Wormen kweken is een leuk en interessant proces, maar hoe kweek je eigenlijk met wormen.
Het ligt er helemaal aan wat je van plan bent. Je kunt wormen kweken voor het verwerken van g.f.t. afval, het maken van wormenmest of je kweekt de wormen voor de wormen.
Wanneer je wormen gebruikt voor het verwerken van g,f.t afval en het maken wormenmest is een Balkonton of een Wormentoren een handig product. Beide zijn gemakkelijk in gebruik en hebben elk hun unieke eigenschappen.
Balkonton:
De Balkonton is makkelijk in gebruik en kost weinig tijd. Het mooie aan de Balkonton is dat je alleen maar g.f.t. toedient in het daarvoor bestemde gat en de wormen doen de rest. Omdat in de Balkonton direct planten worden geplaatst is het niet nodig om de wormenmest te oogsten. De planten maken rechtstreeks gebruik van de aanwezige mest. Een ander voordeel is dat wanneer je per ongeluk iets verkeerds voert kunnen de wormen uit het voedingsreservoir de Balkonton in kruipen en overleven zo de tijdelijke vervuiling.
Wormentoren/wormenbak:
Een wormentoren of wormenbak is meer geschikt wanneer je graag wormenmest wilt oogsten. De wormenbak bestaat uit meerdere etages. Je begint in de onderste of de bovenste bak ( De bovenste bak is het meest praktisch om in te beginnen ) met een laag onderlaag mix.
Dit is speciale grond voor de wormen waar wormen kwekers ook mee kweken. Zo hebben de wormen altijd een goede start. Daarna begin je met het vullen van de bak die erboven zit met g.f.t. afval. De wormen kruipen langzaam naar boven en verlaten de onderste bak wanneer het is omgezet naar wormenmest. Nu kan je makkelijk de onderste bak legen en leg je de lege bak weer bovenop. Zo krijg je een roterend systeem.
Maar wanneer je veel wormen wilt kweken, is dit niet altijd het snelste proces.
Als wormen kweken of veel wormenmest produceren je doel is volgt hier een uitleg:
Benodigdheden:
-
1 kg Moeder wormen (wormen van 1,3 gram)
-
6 tot 10 bakken.
-
+/- 6 zakken onderlaag mix/bedding.
-
2 kg wormen krachtvoer (optioneel)
-
Wormenzeef
-
Kweekruimte onder de 20 graden Celsius
Moeder wormen
We gaan uit van het wormen kweken met 1 kilo moeder wormen. Moeder wormen zijn geslachtsrijpe wormen. Als je wormen van 1,3 gram (grote) bestelt, koop je automatisch moederdieren. Wanneer je kleinere wormen koopt kan het een aantal maanden duren voordat ze cocons leggen.
Bakken
In dit voorbeeld gaan we uit van een bak van 40 cm breed tot 60 cm lang en 30 cm hoog. Maar wormen kunnen natuurlijk in elke bak wonen. Belangrijk is om te weten dat de wormen in de bovenste 15 cm van de grond leven. Deze wormen krijgen een bak van 40 cm breed tot 60 cm lang en 30 cm hoog.
Onderlaag mix
Voor een halfjaar kweken gebruik je ongeveer 170 liter onderlaag mix en begin je dus ook direct met je eigen wormenmest productie. In de bak doe je ongeveer 20 liter onderlaagmix/bedding. Hier kunnen de wormen een maand cocons in leggen. Een worm legt elke week ongeveer een cocon. Hier zit(ten) afhankelijk van het soort worm (Eisenia Hortensis) 1 of (Eisenia Fetidia) 4 jongen in.
Voeren
In deze maand voer je de wormen. Dit kan met alleen g.f.t. afval maar ook met speciaal wormenvoer. Wormen zullen sneller groeien en meer cocons afzetten met het speciale Krachtvoer voor wormen.
Wormen zeven
Na de eerste maand moeten de wormen worden gezeefd. Doe de grond met de wormen in de zeef. Zeef net zo lang totdat het meeste grond door de zeef is gevallen. De wormen kunnen weer terug in een nieuwe bak met verse onderlaag mix en het proces begint weer van voor af aan.
Cocon’s van wormen
Maar dan
Na het zeefproces heb je grond over met daarin je nieuwe cocons. Deze grond doe je in een nieuwe bak. Wanneer de grond met de cocons in de bak zit doe je er een laagje verse onderlaag mix overheen van een paar centimeter. Strooi er na een week een beetje wormenvoer overheen en controleer na een tijdje of het voer wordt gegeten.
Na ongeveer een maand zijn er al aardig wat cocons uitgekomen nu kun je langzaam het voeren opbouwen. De jonge wormen eten de grond en het voer, dus zal je ook elke week een klein beetje onderlaag mix moeten toevoegen zodat de wormen in dezelfde bak kunnen doorgroeien.
Dit blijf je doen totdat de wormen groot genoeg zijn om te zeven. Dit kan best een aantal maanden duren.
Eerste oogst
Na het zeven heb je de eerste oogst wormenmest en je eerste wormen. De wormenmest kan je gebruiken voor planten en de jonge wormen kan je nu voeren aan bijvoorbeeld Axolotls of gebruiken voor vissen.
Je kunt ze ook verder laten groeien voor als je dikke wormen wilt hebben voor het vissen op karpers. Pak dan weer een bak en vul deze weer met ongeveer 20 liter onderlaag mix. Stop hier jonge wormen in (ongeveer een kilo) en laat ze hier een maand in groeien. Na een maand zeef je deze bak en heb je weer 20 liter wormenmest geproduceerd. Je zult zien dat je wormen flink zijn gegroeid. Dit proces kan je herhalen totdat je vindt dat de wormen groot genoeg zijn.
Wormen kweken is niet heel moeilijk maar het kost helaas enige arbeid. Gelukkig kan je hier naast info heel wat benodigdheden vinden zoals: Grond voor de wormen, zeef (binnenkort te verwachten), voer en de wormen.
Klik hier voor krachtvoer voor wormen
Klik hier voor viswormen en compostwormen
Klik hier voor kweekgrond voor de wormen. Onderlaag mix/Bedding