Wat is Wormencompost, wormenmest, wormenhumus, vermicompost?
Dat is allemaal hetzelfde product namelijk Wormenpoep. Wormencompost is organisch materiaal dat volledig is verteerd door wormen. Hierdoor ontstaat een mooie fijne korrel die niet aan de handen blijft plakken. Goede verse wormenmest stinkt niet en ruikt naar bosgrond. De wormen bij ons in de kwekerij krijgen een mengsel van verschillende soorten compost, aangevuld met wisselende organische materiaal. We maken sinds een aantal jaar geen gebruik meer van turf en veen omdat dit niet duurzaam is. Wanneer de wormen alles hebben opgegeten worden de wormen uit de verse wormenmest gezeefd. Daarna wordt de verse wormenmest in luchtdoorlatende zakken gedaan. Wanneer je deze zakken uit de zon bewaart, blijft de wormenmest het langste goed.
Wormencompost is leven toevoegen aan uw bodem
Naast N.P.K., spoorelementen, enzymen, mineralen en een gunstige koolstof/stikstof verhouding, voeg je met wormencompost ook tal van nuttige micro-organismen toe aan uw bodem. Gezamenlijk helpt dit je bodem gezond te houden en je planten vitaal te krijgen. Niets is vervelender dan een heel seizoen in de groentetuin bezig te zijn geweest en maar een matige oogst te hebben.
Door herhaaldelijk toevoegen van kunstmest put de bodem uit en is steeds meer nodig voor hetzelfde resultaat. Het toevoegen van wormencompost brengt het bodemleven weer op gang en zorgt voor een duurzame groei en bloei grond-klimaat. Planten krijgen daardoor minder last van ziekte.
25 procent toename van uw opbrengst
Uit een literatuurstudie en statistische techniek van de universiteit Wageningen waren de resultaten heel duidelijk: “Als er regenwormen aanwezig zijn, neemt de gewasopbrengst met gemiddeld 25 procent toe en de bovengrondse biomassa met 23 procent. Ook hebben de wormen geen invloed op het stikstofgehalte van de planten. Dat is een indicatie voor de kwaliteit van een gewas. Al met al kunnen we dus concluderen dat regenwormen een bijzonder positief effect hebben op de gewasproductie.”
bron:www.wur.nl
Hoe wormenmest te gebruiken.
10-20 liter wormencompost op 100 liter potgrond
1-5 liter ,, ,, op 1m2 gazon (1 liter per stooibeurt of 5 liter voor grasreparatie)
1-10 liter ,, ,, op 1m2 groentetuin
1-5 liter ,, ,, per 1 m2 in combinatie met lavameel voor bestrijding Heermoes
Wormencompost als Stek- en Zaaigrond
Wormencompost is zeer geschikt als zaai- en stekgrond, door de schimmel Mycorrhiza. Deze hecht zich aan de wortel en gaat een symbiose aan met de plant. De schimmel haalt mineralen uit de bodem en geeft deze aan planten of bomen, in ruil daarvoor krijgen ze suiker terug.
Schematische voorstelling van de symbiose van paddenstoel (een schimmel) en boom door middel van mycorrhiza
Wanneer je ook nog de mineralen in de grond optimaliseert met lavameel maak je optimaal gebruik van dit proces. Dit maakt wormencompost in combinatie met langzame voedings afgifte ideale stek- of zaaigrond.
Peperplantjes gezaaid in 100 % wormenmest
Met zaaien en stekken in 100 procent vermicompost heb ik zelf veel ervaring mee. Op bovenstaande foto zijn mijn peperplantjes te zien. Omdat ik door mijn wormenkwekerij over veel wormenmest beschik, zaai ik eigenlijk altijd alles in 100 procent wormenmest. Tot nu toe heb ik altijd goede resultaten.
Wormenmest geeft geen verbranding. Dus je kan nooit teveel geven. Bij mij thuis staan de planten binnen en buiten bijna allemaal in de 100 procent wormenmest. Dit gaat altijd goed.
Maar eerlijk is eerlijk het toevoegen van goede potgrond zorgt samen voor een mooiere grondstructuur in de pot. Ik zou 10 tot 20 % wormenmest toevoegen per pot.
dit kan je door elkaar mengen maar ook op de top laag leggen.
Dit jaar heb ik geëxperimenteerd met grond mengsels. De planten met een grond mengsel van potgrond en wormen mest deden het beter dan de planten die alleen in potgrond of alleen wormenmest stonden. En de planten met potgrond, lavameel en wormenmest deden het aller beste. Volgend jaar ga ik een nieuwe test doen en zal deze dan van het begin vast leggen en van foto’s voorzien.
”Ooit een avocado pit proberen te laten groeien?”
Op internet kom je veel moeilijke constructies tegen met saté prikkers in de pit en half in een glas water enz, enz. Deze heb ik zelf wel eens geprobeerd, maar met weinig succes. Toen ik begon met wormen kweken en nog van alles voerde aan mij wormen, dus ook avocadopitten, kreeg ik binnen een maand allemaal avocado boompjes. Ik heb de bomen nog steeds, alleen zijn ze helaas bij de laatste vorst aardig aangeslagen. Wil jij nou ook proberen een avocadopit te laten groeien? Doe dan een avocadopit in de wormenmest, zorg dat de pot warm en in de zon staat en laat de pot niet uitdrogen. Zo kan er weinig mis gaan.
Ik eet nogal veel guacamole. Ook dit jaar heb ik weer pitten in de wormencompost gedaan. De eerste 2 van het jaar beginnen op te komen.
Normaal zaai of stekgrond heeft van zichzelf heel weinig voeding, waardoor je al snel je plantje moet verpotten. Wanneer je de planten zaait in wormencompost kan je de plantjes langer laten zitten zodat ze meer tijd hebben om een mooie wortelkluit te vormen.
Wormenthee, wormen percolaat, compostthee
Wormenmest is ook geschikt om: ‘wormenthee, wormensap, compostthee’ mee te maken. Dit middeltje kan gebruikt worden in het gietwater of gesproeid worden als bladvoeding. Je kan het aftappen wanneer je een wormentoren hebt of je maakt het zelf. Er zijn veel verschillende recepten om compostthee te maken.
Doe een 1/2 liter wormenmest en 10 liter water in een emmer. Doen hier 50 gr melasse en 10 gram Eifelgold lavameel bij en laat dit met een luchtpompje een paar dagen staan.
Het water kan gefilterd in de plantenspuit en u heeft uw eigen bladvoeding! Dit is 1 van de vele recepten welke op internet te te vinden zijn.
Dit artikel wordt nog verder uitgebreid. Heb je ook een goede ervaring met
wormencompost of heb je een vraag laat het weten en laat een reactie hier achter.Mvg Frank Wasse