Er wordt weer hard gewerkt aan de nieuwe Wormen Courant Q1 2018. Voor alle niet abonnees is vanaf vandaag de oude Wormen Courant Q4 2017 hier terug te lezen.
Wormen Courant Q4
Iedereen nogmaals een gelukkig nieuw jaar. Ik hoop dat iedereen het gezellig heeft gehad en er weer fris tegenaan kan. De dagen worden alweer langer en de aftrap naar de lente is wat mij betreft alweer begonnen, maar ik loop graag op de zaken vooruit. Voorlopig kan ik nog mooie foto’s maken van vrieskou.
Bamboe Vivax
Bezorging
De bezorging is tijdens de top drukte van sinterklaas en kerst bijna vlekkeloos verlopen. PostNL heeft met veel moeite het grootste deel van de pakketjes netjes op tijd bezorgt. Maar tijdens de top drukte van de feestdagen zijn helaas enkele pakketjes een aantal dagen later bezorgt. Wij vragen hiervoor begrip.
Een vraag die we vaak te horen kregen was:
Kunnen de wormen het wel een paar dagen extra volhouden tijdens de verzending?
Het antwoord:
De wormen worden altijd verpakt met genoeg grond voor 3 a 5 weken. Zolang de wormen onder de 20 graden en boven de 0 graden worden bewaard tijdens vervoer, is 2 week geen enkel probleem.
Lezers reactie’s en vragen
Bijna elke dag krijg ik mailtjes met vragen over wormen en dergelijke. Met enige regelmaat worden er ook reacties op de website geplaatst. Dat is helemaal mooi natuurlijk. Op die manier komt er steeds meer informatie voor iedereen beschikbaar. Elke Wormer Courant lichten we een vraag of opmerking uit.
Deze keer is het meer een verzameling van vragen over hetzelfde onderwerp.
De laatste tijd krijg ik steeds vaker vragen over wormen voor bodemverbetering.
De vragen gaan over het luchtiger maken van de grond of over het draineren van de grond.
In gezonde grond zitten ongeveer 100 wormen per m2. Wanneer je nooit een worm tegenkomt in de tuin en je vindt de grond niet luchtig genoeg of er blijft water staan, dan kan het introduceren van nieuwe wormen een optie zijn.Wormen brengen lucht in de grond. Doordat wormen gangetjes graven ontstaan er allemaal lucht kanalen in de bodem. Wanneer de worm naar beneden kruipt drukt de worm lucht in de grond, waardoor aerobe bacterie groei in de bodem wordt bevordert.Deze gangetjes worden ook door de wortels van planten gebruikt en kunnen op deze manier makkelijk diep de bodem ingroeien.Door alle gangetjes horizontaal en verticaal zal het oppervlakte water beter de grond in vloeien.
Welke wormen kan je het best gebruiken? In principe kan je elke worm gebruiken voor bodemverbetering. Er zijn wormen die horizontaal in de bovenste 40 cm van de grond leven en wormen die verticale diepe gangen graven.Het beste is om een combinatie van beide soorten te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat de bovenste laag van de grond luchtig is en zorgen de diepgravers voor een goede afwatering.De wormenmix voor grondverbetering, welke op de website worden aangeboden,zijn niet geschikt voor compostvaten en wormentorens. De diepgravende wormen worden niet gelukkig en zetten geen g.f.t. om in wormenmest. Hiervoor is de compostwormenmix beter geschikt.In de ”Wormenmix voor bodemverbetering” zitten wormen waarvan ongeveer 80 procent in de bovenste 40 cm van de tuingrond leven en 20 procent wormen die diep in de grond gaan.Wil je liever een andere verhouding dan is dat altijd mogelijk. Hieronder vind je de wormenmix voor bodemverbetering.Wormenmix voor bodemverbetering
Agenda:
Januari
-
Wormer Courant Q4
-
Het snoeien van fruitbomen
Maart:
17 Maart Landelijke compost dag
18 Maart Groenmoesmarkt in de Tuinmarkt Hallen in Boekel
Op 18 maart sta ik op de Groenmoesmarkt in Boekel. Op deze beurs is alles te vinden voor de hobbytuin. En dit jaar voor het eerst ook Compostwormen en wormenmest van, Jawel… Wormenkwekerij Wasse, nu al veel zin in. Volgende Wormer courant meer info. Of klik op onderstaande link voor meer informatie over Groenmoes Markt.
