Foto: Brigitte T-S
Winterklaar maken van je Wormentoren: Tips voor Overwintering van Wormen
De winter staat weer voor de deur, en het is tijd om je wormentoren voor te bereiden op de kou. Met een aantal eenvoudige maatregelen zorg je ervoor dat je wormenbak de winter goed doorstaat, zelfs bij strenge kou. In dit artikel geven we je handige tips om je wormentoren winterklaar te maken, zodat je wormen kunnen overleven en het composteerproces gewoon door kan gaan.
1. Zorg voor een goed draaiende Wormentoren
Zorg ervoor dat je wormentoren goed functioneert en niet te vochtig is. Als de inhoud van de wormentoren relatief aan de droge kant is zorgt het voor enige isolatie. Vooral bruin ( koolstofrijk materiaal) geeft veel isolatie zoals droge bladeren. Dit help de wormen enorm. Heb je niet voldoende dan kan je natuurlijk ook Kweekgrond gebruiken. Hiermee kan je de wormentoren vullen zodat de wormen veilig de winter door komen.
2. Kies de Juiste Locatie voor je Wormentoren
De locatie van je wormentoren is cruciaal voor de overwintering. Kies een beschutte plek in de luwte, bijvoorbeeld tegen een muur of onder een afdak. Dit beschermt de wormen tegen de strengste kou en helpt de temperatuur wat stabieler te houden.
Een ideale plek is in de garage, waar de temperatuur meestal niet te extreem daalt. Als je geen ruimte hebt of geen garage wilt gebruiken, kun je de wormentoren ook buiten laten staan.
3. Wormentoren Inpakken bij Strenge Vorst ( zie foto )
Als er een harde winter aankomt, kun je je wormentoren inpakken om de wormen extra bescherming te bieden. Gebruik bijvoorbeeld isolerend materiaal zoals noppenfolie of jutezakken om de bak in te wikkelen. Let er wel op dat er voldoende luchtcirculatie is, zodat de wormen niet stikken door een gebrek aan zuurstof.
Een goede luchtstroom is essentieel voor de gezondheid van je wormen, zelfs tijdens de wintermaanden.
4. Overleven van Wormen bij Bevriezing
In sommige gevallen kan het voorkomen dat je wormentoren volledig bevriest. Dit betekent niet direct dat je wormen verloren zijn. Wormen kunnen zich aanpassen aan kou door het aanmaken van stoffen zoals suikers en eiwitten in hun lichaamsvloeistoffen die fungeren als antivries. Deze natuurlijke antivries voorkomt dat er ijskristallen in hun cellen ontstaan.
Zelfs als je wormentoren bevroren is, is de kans groot dat de wormen het voorjaar halen. Bij milde temperaturen kunnen de wormen zich herstellen, en vaak zie je in het voorjaar zelfs jonge wormen opduiken, die uit hun cocons zijn gekomen.
5. Wat te Doen als je Wormentoren Bevroren is?
Als je wormentoren bij extreem koude temperaturen bevroren is, betekent dit niet het einde voor je wormen. Wormen kunnen in hun cocon overleven, die ze beschermt tegen de kou. Daarnaast kunnen volwassen wormen ook in bevroren omstandigheden tijdelijk inactief blijven en in de lente weer actief worden zodra de temperatuur stijgt.
6. Waarom Is de Overwintering van Wormen Belangrijk?
Wormen spelen een cruciale rol in de compostering. Ze helpen organisch materiaal af te breken, waardoor waardevolle compost, Wormenmest ontstaat die je kunt gebruiken in je tuin. Zorg dus goed voor je wormen, zelfs in de winter, zodat ze hun werk kunnen blijven doen en je verwerking van je G.F.T. proces doorgaat, zelfs in de koudere maanden.
Conclusie: Wormentoren en de Winter
Met een beetje zorg en aandacht kan je wormentoren de winter prima overleven. Zorg voor een goede locatie, een beschermende verpakking bij extreem koude periodes, vooral als het ook overdag gaat vriezen en vergeet niet dat wormen zich goed kunnen aanpassen aan kou door middel van antivriesmechanismen in hun lichaam. Zelfs als de wormentoren bevriest, zijn je wormen vaak sterker dan je denkt!
Met deze tips kun je gerust zijn dat je wormentoren ook in de winter goed blijft draaien, en dat je wormen zich goed kunnen voorbereiden op het nieuwe seizoen.