Je hebt misschien wel eens gehoord dat na een vulkaanuitbarsting de grond ontzettend vruchtbaar is geworden, dit komt door de Lava wat als bodemverbetaar over een eiland stroomt.
Omdat niet iedereen een vulkaan in zijn tuin heeft. zijn er inmiddels ook zakken met lavameel en lavagruis te koop, maar....
Wat is lavameel Wat is lavagruis?
Lavameel is fijngemalen vulkanisch gesteente maar ook als grofgemalen vulkanisch gesteente verkrijgbaar en dan noemen we het lavagruis.
Dit oergesteente wordt bijvoorbeeld uit de Eifel streek in Duitsland gewonnen. Het gesteentemeel is rijk aan silicium in goed opneembare vorm voor planten. Silicium verhoogt de weerstand van het gewas tegen droogte, ziekten en plagen.
Lavameel en lavagruis zijn niet te verwarren met basalt of Basaltlava.
Al komt het vaak uit hetzelfde gebied, toch heeft basalt een andere samenstelling wat betreft mineralen en is een stuk minder geschikt voor je groententuin. Dit komt onder andere door de zware metalen aanwezig in het Basalt. Dit wil je absoluut niet in je groentetuin. Mocht je een groententuin hebben op veengrond wat van nature aan de zure kant is. Dan is het belangrijk hierop te letten omdat de zuurdere samenstelling van de bodem de schadelijke metalen makkelijker kunnen vrijmaken ten opzichte van een basische grond.
Ik krijg dan ook regelmatig de vraag in de mail waarom er zo'n groot prijsverschil zit in de aangeboden zakken lavameel en gruis op internet. Dit heeft er alles mee te maken dat niet alle aangeboden lavameel, lavameel is maar een basalt of een mengsel. Het is dan ook belangrijk dat er een analyse bijgeleverd wordt zodat je het kan controleren. Wanneer deze ontbreekt of alleen beknopt aanwezig is kan het een aanwijzing zijn dat je met een variant te maken hebt.
Bij ons bekende veilige keuze in lavameel en lavaguis zijn: Eifelgold en Franky's Flora. Met een biologische keurmerk mag het product gebruikt worden in de biologische landbouw. Beide producten worden standaard geleverd met analyse op de achterkant. Zodat duidelijk is wat er allemaal inzit.
Verschil lavagruis en lavameel
Het verschil in lavameel en lavagruis is de mate waarin het gemalen is. Lavameel wordt zo fijn vermalen dat het onder de 40 micron zit ( 0,04 mm) Dit heeft als voordeel dat het gebruikt kan worden in poederverstuivers en lavameel verstuivers. Dit zorgt ervoor dat lavameel te gebruiken is voor de bestreiding van bijvoorbeeld de buxusrups. Dit is de rups die fanatiek de buxus in Nederland kaal vreten. Daarnaast zorgt het vermalen poeder ervoor dat het snel opneembaar is. Dit is vooral handig wanneer dosering belangrijk is of snel resultaat is gewenst zoals bestrijding van Heermoes.
Wat is beter lavameel of lavagruis?
Lavagruis heeft dezelfde samenstelling als lavameel het verschil zit hem in het formaat van de korrel. Door de grotere korrel van lavagruis 0- 4 mm duurt het een stuk langer voordat lavagruis beschikbaar wordt. een derde wordt opgenomen in het eerste jaar en 2-derde wordt opgenomen in de jaren daarna. De dikste korrels kunnen wel jaren duren voordat het helemaal is opgenomen.
Dit geeft een groot voordeel voor bijvoorbeeld bij het aanplanten van bomen en ander meerjarig gewas. Door de grotere korrel kan je met 1 gift de plant jaren lang voorzien van goede mineralen. Ideaal waneer je er dus later niet meer bij kan.
ook bij bestrijding van heermoes is het aan te raden om lavagruis te gebruiken wanneer er een terras aangelegd wordt waar ook heermoes als onkruid een probleem is.
Heermoes
Heermoes kan een hardnekkig onkruid zijn. Heermoes gedijdt op mineraalarme grond. Als je last hebt van heermoes helpt het de bodem te verrijken met lavameel of gruis. Op internet zijn al wat goede verhalen te lezen. En inmiddels hebben wij al mer dan 5 jaar ervaring dat lavameel en gruis goed werkt tegen Heermoes.
Hier vind je meer informatie over bestrijding heermoes
Door gruis onder het terras te gebruiken krijgt heermoes het een stuk lastiger. Kan je makkelijk nieuwe lavameel of gruis strooien op een locatie dan is voor heermoes bestrijding aan te raden om lavameel te gebruiken omdat het veel sneller wordt opgenomen in de bodem en dus zo heermoes sneller kan tegen werken. Lees hier meer over Heermoes bestrijden met lavameel
Het opwarmen van de bodem werkt ook iets beter met Lavagruis wat kan zorgen dat gewas eerder gaat groeien. Hierdoor vergroot je de kans op een grotere oogst.
Lavameel gebruik je wanneer er gebruik gemaakt wordt van een verstuiver ter bestrijding van bijvoorbeeld de buxsus rups of meeldauw. Lavameel van Eifelgold en Franky's Flora is fijn genoeg om te kunnen verstuiven.
Wat zijn de voordelen van lavameel en gruis?
Door de verkoop van vermicompost aan tuinders, heb ik regelmatig gesprekken over hoe de grond het beste te bemesten is. Door de jaren lange professionele ervaring van verschillende klanten gaat er soms een wereld voor mij open wat betreft informatie over bodemverbetering. Lavameel is één van die dingen wat ik vaker terug hoorde komen.
Lavameel verbetert de structuur en vruchtbaarheid van de tuin en bodem. Samen met het organische stof uit bijvoorbeeld wormenmest en het bodemleven vormt lavameel stabiele klei-humus-complexen en bodemaggregaten.
Wat zijn bodemaggregaten?
Het samenklonteren van primaire deeltjes door vocht, o.m. klei, kalk etc. Kleigrond wordt daardoor ruller en laat het water beter door. Zandgrond kan voedingstoffen en water beter vasthouden en veengrond wordt gestabiliseerd tegen afbraak.
Planten zijn niet alleen N.P.K. nodig, maar zijn ook een goede bodem vol mineralen. Door langdurig kunstmest gebruik ontbreken na verloop van tijd de nodige mineralen in de bodem. De bodem raakt uitgeput en kunstmest heeft steeds minder effect. Het herstellen van de bodem en het bodemleven met wormenmest en lavameel heeft dan een beter resultaat dan alleen doorgaan met dure kunstmest wat slecht is voor het milieu.
Door het toevoegen van het gesteentemeel en wormenmest kan het gebruik van kunstmest in zijn geheel worden uitgesloten. Op die manier levert dat ook een bijdrage aan de vermindering van broeikasgassen zoals CO2 in de atmosfeer. En als bij koment voordeel hersteld u bodemleven zodat het gawas steeds beter gaat groeien.
Wanneer er veel gesteentemeel (en dit geldt vooral met lavagruis) in de grond aanwezig is warmt de grond meer op door de zon. De grond houdt deze warmte ook langer vast, wat weer ten goede komt van het gewas.
Wanneer lavameel strooien?
Lavameel kan je het hele jaar door toepassen. Lavameel heeft enige tijd nodig om de mineralen vrij te geven. Om deze reden kan je bijvoorbeeld in het najaar lavameel strooien zodat het in het voorjaar goed beschikbaar wordt voor planten. Heb je nog geen lavameel gestrooid dit jaar dan is het advies om het gelijk toe te passen. Het bodemleven kan er dan direct mee aan de slag om het te laten opnemen in de bodem.
Hoe lavameel te gebruiken?
Lavameel kan net als kalk over de tuin en gazon worden gestrooid. Hiervoor zijn handige strooiwagens voor zoals onze mooie en voordelige lavameelverspreider.
Het beste is om lavameel na de middag op een regenachtige/bewolkte dag toe te passen, dit is om een eventuele kleine kans op verbranding van het blad te voorkomen. Schijnt de zon maar matig dan kan je zonder problemen de hele dag lavameel of gruis uitstrooien.
Na de gift kan wormenmest worden toegevoegd of water zodat het gesteentemeel niet weg waait.
Wanneer je niet een hele grote tuin hebt dan kan je deel Lavameel ook mengen met wormenmest in bijvoorbeeld een kruiwagen. Het grote voordeel van lavameel mengen met wormenmest is dat de lavameel niet meer stuift en gewoon uitgestrooid kan worden. Zo help je de schimmels in wormenmest om direct met de mineralen in contact te komen waardoor ze elkaar versterken. Verderop in dit artikel gaan we hier dieper op in.
Lavameel hoeft niet in de grond verwerkt te worden vooral wanneer het in combinatie met wormenmest wordt gebruikt. Hierdoor blijft het bodemleven en de structuur intact.
Het voordeel van gesteentemeel is dat je ook tegelijk voeding mee kan strooien wat niet kan met kalk. Wanneer men ook nog kalk zou willen geven, kan de gift van kalk gehalveerd worden.
Hieronder volgt een tabel wat een indicatie geeft over hoeveel er in een gift geven kan worden. Een herhaal gift kan eventueel gehalveerd worden.
Dosering en toepassing Lavameel:
-
100 -200 gram per 1 m2 Tuin
-
200-400 gram per 1 m2 Groentetuin
-
200-400 gram per 1 m2 Gras
-
200-500 gram per 1 m2 Glastuinbouw
-
400-450 gram per 1 m2 Fruitteelt
-
5 tot 20 kilo per1 m3 Substraatkweek
-
50 gram per1 m2 Bestrijding schimmels, buxusrups
Dosering en toepassing Lavagruis:
-
200 -400 gram per 1 m2 Tuin
-
400-800 gram per 1 m2 Groentetuin
-
400-800 gram per 1 m2 Gras
-
400-900 gram per 1 m2 Glastuinbouw
-
800-900 gram per 1 m2 Fruitteelt
Wat zit er in lavameel en lavagruis?
Siliciumdioxide S i02 40-45 Aluminiumoxide Al203 11-15 Calciumoxide Ca0 10-15 IJzeroxide Fe203 10-12 Magnesiumoxide Mg0 2,9-7,1 Koolstofdioxide CO2 1 Titaandioxide Ti02 2-3 Fosforpentoxide P205 0,4-0,8 Zwaveldioxide S03 0,06-0,07 Chloor Sl 0,1 Kaliumoxide K20 2,9-5,0 Natriumoxide Na02 4 Koper CU 28-50mg/kg. Nickel Ni 60-71mg/kg. Chroom Cr ca.115mg/kg. Zinc Zn 50-60mg/kg. Borium B 13-17mg/kg. Kobalt CO 28-32mg/kg. Selenium Se ca.20mg/kg.
Analyse van Eifelgold lavameel & Franky's Flora lavameel en lavagruis.
Wormenmest en lavameel
Wat maakt wormenmest en lavameel nu zo bijzonder?
In wormenmest zit een schimmel Mycorrhiza. Deze schimmel hecht zich aan de wortels van planten en gaat een symbiose aan met de plant. De schimmel haalt mineralen uit de bodem en geeft deze aan planten of bomen, in ruil daarvoor krijgen de schimmels suiker terug van de plant of boom. Op deze manier versteken de plant en schimmel elkaar in de groei.
Schematische voorstelling van de symbiose van paddenstoel (een schimmel) en boom door middel van mycorrhiza. De schimmel hecht zich aan de wortel van de plant of boom.
Nu wordt duidelijk wat lavameel en wormenmest zo'n goede combi maakt. De mineralen die de schimmel ''zoekt'', zitten volop in het gesteentemeel en worden direct gebruik in het symbiose proces. Dat maakt lavameel en wormenmest een goede combi als het gaat om bodemverbetering en zou daarom altijd aan de basis moeten staan van elke succesvolle teelt.