Groenmoesmarkt in de Tuinmarkt Hallen in Boekel
Heb je een evenement in de buurt of wil je iets anders op de agenda zetten, stuur dan een mailtje naar: info@wormenkwekerijwasse.nl.
Ingezonden foto’s
Het afgelopen kwartaal zijn er weer heel wat foto’s binnen gekomen. Bedankt hiervoor blijf het vooral doen!
Deze foto’s zijn ingestuurd door Harrie. En is ook direct een goede tip. Wanneer je kalk of lavameel gaat strooien kan je nog wel eens last hebben van de wind. Een slimme oplossing is om in bijvoorbeeld een kruiwagen, zoals Harrie doet, wormenmest met lavameel te mengen. Lavameel plakt gemakkelijk aan wormenmest en na even roeren is het mengsel klaar voor gebruik voor het gras of de tuin.Harrie gebruikt 4 keer per jaar een mengsel van 2 liter wormenmest op ongeveer 100 – 200 gram lavameel per m2. Met dit mengsel heeft hij goede resultaten met zijn gazon.
Bedankt Harrie voor de foto’s en goede tip! Ook voor de volgende Wormer Courant kan je weer foto’s opsturen. Onder de foto inzenders wordt een prijs weggegeven. Deze keer heeft Harrie gewonnen. Hij heeft een zakje van 2 kg guano korrels gewonnen. Veel plezier en dat je gras nog groener mag worden. Wil je ook kans maken op leuke prijzen via deze link kan jij je eigen gemaakte foto’s uploaden
Actie’s:
Deze keer een ander soort actie, namelijk het invullen van een vragenlijst. Als ”bedrijfje” kom je er niet onderuit om af en toe te peilen of het allemaal de goede kant op gaat en of je niet iets onderbelicht laat.
Maar stiekem ben ik ook gewoon heel nieuwsgierig hoe bepaalde zaken worden ontvangen en beleefd.
Vandaar een korte vragenlijst met als beloning 5 % korting.
Vul hier de vragenlijst in en ontvang 5 % korting
Deze actie geld alleen voor de Wormer Courant abonnees, iedereen met een account of diegene die de gids ‘Composteren met wormen’ heeft gedownload.
Dus krijg je de Wormen Courant in de mail dan zit je goed. Lees je dit en ben je niet geabonneerd op de Wormer Courant, niet getreurd, meld je dan snel aan via deze linken je kan vanaf de volgende Wormen Courant toegang krijgen tot alle nieuwe acties en ledenkortingen.
Meld je aan voor de Wormer Courant
Iedereen die de wormencourant in zijn mailbox krijgt is lid. Mocht je wel lid zijn maar de wormencourant niet hebben gekregen via de mail. Check dan je spambox of mail ongewenst.
Win je een prijs in een viswedstrijd met de Viswormen van Wormenkwekerij Wasse stuur dan een foto van de prijsuitreiking en een overzicht van het klassement. En je krijgt gratis een zak wormen na keuze en een leuk cadeautje.
Vernieuwingen op de website
Er zijn afgelopen 3 maand een paar nieuwe artikelen en producten bij gekomen. Hier volgt een opsomming van alle nieuwe ontwikkelingen op de website.
Guano korrels
Vleermuizenmest- Zeevogelguano – 100% natuurlijk NPK-Waarde: 13-12-2,5 netto gewicht: 14 kilo
Merk: Guano
verpakt door: Wormenkwekerij Wasse
Een natuurlijke bron van stikstof, fosfor, kalium, magnesium, calcium, enzymen en andere organische elementen. Bestaand uit gefermenteerde vleermuizenmest afkomstig uit o.a de grotten van Madagaskar en Indonesië en de kuststreek van Peru. Meer lezen
Wormenmix voor Bodemverbetering
Speciaal samengesteld voor Bodemverbetering. Het beter draineren van de grond en vaste grond weer luchtiger maken door middel van wormen. In deze mix zitten verschillende soorten wormen. Elk soort heeft zijn positieve eigenschap voor de bodem. In deze mix zitten wormen die in de bovenste laag van de grond leven. Deze wormen graven horizontale gangetjes en verwerken de strooisel laag (bladeren, takjes, enz) en wormen die leven in de diepe laag van de grond. Deze wormen graven voornamelijk verticale gangetjes diep in de bodem. Dit zorgt voor extra lucht en een betere afwatering voor de bodem. Deze mix is niet geschikt voor compostbak of wormentoren. Een deel van de wormen in deze mix kunnen niet leven in een kleine bak.Meer lezen
Verse meelwormen
Vogel snoept van meelwormen Meelwormen (Tenebrio molitor) Meelwormen zijn larven van de meeltor zie afbeelding. De meelworm begint als eitje en wordt dan een meelworm. Na het pop stadium wordt het een meeltor. In de natuur leef de meelworm in oud zacht hout en eet naast meel ook insecten. Wanneer er te weinig voedsel aanbod is voor de larven dan komt …Meer lezen
Vogeltaart voor de winter
Het is nog niet helemaal zover, maar de vogels kunnen straks wel weer wat hulp gebruiken. De dagen worden al weer korter de blaadjes vallen van de bomen en voor vogels wordt het straks lastig om voer te vinden. Je kan natuurlijk een ouderwetse vet-bal op hangen, maar tegenwoordig is het natuurlijk helemaal hip om de vogels te verwennen met …
Wormen en de winter
Wat te doen met je wormenbak in de winter.
