Vanaf € 50,- gratis verzenden binnen NL

Home > Advies & informatie > Zieke wormen en oplossingen

Zieke wormen en oplossingen

August 2020 door Frank Wasse

Wormen kunnen ons goed helpen met het verwerken van G.F.T. Een worm kan wel 7 jaar oud worden en zorgt in die tijd voor veel na geslacht. Helaas worden lang niet alle wormen 7 jaar. Door allerlei omstandigheden kunnen wormen het loodje leggen. Hier proberen we een aantal symptomen te beschrijven welke je allemaal kan tegen komen.

String of pearls is een bekent probleem bij iedereen die met wormen werkt. Vroeg of laat zie je wel eens een worm die tussen zijn segmenten lijkt op te lossen of een opgeblazen belletje krijgt.

Wat hier precies gebeurt is lastig te zeggen maar er zijn wel een aantal vermoedens. Waarschijnlijk is het een overdaad aan eiwitten. De eiwitten in een wormenbak worden eerst bewerkt door micro-organismen, het omzetten van de eiwitten zorgt voor een zure substraat. Wanneer er balans is tussen de hoeveelheid zuur die dit oplevert en de hoeveel calcium ( b.v. Lavameel ) buffer is er niets aan de hand. Als deze balans verstoord is en de wormen de zure grond opeten kan je te maken krijgen met dit verschijnsel.

Een worm verwerkt het voedsel in een krop ( net als een vogel ) wormen hebben geen tanden en gebruiken steentjes om het voedsel te verteren. De wormen hebben een klier die calcium uitscheidt. Dit zorgt ervoor dat het voedsel wat te zuur is voor de wormen wordt geneutraliseerd. Wanneer het substraat te zuur is of wanneer de worm niet over voldoende calcium beschikt, kan het problemen geven in het darmkanaal van de wormen. Het te zure voedsel begint te fermenteren in het darmkanaal van de worm en kan de gassen die ontstaan niet kwijt. Een worm scheurt letterlijk uit elkaar. Omdat de worm tussen zijn segmenten het zwakste is ontstaan daar de scheuren. Wat kan lijken op een parel ketting.

Zieke wormen, wat te doen?

Als de theorie zou kloppen dan is het op te lossen met bijvoorbeeld regelmatig een beetje lavameel in de wormenbak strooien. Bij ons in de kwekerij voeren wij onze wormen dan ook standaard lavameel.

Wat te doen als het helemaal mis lijkt te gaan.

Wanneer je ziet dat je massale wormen sterfte krijgt dan kan je het beste al het onverteerde voedsel uit de bak halen. Zoveel mogelijk de gezonde wormen eruit halen en deze wormen in een verse bak met kweekgrond of uitgewerkte compost en lavameel toevoegen. Hier laat je de wormen ( het liefst op een koele plek ) een tijdje in staan zonder extra voeding te geven.

Deze behandeling werkt voor de meeste problemen die je kan krijgen met de wormen.

Handige links:

Hitteplan voor wormen

Beestjes in de wormen bak