Het komt helaas altijd wel een keer voor dat de wormen ontsnappen uit een wormentoren. Bij een zelf gemaakte wormen toren gebeurt het wat vaker wanneer deze niet helemaal goed aansluit, maar helaas gebeurt het bij elke toren uiteindelijk wel een keer.
Wanneer je af en toe een worm vind op de grond is dat heel jammer maar het hoort er wel een beetje bij. Een worm is avontuurlijk en vind altijd wel een gaatje en kan zijn nieuwgierigheid niet altijd onderdrukken. Hier is niet altijd wat aan te doen en is ook niet direct alarmerend. Vervelend wordt het wanneer er een hele hoop wormen het hazenpad kiezen. Hier vind je een aantal oorzaken.
De wormen moeten wennen.
Vooral in het begin kan het voorkomen dat de wormen onrustig zijn en willen ontsnappen. Dit hoeft niet te gebeuren maar de eerste 2 weken hebben wel de grootste kans. Dit lost zich over het algemeen vanzelf op. Wat je kan doen is een lampje boven de wormenbak hangen het licht zorgt ervoor dat de wormen beter in de bak blijven zitten. Na een week of 2 kan het lampje weer uit.
De wormentoren is te warm.
Wanneer het erg warm wordt neemt de temperatuur ook toe in de wormenbak. Het vocht in de wormenbak kan dan gaan verdampen dit zorgt voor een hete vochtige lucht. Dit kan ervoor zorgen dat de wormen omhoog of naar beneden kruipen. De hete vochtige lucht is erg gevaarlijk voor wormen. Bij kijk hier wat je kan doen te de hitte: Wormen in de zomer
Wormentoren te koud.
Wanneer het plots te koud wordt kunnen de wormen massaal in de lekbak kruipen. Van nature zoeken wormen beschutting tegen de kou door dieper de bodem in te kruipen. Het ergste wat kan gebeuren is dat de wormen massaal op een hoopje gaan zitten om warmte bij elkaar te vinden. Het nadeel is dat de middelste wormen niet voldoende lucht krijgen en kunnen sterven.
Wanneer er wordt gezorgd voor een goede overwinter temperatuur kan dit probleem voorkomen worden. Hier lees je wat je kan doen wanneer het koud wordt: Wormen in de winter
Verkeerd voedsel of PH waardes
Soms wanneer er veel fruit wordt gevoerd bestaat de kans dat dit gaat gisten. Dit kan ervoor zorgen dat de wormen massaal uit de bak willen kruipen. Mocht dit gebeuren bedenk dan altijd wat er voor het laatst in de wormenbak is gevoerd en wijkt dit af van eerder gevoerd. Het verwijderen van het voedsel kan de problemen meestal snel oplossen.
Wanneer er ‘verkeerd’ voedsel of teveel van een soort de wormenbak verstoort dan is dit meestal van invloed op de PH waarde. Eens per maand een eetlepel lavameel of lavagruis kan dit voorkomen of weer herstellen.
Onverklaarbaar
Soms is het moeilijk te achterhalen waarom de wormen ontsnappen. Bij ons in de kwekerij hebben we soms dagen erbij zitten dat wormen moeilijk in de bak blijven zitten. Wij hebben veel contact met andere professionele wormenkwekers en hebben het ook vaak over dit soort onderwerpen. Het lijkt erop dat het ook aan lucht druk kan liggen. Wat opvalt dat ik vaak van meerdere mensen tegelijk een mail of telefoon krijg over ontsnappende wormen. Mijn vermoeden is dan ook dat invloeden van buiten af ( bijvoorbeeld luchtdruk ) bepalend kunnen zijn voor het ontsnappen. Het ligt dus niet altijd wat er in de bak gebeurt.
Te nat te droog.
Wanneer een wormentoren te droog is dan heb je grote kans dat de Eisenia Fetida de eerste worm is die wil ontsnappen. Deze wormen houd niet van droogte. Dit is simpel op te lossen door water toe te voegen. Wanneer het langdurig te nat is kunnen kan het erg gaan stinken dit komt door verkeerde bacterie groei. Hier lees je wat je kan doen bij een Natte wormenbak
Beestjes in de wormenbak
Lees hier welke dieren er kunnen voorkomen in de wormenbak in het artikel Beestjes in de wormenbak