Met andere woorden vermoed ik dat deze niet schadelijk zijn.

 Leucocoprinus
Foto: Mark van de Ven - Leucocoprinus

Inmiddels heb ik een foto van Mark ontvangen die erg lijkt op de foto van Gert Bij. Op de foto van Mark is een schimmel te zien met de naam  Leucocoprinus. Hartelijkdank Mark voor de opheldering en de foto.

Leucocoprinus is een geslacht van schimmels in de familie Agaricaceae. Het bekendste lid is de gele potplantpaddestoel, die wereldwijd voorkomt. ( bron Wikipedia )

Mijten +/- 1mm

mijten

Deze witte bolletjes lijken in eerste instantie niet te bewegen. Maar als je er dicht boven op zit. Dan zie je dat het allemaal bewegende beestjes zijn. Omdat de beestjes 8 poten hebben ga ik ervanuit dat het mijten zijn. Deze mijten eten het materiaal in de wormentoren en werken zo dus nuttig mee in het proces. De mijten kunnen wel op wormen voorkomen. Het lijkt erop dat de mijten uitsluiten op zwakke en stervende wormen zitten. Een echt gevaar in de wormenbak zijn ze niet en kunnen als nuttig worden beschouwd.

Zie hier een filmpje van de mijten.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/epPTE5hc5Fg" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Springstaartjes

springstaartjes

Foto: Dutch-Rana

Springstaartjes komen vooral voor in een wat vochtiger wormenbak. De springstaartjes eten dood organisch materiaal en schimmels. Springstaatjes zijn dus nuttige dieren en kunnen geen kwaad voor de wormen. Met een lengte van 0,2 tot 6 mm zijn ze te herkennen aan hun vlucht gedrag. Met een ‘springvork’ op hun buik kunnen de beestje enorme sprongen maken. Zo is het beestje makkelijjk te herkennen.

Deze springstaarten worden wit geboren en worden na mate ze ouder worden grijs. Het zijn dus niet dezelfde springstaartjes als die voederdier te verkrijgen zijn voor bijvoorbeeld gifkikkers.

Springstaartjes
Foto: Frank Wasse Springstaartjes


Pissebedden

Heeft u ook foto’s van dit diertje in uw wormenbak stuur ze dan op naar info@wormenkwekerijwasse.nl