Het houden van wormen is een leuke en nuttige hobby waar je veel plezier aan kan beleven. Nu is het zo dat de zomer periode een spannende tijd kan zijn voor een wormenboer of hobbyist. Vooral wanneer je het kwik boven de 30 graden Celsius ziet komen en in de nacht niet ziet dalen onder de 20 graden.
Een wormenbak die eenmaal te heet is geworden kan veel problemen opleveren. Dit uit zich meestal in wormen sterfte. In een wormenkwekerij komt dit ook voor. Het lijken vooral de oudere wormen die hier last van kunnen krijgen in de warme periode. Wanneer de wormen in een koelcel worden gezet lijkt het weer beter te gaan. Zo zijn er thuis ook een aantal dingen die je kan doen.
Hier volgt het hitteplan voor de wormen.
1. Zorg dat de wormen zo koel mogelijk staan. tot minimaal 5 graden. Een kelder is een ideale plek voor een wormentoren de temperatuur is hier constant. Temperaturen onder de 20 graden geven geen problemen wat betreft temperatuur.
2. Zorg dat de wormenbak niet te nat is en vul het indien nodig met wormenkweekgrond aan, om de juiste vochtigheid te krijgen. Als je dit niet hebt kan je ook eventueel schoon papier gebruiken, droge bladeren of droog plant materiaal.
Een wormenbak die te vochtig is in combinatie met hoge temperaturen is een dodelijke mix. Het vocht in de bak geleid de warmte en warmt de bak snel op. Zorg dat de bak aan de droge kant is. Laat het kraantje van de lekbak eventueel openstaan zodat er geen vocht ophoopt in de lekbak. Wormen die in de lekbak willen schuilen voor de warmte kunnen dan niet verdrinken. Hier vind je meer informatie over een te natte wormenbak
3. Haal wanneer het kan de deksel van de wormentoren af zodat eventuele hete vochtige lucht goed kan ontsnappen. Doe de deksel er s'nacht wel weer op anders ontsnappen de wormen.
4. Voer de wormen tijdens de warme periode niet. Het verwerken van G.F.T. zorgt voor extra warmte in de bak. Hoe meer wormen bewegen hoe meer warmte de wormen genereren. Haal eventueel rottend vochtig gft uit de bak.
5. Gebruik een tijdje alleen kweekgrond als voeding als de hoge temperatuur lang aanhoud.
6. verwijder eventueel de dode wormen. Dit houd de kwaliteit van de grond beter voor de wormen.
7. Leg een cola fles in de vriezer en leg de bevroren fles gewikkeld in kranten papier in de wormenbak. Het kranten papier geeft bescherming aan de wormen.
8. Een tip van Ben: Leg een natte handdoek over de wormentoren heen en richt een ventilator op de toren. Het verdampende vocht onttrekt warmte en de ventilator blaast het direct weg. Ook het nat spuiten van de wormentoren help. Zorg ervoor dat de inhoud van de toren niet nat wordt.
Iedereen veel succes met de warme dagen met deze tips zou veel ellende bespaard moeten blijven. Heb je zelf ook een paar goede tips laat het dan weten in de reacties hieronder.
Kijk hier voor informatie over wormen in de winter
Klik hier voor informatie over te natte wormenbak