Heermoes bestrijden – Hoe doe je dat?
Heermoes, ook wel kattenstaart of paardenstaart genoemd, is een hardnekkige plant die in veel tuinen te vinden is. De plant verspreidt zich snel en kan andere planten overwoekeren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het onkruid Heermoes te bestrijden.
Heermoes herkennen
Heermoes is een plant die je overal kunt vinden, zelfs tussen de tegels op de grond. Het heeft een holle stengel met kleine bladeren die in kransen groeien en kan zelfs 1 meter hoog worden. Heermoes houdt van vochtige en arme grond, dus je zult het vaak zien in vochtige gebieden zoals bij rivieren. Het groeit snel en is lastig om te verwijderen omdat het diepe wortels heeft.
Heermoes verantwoord bestrijden
Bijna elke dag krijg ik mailtjes met vragen over Heermoes bestrijding. Zo kreeg ik hierover ook een vraag van Diana:
"Goedemiddag,
Ik heb heel veel heermoes in mijn tuin en zag op internet dat lavameel een goed middel is tegen heermoes, alleen kan ik niet ontdekken hoe ik het moet toepassen en in welke hoeveelheid. Een gedeelte van mijn tuin, aan de waterkant is ongeveer 25 vierkante meter. Verder heb ik ook nog wat andere perken waar dit gewas snel in oprukt. Kunt u mij informatie geven over het bovenstaande? Vast bedankt voor de moeite.
Met vriendelijke groet, Diana"
Waarom krijgt iemand Heermoes in de tuin?
Een van de redenen is dat de grond weinig mineralen meer bevat aan de oppervlakte. Heermoes is een plant die met zijn wortels diep uit de bodem zijn voeding haalt, wat het voor de plant mogelijk maakt om op arme grond goed te gedijen. De plant zorgt er eigenlijk voor dat mineralen weer aan de oppervlakte van de bodem komen. Heermoes is dus een signaalplantje dat er te weinig mineralen in de bodem zijn. Wanneer de grond zuur is, krijgt Heermoes helemaal de kans om zich te settelen.
Heermoes zorgt ervoor dat de mineralen weer aan de oppervlakte komen door het proces van afsterven, verteren en weer opgroeien. Door het wieden van het groene gedeelte en deze in bijvoorbeeld een wormentoren te stoppen, doorbreek je dat proces en komen de mineralen niet terug in de tuin waar de heermoes groeit, maar in de wormenmest van je wormentoren. Dus in theorie werkt het wieden van Heermoes averechts. Tenzij je de wormenmest weer gebruikt op het stuk waar je last hebt van Heermoes. Dan komen de mineralen weer terecht waar je de wormenmest gebruikt.
Wat te doen tegen Heermoes?
Handmatig verwijderen
-
Uitgraven: Heermoes heeft diepe wortels, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk van de wortels mee te nemen. Gebruik een scherpe schop om diep te graven.
-
Herhaalde verwijdering: Omdat de wortels moeilijk volledig te verwijderen zijn, zal de plant vaak teruggroeien. Blijf consequent met het verwijderen van nieuwe scheuten.
Bodem bedekken
-
Het letterlijk afdekken van de bodem. Dit is wel een paardenmiddel maar werkt wel. Het voor 2 jaar afdekken van een bodem zou voldoende moeten zijn om de heermoes te onderdrukken, maar praktisch is anders.
-
Mulchen: Bedekken van de grond met een dikke laag mulch kan de groei van Heermoes onderdrukken. Mulch blokkeert het zonlicht, waardoor de Heermoes niet goed kan fotosynthetiseren.
-
Bodembedekkers: Het planten van snelgroeiende bodembedekkers kan helpen om Heermoes te verstikken en te verdringen. Helemaal een oplossing is dit niet aangezien Heermoes makkelijk tussen planten door kan groeien.
Verbeteren van de bodem ( dit werkt het beste )
-
Wormencompost toevoegen: Heermoes groeit goed in arme grond. Door de bodem te verrijken met Wormencompost en organisch materiaal, maak je de grond minder geschikt voor Heermoes. En worden mineralen makkelijker opgenomen.
Lavameel toevoegen: Zoals al eerder benoemd haalt Heermoes mineralen diep uit de grond en brengt deze weer naar de oppervlakte. Wanneer je Lavameel of Lavagruis toevoegt aan de bodem dan vul je de nodige mineralen weer aan. Dit zorgt ervoor dat je de functie ontneemt van de Heermoes. Daarnaast houdt Heermoes van een zure grond. Door Lavameel toe te voegen, verhoog je de pH-waarde van de grond, wat de groei van Heermoes kan ontmoedigen.
Lavameel gebruiken
O jippy, Frank gaat nu vertellen dat met een beetje Lavameel strooien het Heermoes probleem helemaal verdwijnt als sneeuw voor de zon. Helaas, het toedienen van Lavameel om de bodem weer te revitaliseren is een proces van een aantal jaar dat de Heermoes verdwijnt. Maar inmiddels heb ik al van mensen vernomen dat een halvering in een jaar geen bijzonderheid is.
Het komt erop neer dat het verbeteren van de bodem door mineralen aan te vullen en het bodemleven weer op gang te helpen soelaas biedt. Heermoes tussen de tegels blijft lastig te bestrijden. Je kunt Lavameel ‘oplossen’ in een gieter met water en na het verwijderen van de Heermoes kun je het tussen de tegels gieten. Hoe vaker het wordt herhaald, hoe beter.
Dosering van Lavameel
Voor Lavameel wordt minimaal 400 gram per m² per jaar aanbevolen. De mineralen ontnemen de functie van de Heermoes en zorgt voor een betere PH waarde.
Heermoes tussen de tegels
Heermoes tussen de tegels is natuurlijk lastig om daar lavameel tussen te krijgen. Als je de voegen vrij maakt en daar regelmatig lavameel strooien en het na sproeit met water zodat het de bodem in kan trekken. Dit moet je wel regelmatig herhalen om voldoende mineralen tussen de tegels te krijgen.
Wormenmest gebruiken
Wormenmest (1 liter tot 5 liter per m²) zorgt ervoor dat mineralen beter en sneller worden opgenomen door planten. Lavameel komt hierdoor beter tot zijn recht en je voegt direct een hoop bodemleven toe aan de grond.
Conclusie
Door een combinatie van deze methoden toe te passen, kun je de groei van Heermoes in je tuin effectief beheersen en terugdringen. Het kost wellicht wat tijd en inspanning, maar met doorzettingsvermogen kun je Heermoes succesvol bestrijden.
Heeft u nog vragen of opmerkingen of wilt u uw ervaring over dit onderwerp delen? Laat dan een reactie hieronder achter.
Naast eigen ervaring, Vind je hier meer wetenschappelijke info over heermoes: