Vogel snoept van meelwormen
Meelwormen (Tenebrio molitor)
Meelwormen zijn larven van de meeltor zoals te zien op de afbeelding. De meelworm begint als eitje en wordt dan een meelworm. Na het popstadium wordt het een meeltor. Lees hier alles over meelwormen.
Wat eten meelwormen?
In de natuur leeft de meelworm in oud, zacht hout en eet ook insecten. Wanneer er te weinig voedsel aanbod is voor de larven dan komt het voor dat ze elkaar eten.
Zoals de naam al doet vermoeden eet de meelworm natuurlijk ook meel, maar ook zemelen en Brinta. Het is goed mogelijk dat je ooit wel eens een meelworm in een pak meel hebt zien zitten. In de professionele meelwormenkweek wordt gebruikt gemaakt van zemelen en wortelen als hoofd bestandsdeel voor hun voeding.
Naast een dieet van verschillende granen is vocht erg belangrijk voor meelwormen. Dit wordt gegeven in de vorm van bijvoorbeeld wortelen. In zekeren zin kan je hiervoor natuurlijk ook andere groentes gebruiken zoal aardappelen en bieten. Het voordeel van harde groentes is dat het niet snel gaat rotten in de bak waar de meelwormen inzitten. Door het rotten komt er veel vocht vrij wat na aanraking van het meel een vieze pap wordt. Dit kan er voor zorgen dat de meelwormen dood gaan wat ontzettend kan stinken.
Waar komen meelwormen voor?
De meeltor is inheems in Nederland, De meelworm wordt inmiddels op grote schaal gekweekt en is wereldwijd het voedsel voor reptielen, geleedpotigen, vissen en vogels in gevangenschap. Dit is dankzij het hoge eiwit gehalte in de worm.
Daarnaast worden de meelwormen, naast viswormen natuurlijk veel gebruikt in de visserij. maar door de grote populariteit van meelwormen en torren heeft het ervoor gezorgd dat de mens bijna overal ter wereld de meeltor heeft geïntroduceerd. Als voedsel of als voedseldier. Ik heb ooit een een verhaal gelezen dat de meelwormen in bijvoorbeeld China ook als een soort compostwormen wordt ingezet. Oftewel de meelwormen en torren krijgen daar hoofd zakelijk GFT gevoerd. Dit heb ik ook geprobeerd in onze kwekerij maar het ging al snel mis. Door het vele vocht wat in het GFT zit ging het té snel rotten en gisten. Helemaal wanneer er ook meel wordt gebruikt. Ik hou van fermenteren maar dit was niet de bedoeling.
Hoe kweek ik meelwormen?
Meelwormen kweken is niet moeilijk het is een kwestie van gewoon beginnen. meelwormen houden van warmte. voor een goede productie heb je al gauw een temperatuur nodig van 25 graden. Kouder kan wel maar dan duurt het al snel een aantal weken langer.
Je begint met een bak met torren. Ik hoor je denken hoe kom ik aan torren? Het klopt dat torren over het al gemeen niet verkocht worden. Gelukkig is dit geen probleem omdat je natuurlijk ook met meelwormen kan beginnen. Na een tijdje worden dit de torren.
Mocht je meelwormen bij ons kopen en je wilt ze graag gebruiken om verder mee te kweken dan kan je in de klantnotitie vermelden dat je ze gaat gebruiken om mee verder te kweken. Wij kunnen dan ons best doen om de oudste meelwormen te pakken. Deze verpoppen dan sneller in een tor.
Mocht je beginnen met meelwormen dan kan je de meelwormen in een bak doen met ongeveer 2 cm aan meel, Brinta of wormenvoer. Doe hier ook wat stukjes wortel bij zodat de meelwormen ook vocht tot zich kunnen nemen.
Zet de bak op een warme plek rond ongeveer 25 graden. De meelwormen gaan vanzelf verpoppen na verloop van tijd zie foto:
Eenmaal in bezit van de torren begin je weer met een bak met 1 a 2 cm aan voer (meel, Brinta en of zemelen en wortels) De torren leven ongeveer 4 maanden dus dit is de tijd dat ze aan de slag mogen om zoveel mogelijk nageslacht te maken.
Helaas is het zo dat meelwormen en torren kannibalistisch zijn. Wanneer je de torren te lang in de bak laat zitten dan eten ze een groot deel van de eitjes weer op. Het is dus belangrijk om de torren regelmatig van de eitjes te scheiden.
De Torren kan je eruit zeven door bijvoorbeeld het kleine raster te gebruiken van onze wormenzeef. Een zandzeef werkt ook.
Bekijk alle wormenkweek benodigdheden.
