Niet lang geleden kreeg ik een bericht van Mieke
Hallo Frank, ik heb gelezen dat koffiepads (Senseo) niet bij het gft mogen. Ik doe ze al 2 jaar in mijn compostvat en in mijn wormentoren. Mag dat wel? Ze leven trouwens nog steeds… de wormen.
Groeten, Mieke
Zelf heb ik jaren een Senseo gehad en koffiepads aan mijn wormen gegeven zonder enige problemen. Ik zou ook geen reden kunnen bedenken waarom er geen koffiepads in de compostbak of wormenbak mogen. Totdat: Mieke en Jan met een antwoord kwamen wat mij erg verbaasde
Hallo Frank,
In het laatste nummer van de Consumenten gids staat bij de lezersvragen”
Zijn gebruikte koffiepads composteerbaar? oftewel moeten ze bij het gft-afval of bij het restafval?
Antwoord:
In bijna alle theezakjes en koffiepads zit kunststof om ze te sealen. U moet ze dus weggooien in de restafvalbak en niet bij het gft-afval. Losse thee of koffiedrap mag wel in de biobak. Op de website van Milieu Centraal staat een afvalscheidingswijzer (afvalscheidingswijzer.nl) waarin u kunt opzoeken wat in welke afvalbak hoort.
Ik heb dat nagezocht en het staat er inderdaad op.
Wat nu??
Groeten, Mieke
in het filterpapier van coffeepads is kunststof verwerkt…aldus milieu centraal….afvalscheidingswijzer
Jan
Het blijkt dat zowel in theezakjes als in koffiepads plastic verwerkt kan zijn. Ontzettend jammer is dat. Een mooi product wat na gebruik volledig te composteren zou zijn en ook nog eens mooie compost op zou opleveren. In koffie zit ( analyse Starbucks ) N = 2,28%, P = 0,06% en K = 0,6%. Op zich een mooie waarde. Het is dan ook om te huilen dat hierin voor het gemak plastic in wordt verwerkt en het daarom niet meer in de compostbak of wormenbak mag en dus restafval wordt en in de verbrandingsoven terecht komt.
Dus alle theezakjes en koffiepads bij het restafval?
Gelukkig schijnt niet in alle verpakkingen plastic verwerkt te zijn, alleen is het nadeel dat het niet altijd te zien is. Waar je het wel aan kunt zien is het volgende:
Wanneer het theezakje dicht geperst is kan je er bijna zeker van zijn dat er plastic in zit. Er is een soort lijm gebruikt om de zakje te sealen. Wanneer het touwtje van het theezakje vastzit met een sticker of is vastgelijmd, zit er hoogstwaarschijnlijk ook plastic in.
Foto 1: Theezakje geseald en touwtje vast geplakt, hiervoor is plastic gebruikt.
Dus is je theezakje dichtgenaaid of zit er een nietje in het theezakje, dan zit je alweer een stuk beter. Maar ook dan is het nog mogelijk dat er plastic in het ”papier” van het theezakje of koffiepad zit verwerkt.
Foto 2: Theezakje dichtgenaaid of geniet. Hiervoor is geen plastic gebruikt.
Hoe kom je erachter of er ook plastic in jouw theezakje of koffiepad zit?
Nou gewoon… bellen met de fabrikant alla Keuringsdienst van waarde. De volgende merken hebben Roos en ik in het keukenkastje staan:
Zonnatura
Jumbo 100% natuurlijk
Lord Nelson
AH Kruiden voor 1 kop
Shotimaa
Morgen ga ik beginnen met het bellen van deze merken en ga ik de vraag stellen of er ook plastic verwerkt zit in de theezakjes.
Wij hebben zelf geen koffiepads meer, maar ook hier ga ik van een aantal merken navragen of er plastic in hun pads is verwerkt. Zodra ik meer informatie heb, verwerk ik het in dit artikel.
Inmiddels contact gehad met de klantenservice 23-01-2019
Inmiddels hebben we contact gehad met verschillende theezakjes verkopers, hier komt duidelijk naar voren dat in alle theezakjes plastic zit. Wel zit er verschil in de hoeveelheid plastic per zakje. Op foto 1 is het touwtje vast geplakt dit is gebeurt met een kleine hoeveelheid acryl. Ook is duidelijk te zien dat het zakje geperst is ook hiervoor gebruikt men plastic. En als laatste zit er ook een plastic vezel door het papieren zakje om het zakje sterker te maken. Op foto 1 zit dus het meeste plastic.
Foto 2 bevat al weer een stuk minder plastic, maar ook hierin is een beetje plastic voor het sealen gebruikt ( al is de sealrand alweer een stuk kleiner dus minder acryl gebruikt) Het touwtje is erin genaaid hier is geen plastic voor gebruikt. Helaas zit ook in het papier van het zakje een plastic vezel verwerkt.
Volgens de fabrikant zijn theezakjes altijd( in ieder geval de afgelopen 10 jaar ) al gemaakt met plastic. Omdat in Nederland het afval steeds meer wordt gescheiden is hiervoor meer aandacht gekomen. Helaas er is dus geen theezakje in Nederland zonder plastic. Aldus de verschillende klantenservices. Zonnatura zegt bezig te zijn met het ontwikkelen van een theezakje zonder plastic en heeft de ambitie om als eerste in Nederland die een theezakje te leveren zonder plastic. Wanneer dit lukt zal dit op de verpakking komen te staan. Dus tot die tijd maar losse thee gebruiken of de zakjes scheiden van de thee :)
Hoofdstuk thee gesloten toch?…24-1-2019
Na wat graven zijn we terecht gekomen bij een fabriek die filterpapier levert aan theezakjes- en koffiefilterfabrikanten. Hier horen wij een heel ander verhaal nl.. Hier krijgen we te horen dat er wel degelijk fabrikanten zijn die theezakjes maken zonder plastic vezels, o.a Simon Levelt. Deze fabrikant gebruikt een soort tandwielpers om de vezels in elkaar te drukken zonder gebruik te maken van een
polyethyleen mix. Ook Organic Flavour gebruikt geen plastic in zijn zakjes en sealrand.
Dus toch veilige thee
Het lijkt dat juist de oude machines van ”vroeger” prima instaat zijn om zonder plastic theezakjes te maken. Juist de nieuwe machines die gebruik maken van een seal techniek, gebruiken plastic. De reden is natuurlijk dat er met sealen meer zakjes per uur gemaakt kunnen worden en zo het product goedkoper gemaakt kan worden. Gelukkig zijn er dus al fabrikanten welke geen plastic gebruiken in de thee zakjes. Namelijk:
Organic Flavour
Simon Levelt
Pukka
Yogi
Weet jij ook een merk dat geen plastic gebruikt in hun zakje laat het ons weten in een reactie beneden. Of twijfel je aan een merk laat hieronder een reactie achter.
Nu nog de koffiepads
Nu weet ik al bijna zeker dat in alle koffiepads ook plastic zit verwerkt aangezien ook deze pads geseald zijn en een plastic vezel in het ”filterpapier” zit. Maar gelukkig kunnen we de ouderwetse koffiefilter zakjes nog met een gerust hart op de composthoop of wormenbak gooien……Toch?
Is een koffiefilter ook geseald??