Het komt nogal eens voor dat een wormenbak te nat wordt. Nu ik het zelf ook weer eens mee maakte en er de laatste tijd weer meer vragen over krijg lijkt me de tijd rijp om hierover een artikel te schrijven.
Help mijn wormenbak is te nat: Wat de doen?
Deze vraag krijg ik wel eens in de mail. Omdat het voor mij altijd lastig is om via de telefoon te bepalen is mijn eerste vraag altijd.
Staat de bak ook buiten?
Wanneer de wormenbak buiten staat kan een regenbui de inhoud behoorlijk natmaken. De wormenbak onderdak zetten scheelt al enorm. Toch kan een bak dan ook nog erg nat worden.
Lekbak legen.
Soms wordt er vergeten de lekbak te legen. Het vocht spaart zich op en komt in aanraking met de wormenmest in de onderste ring. Wormenmest zuigt het vocht weer op zodat de onderste ring erg vochtig wordt/blijft.
Het is sowieso aan te raden de lekbak regelmatig te legen. Het sap wat vrij komt kan je het beste vers gebruiken. Ook voorkomt dit dat er af en toe een worm in verdrinkt ( dit kan je trouwens voorkomen met een filterdoek ). Wat er voor zorgt dat het sap gaat stinken. Loop het kraantje niet meer het kan gebeuren dat een wormen zich verstoppen in het kraantje.
Lekbak verstopt
Het kan dan gebeuren dat de bodem verstopt raakt. We zien vaak dat er als tip wordt gegeven dat je moet beginnen met een laagje karton. Dit raden we sterk af. Niet omdat het niet goed zou zijn voor de wormen, zij vinden papier en karton wel lekker, maar het komt vaak voor dat de hoeveelheid karton als een soort papier-maché de lekbak blokkeert en het sap niet meer in de lekbak terecht kan komen. Dus mocht het erg vochtig zijn in de wormentoren, maar je hebt geen vocht om af te tappen, dan kan het dus zijn dat je kraantje is verstopt of dat de lekbak is geblokkeerd.
Wat krijgen de wormen te eten?
Wat je aan de wormen geeft is ook erg van invloed op hoe de wormenmest eruit komt te zien. Een te natte en plakkerige wormenmest komt ook vaak door eenzijdig voedsel aanbod. De mooiste wormenmest krijg je als je een goede variatie hebt in de categorie groen ( stikstof rijk) en bruin ( koolstofrijk)
Meestal geven mensen stikstofrijk voedsel aan de wormen zoals bijvoorbeeld: Sla, komkommer, koffieprut, fruit enz. Deze producten geven veel vocht af en zijn snel te verteren. Dit geeft een plakkerige vette en vochtige wormenmest.
Wanneer je de wormen veel koolstofrijk voedsel voert zoals: papier, takjes, droge bladeren, verhoute/verdorde planten delen, kweekgrond voor wormen, enz
Karton toevoegen.
Het toevoegen van karton is voor meerdere redenen goed. Karton helpt het vocht op te nemen en zorgt daardoor voor een luchtige inhoud. Daarnaast is karton voedsel voor de wormen het bestaat namelijk uit cellulose.
Cellulose is een hoofdbestanddeel van de celwanden van planten. Het is een organische verbinding die de meest voorkomende natuurlijke polymeer (biopolymeer) is op aarde.
Deksel van de wormenbak halen
Wat ook helpt is overdag de deksel van de toren af te halen zodat het vocht makkelijk kan verdampen. Vergeet niet de deksel er weer op te doen wanneer het donker wordt. De wormen kunnen dan massaal aan de wandel gaan.
Grof materiaal voeren
Hoe fijner het materiaal je geeft hoe groter de kans dat je wormentoren ‘dichtslibt’ Wanneer het voedsel altijd in de blender wordt gedaan kunnen de wormen het snel opeten. Het nadeel is dat door de fijne structuur alles te dicht op elkaar komt te zitten. Hierdoor kan het water moeilijker weglopen en kan er te weinig lucht bij. Dit kan ook een reden zijn dat een wormenbak gaat stinken.
Helaas is dit alles ook niet altijd voldoende en kan een wormenbak nog steeds last hebben van een teveel aan vocht. Wat dan nog kan is de onderste bakken te oogsten. Zodra een ring uit zwarte substraat bestaat dan kun je de boel al oogsten. Het nadeel is dat er nog veel wormen in kunnen zitten. Meestal zitten er nog voldoende wormen in de rest van de bak. Dus het is niet altijd nodig om alle wormen eruit te halen.
Mocht u zelf ook nog tips of vragen hebben laat het dan hieronder weten.