De torren stop je weer in een bak met nieuw voedsel voor de 2e ronde.
De bak met eitjes zet je ook weg op een warme plek. Na verloop van tijd zie je ieniemienie meelwormpjes door het meel heen kruipen. vanaf nu is het een kwestie van voeren en wachten tot je ze groot genoeg vind. Elke keer als de wormen vervellen worden ze een stukje groter. Deze meelwormen kan je ook weer groter laten worden en laten uitgroeien naar meeltorren zodat je de productie kan voortzetten, zo maak je vast je kippen of ander huisdier erg blij of misschien vind je ze zelf ook wel lekker om te eten.
De meeltor (Tenebrio molitor)
pop van de meelworm
Meelwormen
Meelwormen als voedsel voor mensen
Consumptie door mensen wint ook steeds meer terrein. Door de efficiënte manier van kweken is het mogelijk om een hoogwaardige eiwit bron te maken, welke veel efficiënter en minder belastend is voor het milieu, dan bijvoorbeeld de eiwitbron vlees. Zo zou de meelworm best wel eens een belangrijke rol kunnen spelen in het toekomst van voedselvoorziening. Momenteel liggen zo hier en daar meelwormen in de winkel vaak overgoten met chocolade. De nootachtige hint van popcorn van de meelworm is eigenlijk best te eten en is prima te verwerken in creatieve gerechten. Maar het blijft wennen :) In Europa is het nog niet zo gewoon om insecten te eten maar een groot deel van de wereldbevolking is het gewend om regelmatig een insect op het menu te hebben.
De Europese voedselautoriteit EFSA heeft meelwormen als eerste insect goedgekeurd om door menselijk voedsel vermengd te worden. Dus het gaat steeds meer voorkomen dat er meelwormen worden verwerkt in voedsel. Waarschijnlijk vind je het in eerste instantie niet terug in je voedsel omdat het waarschijnlijk vermalen is tot meel. Eenmaal verwerkt tot meel zijn de mogelijkheden ontzettend groot. Denk bijvoorbeeld aan koekjes, maar ook als eiwitvervanger in je vegetarische schnitzel.
Mocht je thuis aan de slag gaan om ze te eten dan is het aan te raden om ze eerst kort te blancheren in kokend water. De meelworm raakt dan zijn harde vel kwijt. Hierna is het relatief eenvoudig te verwerken in elk recept. En is de beperking alleen je eigen creativiteit.
Welke vogels eten meelwormen?
Meelwormen zijn ontzettend geliefd door vogels. Sinds 2021 mogen de meelwormen ook gebruikt worden als professioneel kippenvoer. Maar ook de merels, koolmeesjes en mussen zijn niet weg te slaan bij ons uit de schuur. Op deze manier sponsoren wij de lokale vogels :)
Maar natuurlijk zijn er een hele hoop huisdieren die gebruikmaken van de meelwormen denk aan vissen en reptielen.
Meelwormen eten piepschuim
Amerikaanse en Chinese onderzoekers hebben ontdekt dat meelwormen piepschuim kunnen eten en verteren. De meelwormen welke de piepschuim aten waren net zo gezond als de wormen welke geen piepschuim aten. Dit komt door micro-organisme in het darmstelsel van de meelworm en die verteren het piepschuim. Piepschuim wordt zo omgezet in koolstof dioxide en de rest wordt een lekker dampende larve keutel welke weer gebruikt voor de tuin zou kunnen worden.
Meelwormen frass de nieuwe bodemverbeteraar
Meelwormenmest of meelwormen Frass zoals het ook genoemd wordt wint snel aan populariteit als bodemverbeteraar en als bemesting. Uit onderzoek komt duidelijk naar voren dat de aanwezige stof chitine een bevorderend effect heeft op o.a. wortelgroei. Chitine is een bouwstof voor de celwand van schimmels en wie al een beetje zich heeft verdiept in het bodem leven weet hoe belangrijk schimmels in de bodem. Daarnaast beschermt het planten beter tegen insecten.
Bewaren van meelwormen
Het bewaren van verse meelwormen kan het beste op een koele plaats. Wanneer de wormen op een koele plaats worden bewaard, zullen de wormen in rust stand komen. Hierdoor wordt het het pop proces zo lang mogelijk uitgesteld. Ook de Pop en de kevers zijn prima voer voor bv kippen. Wanneer de meelwormen langer worden bewaard is het nodig om de meelwormen te voeren een dun schijfje wortel of aardappel voorziet al in voldoende vocht en voedsel.
Waar levende meelwormen kopen?
Bij Wormenkwekerij Wasse natuurlijk. :)