Foto: Brigitte T-S
De winter staat weer voor de deur. Tijd om een paar maatregelen te nemen voor de wormentoren.
Wanneer je zorgt dat de wormentoren goed draai en vol zit met relatief droog substraat dan kunnen ze de meeste zachte winters prima doorstaan. Een plek in de luwte scheelt natuurlijk ook enorm. Een plek in de garage zou helemaal perfect zijn dan draait de wormentoren gewoon door in de winter, maar niet iedereen heeft er ruimte voor of wil dat liever niet.
Mocht het erg hard gaan vriezen dan kan je de wormentoren altijd inpakken zoals in de foto hierboven. Houd hierbij wel rekening dat er voldoende frisse lucht in en uit kan.
Mocht het na alle maatregelen de wormenbak toch helemaal bevroren zijn dan blijkt vaak in het voorjaar dat er weer nieuwe jonge wormen zijn uitgekomen. Ook kunnen de oudere wormen overleven.
In de winter worden in hun lichaamsvloeistof suikers en eiwitten aangemaakt die werken als een soort antivries. Sommige soorten waterinsecten maken hun maag en darmen leeg en voorkomen zo dat er zich ijskristallen kunnen vormen rondom de voedseldeeltjes. Verschillende ongewervelden nemen beschermende maatregelen: ze maken een cocon van taai materiaal (wormen)
Dus het is gelukkig niet helemaal verloren wanneer een wormentoren is bevroren.