Lavameel helpt tegen:
Naast dat het gesteentemeel goed is voor de bodem, heeft het ook nog andere voordelen.
Slakken
Onder andere door het versterken van de celstructuur van de plant helpt lavameel tegen slakken. Ook zou de slak minder graag over steenmeel heen willen kruipen. Dit jaar (2017) heb ik zelf veelvuldig met het gesteentemeel rond gestrooid en daarnaast ook actief op slakken jacht geweest. Het resultaat dit jaar is dat ik weinig last van slakken heb gehad. Wat mij betreft is lavameel geen wondermiddel, maar zeker 1 om in het arsenaal tegen slakken te gebruiken.
( 4 jaar later )
Het is nu 2021 en hebben we een slakkenjaar van heb ik jouw daar. Het resultaat van lavagruis en meel tegen slakken.waar ik eerst positief over was ben ik inmiddels een stuk minder positief over ( en trouwens bij elk antislakken middel) Zoals boven beschreven helpt het de plant zeker om verschillende aantoonbare redenen, maar zijn er in een jaar veel slakken dan is geen enkele plant meer veilig.
Wij gaan in onze proeftuin starten met vang planten zoals Bijvoorbeeld Hosta's. Het idee is dat de slakken naar deze planten gaan door de planten op strategische plekken neer te zetten.
Dus naast lavameel en gruis heb je weer wat in het arsenaal tegen de slak. Ik laat na een paar jaar testen weten wat de resultaten zijn. Dit laat ik pas weer weten mocht er weer een landelijke slakken plaag zijn zoals in 2021. Zodat het goed getest kan worden.
Heermoes
Heermoes kan een hardnekkig onkruid zijn. Heermoes gedijd op mineraalarme grond. Als je last hebt van heermoes helpt het de bodem te verrijken met lavameel. Hier vind je meer informatie over Lavameel heermoes bestrijding heermoes
Bloedluis
Hebben je kippen last van bloedluis dan is het gebruik van lavameel een mooie biologische bestrijding. Het hok spuit je met de lavameel verstuiver in zodat het goed tussen de gaten en kieren terecht komt. Me de lavameel verstuiver is dit geen probleem. Lavameel is zo fijn gemalen dat het gemakkelijk tussen de kleinste kieren en gaten terecht komt. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat de lavameel ook in de mest terecht komt, zo verrijk je direct de kippenmest. En lavameel bind ook nog een ammoniak dit heeft als voordeel dat mest minder stinkt.
Stank
Zoals boven al beschreven bindt Lavameel ammoniak. Om deze reden wordt het ook gebruikt in de stal tegen stank en toegevoegd aan drijfmest voor vermindering ammoniakuitstoot (onderzoek WUR op Eifelgold lavameel). Ook voor de wormenbak kan je steenmeel gebruiken om stank tegen te gaan. Het gesteentemeel is ook gezond voor de wormen en kan preventief tegen ziekte gebruikt worden. Wij voeren ook lavameel aan onze wormen.
Plantenziektes
Wanneer het gesteentemeel over de planten wordt gespoten, dan heeft dit een helende werking tegen bepaalde schimmelziekten , zoals buxus sempervirens maar ook meeldauw en heeft een gunstige uirwerking op Botrytis wat bij tomaten kan voorkomen. Ikzelf heb ervaren dat door de tomaten planten in te spuiten met lavameel de Botrytis nagenoeg niet meer voorkomt.
Lavameel op gazon
Het PH verhogend effect werkt ook tegen mos in het grasveld.
Bestrijding buxus rups.
Hiervoor kan je de Lavameel verstuiver voor gebruiken. Met deze verstuiver breng je een dunne laag van lavameel over de buxus plant aan wat de rups niet leuk vind. belangrijk is dat je het regelmatig herhaald soms meerdere keren per week om de laag dekkend te houden.
Lavameel kopen? Bekijk ons lavameel. Altijd op voorraad en snel geleverd.