Ireen Laakakker de bedenker van Balkonton heeft hier onlangs een bericht over geschreven. Hieronder volgt het bericht.
Overleven compostwormen de winter?
Wat we weten is dat de wormen onder de 10 graden bijna niets meer eten. Onder de 4 graden gaan ze zelfs in een soort winterslaap. Dat betekent dus dat je gedurende die echte koude vorstperiodes je wormen minder tot niets mag voeren. Wil je ook in de winter je GFT blijven omzetten in compost? dan zou je moeten zorgen dat de temperatuur in je wormenbak boven de 10 graden blijft. Dat kan natuurlijk door je bak binnen te zetten. Of door andere maatregelen zoals in dit artikel beschreven.
Isoleren
Wormen produceren zelf veel warmte. Als het kouder wordt trekken ze naar elkaar toe, als ijsberen op de zuidpool. Ze houden zich warm door te blijven bewegen. Met een goede isolatielaag houd je die warmte dus in je bak.
In een grotere bak zoals bijvoorbeeld de Gevelbak, die ook nog eens geïsoleerd is door de houten omkasting, zal de temperatuur binnen in de bak dus veel langer boven de benodigde 10 graden blijven.
Bij de Balkonton zorgt de aarde rondom de wormenbuis voor extra isolatie. Bij een gewone wormenbak kun je de bak in bubbeltjesplastic of een oude deken wikkelen.
Stel je compostoogst uit tot het voorjaar
De compost die in je wormenbak zit vormt zelf ook een natuurlijke isolatielaag. De wormen hebben daarin meer bescherming dan in een net geleegde bak. Stel je compostoogst indien mogelijk dus uit tot het voorjaar.
Lekker in het zonnetje
Verplaatsbare wormenbakken zet je in de winter in de zon, zoveel mogelijk uit de wind. In de zomer geldt natuurlijk het tegenovergestelde. Goed geïsoleerde bakken (zoals de Balkonton en de Gevelbak) hoef je uiteraard niet te verplaatsen.
Droogte groter gevaar dan kou
Mijn eigen ervaring is dat de compostwormen lekker knus in het midden van de Balkonton makkelijk overleven. De enige keer dat een populatie is gestorven, was toen ik een Balkonton uit de regen had staan, geen voedsel had toegevoegd, en hem dus helemaal had laten uitdrogen. Zorg dus dat de aarde wel vochtig blijft. Ofwel door af en toe wat snijafval erin te gooien, ofwel door af en toe wat water erbij te doen.
Als zelfs in het midden van een wormenbak de temperatuur onder het vriespunt daalt zullen de wormen natuurlijk uiteindelijk toch doodvriezen. Door de warmte die ze zelf produceren gecombineerd met de warmte van het reguliere composteerproces, komt dit, zeker in een grote bak of buurtbak, gelukkig zelden voor.
Op die manier kan de wormenkolonie een vorstperiode overleven, terwijl individuele wormen wel sterven. In het voorjaar heb je dus vaak een overvloed aan nieuwe wormen..
Geschreven door: Ireen Laakakker
Op facebook zijn we inmiddels ook te vinden. Een ideaal platform om gelijk gestemde te vinden. Via onderstaande link vind je de facebook pagina.
Dit was het weer voor deze keer. Heb je vragen of opmerkingen laat hier een reactie achter! Tot de volgende Wormer Courant. Mvg Frank